Özellikle son zamanlarda gittikçe önem kazanan, gelişen algoritma ve teknoloji ile beraber trendi yükselen, sektörle alakalı çoğu insanın çeşitli yerlerde okuduğu ve merak etmeye başladığı bir konu Yapılandırılmış Veri (Structured Data)

Bu yazıda Yapılandırılmış Veri (Structured Data) ile alakalı merak ettiğiniz ve bilmeniz gerektiğini düşündüğümüz konulara değineceğiz. Öyleyse başlayım. İlk maddemiz bu terimi açıklamak olsa gerek 🙂

Yapilandirilmis-Veri-Nedir

 

Yapılandırılmış Veri (Structured Data) Nedir?

SEO sektöründe yer alan insanların en fazla dikkatini çeken konuların başında gelen Yapılandırılmış Veri (Structured Data) yani diğer adıyla Schema, Google'a sayfanın anlamı ile alakalı açık ipuçları sağlayarak bir sayfa hakkında bilgi sağlama ve sayfa içeriğini sınıflandırmak amacıyla kullanılan standart bir biçimdir. Yani kısacası yapılandırılmış veriler, arama motorlarına verilerinizin ne anlama geldiğini bildirir.

Peki, Veri İşaretleme Nedir?

İster manuel olarak kendi kod bilginiz ile isterseniz de bir veri işaretleme aracı ile verilerin hangi veri türüne ait olduğunu tanımlama işlemini, veri işaretleme olarak adlandırmamız yanlış olmayacaktır.

İşte size bir örnek:

Firmanızın kurumsal iletişim bilgilerini, bir kullanıcının arama çubuğuna firmanızın adını girdiği durumlarda ki gibi bazı aramalarda Google Bilgi paneline eklemek için resmi web sitenizde kurumsal iletişim işaretlemesini kullanabilirsiniz. Nasıl mı?

Aşağıda yer alan örnek kod yapısını kendi firma bilgilerinize göre düzenleyip oluşturduğunuz JSon kodunu ilgili sayfanızın “head” kısmına eklemeyi unutmayın.

yapilandirilmis-veri-ornek-kod

Filmler, kitaplar, makaleler, kurslar, nasıl yapılır ve tarifler için bile formatlar mevcuttur.
Google’un bu konuda bizlere sunmuş olduğu Structured Data Markup Helper aracı  sayesinde verilerinizi kolayca işaretleyebilir ve arama botlarına yardımcı olabilirsiniz.

Yapılandırılmış Veri (Structured Data) İçin Kaç Adet Schema Markup Vardır?

Yapılandırılmış verilerden bahsederken işin özünde ne var onu da sizlere belirtmemiz gerekli tabii ki. “Birden fazla arama motoru var, acaba bunların hepsi bu işaretleme ile sitemizi anlamlandırabilecek mi? “diye düşünebilirsiniz. Öyleyse bu durumda konu Schema.org ‘a gelmiş demektir. Haydi beraber inceleyelim.

schema.org nedir

Schema.org Nedir?

Schema.org, Google, Bing, Yandex ve Yahoo tarafından ortak kurulmuş, arama motorları tarafından tüm desteklenen yapılandırılmış veri (Structured Data) yapılarını içinde barındıran bir site/yapıdır. Bir kütüphane olarak dahi düşünebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz tüm işaretlemelere buradan ulaşarak kullanabilirsiniz. Aynı zamanda, Schema.org sitesindeki Yapılandırılmış Veri’ye (Structured Data) ilişkin tüm veri türlerini içeren listeyi buradan inceleyebilirsiniz.

İşlemleri Tamamladık. Hemen Sonuç Alabilir Miyiz?

Aslında yapmış olduğumuz bu teknik hamleler arama motoru botlarının sitemizi daha hızlı anlamlandırması ve daha hızlı taraması için, tabii ki kullanıcı tarafında sağladığı faydaları yok sayamayız fakat ağır basan kısım arama moturu botları ile alakalı olan kısım 🙂  Bu sebeple biz uyguladık fakat bir türlü çıkmıyoruz gibi durumlarla da karşılaşmamız muhtemeldir çünkü yapılandırılmış verileri eklemiş olsanız bile Google bu konuda bir garanti vermemektedir.

