Geleneksel pazarlama tekniklerinden farklı olarak Gerilla marketing ile markanın bilinirliğini arttırma amacı söz konusudur. Ayrıca çok daha ucuz bir reklam yöntemi olan bu pazarlama sisteminde çok daha yenilikçi ve yaratıcı stratejiler kullanılır.
Son yılların en çok tercih edilen pazarlama çeşitleri arasında yer alan bu yöntemin temelinde yatan amaç ise, viral pazarlamaya yönelmek ve tüketicilerin bakış açısını doğrudan etkileyerek markanın çok daha hızlı bir gelişim kaydetmesini sağlamaktır.
Hem büyük hem de küçük çaplı firmalar tarafından büyük rağbet gören Gerilla pazarlama, küçük bir bütçe ile rekabet ortamında büyük bir ilerleme kaydedilmesine yardımcı olur. Geleneksel yöntemlerle yapılan pazarlama yöntemlerinde ise hem büyük bütçelere ihtiyaç duyulur hem de bu rekabetçi ortamda başarı elde edilmesi çok zordur. Bu nedenle güçlü bir marka olma yolunda bütçesi olmayan firmaların dahi rahatlıkla kullandığı bu pazarlama yöntemi, en ideal reklam kampanyalarına ön ayak olur.
Gerilla Marketing Nedir?
Gerilla marketing nedir sorusu son yıllarda pazarlama sektöründe en çok merak edilen konular arasındadır. Çok düşük maliyetlerle oldukça etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olan ve geleneksel yöntemlerden farklı taktiklere odaklanan bir reklam stratejisi olarak tanımlanan bu pazarlama yöntemi, hem Türkiye’de hem de dünya genelinde trend pazarlama yöntemleri arasında yer alır.
Gerilla Marketing Yöntemini Oluşturan Unsurlar Nelerdir?
İlk olarak 1984 yılında Jay Conrad Levinson tarafından kullanılan Gerilla terimi, 'Guerrilla Advertising' isimli kitap ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Bir nevi silahsız bir savaş ortamında küçük ama etkili taktiklerle yapılan bir mücadeleyi ifade eden bu kavram;
- Pusu,
- Sabotaj,
- Baskın,
- Sürpriz,
- Şok gibi unsurları içeren taktikleri bünyesinde barındırır.
Günümüzün en çok tercih edilen alternatif reklam stillerinden biri olan Gerilla marketing yöntemi, alışılmışın dışında bir pazarlama stratejisine sahiptir. Yüksek enerjiye ve hayal gücüne dayanan bu pazarlama yöntemi, doğrudan tüketicilerin psikolojisi üzerinde çalışır. Tüketicileri şaşırtan, tüketicilerin zihinlerinde kalıcı bir iz bırakan, tüketicilerde silinmez bir izlenim yaratan ve sosyal alanda yoğun bir etki yaratan bu pazarlama yöntemi, geleneksel pazarlama yöntemlerine oranla çok daha etkilidir.
Gerilla Pazarlamasının Tarihi
Reklam tarihi incelendiğinde MÖ 4000 yılına kadar gitmek mümkündür. Özellikle bu dönemlerde ilk Mısırlılar tarafından yapılan satış mesajları ve duvar afişleri mevcuttur. Bu tür işlemler için papirüs kullanan insanlar, çok eski tarihlerden bu yana yavaş yavaş gelişim gösteren geleneksel pazarlama yöntemleri, özellikle 1900'lü yıllarda büyük bir patlama göstererek dikkat çekici bir gelişim kaydetmiştir.
Genel olarak tüketicilerin dikkatini çekmek ve onları eğlendirmek amacıyla oluşturulan reklamlar, iyi bir etkileşim ile tüketicilerin ürünler ve hizmetler konusunda eğitilmesine öncü olmak amacıyla gerçekleştirilir. Bu nedenle çok büyük bütçelerle çok çeşitli reklam faaliyetleri yapılır ve radyo ve yazılı basın gibi farklı kitle iletişim araçları ile hedef kitlenin ilgisi toplanırdı. Ardından televizyon reklamcılığı popülerlik kazanmıştır.
