Öncelikle site açılış hızının genel olarak önemine değinecek olursam. Web sitelerinin açılış hızının 2010 yılından itibaren önem derecesi yüksek olan konulardan biri olduğu konuyla ilgili olan kişiler tarafından bilinmekte. Fakat Google’ın 17 Ocak 2018’de yayınlamış olduğu son bilgilendirme yazısında da bahsedildiği üzere, mobil öncelikli indeksleme sürecinde mobil site hızı Temmuz 2018’den itibaren bir sıralama faktörü olarak karşımıza çıkmaya başladı. Bu sebeple site hızı konusu SEO çalışmalarında en önemli konulardan biri halini almıştır.

Mobil

mobil pagespeed

Örnek bir Google Pagespeed Analizinde Yer Alan Mobil İçin Hız Kriterleri: 41 | Yavaş

mobil pagespeed 2

İlk Zengin İçerikli Boya Yüklenme Süresi : 3,3 sn. Yavaş

First Contentful Paint (FCP), tarayıcının DOM'den ilk içerik bitini hazırladığı zaman gezinme süresinden geçen süreyi ölçer. Bu, kullanıcılar için önemli bir dönüm noktasıdır, çünkü sayfanın gerçekte yüklendiğine dair geri bildirimde bulunur.

Hızlandırmak İçin:

  • First Contentful Paint'i hızlandırmak için kaynakların indirme süresini hızlandırın veya tarayıcının DOM içeriğini oluşturmasını engelleyen daha az iş yapın.
  • Sayfanın bağlı olduğu oluşturma engelleyen dış stil sayfalarının ve komut dosyalarının sayısını en aza indiriniz.
  • Tekrar ziyaretleri hızlandırmak için HTTP Önbelleği kullanın .
  • İndirme sürelerini hızlandırmak için metin tabanlı varlıkları küçültün ve sıkıştırın.
  • Belgenizdeki render engelleyici komut dosyalarını veya stil sayfalarını kaldırınız.
  • HTTP/2 server push özelliğini kullanın.

Hız İndeks Değeri: 7,7 sn. Yavaş

Hız Dizini, bir sayfanın içeriğinin ne kadar hızlı bir şekilde doldurulduğunu gösteren bir sayfa yükleme performansı ölçümüdür.

Hızlandırmak İçin:

Hız Endeksi puanınızı daha iyi duruma getirmek için sayfanızı görsel olarak daha hızlı yüklemek üzere optimize etmeniz gerekir. Bunun için yapmanız gereken iki yol var. Bunlar;

Bağlantılara tıklayarak Google’ın rehberine erişebilirsiniz.

Etkileşim Zamanı Hız Değeri: 8,8 sn Yavaş

Etkileşime hazır olma süresi, sayfanın tamamen etkileşime hazır hale gelmesi için geçmesi gereken süreyi ifade etmektedir.

Hızlandırmak İçin:

İlk Anlamlı Boya Hız Değeri: 3,3 Yavaş

Kullanıcılar, masaüstü veya mobilden web sayfanıza giriş yaptıklarında ana içeriğin görünme süresi ilk anlamlı boya olduğundan dolayı web sayfanın tamamının yüklenmesinde yazılımsal sorunlarla karşılaşılması durumunda ilk anlamlı boyanın optimize edilmesi hem Google hem kullanıcı için hız performansında geçerli bir çözüm olacaktır.

Hızlandırmak İçin:

  • Web sayfanızda yüklenen resimleri tamamını aynı anda yüklemek yerine Lazy Loading yöntemi ile kullanıcı scroll eylemini gerçekleştirdikçe resimleri yüklemeniz optimize sağlayacaktır.
  • Önbellek özelliğini kullanarak verilerin yüklenmesinden tasarruf edebilirsiniz. Önbellek özelliği farklı yöntemlerle kullanılabilmektedir. Doğru yöntemle sayfanıza önbellekle yükleme özelliğini aktif ettiğinizde İlk Anlamlı Boya ile beraber sayfanın tamamen yüklenme hızını da optimize edersiniz.
  • <head> kısmında bulunan kritik olmayan JS ve CSS dosyalarını sayfanızın altından çekin.
  • HTTP/1.1 yerine HTTP/2 kullanarak veri trafik hızını arttırın.