Yapılandırılmış Veri  (Structured Data) Ne İşe Yarar?

structured data ne ise yarar

Arama motoru botları bildiğiniz üzere sayfalarınızı ziyaret eder, kaynak kodu okur ve sayfanızı tarar. Fakat web sitenizde yer alan içerik kullanıcılar için anlaşılır olsa dahi arama motoru botları açısından aynı durum geçerli değildir.

  • Yapılandırılmış verileri kullanarak arama motoru botlarına “derdinizi anlatabilirsiniz”.
  • Sitenizin sunmuş olduğu hizmet türü üzerine ilgili 30 ‘ a yakın konuda işaretlemeleri kullanarak trafik zengin sonuçlarda çıkabilirsiniz.
  • Kullanıcıları site içerisine çekmek için daha özgür olabilirsiniz. Title ve description dışında kendinizi ifade etmenize olanak sağlar.
  • Bu işaretlemenin ardından arama motoru botlarının sitenizi daha iyi anlamlandırdığından emin olabilirsiniz.
  • Google’ın bu işaretlemelerin ardından bilgilendirici (rich snippet) arama sonuçları oluşturmak amacıyla bu bilgileri kullanmasına olanak sağlarsınız.

Google arama motoru botları, tüm bu bilgiler ışığında sitenizi daha iyi kavrayacak ve arama sonuçlarında yer vermeye başlayacaktır.

Yazıyı okumaya başlamadan önce aklınızda yer alan soru adeti yükselmeye mi başladı? Sakin olun yazının sonunda bu oranı başlangıçtan çok daha aşağı seviyeye çekeceğimize emin olabilirsiniz.

Yapılandırılmış Veri (Structured Data) Kullanmak Gerekli Mi?

Özellikle teknolojinin hızla gelişmesi ile beraber günümüzde bir çok web sitesi hazır scriptlerle kurulmuş olsa dahi bazı web siteleri özgün fakat SEO açısından sorun yaratabilecek kodlamalar sahiptir. Bu nedenle içeriğin arama motoru botları tarafından anlamlandırılması zorlaşabilir hatta bazı durumlarda tamamen imkansız hale gelebilmektedir. İşte bu ve benzeri durumlar söz konusu olduğunda yapılandırılmış veriler sitenizin daha anlaşılabilir hale gelmesini sağlayacaktır. Bu nedenle bu işaretlemeleri kullanmanızı öneriyoruz.

Kaç Tane Yapıladırılmış Veri (Structured Data)  Formatı Bulunmaktadır? Özellikleri Nelerdir?

structured data formatlari

Bu kısımda incelememiz gereken üç adet format bulunmakta.

Arama motorları tarafından desteklendiği bilinen üç farklı yapısal veri formatı bulunmaktadır. Bu yapısal veri formatları ;

  • RDFa
  • Microdata
  • JSON-LD

formatlarından oluşmaktadır.

RDFa, microdata ve son olarak JSON-LD, en yaygın olanıdır ve en iyi format olarak kabul edilmektedir.

Google, AI’lerinin (yapay zekâ), JSON-LD şema işaretleme formatını RDFa ve mikrodatadan daha hızlı işlediğini açıkça kabul etmiştir. Bu sebeple siteniz için yapılandırılmış veri işaretlemesi yapmak istediğiniz de çevrimiçi kaynak oluşturduğunuz kodların JSON-LD formatında olmasına özen göstermelisiniz.

  • RDFa, zengin bir snippet oluşturmak için veri bağlamada HTML etiket özelliklerinin kullanımını tanıtan bir uzantıdır.
  • Microdata, açık bir topluluk HTML uzantısıdır ancak içerik öğelerini adlandırma için de etiket niteliklerini kullanır. (RDFa ile aynı şekilde) Genel kullanımı HTML etiketlerinden <body> arasına yazılırken <header>’da da kullanılabilir.
  • JSON-LD, sayfanın başlığındaki komut dosyası etiketlerini kullanarak HTML gövdesinden ayrı tutulan bir JavaScript gösterimidir. Yani verileri arama motoruna tanıtmak için kullanılırken HTML içerisinde bir JavaScript nesnesi kullanmayı sağlar. Böylece, bir şema işaretlemesinin geliştirilmesini kolaylaştırır ve yapısal veri oluşturmak için özellik etiketlerinin etrafındaki içeriğinizi dikkatli bir şekilde ifade etmeyi gerektirmemesi sebebiyle JSON-LD’nin kullanmanın en popüler format olarak gösterilmektedir.

