SEO, Web tasarım ile iç içe bir konudur. Birbirlerini tamamlarlar da diyebiliriz. Yazılımla başlayan başarılı çalışmalar, SEO ile kendini bir üst seviyeye çıkarır ve böylece siteniz doğru bir planlama gerçekleştirmiş olur. Tabi bunları uygulamanız için belli bir bilgi birikimine sahip olmanız gerekmektedir. SEO kurallarına uygun yapılmayan web siteleri, arama motorları tarafından dikkate alınmazlar. Bu yüzden SEO olmadan web sitesi, web sitesi olmadan SEO hiçbir işe yaramaz diyebiliriz. Konuyu biraz açayım isterseniz:
Web sitenizin okunabilir ve indexlenebilir bir tasarıma sahip olması, arama motorları botlarının sitenizi denetlemeye geldiğinde SEO kurallarına, html etiketlerine, sayfaya giriş sayısına, sayfada kalma süresine, backlink sayısına bakarak puanlama yapar. Buna göre web sitenizin alacağı değer belirlenir. (arama motoru website sıralaması olarak) Yani içeriğiniz veya görsellerini çok kaliteli olsa da kurallara uygun görülmediyse hiçbir işe yaramayacaktır. Web sitenizdeki ara yüz kodlamasını da HTML 5 şeklinde kodlamalısınız. Kurallara göre düzenlenilmiş bir web sitesinin okunuşu kolaylaşır ve içeriğiniz arama motorlarında ön planda olur. Mobil uyumlu web siteler de arama motorlarında oldukça avantajlı durumdadır. Bu yüzden web sitenizin mobil uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle, artık kullanıcıların çoğunun telefon ve tabletten internete girdiğini düşünürsek oldukça önemlidir. Hızlı bir hosting ve kusursuz kodlama ile web sitenizin alt yapısını güçlü kılmalısınız. Ayrıca sonradan değişim yapabileceğiniz bir sisteme sahip olmalısınız. Web sitenizin URL yapısını da SEO uyumlu yapmanız ve ona göre domain almanız da siteniz için oldukça yararlıdır. Anahtar kelime içeren, aratılma potansiyeli yüksek, kolay uzantılar ile web sitenizi üst sıralara taşıyabilirsiniz.
SEO uyumlu web sitesi kavramı SEO kriterlerinden biri olan site içi SEO kurallarına uygunluğun öneminin artması ile ortaya çıkmıştır. Sitenin SEO uyumlu olması yapılan çalışmalara daha hızlı, olumlu ve kalıcı şekilde cevap vermesi ile doğruluğu kanıtlanmıştır.
SEO Uyumlu Web Sitesi Nasıl Olur?
İnternet sitesinin yazılım aşamasından tasarımlardaki kullanıcı rahatlığına kadar birçok faktörü bulunmaktadır. Site arka planında çalışan gereksiz sorgular sitenin çalışma prensiplerini zorlarken arama motorları tarafından da eksi notlar ile değerlendirmesini sağlar.
Bir internet projesinin SEO uyumlu olması için hem ziyaretçi odaklı hem de arama motoru odaklı düşünerek geliştirilmesi gerekmektedir. Bunların dışındaki önemli hususları ise şu şekilde sıralayabiliriz.
- Site amacına uygun alan adına sahip olması
- Duyarlı bir tasarıma sahip olması
- Tasarımın site amacına uygun şekilde tasarlanması
- Uygun şekilde PSD to CSS sürecinin tamamlanması
- W3C standartlarında hatasız bir kodlama yapısına sahip olması
- Gereksiz sorguların elenmesi
- Kalıcı bağlantılarının aramalara uygun şekilde ayarlanması
- Site haritasının istikrarlı şekilde oluşturulması ve otomatik pinglenmesi
- H1 taglarının doğru şekilde hazırlanmış olması
- Site çalışma prensipleri, menüler ve bağlantı butonlarının kullanıcı açısından basit, anlaşılır halde oluşturulması
daha birçok farklı etken SEO uyumlu web sitesi yapım sürecinde göz önünde bulundurularak geliştirilmektedir.