İlk CPU Metriği Hız Değeri: 8,2 Yavaş

İlk CPU Boşta metriği, sayfanın ana iş parçacığının girişi işlemek için yeterli olduğu ilk anı işaret etmektedir.

Hızlandırmak İçin:

  • Sayfa yüklenmeden önce indirilmesi veya yürütülmesi gereken gerekli veya "kritik" kaynakların sayısını en aza indirin veher kritik kaynağın boyutunu en aza indirin.
  • Genel olarak mobil tarafta lab verilerinin vermiş olduğu sonuçları yukarıda görüldüğü üzere yavaş düzeydedir. Hangi lab verisi için hangi yolların izlenerek optimize işlemi gerçekleştirileceği aktarılmıştır.

Genel olarak mobil tarafta almanız gereken aksiyonlar

Masaüstü

Bunun dışında Masaüstü skorunuz: 80 | Orta Düzey

masaustu pagespeed

Lab Verilerinizin Skoru

masaustu pagespeed 2

görseldeki gibidir.

Bu kapsamda genel anlamda yapmanız gereken işlemler aşağıda yer alan görseldeki gibidir:

Bu işlemlerin bazıları aşağıda yazılı olarak detaylandırılmıştır.

Sayfa hızını arttırmak için belli başlık kriterler sıralanabilir. Bu 9 tekniğin listesine şuradaki Google kaynağından ulaşabilirsiniz. Aşağıda bu tekniklerden bazılarını birlikte detaylandıralım.

Optimizasyon Önerileri

  • Oluşturmayı önleyen JavaScript ve CSS kodlarını ekranın üst kısmındaki içerikten kaldırın.
  • Sunucu Yanıt Süresini Kısaltın.
  • Resimleri Optimize Edin.
  • Tarayıcı Önbellekleme Özelliğinden Faydalanın.

Yukarıda da gördüğünüz üzere PageSpeed Insights’tan genel anlamda dört optimizasyon önerisi almış bulunmaktayız. Bazı kısımları yazılımsal konuları içermekle beraber bazı öneriler ise oldukça basit şekilde yapılandırılabilir.

Oluşturmayı Önleyen JavaScript ve CSS Kodlarını Ekranın Üst Kısmındakı İçerikten Kaldırın

Sayfanın yüklendiğine dair ilk sinyali gönderdiği ana kadar geçen süre, hem kullanıcıların hemen çıkma oranı(bounce route) adına hem de botlara daha hızlı bir sayfa sunmak için oldukça önemlidir. Bu önerinin verildiği sayfaya yönelik kaynak dosyalarını ilk açılışta yüklemek yerine ertelemek site performansını iyileştirmeye yardımcı olabilecek çalışmalardan birisi olabilir. Bu yolla asıl olarak HTML’i taramaya gelen arama motoru botları Javascript dosyalarının yüklenmesini beklemeden, daha hızlı olarak siteyi tarayabilecekler.

Sunucu Yanıt Süresini Kısaltın

Sayfaya giriş yapan arama motoru botu sunucu kısmına istek yaptığı zaman sunucu yanıt süresinin olması gereken süreden daha uzun sürmesi arama motoru botunu ve kullanıcıyı hız olarak düşük seviyede bir web sitesinin karşılaması anlamına gelmektedir. Google ise bu zamanın idealini 200 milisaniyenin altında olarak belirtmektedir. Ayrıca bu süreyi önemli bir metrik olarak kabul etmektedir Bu durumda daha hızlı yanıt almanız için sunucu erişiminizi sağlayan altyapı firması ile kısa süre içerisinde iletişime geçip gerekli aksiyonları almanızı öneriyorum.