Her ne kadar önermesekte aynı konuya ve içeriğe ait yinelenen sayfalarınız varsa (yanlış bir tercih olsa dahi bunu yapmak için geçerli nedenler varsa), aynı yapılandırılmış veri işaretlemesini her iki sayfaya da eklemeniz gerekmektedir. Arama motoru botlarının bunu bir şekilde tanıyacağına dair bir garanti verilmemiştir. Bu, yinelenen sayfanın bir SERP’de zaman zaman ortaya çıkabileceği anlamına gelmektedir. Bu nedenle yapısal verileri de kopyalamak en güvenli yol olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sitenize uyguladığınız herhangi bir erişim denetimi yönteminin (dizin dışı komut veya robots.txt ) arama motoru botlarının yapılandırılmış veri işaretlemenizi okumasını engellemediğini garanti altına almalısınız.

Hangi formata ait olursa olsun veri işaretleme işleminin ardından kodların doğruluğunu çalışıp çalışmadığını teyit etmek için test aracını kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bu test aracı bir yanlış var ise nerede yanlış söz konusu olduğunu size gösterecektir.

Yapılandırılmış veri işaretlemeleri için yukarıda ki format dillerini öğrenmeniz gerektiğini kara kara düşünmeye başladıysanız merak etmeyin yazımın ilerleyen bölümlerinde hangi araçların bu konuda size yardımcı olacağından bahsedeceğim. Şunu şimdiden belirtmek isterim ki bu işlemler için bu dilleri öğrenmeniz gerekmemektedir.

Yapılandırılmış Veri (Structured Data) Kuralları Nelerdir?

  • Web sitenizdeki verilerin güncel olması son derece önem arz etmektedir. Örneğin içeriğin yayımlama tarihini kullanmak bu içeriğin güncelliğini belirtir. Bunun yerine içerikte yapılan en son değişikliği de ekleyebilirsiniz.
  • İçeriğiniz yapılandırılmış veri ile alakalı olmalıdır.
  • Kullandığınız işaretlemeler hatasız ve belirtilen yönergelere göre olmalıdır.
  • İşlemlerinizi mutlaka test etmelisiniz.

Yapılandırılmış Veri (Structured Data) İşaretlemesi Nasıl Test Edilir?

Google Yapısal Veri Test Aracı: Yapılandırmış olduğunuz verileri Google’ın kendi aracından test edebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için değişiklik yaptığınız URL adresini veya kod parçacağını Google Yapısal Veri Test Aracına yapıştırın ve test sonuçlarında herhangi bir hatanın olup olmadığını öğrenin.

giphy

En Çok Kullanılan Yapılandırılmış Veri (Structured Data) İşaretlemeleri

en çok kullanılan işaretleme

  • Breadcrumb Structured Data (İçerik Haritası Yapılandırılmış Verisi)

Bir sayfada içerisinde ki içerik haritası yolları, sayfanın website hiyerarşisindeki konumunu göstermektedir. Bir kullanıcı, içerik haritası yolundaki son içerik haritasından başlayarak, her seferinde bir seviye ilerleyip site hiyerarşisinin en üstüne kadar gidebilir. Bu işaretleme türü SEO açısından sayfaları birbirine bağlama konusunda da oldukça önemlidir ve kullanılması çoğu uzman tarafından önerilmektedir. Bizlerde bu yapıyı kullanmanızı öneriyoruz.

  • Event Structured Data (Etkinlik Yapılandırılmış Verisi)

Etkilik siteleri için oldukça önemli bir veri işaretleme türü olaran Event Structured Data düzenlediğiniz etkinlikleri işaretleyerek kullanıcıların, etkinlikleri Google Arama sonuçları ve Google Haritalar gibi diğer Google ürünleri ile keşfedebilmesini sağlayabilirsiniz. Event Brite sitesinin bu yapıyı kullanarak trafiğini %100 oranda arttırdığını Google resmi olarak açıklamıştır. Buradan göz atabilirsiniz.

