Büyük bir sistem kuruyor ve bir heyecanla web sitenizi açıyorsunuz. Tasarım, içerik, SEO her çalışmayı gerçekleştiriyorsunuz. Çalışmalarınızın çabuk duyurulması ve kalabalık kitlelere ulaşabilmek için sosyal medya hesabınızı da açıyorsunuz. Ancak bir şeyler ters gidiyor veya sosyal medyada nasıl bir strateji izleyeceğimi bilmiyorum diyenler için sizlere bazı bilgilerimi aktaracağım.

Sayfa Yapısı Nasıl Oluşturulmalı?

Öncelikle web sitenizde sosyal medya hesaplarınızın linkli bağlantısı olan ikonları yerleştirmelisiniz. Sonra, siteniz veya firmanız neyse artık, onunla ilgili web sitenizde logo yer almalı, yoksa logo belirlemelisiniz ki web siteniz de olduğuna göre yüksek ihtimalle logonuz da vardır. Logonuz varsa sosyal medya hesabınızın profil fotoğrafına yerleştirmelisiniz. Profil fotoğrafının logodan oluşması kurumsallık ve imaj açısından çok önemli bir yere sahiptir. Kapak fotoğrafınızı da güzel bir tasarımla ve üzerine güzel bir sloganla süsleyebilir ya da firmanızın, internet siteniz hakkında bilgi verici önemli kısa birkaç yazı olan görsel koyabilirsiniz. Profilinizdeki tüm istenilen bilgileri eksiksiz doldurmanız da çok önem arz etmektedir. Özellikle internet siteniz, telefon numaranız, adresiniz gibi (Bu iş yeri sayfaları için).

Görsel ve İçerik Nasıl Hazırlanmalı?

Paylaşımalar görsel eşliğinde olmalıdır. Görselde kısa ve öz bir şekilde istenilen mesaj verilmeli, ayrıntılı anlatım içerikte yazılmalıdır. Paylaşımın stratejisine göre eğlenceli veya dikkat uyandırıcı içerik yazılmalıdır. Çünkü eğlenceli veya dikkat çekici içerikler daha çok etkileşim almaktadır. Ayrıca görsel ve içerikte aynı şeylerin yazılmamasına özen gösterilmelidir. Görselde logonun yer aldığı bir imza (damga) veya bant kullanılmalıdır. Bu kurumsallığı ve imajı etkileyen bir başka önemli detaylardan birisidir. İmzalarda da bantlarda da genelde logo, sağ altta kullanılır. Ancak sol üst, sağ üst, orta alt gibi yerlerde de kullanıldığı görülmektedir.

Nasıl Strateji İzlenmeli?

Paylaşım sayısı ve zamanı çok önemlidir. Günde maksimum 5 post, en az 1 post yayınlanmalı diyebilirim. Ben, yüksek takipçisi olan ama kurumsal olmayan sayfamda günde 5 post çıkmayı tercih ediyorum. Örneğin ilk post sabah saat 9’da, ikinci post saat 12’de, üçüncüsü 15’te, dördüncüsü 18’de sonuncusunu da 22’de çıkıyorum genellikle. Bu saatler baz alınırken; Çalışanların yoldayken telefondan ve iş yerindeyken işe başlamadan hemen önce bilgisayardan son sosyal medya zamanlarında karşılaşması için baz alınan saatte sabah paylaşımı, öğle yemeği saatinde diğer paylaşım, iş çıkışı diğer paylaşım, evde dizi-tv gibi şeyler izlenilen saati biraz boş bırakıp gece son paylaşım gibi stratejiler izliyorum. Tabi kurumsal hesapların (Firmaların) bu kadar fazla paylaşım yapmalarını önermiyorum. Günde 1, maksimum 2 paylaşım ile hedef kitleyi doğrudan ilgilendiren, bilgi veren veya eğlence içerikli paylaşımlarla takipçilerine kendini hatırlatmalı ve bilgilendirmelidir. Ayrıca ara ara dikkat uyandırıcı ama kısa kesilen bilgilerle web sitenize bağlantı vererek sitenize trafik çekebilirsiniz. Tabi ki ara ara da doğru paylaşımları tercih ederek sponsorlu çıkılmalı ve geniş kitlelere sayfanızı duyurmalısınız. Bunu yaparken rakip analizi, lokasyon, hedef kitle gibi konuları iyi düşünmeli ve doğru oturtmalısınız ki uçuk fiyatlar ödemeden doğru kitleye daha uygun maliyetle ulaşabilesiniz.