Resimleri Optimize Edin

Sitenizde yer alan görsellerin optimize edilerek boyutlarında tasarruf sağlanması seo çalışmalarınız ve site hızınızı bir tık daha üst seviyeye taşımak açısından önemli bir yol olacaktır. Sadece mevcut görsellerin değil, ilerleyen zamanlarda sitenize ekleyeceğiniz görsellerde gerekli optimizasyonun hayata geçirilmesi site performansınızı daima yüksek tutmanız için size fayda sağlayacaktır. Ayrıca görselleri doğru şekilde optimize etmek baytlarca veriden tasarruf edilmesini sağlayabilecek bir yöntemdir. Görselleri optimize ederken kalitede düşüş yaşamadan optimize işlemlerini yapabileceğiniz bazı araçlar ise şu şekildedir.

Tarayıcı Önbellekleme Özelliğinden Yararlanın

Tarayıcıların önbellekleme (cache) özelliklerini kullanmak websitenizdeki görsel ve diğer kaynakların tarayıcılar tarafından tekrar tekrar yüklenmesini engeller. Bu sayede sitenizi daha önceden ziyaret eden kullanıcılar tekrar ziyarete geldiğinde site bu kullanıcılara daha hızlı şekilde açılacaktır.

Aynı durum arama motoru botları içinde geçerlidir. Sayfamızı taramaya çalışan arama motoru botlarına, sayfa içeriğinin ilk ve tamamının yüklenmesini en hızlı süre içerisinde gerçekleştirecek şekilde sunmalıyız.

Bunun için de bahsettiğimiz statik kaynaklar için HTTP üstbilgilerinde expire-date veya max-age ayarlamak, tarayıcıya, ağ üzerindeki kaynakları değil yerel diskte önceden indirilmiş olanları yüklemesini söyleyecektir. Bu konuda gerekli çalışmaları gerçekleştirmesi açısından yazılım biriminizle iletişime geçmenizi önermekteyim.

Website Performansınızın Kullanıcı Davranışları Üzerindeki Etkileri

  • Tüketicilerin %47’si bir web sayfasının açılmasını 2 saniyeden daha az bekliyor
  • %40’lık bir kitle 3 saniyeden fazla süren açılış sürelerini beklemiyor ve siteden ayrılıyor.
  • Online alışveriş yapanların %52’si sayfa yüklenme hızının site sadakatinde etkisi olduğunu söylüyor
  • Websitesinde 1 saniyelik bir gecikme müşteri memnuniyetini %16 düşürüyor.
  • Online alışverişte kötü bir deneyim yaşayan tüketicilerin %44’ü bunu çevresindeki insanlarla paylaşıyor.
  • Websitesinde 1 saniyelik bir gecikme dönüşüm oranlarını %7 düşürebiliyor.

Yukarıdaki maddeler KISSmetrics’in verilerini yansıtmaktadır. Verilerin günümüz duruma göre ufak derecede değişimler gösterebilme ihtimalinin olması ile birlikte sayfa hızının kullanıcı tarafında ne derecede önem arz ettiğine ve diğer etkilerine dikkat çekilmesi amacıyla analize dahil edilmiştir.

SEO Hocası'na Sıkça Sorulan Sorular

Yurtdışı Hosting Kullanırsam Sitemin Hızı Artar Mı?

