Kpi Nedir?
KPI, Key Performance Indicator kelimesinin baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. Anahtar Performans Göstergesi olarak da Türkçe’ye çevrilebilir. Ulaşılması istenen hedef anlamına gelir. Her sektör ve her bir kişi için ayrı KPI’lar tanımlanabilir. Her sektörün, her bölümün ve her kişinin KPI’ları farklıdır. Buna bağlı olarakta her birinin başarı hedefleri farklıdır.
Örneklendirmek gerekirse;
- Bir şirket için KPI; 1 ay içerisinde 8 yeni müşteri kazanmak olabilir.
- Bir seyyah için KPI; 6 ay içinde 10 ülkeyi gezmek olabilir.
- Bir turizm firması için KPI; 7 gün içinde 85 sefer yapmak olabilir.
Yukarıda verilen KPI’lar tamamlandığında ise belirlenen hedef tamamlanmış olacaktır.
Firmalar için performans ölçümü ve değerledirmelerde KPI önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü; çıkan değerlere göre bir yorumlama yaparak yeni bir KPI belirlenebilir veya mevcut KPI revize edilebilir.
KPI, Key Performance Indicator (Anahtar Performans Göstergesi) raporu belirlenen hedeflere göre işletmenin içinde bulunduğu değeri gösteren bir terimdir, yani KPI raporu sayesinde işletmenin performans ve durum bilgilerini ölçemizde yardımcı olacağını belirtmek mümkün. Firma içerisinde neyin önemli olduğunu anlamak ve bu anlayışı iyileştirmek açısından KPI kullanımı önemli bir durum haline gelmektedir.
KPI Anahtar Performans Göstergesi, Herkesçe bilinen tanımıyla “hedef” anlamına gelmektedir. Daha da açıklayıcı bir tanım yapmak gerekirse, hayatın her dönemi ve anında olan hedeflerin iş hayatındaki sistematik, stratejik, operasyonel ve ölçülebilir amaçlarla izlemek, karşılaştırmak için kullanıldığını söyleyebiliriz. Her sektör için, sektördeki her şirket için hatta şirketteki her departman için ayrı ayrı KPI’ler tanımlanmalıdır.
Finans, Müşteri ve Pazar yapından oluşan anahtar kelime performans gösterge raporunu hazırlamak için gerekli soruların bir kısmı aşağıda listelenmektedir.
Finansal Performans KPI’ları
- Net Kar
- Gelir Artış Oranı
- Ekonomik Katma Değer
- İşletme Sermayesi Getirisi
- Nakit Dönüşüm Döngüsü
- Sermaye-Satış Oranı
- Fiyat Kazanç Oranı
- Faaliyet Gider Oranı
Müşteri KPI’ları
- Müşteri Koruma Oranı
- Müşteri Memnuniyeti Endeksi
- Müşteri Karlılığı Skoru
- Müşteri Kaybı Oranı
- Müşteri Şikayetleri
Pazarlama KPI’ları
- Pazar Gelişme Oranı
- Pazar Payı
- Dönüşüm Oranı
- Sayfa Gösterimi
- Geri Dönüş Oranı
- Sosyal Etki Skoru
- Online Reklam Oranı
SEO çalışmalarında hangi KPI'ları belirleyerek çalışmalarınızı bu hedefler doğrultusunda planlamak için SEO KPI Metrikleri başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.