  • Logo Structured Data (Logo Yapılandırılmış Verisi)

Google Arama'nın arama sonuçları ve bilgi grafiği'nde kuruluşunuzun logosu için kullandığı resmi belirtebilirsiniz. Bu işaretleme şekli resmin şirketle ilgili arama sonuçlarında görünmesini sağlamaktadır. Böylelikle marka bilinirliği açısından  iyi bir yöntem olduğu söylenebilir. Google'ın kendi açıklamasına göre böyle bir işaretleme, bu resmi bilgi grafiği görüntülerinde göstermeleri için Google Arama algoritmalarına verilmiş güçlü bir sinyaldir.

  • Product Markup Structured Data (Ürün Yapılandırılmış Verisi)

Bu veri işaretleme türü ile Google'ın, Google Görseller de dahil olmak üzere zengin arama sonuçlarında ayrıntılı ürün bilgileri sağlayabilmesi için ürün sayfalarınıza işaretleme yapabilirsiniz. Bu işaretleme türü ile kullanıcılar fiyat, stok durumu ve yorum puanı gibi bilgilerinizi doğrudan arama sonuçlarında görebilmektedir. Eğer bir ürün satışı gerçekleştiriyorsanız mutlak suretle kullanmanızı öneriyorum.

Aynı zamanda unutulmamalıdır ki zengin ürün sonuçlarını etkinleştirmek için işaretlemeyi kullanmak, Google'da satın almak üzere sattığınız ürünleri de içeren öğeler veya görseller arayan potansiyel alıcıları çekebilmenizi sağlar.

  • Job Posting Structured Data (İş İlanı Yapılandırılmış Verisi)

İş lanı yapılandırılmış verisi ile iş ilanı web sayfalarınız da iş arama deneyimini iyileştirebilirsiniz. Bu yapılandırılmış veriler eklemek, iş ilanlarınızı Google arama sonuçlarında özel bir kullanıcı deneyiminde görünmeye uygun hale getirir. Ziprecruiter'in bu konuda ki başarı hikayesini incelemek ister misiniz o zaman sizi şöyle alalım.

  • Recipe Structured Data (Yemek Tarifi Yapılandırılmış Verisi)

İnternette hızla alışan ve yemek tarifleri konusunda üretilen içerikleri büyük bir zevkle tüketen hanımları hepimiz biliyoruz 🙂 Hatta bazen konu hanımları aşarak beyleride ilgilendirebiliyor. Bu bir gerçek ki tarif içerikleri herkes tarafından sıklıkla tüketiliyor. Zengin sonuçlar ve tariflerinizle ilgili yorumcuların puanları, pişirme ve hazırlık süreleri ve besin bilgileri gibi ana makineye özel listeler sağlamak için tarif içeriğinizi yapılandırılmış verilerle işaretleyerek kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunarken kendinizi arama motoru botlarına daha iyi ifade edebilirsiniz.

  • How-to Structured Data (Nasıl Yapılır Yapılandırılmış Verisi)

Evet sıklıkla kullanılan bir diğer veri işaretlemesi How-to Structured Data yaniNasıl Yapılır Yapılandırılmış Verisi. Google’a içeriğinizin nasıl yapılır bilgisi içerdiğini açıkça belirtmek için HowTo yapılandırılmış verilerini kullanabilirsiniz. Nasıl yapılır, bir görevi başarıyla tamamlamak için gerçekleştirmeleri gereken bir dizi adımda kullanıcılara yol gösterir ve video, resim ve metin içerebilir. Örneğin, "Kravat nasıl bağlanır?" veya "Mutfak tezgah arası panosu nasıl döşenir?". Nasıl yapılır bilgilerinizdeki her adımın sırayla okunması gerekiyorsa bu, HowTo yapılandırılmış verilerinin içeriğinize fayda sağlayabileceğine iyi bir işarettir. Sayfanızın asıl konusu nasıl yapılır bilgileri vermekse, HowTo yapılandırılmış verileri  buna son derece uygundur.

Yapılandırılmış Veri (Structured Data) Ekleme Araçları

Structured Data araçları

Şimdi size sitenize bu işlemi uygularken kullanabileceğiniz araçlardan söz edeceğim.