Web sitelerinde yaşanan hız problemlerinde farklı dil seçeneklerini de göz önünde bulundurduğumuzda bu problemin önüne geçmenin en iyi yolu CDN teknolojisidir. Sizinde bildiğiniz gibi bu teknoloji ile web sitesinde ağırlık yapan jpg, png, gif türevi görsel dosya uzantıları, css, js gibi sitenin açılışında yük olabilecek dosyalar farklı bir bulut sunucu üzerinde barınmaktadır. Web sitenize giriş yapan kullanıcıya en yakın noktadan bu dosyalar ziyaretçinin bilgisayarına gönderilmektedir. Böylece yanıt süresi kısa tutulduğu için web sitesi daha da hızlı açılmakta ve hız problemi de ortadan kalkmaktadır. Bunun dışında Google Speed Test ile yapacağınız testlerde Google’ın size sunduğu önerileri dikkate alabilir ve gerekli optimizasyon ayarlarını yapabilirsiniz. CDN teknolojisinin en zayıf yani görseller farklı bir sunucuda barındığı için Google görsel aramalara tam olarak optimize edilememesidir. Bu da tam performanslı bir SEO çalışmasının önüne geçmektedir. Eğer Google görsel sizin için çok da önemli değilse bu teknolojiyi kullanabilirsiniz. Cdn teknolojisi ve Google görsel optimizasyonu için farklı yöntemler geliştirilebilir. Örneğin sizin için en önemli olan lokasyonu yada ülkeyi sabit tutup, bu ülke üzerinden giriş yapan kullanıcılar için kendi sunucunuzdaki dosyaları gösterirsiniz. Doğal olarak Google botları da bu durumda sizin sunucunuz içerisindeki dosyaları okuyacağı için görsel aramalarda resimlerinizi çekecektir. ( Bu görseller sadece o ülkeye ait uzantıdaki Google sitesinde gösterilecektir. ) Diğer farklı kullanıcılar ise siteye giriş yapmak istediklerinde kendilerine en yakın lokasyon üzerindeki bulut sunucudan yani cdn teknolojisi ile siteye erişim sağlayacağı için hız problemi de Google optimizasyon problemi de mantıken çözülmüş olacaktır. Fakat bir kaç hosting firması ile bu konuda yaptığım görüşmeler sonucunda böyle bir şeyin henüz mümkün olmadığını ilettiler. Belki ileride bu veya bunun gibi farklı teknolojiler hayata geçirilebilir.

WordPress Sitem Çok Yavaş Yükleniyor. Düzeltmek İçin Neler Yapabilirim?

Web sitenizin sunucusu yurt dışında ise Türkiye'den giriş yapan kullanıcılar için sunucu bazlı bir problem olabilir. Sunucunun yanıt süresi uzun olduğu için web siteniz yavaş açılıyor olabilir. Öncelikle bu durumda sunucunuzla irtibata geçerek yanıt süresini kısaltabilirsiniz. Onun dışında sizin de local bazlı olarak web sitenizi hızlandırmak için optimizasyon ayarları yapabilirsiniz. Google Speed test üzerinden sitenizi test ederek ( https://pagespeed.web.dev/ ) sitenize özel analiz sonucunda eksik olan noktalarınızı görebilirsiniz. Hız bazlı optimizasyon ayarlarında başlıca düzenlenmesi gereken alanlar;

Resim optimizasyonları
Css ve Js sıkıştırmaları
Tarayıcı önbellekleme ( wp siteler için wp fastest cache olabilir )
Sıkıştırma

Bu gibi optimizasyon ayarları ile web sitenizin hız optimizasyonunu yapabilir ve mevcut hızınızı daha üst bir seviyeye çıkartabilirsiniz.

Sitenin Mobil Sürümünü Oluşturduktan Sonra Ziyaretçilerim Azaldı. Neden Olmuş Olabilir?

Mobil için ayrı bir subdomain oluşturduğunuz için buna özel bir sayaç kodu ekleyerek gelen ziyaretçileri görebilirsiniz. Aksi halde gelen ziyaretçiler sadece ana domainden gelenleri tespit edecektir. Ziyaretçilerinizin az olmasının sebebi bundan kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca siteniz dediğiniz süre içerisinde kapalı durduysa ve Google bunu tespit etmeyip, sıralamadan düşürmediyse SEO açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. Reklam konusuna gelecek olursak, kayıt yapacağınız firmaya bağlı. Genelde ayrı hesap açmanıza gerek kalmıyor, sadece ana domain ve subdomain için ayrı reklam kodları gerektirebilir.

Sitemin Geç Açılmasının SEO’ya Etkisi Var Mıdır?