Uygulanması Gereken Genel Kurallar

Facebook

  • Her gün kesinlikle en az 1 paylaşım yapılmalı, takipçiyi sıkmamak adına 5 paylaşımı da geçmemek gereklidir.
  • Tüm içeriklerde görsel kalitesine fazlasıyla önem verilmelidir.
  • Hesap yönetimleri günlük yorum takibi ve analizler düzenli yapılmalıdır.
  • Facebook hesabınızı markanıza uygun olarak optimize etmelisiniz. Web sitenize yönlendiren içerik linklerini haftalık paylaşımlarda kullanmanız markanızın bilinirliliğini artıracaktır.
  • Topluluk Yönetimi çalışması yapmak markanız için ciddi dönüşler sağlar. Gruplara üye olup paylaşımlarınızı bu mecralarda yayınlayabilirsiniz.

 Twitter

  • SEO açısından Twitter en önemli mecralardan birisidir. Google sıralama algoritması tarafından yapılan resmi açıklamada Twitter’ın öneminden bahsedilmiştir.
  • Etkileşim odaklı paylaşımlar yapmak, markanızın sosyal medyadan kazandığı trafiği ve bilinirliliği artırır.
  • Marka ile ilgili gerekli optimize çalışmaları yapılmalı. Facebook’da kullanılan görseller, Twitter ’da aynı etkiyi vermemektedir. Buna dikkat edilmeli.
  • Twitter en hızlı içerik akışının olduğu mecradır. Gündeme uygun paylaşımlar yapılması, markanız için artı puanlar kazandıracaktır.
  • Retweet, Listeler oluşturmak, belirli aralıklarla paylaşımlar yapmak oldukça iyi sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.
  • Hashtag kullanımı oldukça önemli. Markanıza ait onun özelliklerini yansıtan hashtagleri her paylaşıma entegre etmeniz gerekmektedir.

 Google+

  • Google+ bu mecrada yapılan paylaşımlar günlük olmak zorunda değildir. Haftalık bülten ve tanıtım içerikleri girilebilir.
  • Markanız için bir duyuru panosu görevini üstlenen Google+, SEO çalışmalarına pozitif etki de sağlamaktadır.
  • Mecrada bulunan topluluklar sayesinde paylaşımlarınız ciddi bir görünürlük sağlar.
  • Alternatif içerik pazarlama yöntemlerini kullanarak, sitelerine trafik yönlendirmeye çalışanların yararlanması gereken özelliklerden birisi olan bu mecrada Google+ paylaşımlarındaki +1’ler linklerin değerlerini artırıyor.

Youtube

  • Youtube, dijital içerik dünyasının en önemli oyuncularından birisidir. Bu platformda markanız için VLOG adı verilen Youtube içerik stratejisi uygulanabilir.
  • Markanıza uygun videoların paylaşımı, bilgilendirme videoları ya da popüler kültüre uygun video içerikleri paylaşmak marka bilinirliği açısından oldukça önemlidir.
  • Title: Kullanıcılar Youtube’da arama yaptığında görselden hemen sonra Videonuzun başlığına bakar. Bu bağlamda yazdığınız başlık videonuzun içeriğini çok iyi bir şekilde açıklamalı.
  • Description: Başlık alanındaki karakter sınırlaması yüzünden buraya yazamadığınız ilgili çekici yazıları açıklama bölümüne yazabilirsiniz. Burada size artı kazandırabilecek olan husus ise başlıktaki yazıya müteakip, olabildiğince uzun kuyruklu cümle yapıları düşünmek.
  • Optimizasyon: Kanal açıklama alanını iyi doldurmanız ve sosyal medya linklerinizi, “hakkında” sayfasında mutlaka belirtmeniz gerekir. Ayrıca ekleyeceğiniz sosyal medya linkleri de, ziyaretçilerinizin kanalınızda daha rahat gezinebilmelerini sağlar ve sosyal medya bağlılığını da arttırmış olur.

Instagram

  • Görsel içeriklerin en yüksek etkileşim aldığı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Instagram ve Pinterest gibi görsel paylaşım temelli mecralar için markanızı temsil eden görsel içerik paylaşımı marka bilinirliliğini artıracaktır.
  • Hashtag kullanımı Instagram’ın en önemli unsurudur. Markaya uygun Twitter ve Facebook’ta kullanılan hashtag benzerlerini ve popüler hashtagleri kullanmak site trafiğini artıracaktır.
  • Web sitenize yönlendiren linkler, paylaşımların değerini artıracaktır.

 Linkedin

  • Kurumsal iletişim açısından oldukça önemli bir platform olan Linkedin, markanızın hedeflediği kişilere ulaşması noktasında en önemli köprülerden birisidir.
  • Linkedin’de sayfa içerikleri ve görseller eksiksiz doldurulmalı, gerekli link inşaları yapıldıktan sonra markanızı temsil eden gruplara katılım gerçekleştirilmeli.