Xpath Nedir?

XPath, XML belgelerinde gezinmek ve belirtilen veri düğümlerini seçmek için geliştirilen bir sorgu dilidir. XPath'in kullandığı ifadeleri kullanarak web sayfaları arasında tutarlı bir yapı olduğu sürece bir web sitesinden ihtiyacınız olan herhangi bir veriyi etkili bir şekilde çekebilirsiniz. Bu durum web sitelerindeki kaynak kodda yer alan ve herkese açık verileri çekmek için Xpath’i dili kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.

Xpath, Absolute ve Relative olarak 2 türe ayrılır. 

Absolute, bir öğeyi doğrudan ve kolay bir şekilde bulabileceğiniz yoldur. Devtools’dan almak istediğiniz verinin copy full xpath ile yolunu alabilirsiniz. Absolute için tek önemli nokta, alacağınız verinin web sitesi üzerinde değişmeyecek olması. Eğer değişirse veri yolunu güncellemeniz gerekecektir.

xpath1

Relative ise DOM içerisinde almak istediğiniz veriyi tümüyle aramanızı sağlar. Absolute haricinde bu yol için Devtools’tan copy xpath üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

xpathrelative

Temel XPath Komutları

Xpath in belli başlı temel kullanım komutları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

//h1 Tüm h1 taglerini alır.

//title Tüm title taglerini alır.

//meta[@name='description']/@content Meta açıklamayı alır.

//@href Tüm linkleri alır.

//link[@rel=’canonical’]/@href Canonical taglerdeki linkleri alır.

//*[@itemtype]/@itemtype Şema türlerini alır.

//*[@hreflang] Hreflang taglerini alır.

Daha fazla ve fonksiyonel diğer xpath komutlarını Devhints.io ya da W3Schools üzerinden inceleyebilirsiniz. 

Kullanmak istediğiniz Xpath komutlarının doğru çalışıp çalışmadığını Xpath Helper Chrome eklentisi ile teyit edebilirsiniz.

xpathyolu

Xpath ile Neler Yapılabilir?

Xpath ile SEO çalışmaları için bazı verileri basit ve kolay bir şekilde elde ederek çeşitli analizlerde değerlendirebilirsiniz.

Google E-Tablolar ile Veri Bulma

Bazen karmaşık veriler içerisinde sıkışıp kalabilirsiniz. SEO uzmanları için bu çok sık karşılaşılabilen bir durum olabilir. Bu tür durumlarda işinize yarayacağını düşündüğünüz verileri Xpath sorguları ile Google E-tablolar üzerinden rahatlıkla filtreleyebilirsiniz.

Örneğin, çalıştığınız web sitesindeki trafik sayıları düşük olan sayfaların sebeplerini araştırdığınızı varsayalım. Bu sayfaların urllerini bir e-tabloya alarak sayfalarının tamamının tarihlerinin güncel olup olmadığı, title, description, h tagleri gibi kriterlerin uygun olup olmadığı vb. bilgileri basit xpath sorguları ile toplu bir şekilde tablonuza çektirebilirsiniz. 

Örnek bir sayfa tarihi Xpath uygulaması:

Örnek x path

Screaming Frog ile Veri Analizi

Screaming Frog, masaüstü çalışan çok işlevli bir SEO analiz aracıdır. Screaming Frog ile web sitelerinin bir çok detaylı noktasını inceleyebileceğimiz gibi, Xpath tanımlamaları yaparak filtrelenmiş veri analizleri de yapabiliriz.

Bu özel tarama için bazı ayarların sırasıyla yapılması gerekiyor.

  • Screaming Frog Configuration ayarlarından Custom > Extraction seçeneğini seçiyoruz.

sfxpath

  • Açılan pencereden add seçeneğine tıkladıktan sonra kopyaladığımız xpath yolunu girip isim verebiliriz.

extructionxpath

Add butonu ile birden fazla xpath verisi ekleyebiliriz.

  • Sonrasında ok butonuna basarak yapmış olduğumuz ayarı kaydediyoruz ve site taramasını başlatıyoruz.

Tarama işlemi tamamlandıktan sonra Custom Extraction sekmesine giderek oluşturduğumuz xpath yolu ile tarama yapılan sayfalardaki verileri gözlemleyebiliriz.

xpathsonuc

Bu sayede görmek istediğiniz birçok veriye filtreleyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.