İçerik, günümüzde faydalı trafik sağlama bakımından en önemli ve en hayati konulardan biridir. İçeriğin önem kazanması ile birlikte serpte pozisyon kazanmak için sektörler özelinde bazı stratejiler geliştirmek ve uygulamak mümkündür. Bu yazımızda pozisyon kazanmak için gerekli ve temel olayları ele alacağız.

Öncesinde, User Search Intent kavramı hakkında ufak bir bilgi verelim. User Search Intent, kullanıcıların yapmış olduğu arama niyetinin doğru tespit edilmesi ile kullanıcının karşısında görmek istediği sonuca göre sayfanın optimize edilmesine olanak sağlar.

Özetle kullanıcının bir sorunun cevabını bulmak, belirli bir web sitesine gitmek, bir ürün veya hizmet satın almak ve bir şeyleri karşılaştırma isteklerini tespit ederek sayfa içerisinde doğru içeriklere yer vermeyi amaçlar.

Kısaca bu şekilde özetleyebiliriz ancak User Search Intent kavramının kapsamlı rehberine daha önce ele aldığımız blog yazısından ulaşabilirsiniz.

Zayıf İçerikli Sayfa Optimizasyonu (Thin Content Page Optimization)

icerik-Optimizasyon-1

Zayıf içerikli sayfa, genellikle etiket, haber ve çok fazla detayın yer almadığı sayfalarda sıkça görülen sorunlardan biridir. Zayıf içerikli sayfalarda genellikle sayfanın kelime ile uygun olmaması, aranan konu hakkında içeriğin yetersiz olması, görsel, video vb objeler ile desteklenmemesi gibi sorunlar gözlemlenir.

Bu sayfaların Semrush, Deepcrawl gibi SEO toolları yardımıyla ya da manuel tespit edilmesi ile birlikte kullanıcı niyetine göre sayfanın doğru bir şekilde içerik optimizasyonu yapılması gerekmektedir. Zira, zayıf içerikli sayfalar trafik alsa bile yetersiz bilgi barındırıyorsa sayfaya olan ziyaret gittikçe azalabilir ve sitenin marka itibarı düşüş yaşayabilir. Bu nedenle önemsenmesi gereken kriterlerin başında zayıf içerikli sayfalar gelmektedir. Zayıf içerikli sayfaların konu hakkında detaylı açıklamalar eklenerek güncellenmesi, metinlere uygun olarak görsel ve videolarla sayfanın güçlendirilmesi gerekmektedir.

Güncelliğini Yitirmiş İçerikler

 

icerik-Optimizasyon-2

Haber sitelerinin, blogların ya da portalların genellikle sıkça yaşadığı sorunlardan biridir. Örneğin; 2000 yılından bu yana aktif bir portal sitesine her gün düzenli haberler/içerikler girildiğini varsayalım. Bu içerikler genellikle haber niteliği taşıyorsa içerik detayında sadece kısa bir metin yer alacaktır. Bu da Google algoritma güncellemeleri ile giderek önem kazanan içeriklerin, geçmişe yönelik olarak sitede aksiyon alınması gereken kısım olarak işleme alınması anlamı taşıyacaktır.

Bu içerikler, eğer güncellenebiliyorsa metinleriyle birlikte tarihleri de güncellenebilirse sıralama kazanma anlamında pozitif katkı sağlayacaktır.

Keyword Research ile Yeni İçerik Stratejisi

Longtail-Graph.png?mtime=20170413074235#asset:4325:url

Trafik çekmek için sıkça yapılan stratejilerden biridir. Yeni kelime araştırması ile kullanıcıların son dönemde yaptıkları aramaları ele alarak izledikleri stratejidir. Bu strateji ile birlikte güncel konuları ve kelimeleri takip ederek hızlı oluşturulan içeriklerden yüksek sayıda trafik elde edilebilir. Ancak sürekli bir trafik için konunun doğru belirlenmesi ve içeriğin anlık değil ileriye dönük olarak fayda sağlayacak biçimde yazılması son derece önemlidir. Aksi takdirde etkisi kısa sürerek devamlılığı ve faydası olmayan bir çalışma yapılmış olacaktır.

Parçalanmış İçerikleri Birleştirme

icerik optimizasyon 4

Zaman içerisinde değişime uğrayan bir konu hakkında yazılmış olan yazı, bir önceki benzer içerikten bağımsız olarak yazılır. Bu da aynı konunun parçalara ayrılması anlamını taşımaktadır. Keyword research konusu ile yeni içerik oluşturma başlığıyla ilişkilidir. Bu tür durumlarda içerik ve trafik açısından güçlü olan sayfaya, görece diğer güçsüz sayfanın 301 ile yönlendirilmesi ve içeriklerin birleştirilmesi oldukça fayda sağlayacak en önemli adımlardan biridir.