Neden SEO Uyumlu Web Sitesi
Geçmiş yıllarda yapılan internet sitelerinin o günlere ait teknolojiler ile oluşturulduğunu unutmamak gerekmektedir. Nasıl ki geçtiğimiz yıl veya daha önce çıkan akıllı cihazların şu anda bulunan teknolojilere cevap veremediği gibi internet siteleri de arama motorlarının gereksinimlerine ve isteklerine cevap verememektedir.
Arama motorlarının amacı ziyaretçiler tarafından aranılan bilginin, ürünün veya hizmetin en kolay, doğru ve yalın şekilde kullanılan internet sitelerine yönlendirmesidir. Siteniz eski teknolojilere ait olduğu sürece ziyaretçilerine sitenizi tavsiye etmeyecektir/yönlendirmeyecektir.
Arama Motorlarının SEO Uyumlu Anlayışı
Arama motorları yapılan her arama sorgusuna hızla cevap verirken sitelerin de bu cevap üzerindeki sıralanışını belirlemek amacı ile bazı örümcek botlar görevlendirmektedir. Bu örümcekler siteleri ziyaret ederek onlardan bilgi toplar ve sıralama faktörlerinden geçirerek asıl sonuç sıralamasını belirler.
Arama Sonuçlarında Sitenin Mobil Uyumlu Olduğunu Nasıl Anlarım?
Eğer mobil platformda Google üzerinden yapılan arama sonuçlarında web sitenizin diğer sitelere göre daha üst sıralarda yer almasını istiyorsanız öncelikle Mobil uyumlu site sahibi olmanız gerekmektedir. Sitemizin kullanıcılar ve arama motorlarına duyarlı olmasını sağlamamız gerekiyor. Web sitenizin mobile duyarlı olup olmadığını Search Console mobil kullanılabilirlik kısmından inceleye bilirsiniz. Bunun yanı sıra Web sitenizin Google gözünde ne kadar kullanıcı dostu olup olmadığını Google Speed Test aracını kullanarak öğrenebilirsiniz. Google Speed Test aracı sayesinde sayfanızın hızını ve iyileştirilmesi gereken dosyaları inceleyebilirsiniz. En güzel performans ölçme aracı olarak bilinmektedir. Sıkıştırılması gereken görselleri, Css ve Js dosyalarını belirtmektedir.
Mobil kullanılabilir ve performans araçlarından faydalanarak sitenizin kullanıcılara daha güzel sonuçlar elde etmesini sağlayabilirsiniz. Az önce bahsetmiş olduğumuz üzere Google Mobil uyarlı siteleri ön plana çıkartmaktadır bu sebeple sitenizi en iyi şekilde düzenleyerek ön planlara çıkabilirsiniz.
Kullanıcı ve Mobil Uyumlu Site İnşası
Sitenizin kullanıcılara yönelik yapılması en önemli kriterlerden bir tanesidir. Kullanıcılar artık okuduğunu anlamadan ziyade gördüğünü anlama yolunda ilerlemektedir yani siz sayfanızda kullanıcılara neyi anlatmak istiyorsanız tam olarak onu sunmalısınız.
Mobil inşası kullanıcıların aradığını bulabilmesi ve onları yormadan hedefe yöneltmekten ibaret olmalıdır. İçeriklerinizin ve kategorilerinizi en ideal şekilde konumlandırmanız gerekiyor. Ziyaretçilerin öğrenmek istediklerini sizlere hızlı bir şekilde aktarabilmesi için arama butonları veya sohbet bağlantıları kurmanızda fayda vardır. Kullanıcı dostu siteniz olması için mobile duyarlı hale getirmenizi tavsiye ediyoruz.
