Filtre, SEO çalışmalarındaki en önemli engel ve ceza sistemidir. Google, ancak bir sitenin SEO çalışmalarını manuple ettiği düşüncesiyle filtreye almaktadır. Sitelerin filtreye girmemesi için aslında yapılması gereken temel unsur, çalışmaların doğal ve sade olmasıdır. Yapay ve aşırılığa kaçan çalışmalar her zaman cezalandırılmaktadır.
Tüm filtre çeşitlerinde, farklı sıra cezaları olmaktadır. Ancak tüm filtre tiplerinden kurtulmak için mutlaka uygulanması gereken önemli konular vardır. Bu makalemizde tüm filtre türlerinden çıkmanızı sağlayacak açıklamaları bulacaksınız.
Anahtar Kelime Optimizasyonu
Her filtrede en önemli unsurlardan bir tanesi anahtar kelime yoğunluğunun aşırıya kaçmasıdır. Genelde site sahipleri hangi kelimede gerilediğini bilmektedir. Ancak bazen bilinenin dışında daha fazla filtreye sebep olmuş kelimeler de olabilir. Örneğin bir yaptığım çalışmada, evden eve nakliyat sitesi filtreye girmişti. Genelde en çok düşüş yapan kelime veya kelimeler filtre sebebi olmaktadır. Bu sebeple o kelimeler üzerinden optimizasyon yapmak gerekir. Bu site için analiz yaptığımızda nakliyat kelimesinin yoğun kullanımı sebep olmuştur diye düşündük. Ancak aslında sebep olan evden eve kelimesiydi çünkü hem nakliyat, hem nakliye hem de taşımacılık gibi farklı kelimelerle birlikte kullanıldığı için en fazla yoğunluğu olan kelimeydi. Bu sebeple, ilk olarak en yoğun anahtar kelimenin içeriklerden temizlnerek yoğunluğun azaltılması gerekir.
Aşağıda yer alan anahtar kelime yoğunluğu ölçen site ile birinci sırada yoğun olan kelime sayısını azaltarak ikinci sıradaki yoğun kelimenin yerine geçmesini sağlayın.
https://www.seohocasi.com/seo-analiz/
Backlink optimizasyonu
Filtredeki diğer önemli bir faktöre backlinklerdir. Backlink alımları yoğun ve tek kanaldan olabilir veya anchor text çeşitliliği olmayabilir. Bu sebeple bu hataları tespit ederek buna göre bir çözüm üretmek gerekmektedir.
Eğer bir anahtar kelime üzerinden sürekli link alıyorsanız bu bomb filtresine girmenize neden olabilir ancak diğer türdeki filtreleri de tetikleyebilmektedir.
Öncelikle kaç farklı kök domainden backlink aldınız bunu kontrolünü yapmanız gerekir. Bunun için http://www.opensiteexplorer.org/ adresinden sitenizi sorgulayarak Farklı domainlerden oluşan backlink sayınız ile toplam backlink sayınızı kıyaslamanız gerekir.
Yukarıdaki resimde seohocasi.com'a ait farklı domainlerden backlink ve toplam backlink sayısını görüyorsunuz. Bu fark link aldığınız sitenin index sayısınına göre oluşmaktadır. 1 siteden link alırsınız ancak 1.000 tane sayfası varsa bu toplamda 1.000 backlink olarak yansır. seohocasi.com sitesindeki oran normalden biraz fazla ancak Google gözündeki güvenilirlik kriteri sebebiyle bir risk oluşturmuyor. Eğer sitelerinizde bu oran fazla ise, index sayısı nispeten az olan fazla sayıda siteden backlink almanızı tavsiye ederim.
Backlink optimizasyonunun ikinci önemli kriteri, anchor text çeşitliliğidir. Siteniz için yaptığınız SEO çalışmalarında ağırlıklı olarak tek bir anahtar kelime üzerinden link almak bu çeşitliliği oluşturmayacağı için SEO manuplasyonu algısıyla siteniz filtreye girebilmektedir. Acnhor text çeşitliliğini test etmek için yine http://www.opensiteexplorer.org/ adresinden sitenizi sorgulayarak, "Anchor Text Distribution" bölümünden kontrol etmeniz gerekir.
Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere, seohocasi.com'a ait anchor text çeşitliliği görülmektedir. Birinci sırada "SEO hocası" ikinci sırada "SEO" kelimesi yer almaktadır. Aradaki backlink farkı bir hayli fazladır. Eğer SEO kelimesi birinci sıradaki kelime olsaydı, SEO kelimesinden link almak her zaman bir risk teşkil ederdi. Ancak ikinic sırada yer aldığı için birinci sıraya çıkana kadar sürekli "SEO" anchor textiyle link alsam da bir zararı olmayacaktır. Aynı zamanda Burada sınırlı sayıda yazıların olması filtre konusundaki en büyük rüsktir. Anchor text çeşitliliğini oluşturmak için anahtar kelime türevleri ve ikamelerini kullanmanız gerekir.
İçerik Güncelleme
Filtre döneminde içerik güncelleme, birinci maddede anlatılan anahtar kelime yoğunluğu optimizasyonu yapıldıktan sonra yapılmalıdır. Aksi halde içerik güncellemenin bir faydası olmayacaktır. İçerik güncelleme ile sitelerinizin daha kısa sürede botlar tarafından görülerek, anahtar kelime yoğunluğunun farkedilmesini ve filtreden çıkma sürecini hızlandırmasını sağlar. Bunun dışında güncel ve özgün içerik ile doğal bir SEO çalışması sonucu ayrıca filtreden çıkma sürecine katkıda bulunmaktadır.
Hit/Link Sayısını Dengeleme
Sitenin filtreye girmesindeki önemli olan kriterlerden bir tanesi, backlink sayısına oranla çok az sayıda hite sahip olmasıdır. Google bu durumu farkettiğinde, bu kadar kişi busiteyi önermiş ancak kimse ziyaret etmiyor şeklinde düşünerek ortada bir SEO manuplesi olduğu kanısıyla siteyi filtreye sokmaktadır.
Backlink çalışması yaparken, sitenize hiç hit katkısı olmayacak yabancı blogların yorumlarına yapmaktansa, paylaşımı yoğun olan forumlara yapmak daha faydalıdır. Aynı zamanda tanıtım yazısı almak bu linklerin tıklanma oranının fazla olması sebebiyle daha doğal görülecektir. Hit ve backlink sayısındaki ortansızılık sebebiyle siteler filtreye girebileceği için, filtreden çıkma sürecinde de sitenin hitini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmak gerekir. Bunun içn popüler siteler banner reklam vermek tıklanma oranının en fazla olması sebebiyle en geçerli yoldur.
Alt Sayfalara Backlink
Sitelerin filtreye girmesine neden olabilecek diğer bir faktör, sadece anasayfaya backlink almaktır. Eğer bir site faydalı ve öneriliyor ise, alt sayfaları yani diğer içerikleri de faydalı olmalıdır düşüncesiyle, anasayfaya yoğun backlink alan siteleri filtreye sokabilmektedir. Bu sebeple, SEO çalışmalarının doğal bir yapıda olabilmesi için alt sayfalara da link almak oldukça önemli bir konudur. Yoksa Google SEO çalışmasında sizin elinizin olduğunu anlayabilir.
Özetle, tüm filtre çeşitleri doğal görünmeyen SEO çalışmalarından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple çalışmaların doğal bir yapıya kavuşturulması siteyi filtreden çıkarmanın en önemli yolu olmaktadır.
Filtreden Çıkmanın Yolu – Güvenilirlik
Google daha çok yeni açılan siteleri yaptıkları aşırı veya hatalı SEO sonrasında filtreye alarak Google aramalarından adeta siler. Bu filtre sonrasında sitenin Google hitleri neredeyse sıfırlanır, öyle ki kendi domain aramasında bile ilk sayfada çıkmayabilir. Bir sitenin filtreye girmesinin en önemli nedeni Google'ın güvenini kaybetmesidir. Google artık o siteyi filtreye alarak, benim güvenimi kazanırsan filtreden çıkarsın demektedir. Günlük hayatımızda yaşadığımız pek çok olay buna örnektir. Bir kişi bize karşı pek çok hata yaptıysa sonunda güvenimiz azalır ve bir tepki koyarız, bu küskünlüğün geçmesi, tepkinin ortadan kalkması için güvenimizi kazanmasını isteriz. İşte filtreden çıkmanın anahtarı da budur.
