Yeni Google algoritmaları doğrultusunda; çıkış oranlarının düşürülmesi ve sayfada kalma sürelerinin arttırılması SEO’yu büyük ölçüde etkiliyor. Kullanıcı Deneyimi ( UX ) çalışmaları bir yandan da site içi satış/dönüşüm oranlarını arttırmayı hedefliyor.
Elbette bodoslama girip kürekle ayıklayabiliriz hataları fakat her şeyde olduğu gibi süreci ana başlıklara ayırırsak daha sistemli bir şekilde ilerleyip hiçbir açık bırakmamışız oluruz.
Bu ana başlıklardan bahsetmek istiyorum size...
Çıkış oranı yüksek olan sayfaların tespiti
Resim boyutlarına takmayın, zaten okumanızı istemediğim için sansür bile kastım. Sayıları değil fikirleri kapmanız yeterli şu aşamada.
Kullanıcıların çoğu bir sayfadan çıkış yapıyorsa sitenizden, muhakkak bir sıkıntı var demektir bu yüzden tepeden tırnağa incelemeye tabi tutulmalılar.
Google Analytics’in davranış akışı sekmesinden ulaşabilirsiniz bu kısma, sayfa görüntülenme sayısı az olan sayfaları filtre dışı bırakabilirsiniz ki 100 altını dışarıda bıraktım. Hemen çıkma oranı ile karıştırılmasın; çıkış oranı siteden çıkış yapılan sayfaları kapsarken, hemen çıkış oranı kullanıcının site içinde hiç gezinti yapmadan, geldiği gibi çıktığı sayfalardan oluşur.(Daha çok kafanız karışmadı umarım)
Yukarıdan başlayarak tek tek vaktinizin yettiği kadar inceleyebilirsiniz bu sayfaları, en çok görülen hatalar aşağıdaki gibidir.
- Gözden kaçan 404 hataları
- Kırık link barındıran sayfalar
- Görsel ve teknik hatalar içeren sayfalar
- Anahtar kelime ile alakasız iniş sayfaları
- Üründeki negatif yorumlar
- Yavaş açılan sayfalar
- Sayfada fazla pop-up ve dikkat dağıtıcı unsur bulunması
- Kalitesiz içerik
Denk geldiğim en ilginç olay ise, ürün taze olmasına rağmen sitedeki son kullanma tarihi
güncellenmediği için %98.26 çıkış oranına sahip bir sayfadır.
Ortalama gezinme süresi çok düşük olan sayfaların tespiti
Başlığı okuyana kadar siz, zaten 3 saniye kazandım yeter de artar bana. Benzer şekilde davranış akışı sekmesindeki tüm sayfalar şıkkından ulaşabilirsiniz bu bölüme. Hit sayısı veya sayfada kalma alt limiti ile filtreleyerek güzel datalar çekebilirsiniz. Filtrelemelerin amacı spam ve benzeri kaynakların istatistiklerinizde kafanızı karıştırmamasıdır.
Sebepleri çıkış oranı nedenleri ile çoğunlukla birebir olsa da, en çok dikkat çeken şeyler az içerikli sayfalar ve boş etiket sayfalarıdır. Yüzlerce kelime olan sayfalarda da gezinme süreleri çok düşük olabiliyor, baydığınız anlamına geliyor bu okuyucuları. Resim, video veya grafik ekleyerek makale gibi olan sayfalarınızın okunurluğunu arttırabilirsiniz.
Görsel Analiz
Görsel analiz; tema, tasarım ve renk uyumu konularına girmeden göze batan hataları ayıklamakla ilgili daha çok. Çerçeveden taşan en ufak bir çizgi bile profesyonellik algısını yerle bir edebilir sitenizdeki.
En çok denk geldiğim başlıca problemler aşağıdadır.
- Yazıların fazla küçük veya fazla büyük olması ( özellikle mobil için )
- Sidebar’dan taşan 250x300 boyutlu reklamlar
- Mobile uymayan slaytlar
- Sitedeki büyük beyaz boş alanlar
- Hatalı yüklenen görseller
- Düşük çözünürlüklü görseller
- Taşan üst ve alt menüler
- İmla ve karakter hataları
Kapama tuşu olmayan, ekrana sığmayan pop-up (interstitial daha doğrusu) formlarını da kısmen ekleyebiliriz buraya. Pop-up yeni pencerede açılan bir sayfalar, interstitial sayfanın içinde çıkan kutucuklar, pop-under ise yeni pencerede açılan ama otomatik geçiş yapılmayan sayfalar anlamına gelir. #verkültürü
Çok kaliteli görseller de sıkıntı yaratabiliyor aslında, küçük alanlara çok büyük boyutlu bir görsel sıkıştırdığınızda sayfanın boyutunu gereksiz şekilde arttırmış oluyorsunuz. Sayfanın açılma hızını optimize etmek için kalite-boyut oranını çok iyi ayarlamanız gerekiyor.
Yukarıda bahsettiğim başlıklar var olan siteler için geçerli, sıfırdan başlıyorsanız işler değişir. Kaliteli bir kullanıcı deneyimi için aşağıdaki havalı adımlara girmeniz gerekiyor o zaman ki başka bir günün konusu olsun bu.
Hem süreci parçalara ayırıp bölüm-bölüm incelemek hem de sistemi bütün olarak görmek gerekiyor. Elbette tek tek bütün hataları gidermek oldukça yararlı olacaktır site açısından fakat esas amacımız kullanıcılar için sürecin tamamını iyileştirmek olup, her parçanın uyumunu sağlamaktır.
Başlangıcın başlangıcı idi bu yazıda bahsettiklerim; ısı haritaları, form testleri gibi daha derin konulara ileriki yazılarımda değineceğim.
User Experience Expert – Webtures