Google ve ziyaretçilerin bir sitede en büyük beklentisi sitenin açılış hızıdır. Google’ın hıza verdiği önem, webmaster araçlarındaki çeşitli kaynaklar ve arama sonuçlarında kendi hızını belirten göstergeleri kullanmasından anlaşılmaktadır. Bir site ne kadar hızlı olur ise, siteye gelen ziyaretçi sitede başka sayfaları dolaşmakta daha eğilimli olacaktır. Dolayısıyla site içerisinde ziyaretçinin geçirdiği süre artacaktır ve Google Analytics gibi analiz sitelerinin “Hemen Çıkma Oranları” düşüş gösterecektir. Sitenin hızlı açılıyor olması, Googlebot’un sitenizde daha hızlı dolaşmasını, daha fazla sayfa dolaşmasını ve sayfalarınızın daha hızlı indexlemesini sağlayacaktır. Sitenize daha fazla görsel, içerik vb girdiğinizde ileri ki zamanlarda dosya boyutu büyüyerek sitenizin daha yavaşlamasına sebep olacaktır. Bu gibi durumlarda ise, site hızının optimize edilmesi, sitede oluşan ağır yüklerin önüne geçilmesi için kullanılabilecek yöntemler tercih edilebilmektedir. Eğer bir sitede CPU artması var ise; Kodsal hatalar
Fazlaca kullanılmış eklentiler
Dışarıdan çağrılan dosyalar
Dışarıdan sitedeki dosyayı çağıran (site URL’sindeki görseli kullanan farklı bir site)
Büyük görseller
Açık Feed kaynağı Bu tür içerikleri kontrol etmeli, siteyi gereksiz eklentilerden arındırmalı, kodsal hatalar düzenlenmeli, daha küçük boyutlu görseller kullanılmalı, site dışı çağırılan görseller kendi sunucunuza alınmalı, sitenizden içerik/görsel kullanan siteler ise .htaccess ile engellenmelidir.

Sitemi Hızlandırmak İçin Ne Yapmalıyım?

Sitenizi hızlandırmak için gereken bir çok etken işlem vardır. Bu işlemler SEO kitaplarımız olan Sorularla SEO ve Uzmanından SEO kitabında bol ve detaylı olarak bulunmaktadır. Temel maddelerden bahsedecek olursak;
  • Sitenize dışarıdan veri çekmeyin ve sorgu yaptırmayın
  • Sitenizde muhakkak JavaScript ve CSS optimizasyonu/sıkıştırması kullanın
  • Sitede GZIP muhakkak kullanın ve verilerinizi sıkıştırın
  • Görsellerin boyutlarını düşürün, ufak bir resim için ufak resim kullanın, büyük resmi zorla küçültmeyin
  • HTML kod yapısını düzgün bir şekilde kullanın, gereksiz kodlardan kaçının
Bu gibi maddeler siteniz için önemli unsurlar bulundurmaktadır. Sitenizin SEO sağlığını test etmek içinhttps://www.seohocasi.com/seo-analiz/aracını kullanın.

Sitem Çok Yavaş Açılıyor? Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?

Site adresinizi iletmediğiniz için sitenizin yavaş olmasına sebep olabilecek nedenleri aşağıda sıralayacağım.

Sunucunuzun da belirttiği gibi eğer sitenizde çok fazla reklam alanları var ise bu reklamların yüklenmesi sitenizin yavaş açılmasına neden olabilir.
Sitenizin yavaş olmasının diğer bir sebebi ise yazılımın ve tasarımın aşırı şekilde kod içerdiği ve sistemi yorduğu için yavaş açılmasına neden olabilir. Ayrıca hosting sağlayıcınız yavaş ve sizlere tam olarak hizmet veremeyecek durumda ise hosting aldığınız firmanın hızı sitenize girişi yavaşlatacaktır.

Ayrıca site içi SEO konusunda dahttps://www.seohocasi.com/seo-analiz/sayfasındaki SEO Analiz sayfamızdan yardım alabilirsiniz. Sitenizin sistemsel kısımlarıyla ilgili tarafınıza bilgi verecek ve gereken hatalar çıkacaktır…

Sitenizin hızını ve neden yavaş açıldığını tespit etmek için PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz. https://pagespeed.web.dev/

Olabildiğince Özgün İçerik Girişleri Yapıyorum. Sitemin SEO Yükselme Hızı Ne Zaman Artacak?

Google eskisi gibi domain yaşı, tescil süresi vs. gibi kriterlere çok fazla takılmamaktadır. Bu sebeple bunlardan ziyade en önemli 2 teknik, site içi tasarımsal ve yazılımsal SEO kriterlerinin iyi organize edilmiş olması, özgün ve güncel yazılar yayınlıyor olmanız ve tabi bu yazılar ile birlikte site ana sayfanıza tavsiye bağlantılar geliyor olması. Bunları doğal bir akış içerisinde düzenli sağladığınız zaman hızlı bir yükselme yaşarsınız. Aksi halde tek yönlü bir iyileştirme ile ciddi verim almak söz konusu olamayacaktır. Backlink yani referans bağlantılara sahip olmadan da Google sonuçlarında otorite kazanmaya başlamanız oldukça zordur.

