Web sitemizde bulunan bütün sayfaların birbirleriyle bağlantılı olması çok önemlidir. Eğer hiç bağlantı gitmeyen bir web sayfamız varsa Google o sayfaya ulaşmakta güçlük çekecektir. Site içi linkleme, site içi sayfalar arasında bağlantı kurar ve web sayfalarınızın otorite gücünün dağıtılmasında oldukça yardımcı olur.

 Site içerisinde hiç bağlantı almayan web sayfanız mevcutsa maalesef Google tarafından fark edilmesi zorlanacaktır. Bu nedenle yetim sayfaları (orphan pages) bulup o sayfalarımıza iç link vermeliyiz.

Orphan Pages (Yetim Sayfalar) Nedir?

seo orphan pages

Orphan pages (Yetim sayfalar), web sitenizde hiç iç link almayan sayfalara verilen isimdir. Web sayfalarınız arasında hiç dahili link almamış sayfalar bulunuyorsa onlar yetim sayfalardır. Bu sayfaların Google ve diğer arama motorları tarafından bulunabilmesi zordur.

Yetim Sayfalar’ın SEO Açısından Zararları Nelerdir?

Orphan pages olarak adlandırılan yetim sayfalar Google ve diğer arama motorları tarafından kolayca bulunamazlar. Böyle bir durumda dizine de eklenemezler. Google haricinde web sitemize giren kullanıcıların da bu tür sayfalara erişmesi de zordur.

Eğer organik trafiğimizi artırmak istiyorsak Google tarafında bir sorgu aratıldığında ilgili içeriği kullanıcılara sunmamız gerekir. Ancak orphan pages’ler Google tarafından bulunamayıp dizine eklenemeyeceği için o sayfalarımız trafik almayacaklardır.

Eğer ortalama oturum süresini uzatmak istiyorsak kullanıcıyı olabildiğince web sitemizde tutmamız gerekir. Bunu da gerekli her sayfamızın dizine eklendiğini ve web sayfamızda yer alan sayfaların birbirine bağlantılı olduğunu bilerek yapabiliriz. Ancak yetim sayfalara kullanıcılar için iç link sunulmadığından ötürü kullanıcılar erişemeyeceklerdir.

Orphan Pages Sorununa Karşı Neler Yapılabilir?

Yetim sayfalara karşı yapabileceğiniz temel 2 şey vardır. Bunlardan birincisi yetim sayfalar tespit edilip sitemap.xml dosyasına eklenebilir. İkinci olarak da her web sayfanız için iç linkleme yapmaktır. Ancak unutmayınız ki yetim sayfalar site haritanızda bulunsa bile genel SEO açısından zararlıdır. Bu nedenle hem site haritasında bulundurup hem de iç linkleme yapmanız en sağlıklı olandır.

Orphan Pages (Yetim Sayfalar) Nasıl Bulunur?

Yetim sayfaları bulmak için birçok seçeneğimiz bulunmakta ancak bunlarda en basit 2 yolu sizlere açıklayacağım. Yetim sayfalar, Screaming Frog aracı veya Ahrefs aracı ile rahatça bulunabilir.

Screaming Frog ile Orphan Pages (Yetim Sayfalar) Nasıl Bulunur?

Screaming Frog ile Orphan yani yetim sayfaları bulabileceğinizi biliyor muydunuz? Yetim sayfaları bulmak için ilk olarak Screaming Frog aracınında birkaç ayar yapmamız gerekiyor.

Screaming Frog aracını açtıktan sonra en yukarıda yer alan sekmede ”Configuration” başlığının altında yer alan ”Spider” alanına tıklayınız.

Screaming Frog orphan page bulma

Ardından açılan ekranda ”Crawl” sekmesi altında bulunan ”XML Sitemaps” alanında yer alan, görselde birinci ve ikinci sırada belirtilmiş checkboxları işaretlemeniz gerekmektedir. Kutucukları işaretledikten sonra ”Crawl These Sitemaps” alanında sitemap adresinizi girebilmeniz için bir alan açılacaktır. O alana web sitemizin sitemap adresini girmemiz gerekmektedir.

Screaming Frog orphan page bulma 2

Ardından normal tarama yapar gibi web site adresimizi ”Enter URL to spider” alanına yazıp ”Start” butonuna tıklamamız gerekiyor.  Tarama işlemi tamamlandıktan sonra ”Crawl Analysis” sekmesinde bulunan ”Start” alanına tıklıyoruz.

Screaming Frog orphan page bulma 3

Yeni yaptığımız tarama işlemi tamamlandıktan sonra sağ alandaki sekmede yer alan ”Sitemap” sekmesi altında ”Orphan URLs” alanını görebilirsiniz. ”Orphan URLs” alanına tıklayarak yetim sayfalarınızın olduğu URL’lere erişebilirsiniz.

Screaming Frog orphan page bulma 4

Ahrefs ile Orphan Pages (Yetim Sayfalar) Nasıl Bulunur?Screaming Frog orphan page bulma 6

Yetim sayfalara Screaming Frog aracına göre daha basit bir şekilde Ahrefs aracı ile ulaşabiliriz. İlk olarak yapmanız gereken üst menüde yer alan ”Site Audit” alanına tıklamanızdır. Buraya tıkladıktan sonra eğer web sitenizi proje olarak eklemediyseniz proje olarak eklemeniz gerekecektir.

Projeyi ekledikten sonra ”New Crawl” butonuna tıklayarak tarama başlatmanız gerekmektedir. Tarama işlemi bittikten sonra sol menüde yer alan ”Bulk export” alanına tıklamanız gerekiyor.

Ahrefs orphan page bulma 

 

Bulk export alanına tıkladığınızda ”Orphan pages” alanında ”View” butonuna tıklayarak yetim sayfalarınıza ulaşabilirsiniz.

Ahrefs orphan page bulma 2

View butonuna tıkladıktan sonra çıkan sonuçları dışa aktar seçeneği ile Excel formatında indirip analizlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.