Amazon SEO, standart arama motorlarının kullandığı algoritmadan farklı olarak çalışıyor. Şöyle ki Amazon SEO’da belirlediğiniz kriterler satışa sunduğunuz ürünleri bulmada kullanıcılara kolayca ürününüzü ön plana çıkarmanıza neden oluyor. Amazon’da yapılan aramalarda satış performansı yüksek olan ürünlerin sıralamada ön plana çıkmasını sağlamak için SEO’da kullandığınız anahtar kelimeleri doğru seçmeniz gerekiyor. Örneğin satmak istediğiniz ürün ‘kamp malzemeleri’ ise Amazon SEO’da diğer arama motorlarından farklı olarak bazı kurallara uygun olarak görünürlük artıracak kelimeler seçmeniz gerekiyor. Öyle ki ürün satışında performansı artırmak ve satış alanınıza müşteri çekmek için Amazon SEO’da kullanmanız gereken ipucu, arama sonuçlarının en fazla üç sayfada görünürlüğü olacak şekilde belirlenmesi. Yani kullanıcılar Amazon’da ürünleri kriterlere uygun olarak ararken size ulaşabilmesi için görünürlük artıracak şekilde kelimeler kullanmanız gerekli. Bu tercih sizin ürününüzün ön plana çıkarak süreklilik kazanması için olmazsa olmazlardan biri.
Amazon E-Ticaret SEO nedir?
Amazon E-Ticaret SEO hakkındaki detaylara geçmeden önce bir butiğiniz olduğunu varsayalım. Bu butiğin tanıtımı için reklam kampanyaları yürütmeniz gerekir. Amazon’da açtığınız vitrinde ise satışlarınızın artması ve sürekli görüntülenme alabilmeniz için E-Ticaret SEO’da doğru hamleler yapmanız gerekiyor. Doğru anahtar kelimelerin yazılması Amazon’da ürününüzü arayan kullanıcıları sizin sayfanıza çekecek tüm detayları sunuyor. Amazon’da müşterilerinizin aratacağı ürünlerin Amazon Tools’a uygun olması gerekliliğine dikkat etmeniz gerekiyor. Ürününüze ait anahtar kelimeleri belirlemeden önce Amazon Tools’ta yaptığınız aramalar sayesinde vitrine daha çok kullanıcıyı çekebilirsiniz.
Amazon Keyword nedir?
Daha önce Google için yapmış olduğunuz SEO çalışmalarında Google Ads hesabından arama yapılan kelimeleri kolayca bulabileceğini bilen kullanıcılar Amazon’da da aslında benzer bir sistem olduğunu unutmamalı. Şöyle ki Amazon SEO’nun temelini oluşturan Keyword sistemi 2010 yılında sitede başlıkların kısaltılmasıyla devreye geçerek aranma ihtimali olan maksimum 3 kelimenin başlık içerisinde barındırılmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Yani ürününüz hakkında aranma olasılığı bulunan 3 kelimenin başlıkta yer almasına dikkat ettiğiniz takdirde satış için şansınızı da diğer kullanıcılara göre artırmış olacaksınız. Amazon Keyword için kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz toolbarlar da aramalarınızda kolaylık sağlayacak. Amazon Keyword için tavsiye edilen ücretsiz toolbarlar; AMZ Space, Hellium 10 vb. İken tavsiye edilen ücretli toolbarlar ise; AMZ Tracker, Scope vb.
Amazon Tools nedir?
Daha önce Amazon Keyword’de yaptığınız aramaların ürün satışı için ne kadar önemli olduğunu ve bu aramaların Amazon Tools’tan geçtiğini aktarmıştık. Amazon Keyword’de ürünlerinizin bulunması için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler için ücretli ve ücretsiz toolbarlar var. Amazon Tools sayesinde ürününüzü belirlediğiniz kriterlere göre mağazanıza müşteri çekebilirsiniz. Amazon Tools var olan ürünlerinizi de kontrol altına almanızı sağlayan hayat kurtarıcı bir uygulama. Böylelikle güncelleme yaptığınız anahtar kelimeleriniz ürünlerinizin daha sonra görünürlüğünü tekrar artırmanızı sağlayan bir özelliğe de sahip. Amazon Tools’ta SEO çalışmalarınıza yardımcı olacak olan anahtar kelimelerde ülke seçimi, ticari marka değeri gibi bir takım özellikleri de doğru kaydettirmeniz gerekiyor.