Mod_pagespeed Eklentisinin SEO'ya Etkisi Nedir?

Öncelikle mod_pagespeed hakkında bilgi verelim. Sunucu içerisine yerleştirilen ve sitemin tamamının sıkıştırılmasına, bu sebepten sitenin daha hızlı açılmasına fayda sağlayan bir eklentidir. İyi tarafı sistemi ve siteyi iyi bir şekilde analiz ederek sistem yapısını bozmadan sıkıştırır, kötü tarafı ise uzantılarda ve sorgu isimlerinde kısmi bir değişiklik yapar. Ne gibi bir etkisi olur derseniz sistemdeki görsel ve sorgu URL’lerinin uzantılarını değiştirerek görünürlüğü Google nezdinde düşürebilir. Görsel uzantıları ve isimleri, javascript, css ve diğer uzantılar farklı şekilde sıkıştırıldığından dolayı ve var olan site haritalarından indeks uzantılarına kadar bu durum yansıyabileceğinden siteye olumsuz bir durum yaratabilir. Peki ne yapabilirsiniz? Javascript’ler için Javascript compressor, CSS için CSS Beautifier eklentilerini kullanabilirsiniz. Siteniz WordPress ise GZIP kurabilir, değil ise ETag özelliğiyle sitenizi .htaccess üzerinden sıkıştırabilirsiniz. Görseller için siteniz WordPress ise Smush.it eklentisini GZIP inaktif iken kullanabilir ve görselleri sıkıştırabilirsiniz. Eğer WordPress kullanmıyorsanız Yahoo’nun smush.it sitesini tavsiye etmekteyiz.

Sitemde Mobil Öncelikli Taramaya Geçildiğini Öğrendim. Ne Yapmam Gerekiyor?

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Responsive ve dinamik web siteleri mobil öncelikli indexleme de, bu özellikte olmayan sitelere büyük avantaj sağlamaktadır. Google’ın amacıda zaten bu güncelleme ile beraber mobil kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmaktır. Bundan dolayı responsive yani mobil uyumlu web sitelerinin mobil öncelikli indeksleme için ekstra değişiklik yapması gerekmemektedir.
Fakat sitenizin masaüstü ve mobil sürümleri farklı görünüyorsa bundan sonra mobili ana versiyon olarak belirleyip masaüstü versiyonunuzu buna göre yeniden yapılandırmanızın yararlı olacağını söyleyebilirim. Mobil ve masaüstü siteleriniz arasında doğru canonical ve alternate etiketlerini kullanarak iki sitenin birbirini referans gösterdiğini teyit etmelisiniz. Masaüstü versiyonda rel=”alternate” etiketi ile mobil versiyonunuza ait sayfa, mobil versiyonda ise rel=”canonical” etiketi ile sayfalarınızın masaüstü versiyonu belirtilmelidir. Eğer mobil ve masaüstü siteleriniz ayrı değilse, yani siteniz responsive veya adaptive ise bu tip bir etiketlemeye ihtiyaç yoktur. Son olarak desktop sitede gösterilip mobilde gösterilmeyen alanlardan kesinlikle uzak durulması gerektiğini belirtmek istiyorum. Konuyla ilgili daha detaylı cevabı Google tarafından paylaşılan kaynaktan edinebilirsiniz. Kaynak Linki:https://developers.google.com/search/mobile-sites/mobile-first-indexing?hl=tr

Mobil Cihazlarda Sitem Neden Yavaş Açılıyor?