Kolay ve Hızlı Index Alan Sayfalar
Google botları düzenli bir şekilde sayfanızı ziyaret ediyor ve bu ziyaretleri ışığında da sayfalarınızı indexliyor. Index gerçekleşirken Google botlarının SEO uyumlu sayfaları daha hızlı ve çabuk algıladıkları biliniyor. Bu nedenle de sayfanızın SEO uyumlu tasarıma sahip olması sadece kullanıcı odaklılığı değil aynı zamanda Google botlarının da ilgisini çekiyor.
Google botları ve kullanıcı deneyimi düşünüldüğünde bir web sayfası sahibi için SEO uyumlu web tasarım çözümlerine nasıl sahip olunabilir? İşte detayları!
Alt Açıklama Kullanın
Google ve diğer arama motorlarının botları sayfanızdaki görselleri algılayamaz. Bu da sayfa indexlenirken görsellerin göz ardı edilmesine neden olur. Böyle bir durumda SEO değeri düşen sayfanızın size olumsuz etkiler yapacağı açıktır. Tüm olumsuzlukları gidermek ve SEO uyumluluğu arttırmak adına mutlaka görselleriniz alt açıklamalar ekleyin.
Açılık – Kapanır Pencereler Kullanmayın
Web sitelerinin önemli bir kısmında açılır – kapanır pencere kullanımı nedeni ile içeriğin gizli kalması durumu ile karşı karşıya kalınır. Google botları bu tür içerikleri algılayabilse de sayfa kalitesini arttırmak ve diğer arama motoru botlarının içeriği algılayamayacağını düşünerek gizli içerikten uzak durmalısınız.
Videolara Altyazı Ekleyin
Ses ve video içerikleri Google botları tarafından algılanamayan bir başka yapıdır. Sayfanıza video ekleyecekseniz ve SEO uyumlu bir tasarıma da sahip olmayı çok arzu ediyorsanız yapmanız gereken tek şey alt yazılar eklemek olacaktır.
No Index Yapısını Kullanın
Arama motoru botları sayfanızı sık sık ziyaret ediyor ve sayfaları indexliyorsa iyi yoldasınız demektir. Ancak bazı sayfalar var ki onların indexlenmesini istemezsiniz. Bu durumda no index yapısını kullanarak arama motoru botlarının sayfanın indexlemesine engel olabilirsiniz. Bu SEO uyumluluğun da sağlanması adına oldukça değerli olacaktır.
SEO Tarayıcılarını Tercih Edin
SEO uyumluluğu konusunda sayfanızı geliştirecek en önemli adımlardan bir tanesi de hiç şüphesiz SEO tarayıcılarının kullanılmasıdır. SEO uyumluluğunuzu ölçme konusunda kullanacağınız tarayıcılar size sayfanızın botlar gözünden raporlanmasını sağlar.
Google Search Console Ayrıcalıklarından Yararlanın
Sayfanızın SEO açısından durumunu anlamanıza yardımcı olacak en önemli seçeneklerden bir tanesi de Google Search Console olacaktır. Buradan sayfanızın indexlenebilir olup olmadığını test edebilirsiniz. Burada herhangi bir sorun varsa sorunu çözerek sayfanızın daha kaliteli bir noktaya taşınmasını sağlayabilirsiniz.
Web Sitenizin Yapısını Basitleştirin
Web sitesi tasarımınızı gerçekleştirirken karmaşık menüler ve alt menüler tercih etmeniz durumunda arama motorunun sayfanızı indexlerken daha da zorlanacağını söyleyebiliriz. Bu konuda daha sade ve anlaşılır seçenekler tercih etmeniz sadece Google botları için değil aynı zamanda kullanıcı deneyimi için de kusursuz olacaktır.
Sayfa Sayısını Sınırlı Tutun
SEO uyumlu web sitesine sahip olmak istiyor ve sorunları azaltma niyetiniz varsa sayfa sayısını olabildiğince az tutmalısınız. Peki, neden? Sayfa sayısı arttıkça sayfanızda karşılaşacağınız problemlerin artacağını bilmelisiniz. Bu nedenle sayfa sayısını olabildiğince düşürmeli ve kaliteyi ortaya çıkarmalısınız.