Schema App Structured Data : Eğer sizde WordPress alt yapısı kullanan milyonlarca kişiden biriyseniz sizlere yapılandırılmış veri (Structured Data)   işaretlemesi için Schema App Structured Data  eklentisini önerebilirim. Bu eklenti sayesinde internet sitenizin tamamı için veri işaretlemesi oluşturabileceksiniz ve hatta işaretlemeyi manuel olarak düzenleyebilirsiniz. Eklenti sıklıkla en iyi veri işaretlemesi türlerini ekler. Fakat veri işaretlemesini gözden geçirebilir ve istediğiniz düzenlemeyi yapabilirsiniz. Özetle kullanımı oldukça basit olan bu eklentiyi kullanmanızı tavsiye ediyorum. Eklentiye buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca kurulum detaylarına yine buradan ulaşabilirsiniz.

Schema Markup Generator (JSON-LD) : Bu aracı kullanarak siteniz için ilgili veri işaretlemesi türünü seçip ardından karşınıza çıkacak olan bölümde sitenizle alakalı bilgileri girerek otomatik olarak kod parçacığını oluşturabilirsiniz. Bu işlemin ardından  yapmış olduğunuz işaretlemeleri sitenize kolaylıkla entegre edebilirsiniz. Araç size SEO ile alakalı veri işaretlemesi dışında da bir çok imkan sunuyor. Buradan inceleyebilirsiniz.

Google Codelabs: Google Codlabs ile bir siteye yapılandırılmış verinin eklenmesi için gerekli tüm aşamaları nasıl başarıyla tamamlayacağınızı öğrenmeniz mümkün. Araç tam olarak bu sebeple tasarlanmıştır. Buradan ilgili sayfaya giderek öğrenmeye ve aynı anda uygulamaya başlayabilirsiniz.

Google Yapılandırılmış Veri (Structured Data) İşaretleme Yardımcısı: Son olarak size verebileceğim bir diğer öneri ise yine Google’ın kendi aracı olan  Google Yapılandırılmış Veri (Structured Data) İşaretleme Yardımcısı. Bu araç ile adımları tamamlayarak hızlı ve kolay bir biçimde veri işaretlemesini tamamlayabilirsiniz. Bu yöntem, siteniz hangi alt yapı ile çalışırsa çalışsın her site için geçerli olacaktır. İlgili araca buradan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Yapılandırılmış Veri (Structured Data) İle Elde Edilmiş Başarılar

Google’ın açıklamalarına göre bu veri işaretlemeleri kullanılarak organik trafikte yükseliş sağlayan bir çok site mevcut. Bu kısımda sizlere direkt olarak Google’ın yapmış olduğu açıklamalardan söz edeceğim.

structured data başarılar

  • Monster India, Google Arama’daki iş fırsatlarını listeledi ve iş ayrıntıları sayfalarında organik trafikte %94 artış sağladı. Monster India firmasının İş ayrıntıları sayfasına gelen organik trafikte %94 artış sağlanmış ve aynı zamanda başvurularda da %10 artış gözlemlenmiştir.
  • Rakuten, Google'daki tarif arama deneyimi ile sitede geçirilen süreyi 1,5 kat artırdı. Rakuten markası tarif yani “Repice Structured Data) kullanarak arama motorlarından gelen trafikte 2,7 kat artış sağladı. Bu ve benzeri örneklere buradan ulaşabilirsiniz.

Sonuç Olarak;

Günümüz de kullanıcı davranışlarını anlamlandırma konusunda bilfiil gelişim içerisinde bulunan arama motorları için biz kullanıcılara en doğru ve aynı zamanda en faydalı bilgiyi sunmak ve kullanıcıları bu konuda istenilen maksimum doygunluğa ulaştırmak oldukça önemlidir.

Son birkaç yıldır  gittikçe kullanıcı deneyimine ağırlık verildiğini de göz önüne alırsak bu veri işaretleme bugün ki önemini gün geçtikçe arttırarak devam ettirecektir.

Bir diğer yazım da son zamanların popüler veri işaretlemesi olan FAQ Structured Data işaretlemesi üzerine olacak.  İçerikle alakalı görüşlerini yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz 🙂