Developers Google adresi üzerinden web sitenizin hızını ölçüp hız testi yaptırabilirsiniz. Bu test doğrultusunda sitenizi nasıl optimize edeceğinize dair Google tarafından yönlendirme alacaksınız. Bunların başında resim sıkıştırmaları, js ve css kodlarının & dosyalarının sıkıştırılması gelmektedir. Bu durum web sitelerine göre farklılık gösterebilir. Javascript kodlarını kaldırmanız sitenin yapısal düzenini bozacağı için tavsiye edilen bir yöntem değildir. Aşağıdaki link üzerinden site hızınıza ait test yapabilir ve size sunulan öneriler dahilinde gerekli optimizasyon işlemlerini yapabilirsiniz.

https://pagespeed.web.dev/

Hostingimdeki Dosyaların Site Açılış Hızında Etkili Midir?

Harici olarak bağlantı vermediğiniz dosyaların ve yolunu sadece kendiniz bildiğiniz dosyalar varsa hosting’de sadece yer kaplayacak ve dosya sayısını arttıracaktır. Eğer anasayfa üzerinden o dosyalara doğru giden bir yada birden fazla sorgu varsa (exe|pdf|png dosyaları gibi) bu sorgular farklı dosyaları çağıracağından dolayı site açma hızını etkileyecektir lakin ana sayfada yada farklı sayfada bu dosyalar sorgu olarak çağırılmıyor ve çekilmiyorsa aksine bir durum söz konusu olmayacaktır.

Wix’e Kayıtlı Sitem Ajax Sistemini Kullanıyor. Sitemin Bounce Rate’i Çok Yüksek. Sitemin Bounce Rate’inin Yüksek Olmasının Ajax Sistemlerle Bir Alakası Var Mıdır?

Wix üzerinden yapılan sitelerde genel problem sistemin ajax ile çalışmasıdır. Yani Google botları site içeriğindeki yazıları okuyamadıkları için, Google'da wix üzerinde yapılan siteleri arama sonuçlarına yansıtamamaktadır. Yakın zamanda konu ile ilgili olarak Google, bu sorunu çözmek için uğraştıklarından bahsetmişti. Bounce Rate’nin ajax ile doğrudan bir alakası yoktur. Fakat bu değeri yüksek tutmak istiyorsanız önem vermeniz gereken bir kaç nokta vardır. Bounce Rate içerik, sayfa yüklenme hızı ve web sitenize gelen trafik ile doğru orantılı bir şekilde artış göstermektedir. Sitenize gelen kullanıcı sitede ne kadar fazla sayıda sayfa görüntüler ve gezinme sayısı çok olursa bounce rate değeriniz de o miktarda artar. Bu değeri yüksek tutmak için breadcrumb özelliğini mutlaka kullanmanızı tavsiye edebilirim. Ek olarak Google Speed Test üzerinden sitenizi ve sayfalarınızı analiz ederek bu sayfaları nasıl daha hızlı hale getireceğinize dair Google yönergelerini takip edip gerekli optimizasyon ayarlarını yapmalısınız.

Google Hız Testinde Tarayıcı Ön Bellekleme Özelliğinden Yararlanın Diyor. Bu Sorun İle Neden Karşılaşıyorum?

Öncelikle oradaki değerlerin bazen değişkenlik göstermesi normal çünkü gerçek kullanıcıların sitenizdeki davranışlarının hızı ve optimizasyon önerilerini sunmaktadır. Dışarı kaynaktan dosya çağırdığınız ve bu dosyanın sıkıştırılması gerekiyor fakat buna müdahale edemediğiniz için ön bellekleme uyarısı veriyor. Dışarıdan Javascript veya Css dosya çağırmak yerine sunucunda sıkıştırılmış olarak bulundurman gerekiyor diye bildirim yapıyor.

Sitemde Resim, Css ve Js Dosyaları Var. CDN Kullanmak İstiyorum. Ancak CDN Kullanımı Dışarı Link Çıkışı Verme İşlemi Gibi Mi Oluyor?

CDN kullandığınız zaman dışarıya link çıkışı vermiş olmuyorsunuz. CDN sadece sitenizdeki güvenliği ve fazlalık görselleri, kodları sıkıştırır ve kendi sunucunda aktarır. Eğer kendi sitesine link vermiş olsaydınız bunu size belirtmiş olacaktı. Eğer tekrar sorularınız olursa, bu başlık altında yorum yaparak sorabilirsiniz.