Filtre için bir başka açıklamayı da şu şekilde yapabiliriz; Ziyaretçi ve kullanıcılarına faydalı olmaktan çok kendilerine faydalı olmaya çalışan siteler filtreye girerler. Bu siteler kullanıcılarını görmezden gelir, onların kalitesi, güvenliği, memnuniyeti için uğraşmazlar tek hedefleri Google'dır. İşte Google'ın dahiyane zekası bunu çok iyi kavrayabilmektedir.
Filtre veya diğer ismiyle Sandbox'tan çıkmak için farklı yöntemler vardır. Bu dersimizde filtreden çıkmanın yollarından bir tanesi olan Güvenilirlikten bahsedeceğiz. Güvenilirlik belli farklı aşamalardan oluşmaktadır. Aslında bu yöntem filtreden çıkmanın en sağlam ve en hızlı yoludur.
Google Gözünde Güvenilirlik Sağlama Çeşitleri
1. Aynı anahtar kelimede otoriter olan bir sitede link almak
Örneğin Autocad anahtar kelimesinde bir site filtreye girdi. Eğer bu site yorumlar aracılığıyla, link değişimiyle, forumda konu açarak veya herhangi farklı bir şekilde otoriter olan autocadhocasi.com dan link alabilirse, filtreden çok kısa sürede çıkar.
2. Güvenlik Sertifikalarına Sahip Olmak
Siteleri denetleme yetkisine sahip Google ve web dünyası nezdinde önem taşıyan sitelerden güvenlik veya onay sertifikası almak Google gözünde de sitenin güvenilir bir hale gelmesini sağlayacaktır.
Sitelerin kullanıcı güvenliğini sağladığını doğrulaması bu web sertifikalarına örnektir. Aşağıdaki sitelerden onay almak ve bu sertifikaları sitede göstermek faydalıdır.
https://www.siteadvisor.com/sites/seohocasi.com
https://safeweb.norton.com/report/show?url=seohocasi.com&x=0&y=0
https://www.websecurityguard.com/results.aspx?qkw=www.seohocasi.com
https://www.mywot.com/en/scorecard/seohocasi.com
https://www.browserdefender.com/site/www.seohocasi.com/
Diğer bir güvenlik sertifikası da, SSL sertifikalarıdır. Bu sertifikalar da sitelerdeki trafiğin güvenliğini korumakta ve kullanıcıları teminat altına almaktadır. Bu sertifikaların grafiklerini ve isimlerini yayınlamak bile bir güven timsali olabilmektedir.
3. Web Sertifikalarına Sahip Olmak
Güvenlik sertifikaları gibi web sertifikaları da, kullanıcılar için bir kalite yönergesidir. Web sitelerine gereken özeni gösteren site sahipleri, tüm tarayıcı uyumsuzluklarını ortadan kaldırarak, kullanıcıları için en düzgün görüntüyü yakaladıklarını w3c sertifikaları ile onaylarlar. Creative Commons ile de içeriklerinin kalitesini onaylayan siteler diğer maddeler de yerine getirildiğinde artık Güvenilir Onayı almaya hak kazanmışlardır.
4. İndexsiz Url Sayısının Çokluğu
Diğer bir güven kriteri seohocasi.com olarak indexsiz URL tabirini kullandığımız Google arama sorgusudur. Bu arama sorgusu "seohocasi.com -site:seohocasi.com" yapısını kullanır. Bu sorgulamanın mantığı şudur; Google'da seohocasi.com sitesi haricinde kaç sitede seohocasi.com yazısı geçiyor. Biraz daha açarsak, kendi sitemiz dışındaki sitemizin URL sayısıdır. Bu sitemizin başka sitelerde ne kadar tanıtıldığını gösterir. Bu sayı arttıkça, sitenin paylaşanı, tanıtanı çok o siteye güvenini çok anlamına gelir.