Amazon SEO nasıl yapılır?
Ürünlerinizin Türkiye sınırlarını aşıp dünyadaki tüm müşterilere ulaşmasına yardımcı olan Amazon’da SEO çalışması yapmanın önemini artık biliyorsunuz. Peki Amazon’da SEO çalışması yapmanın ayrıntıları neler? Amazon’da ürünlerinize ulaşmak isteyen bir kullanıcının öncelikle SEO’nun özelliklerinden olan 3 anahtar kelime kuralını unutmadan yapmanız gerekiyor. Amazon arama sonuçlarındaki sıralamada ön plana çıkmak için Amazon Tool ve Amazon Keywords’ü kullanmanız gerekmekte. Amazon arama sonuçlarındaki performansınız sitenin veri tabanında dikkate alınarak sonuçlar buna göre belirlenir. Amazon’un arama performansı için vitrininizin tıklama oranı, satış oranı, müşteri yorumları vb gibi unsurları ön plana çıkardığını unutmamalısınız. Ayrıca vitrininize koyacağınız görseller de kullanıcıların tekrar aynı sayfayı ziyaret etmesini sağlıyor. Ayrıca ürünlerinizin Amazon haricinde Google’da da görüntü alması için backlink yapmayı unutmamanız gerekiyor. Rekabetin fazla olduğu Amazon’da doğru SEO uygulaması sizi rekabet noktasında üst sıralara taşıyacaktır.
Amazon’da rekabet analizi nedir?
Yerel bir işletmede olduğu gibi Amazon’da da satış yapabilmeniz için özellikle ticaret hedeflerinizi doğru belirlemeniz gerekmekte. Yani rakiplerinizin hareketlerini ve bir sonraki hamlelerini doğru şekilde tespit edebilmenizin tek yolu Amazon’da rekabet analizi yapabilmenizden geçiyor. Amazon’da rekabet analizi için ise ürününüzün özelliklerine göre şu sorulara yanıt vermelisiniz:
- Rakiplerim kimlerden oluşuyor? / Kaç rakibim var?
- Rakiplerimin farkları ne?
- Ürünlerimi tanıtmak için rakiplerimden farkım ne olmalı?
- Rakiplerimin olduğu pazarda benim yerim ne? Nasıl yer edinebilirim?
- Rakiplerimin satışlarına yakın bir satış yapmak ya da onları geçmek için ne yapmalıyım?
- Rakiplerime göre vitrinimi nasıl güçlendirebilirim?
Bu sorulara doğru cevaplar verdiğiniz takdirde analiz için stratejinizi geliştirebilirsiniz. Analiz aşamasında rakip firmaları da tanımaya önem göstermeniz gerekliliğini unutmamalısınız. Ayrıca stratejinizi oluştururken onların da satış yöntemlerini bilmelisiniz. Ticari pazarınızı geliştirmek için fırsatları kaçırmamak açısından doğru rekabet analizi önemli.
Amazon’da rekabet analizi nasıl yapılır?
İşletmenizdeki ürünlerin doğru satışı için yaptığınız rekabet analizinin doğruluğuna önem vermelisiniz. Öncelikle bir liste yapıp rakiplerinizi tanıyor olmaya dikkat etmelisiniz. Oluşturacağınız rekabet analizi listesinde rakipleriniz hakkında şu sorular olmalı:
- Kuvvetli olduğu alanlar neler?
- Yıllık satış rakamları ne?
- Yöneticileri kimler?
- Ortakları var mı? Ortakları hangi alanda güçlü? Ortakları kimler?
- Zayıf oldukları noktalar neler?
- Ürün listeleri neler?
- Fiyat politikalarını neye göre belirliyorlar?
- Pazarlama konusunda nasıl bir strateji izliyorlar?
- Büyüme oranlarını biliyor musunuz?
- Başarılı oldukları alanlar neler?
Bu soruların yanıtları rakiplerinizle girdiğiniz ticari savaşta galip çıkmanızı sağlayacak en önemli unsurlardan. Rakiplerinizle ilgili tüm detaylara hakim olmanız ve buna göre hareket etmeniz halinde satış oranlarınızı fazlasıyla artıracak ve doğru stratejilerle dünya pazarında hedeflediğiniz yeri bulabileceksiniz.