İnsan beyninde satın alma algısını inceleyerek, elde edilen analizlere göre pazarlama stratejisi geliştiren Nöropazarlama, dilimize Neuromarketing kelimesinden çevrilir. Bu tekniğin temelinde tüketicilerin davranışlarını anlamak yatar. Bu nedenle tüketici davranışları hem psikolojik hem de toplumsal açıdan araştırılır ve incelenir.

Bu sayede reklam ve tanıtım faaliyetleri hedef kitleye en uygun şekilde sunulur. Onlara en ideal satın alma koşulları sağlanır. Böylece hedef kitlede satın alma algısı oluşturulur ve geri dönüş oranları hızlı şekilde yükseliş gösterir.

Son yıllarda Nöropazarlama tekniği, dünya genelinde hızla yayılır ve dünya markaları tarafından etkin bir şekilde kullanılır. Tüketici davranışları üzerinden yapılan doğru pazarlama stratejileri ile hedef kitlenin dikkati çekilir ve geri dönüş oranları maksimum seviyeye yükseltilir.

Nöropazarlama Nasıl Çalışır?

Nöropazarlama tekniğinin çalışma prensibi türüne göre değişiklik gösterir. Bu nedenle öncelikle hangi türünün kullanılacağına karar verilmelidir. Birçok farklı türü olmasına rağmen en çok tercih edilen Nöropazarlama türleri;

  • Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI),
  • Elektroensefalografi (EEG) yöntemleri şeklindedir.

Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme yönteminde, denek ses ve görsel ipuçlarına yanıt verir. Bu süreçte beyindeki kan akışı gözlemlenir ve akışın nasıl gerçekleşeceği güçlü mıknatıslar yardımıyla ölçülerek takip edilir. Bu yöntemle elde edilen veriler analiz edilir ve pazarlama faaliyetlerinin insanlar üzerindeki gerçek etkilerin sonuçları tahmin edilebilir.

Oldukça etkili bir yöntem olan fMRI, yüksek maliyeti nedeniyle sıkıntı yaratır. Aynı zamanda uygulama esnasında deneğin uzun bir süre makine içeriğinde hareketsiz yatması gerekir. İster istemez bu durum da deney sürecinde olumsuzluk yaratır.

Elektroensefalografi yöntemi ise fonksiyonel manyetik yöntemi ve karşılaştırıldığında oldukça ekonomiktir. Ayrıca deney sürecinde deneğin hareketsiz kalma gibi bir zorunluluğu yoktur. Sadece deneğin kafasına elektrotlar yerleştirilir. Böylece beyin tarafından çıkarılan elektrik dalgalar bu elektrotlar tarafından ölçülür. Bu sayede deneğin heyecan, mutluluk, üzüntü, öfke gibi duygulardan hangilerini deneyimlediği belirlenir. Elde edilen veriler eşliğinde hedef kitlenin pazarlama faaliyetlerine nasıl tepki vereceği tahmin edilir ve pazarlama stratejileri buna göre oluşturulur.

 

 

Şirketler Nöropazarlamayı Nasıl Kullanır?

Dünyanın en güçlü şirketleri Nöropazarlama yöntemi ile pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirir. Özellikle büyük bir marka olmayı başaran PayPal, Hyundai, Cheetos, Campbell's Soup, Walt Disney, Google, Frito-Lay, Chevron, Microsoft, Yahoo ve Gerber gibi ünlü markalar paket tasarımlarını yenilerken ve pazarlama stratejilerini oluştururken, Nöropazarlama tekniğini kendilerine rehber olarak görmüşlerdir.

Nöropazarlama için genellikle ürünler tüketicilere gösterilir ve ardından tüketicilerin tepkileri kayıt edilir. Bu tepkilerin pozitif, negatif ya da nötr olup olmadığına göre pazarlama stratejileri revize edilir.

Buna ek olarak ürünlerle ilgili detaylı sorular sorulur ve verilen cevaplar büyük bir titizlikle analiz edilir. Böylece ürünlerin hedef kitleye ne hissettirdiği belirlenir. Verilen cevaplar negatif ise pazarlama stratejisinde değişikliklere gidilir.

Kısacası pek çok firma Nöropazarlama yöntemi ile insan beyninin pazarlama uyarıcılarına verdiği tepkiyi görür ve buna göre en ideal pazarlama stratejilerini geliştirir. Bu sayede hedef kitlenin büyük oranda geri dönüşümü sağlanır.

Son yıllarda popülerlik kazanan Nöropazarlama, yıllardır var olan bir yöntemdir. Bu yönteme karşı olan bazı uzmanlar olsa da, günümüzde pek çok marka ürünlerini, reklam kampanyalarını ve ürün paketlerini Nöropazarlama yöntemini kullanarak tasarlar ve pazarlama faaliyetlerini elde ettiği verilere göre gerçekleştirir.

Nöropazarlama Neden Kullanılır?

Firmaların ürünleri için pazarlama stratejileri oluştururken, hedef kitlenin davranışlarını gözlemlemesi başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı olur. Günümüzde pek çok büyük firma bu nedenle Nöropazarlama tekniğini kullanır. Ürünlerle ilgili sorulan sorulara ya da gösterilen görsellere hedef kitlenin nasıl tepki verdiği incelenir. Bu sadece elde edilen verilerle ürünlerin en iyi şekilde geliştirilmesi sağlanır.

Tüketicilerin davranışlarına göre şekillendirilen ürünler, ürün paketleri, ürün tanıtımları ve reklamları her zaman çok daha başarılı sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle etkin ve verimli pazarlama faaliyetleri için Nöropazarlama tekniği oldukça faydalıdır.

Buna ek olarak Nöropazarlama tekniği ile reklam kirliliği gibi problemler de ortadan kalkar ve çok daha kaliteli pazarlama stratejileri oluşturulur. Çünkü bu modern yöntem ile hedef kitlenin duyguları anlaşılır, satın alma davranışları ve alışkanlıkları görülür.