Kopya, Alıntı İçerikler

İçerik Optimizasyon

SEO açısından zarar boyutu manipüle edilmesi durumunda cezai işlem almaya kadar gidebilecek konu olmakla birlikte bu durum sektörden sektöre göre de değişebilir. Örneğin teknoloji ürünleri satan bir siteyseniz, satılan ürünlerin açıklamaları büyük ölçüde kopya içerik gibi görülebilir. İPhone özellikleri her sitede aynı iken bu durumda Apple.com dışındaki tüm siteler ceza alabilir şeklinde düşünülebilir. Fakat teknik olarak açıklaması sabit bir şeyi kişiselleştirebilmek mümkün değildir. Bu tür durumlarda yapılabilecek bazı işlemler bulunmaktadır.

301 Redirect: İçerik açısından daha değerli olan sayfa ile birleştirilerek, eski sayfanın yeni sayfaya yönlendirilmesi sağlanabilir.

Canonical: Her iki yazı da ayrı sayfalarda kalır, ancak sayfaların her ikisine de tek bir sayfanın canonical tagi tanımlanır.

Quote: Sayfa içerisinde alıntı metinler <q></q> kodları arasında yazılarak metinin alıntı olduğu belirtilebilir.

Noindex: Index alması SEO sağlığı açısından sakıncalı ise noindex ya da robots dosyasından engelleme işlemi yapılabilir.

Entity Search

Entity Patent

Farklı bir yazı ile çok daha detaylıca ele alacağımız Entity Search ile ilgili ufak bilgiler paylaşalım.

Entity, Türkçe anlamıyla varlık ve nesnelerin onlinedaki karşılığı denilebilir. Hatta sadece bir kişi veya bir nesne olması da gerekmez. Tarih, renk, zaman ve konu hakkında bir fikir olabilir. Google’ın entity anlayışını “tekil, benzersiz, iyi tanımlanmış ve ayırt edilebilir nesne veya kavram” olarak ifade edebiliriz.

Entity, SERP'teki rich snippets, answer box, zero click vb gibi rankbrain ile hayatımıza giren kavramlarla birlikte, link building, yerel seo vb gibi durumlara da dayanmaktadır.

Bir örnek vermek gerekirse, herhangi bir şehirden ya da lokasyondan bahsederken örn, kordon, boyoz, alsancak vb gibi kelimelerle aslında İzmir'in bahsedildiği anlaşılabilir. Aynı durum nesnel hayattan esinlenerek bu kavramlarla nitelendirilerek içeriklerini oluşturabilir.

İçerik yazıları hazırlanırken genellikle hazırlanan konu ile alakalı keyword research ile türevleri araştırılır. Bu durumda da bazı konular özelinde kullanıcıya doğru bilgiler aksettirilemeyebilir. Bu noktada entity devreye girerek ilgili konu ile alakalı nesnel örnekler ile tasvir edilerek kullanıcıya ve arama motorlarına ilgili konu daha akılda kalıcı ve vurgulanmış bir şekilde iletilebilir.

E-Ticaret Sitemde Ürünler Nasıl Olmalı?

Ürün isminde marka model kesinlikle yer alması gerekmektedir.

Ürününüz eğer ki bir çocuk elbisesi ise sadece Çocuk Elbisesi şeklinde isimlendirmek doğru olmayacaktır. Bunun yerine Kırmızı Puantiyeli Çocuk Elbisesi şeklinde kurgulayarak direkt olarak satın alacak kitleyi hedeflemiş olursunuz.

Ürün açıklamalarınızı düzgün ve güzel bir Türkçe ile yazıldığından emin olun.

Sonrasında da diğer ürünlerden ayıran, öne çıkaran özelliklerinden bahsetmeyi unutmayınız.

E-Ticaret Ürün Açıklaması Nasıl Olmalı?

E-ticaret sitelerinde ürünü net bir şekilde tanımlayan, marka, model belirtilen şekilde ürünün adını belirlemelisiniz. Ardından ayırt edici özelliklerini listeleyebilirsiniz. Bu açıklamayı hazırlarken özgün bir dil kullanmaya, abartıdan uzak bir şekilde kullanıcılarda ilgi uyandıracak metin hazırlamalısınız. Ardından kullanıcıların en fazla dikkat ettiği noktalardan biri de ürün boyutları, mutlaka siteye eklemelisiniz. Teknik detaylarından ve kullanım şekillerinden de bahsetmeyi unutmayınız.