Google tarafından yapılan açıklama ve öngörülerde sürekli olarak dile getirilen SSL sertifikası hakkında detaylı bir yazı hazırlamanın zamanı geldiğini düşündük. Bu yazımızda SEO için alınan SSL sertifikalarının çeşitleri, geçiş süreçleri ve site içerisinde yapılması gereken tüm düzenlemeleri ele alacağız.
Bildiğiniz üzere SSL sertifikası site ve ziyaretçi arasında kişisel bilgilerin, gizli verilerin, şifre ve kredi kartı gibi önemli bilgilerin şifrelenmesini sağlar. Son zamanlarda Google tarafından güvenlik çalışmalarına yapılan önlemi düşünürsek SSL’in siteniz için bir eksik olduğu kanısına varabilirsiniz.
Hele ki son zamanlarda SSL sertifikaların günden güne düştüğünü gördükçe almamanız için bir neden bulunamıyor.
SSL Sertifikası Alırken
Siteniz için SSL sertifikası alırken özellikle 256 bit ve üzeri bilinen RapidSSL, Comodo, GeoTrust gibi markaları almanızı tavsiye ederiz.
SSL sertifikaları kullanılacak domain sayısına, mobil cihaz uyumluluğuna, gelişmiş doğrulama özelliğine, tarayıcı uyumluluğuna göre birçok farklı sınıf ve fiyatlardan satışa sunulmaktadır.
SSL sertifikası alırken dikkat etmeniz gereken husus ise sertifika aldığınız kurumun bu sertifikayı ücretsiz olarak kurup kurmamasıdır.
SSL Sertifikası Kurulumu
SSL sertifikası aldığınız yere ilettiğiniz sunucu bilgileriniz sayesinde kurulumunuz saatler içerisinde gerçekleşmektedir. Yazılım ve hosting yönetimi konusunda bilginiz yoksa mutlaka profesyonel bir yardım almanız gerekmektedir.
Kurulum için SSL sertifikası aldığınız kuruma sunucu ip, kullanıcı adı ve şifrenizi iletmeniz yeterli olacaktır.
Kurulum Sonrası Sitedeki Değişiklikler
Kurulumun ardından sitenizde yapılan değişiklik aslında http:// yerine https:// ile sitenize ulaşmalarıdır. Sadece anasayfa değil sitenize ait tüm linklere artık https:// ile ulaşmaları gerekmektedir.
http:// => https:// için yapmanız gereken ise doğru, sağlıklı bir 301 yönlendirmesidir.
Peki, 301 yönlendirmesini nasıl yapacağını bilmeyen SEOhocasi.com takipçileri için nasıl yapıldığına da değinelim. Apache sunucusuna sahip bir kişinin aşağıda bulunan kodları kendine göre uyarlayarak .htaccess dosyasına eklemesi yeterli olacaktır.
Sitenizdeki tüm URL'leri .htaccess üzerinden https güvenli bağlantıya yönlendirmek için de aşağıdaki eki kullanabilirsiniz.
Sitenin Https Yapısına Geçtikten Sonraki Kontroller
Sitenizi sorunsuz ve çalışmayan link kalmadığından emin olduğunuz zaman şunları da kontrol etmeyi unutmayın.
- Site içerisindeteki tüm menü, resim, link ve dolaylı yoldan oluşan bağlantıları kontrol edin.
- Site haritanizı https ile revize edin ve web yöneticisi araçlarına gönderin.
- Robots.txt dosyasını yenisi ile değiştirin.
- Eski site haritanızı 30 gün süre ile Search Console'dan silmeyin.
Dikkat: Google Adsense gelir kaynağı modelli bir internet siteniz var ise gelirlerinde gözle görülür bir düşüş yaşayabilirsiniz. Bunun sebebi reklam verenlerin https ile uyumlu reklamlar oluşturmamasından sitenizde yayınlanan reklamların kısırlaşmasıdır.
SSL gerekliliği konusunda tamamen SEO'ya etki eden bir unsur olduğunu söylemek açıkçası pek doğru olmaz. Şu an için SSL sertifikaları için planlanan ve hedeflenen mantık alışveriş yapılan sitelerde o sitelerin güvenilirliği ve kalitesi açısından etkileyecek güvenlik unsuru için SEO'da katkı sağlayacak bir eleman yada yardımcı araçtır diyebiliriz. Bu yüzden sadece SSL sertifikası ile SEO olmayacağını, SSL sertifikasına sahip olan bir bloğun SSL sertifikası olmayan bir bloğu sadece güvenilirlik için geçemeyeceğini yada sırf SSL sertifikası işli diye yükseleceğini söylemek açıkçası doğru olmayacaktır. Uzmana sorun kısmında ziyaretçilerimiz tarafından sorulan soru ve SSL sertifika gerekliliğini açıklayan uzman cevabına ise https://www.seohocasi.com/soru-cevap/wordpress-ve-ssl/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Güvenli bağlantı (HTTPS) ile alakalı olan Mixed Content Nedir? sorusunu sizin için yanıtladık.