Mobil Uyumluluğa Odaklanın
SEO uyumlu bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız temel hedefiniz kullanıcı deneyimini iyileştirmek olur. Bu durumda mobil uyumlu bir web sitesi sizin için kaçınılmaz bir sonuçtur. Mobil uyumluluğu iyileştirerek hem kullanıcıların sizi tercih etmesini sağlayacak hem de Google botlarının dikkatini çekebileceksiniz.
HTML Sitelerde SEO
HTML web siteleri görünüş olarak herhangi bir farklılık ortaya koymasa da web sitesinin oluşturulması aşamasında kullanılan kodlama sistemi farklıdır. Bu anlamda HTML web sitesi SEO çalışmalarının da farklı olacağı düşünülür. Ancak hem PHP hem de HTML kodlama ile oluşturulmuş olan web siteniz için benzer konulara dikkat etmeniz gerekir. Peki, HTML web sayfası oluştururken hangi detayları dikkate almalısınız? Gelin bu konuya daha yakından bir göz atalım!
- Site içerisinde linkleme yaparken kesinlikle anahtar kelimenizi kullanmaya özen gösterin,
- Site haritasını oluşturun ve bu konudaki olası eksik/hataların önüne geçin,
- SEO ayarları olarak da bilinen SEO Title, Meta Description ve Keywords kısımlarını özenle girerek özgünlüğe önem verin,
- Web sitenizin güncel ve özgün içeriklerle zenginleştirilmiş bir yapıda olmasına özen gösterin.
HTML altyapısı ile oluşturulmuş web sayfanız için bu detaylar önemli olsa da aslında Google güncellemelerini dikkate almak değerli olacaktır. Zira Google çeşitli dönemlerde yayınladığı güncellemeler ile SEO uyumlu web sitesi tanımlamasının değişmesine neden olabilmektedir.
PHP Sitelerde SEO
SEO uyumlu web sitesi oluşturma konusunda yaygın görüş PHP kodlama dilinin SEO’ya uygun olmayacağı yönünde olsa da bu yanlış bilgiyi bir kenara bırakıp SEO uyumunu sağlamaya yönelik çalışmalara bir göz atmak gerekecektir. PHP sitelerde SEO kurallarına uygun ayarlamalar yapabilmek için bilinmesi gereken ilk husus SEO Başlığı, Meta Açıklaması ve Anahtar Kelimenin dinamik olması gerekliliğidir. Bu ifade ne anlama gelir?
SEO ayarlamaları yapan pek çok birey yukarıda bahsedilen kısımların otomatik bir şekilde atanmasını sağlayarak her sayfa için aynı açıklama ve başlıkları kullanır. SEO eklentilerinde o çok istenen ‘Yeşil Işık’ için bu değerli olsa da SEO konusunda başarılı bir sayfa için oldukça büyük bir yanlıştır. Bu nedenle her sayfanın kendine özgü SEO Başlığı, Meta Açıklaması ve Anahtar Kelimesi olmalıdır. Aksi takdirde yaptığınız bütün çalışmaların boşa gideceğinden söz edilebilir.
PHP sitelerde SEO konusunda dikkate alınması gereken detaylardan bir diğeri de URL kısmıdır. URL uzantılarında anlamsız harf, rakam ve simgelere yer vermek yerine konuyu doğrudan tanımlayan ifadelerin olması daha doğru olacaktır. Şu anda okuduğunuz yazı ele alındığında /123sda tarzında bir bağlantı vermek yerinde https://www.seohocasi.com/seo-uyumlu-web-sitesi/ çok daha doğru ve sağlıklı bir seçenek olacaktır.
Tüm bunların yanı sıra içeriklerin kullanıcı odaklı ve okunabilirlik seviyesi iyi olmasına özen gösterin. Kaliteyi zirveye çıkarın ve Google sıralamalarındaki yükselişinizi arkanıza yaslanarak izleyin!