1984’te ise Jay Conrad Levinson tarafından hazırlanan “Gerilla Pazarlama” adlı kitabıyla Gerilla yöntemi kendini ilk olarak tanıtmış ve hızla gelişim göstererek günümüzün en çok rağbet gören reklam tekniği olarak karşımıza çıkmaktadır. Pazarlama konusunda düşünme şekillerini değiştiren ve bu alanda yepyeni bir yaklaşım getiren bu pazarlama yöntemi, organik olarak gelişen ve her geçen gün büyümeye devam eden bir sistemdir.
Büyük İşletmeler İçin Gerilla Marketing Yönteminin Yeri
Özellikle küçük bütçeli işletmelere yönelik bir kavram olarak ortaya çıksa da, Gerilla marketing uygulamaları son yıllarda pek çok büyük işletmelerin de favorisi haline gelmiştir. Çok kısa bir süre içerisinde bu ideolojiyi benimseyen büyük işletmeler, geleneksel pazarlama yöntemlerini terk ederek, çok daha modern reklam kampanyalarına yönelmeye başlamıştır.
Gerilla marketing avantajları oldukça fazladır. Büyük bütçelere sahip olmalarına rağmen bu işletmeler, oldukça etkili bir yöntem olması nedeniyle bu pazarlama tekniğini tercih eder. Bununla birlikte doğru taktikler uygulanmadığı takdirde Gerilla marketing türleri büyük işletmeler için çok riskli olabilir ve bu durum Gerilla marketing dezavantajları arasındadır. Bu nedenle doğru stratejiler belirlenmeli ve en iyi taktiklerle pazarlama faaliyetleri gerçekleştirilmelidir. Gerilla marketing örnekleri açıklamalı olarak incelendiğinde yanlış taktiklerin yol açtığı durumlarla karşılaşmak mümkündür. Örneğin; 2007 yılında Turner Broadcasting tarafından uygulanan bu pazarlama yöntemiyle Aqua Teen Hunger Force isimli bir Cartoon Network şovu içeren yeni bir filmin tanıtımı gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte tanıtım için çizgi film gösterisinde yer alan 'Mooninite' karakterine benzeyen ve pille çalışan LED pankartlar birçok yere yerleştirilmiştir. Bununla birlikte pankartlarda kullanılan cihazlar patlayıcı cihazlarla benzerlik gösterdiği için halk üzerinde korku yarattı. Bu nedenle kampanya iyi olduğu kadar kötü eleştirilere de maruz kaldı. Ortaya çıkan etki bu tür pazarlama yöntemlerinde oldukça güçlü olduğu için, kullanılan taktiklerin dikkatle seçilmesi gerekir.
Küçük İşletmeler için En İdeal Pazarlama Yöntemi: Gerilla Marketing
Küçük bir bütçeyle gerçekleştirilebilmesi nedeniyle küçük işletmeler için en ideal pazarlama yöntemi olan Gerilla tekniği, doğru uygulandığında tüketiciler üzerinde muazzam bir etki yaratır. Bu nedenle son yıllarda büyük işletmeler arasında da oldukça popüler bir hale gelen bu pazarlama yöntemi, başarılı taktiklerle mükemmel çözümlerin üretilmesine olanak sağlar. Böylece başarılı sonuçların elde edilmesi kaçınılmaz olur. Sadece yurtdışında değil, Türkiye'de Gerilla marketing de oldukça yaygındır.
Genellikle düşük maliyetli olmasına rağmen, yüksek oranda hedef kitleye ulaşan bu reklam türü, geleneksel yöntemlerden farklı olarak fark edilmenin ve rekabetçi bir ortamda ön saflarda yer almanın en mükemmel yoludur.
En Dikkat Çekici Gerilla Marketing Örnekleri
Günümüzde bilinen en dikkat çekici Gerilla marketing örnekleri şu şekildedir:
- Blair Cadısı Projesi
- Médecins du Monde
- Acclaim Entertainment
- Vodafone Sevgililer Günü Uygulaması