Anahtar kelime analizi yapmadan içerik oluşturmanızın sitenize hiçbir faydası olmayacaktır. İçeriğiniz istediğiniz gibi arama sonuçlar sayfasında listelenmeyecek ve sitenizin trafiği düşük olacaktır. Doğru anahtar kelime seçimi sitenizin arama sonuçlar sayfasında ki sıralamasını anlamlı hale getirecektir. Burada asıl hedefimizin ziyaretçi almak yerine doğru kitleye hizmet eden sayfalar yaratmak olduğunu hatırlatmak isterim. Sonrasında zaten ziyaretçi gelecektir.
Anahtar kelime analizi, sitenizin içeriğini anlamlandıran kelime veya kelimelerden oluşmalıdır. Bu durum arama motoru botlarının içeriğinizi anlamlandırmasını sağlamaktadır. Anahtar kelimeler ile birden fazla şekilde karşılaşabilirsiniz. Öncelikle bu kısma değinmek istiyorum.
Short-Tail Anahtar Kelimeler ve Aranma Hacimleri
Kısa ölçekli anahtar kelimeler olarak adlandırılan short tail kelimelerin aranma hacimleri oldukça yüksektir. Bu kelimelerin aranma hacminin yüksek olmasının yanında rekabet düzeyi de güçlüdür. Bu yüzden işletmeler anahtar kelime analizi sürecinde short tail anahtar kelimelerini seçerken geri adım atmasını sağlar. Birçok otoriter site ile rekabete girer ve arama sonuçlar sayfasında listelenmek istersiniz. Örneğin ayakkabı satışı yapan bir firmanın anahtar kelime seçiminde short tail anahtar kelimelere odaklanmak istediğini düşünelim. Burada ayakkabı kelimesinde yer almak ve bu kelimeden trafik çekmek isterse aşağıdaki senaryo ile karşılaşması kuvvetle muhtemeldir.
Yukarıda görüldüğü gibi ayakkabı kelimesinin aranma hacmi 133 bin ve rekabeti yüksek kısa ölçekli anahtar kelimedir. Sektöre yeni giriş yapmış bir sitenin bu kelimeyi hedeflemesi sonucunda istenilen dönüşümü elde etmesi oldukça zor bir durumdur. Çünkü sektörde yer alan rakiplerin otoriter bir yapıda genellikle E-Ticaret sitesi olması ve kullanıcılar tarafından bilinen siteler olmasından kaynaklanmalıdır. Eğer yeni bir site iseniz aşağıda anlattığım long tail anahtar kelime analizi stratejisine odaklanmanız size daha fazla dönüşüm elde etmenizi sağlayacaktır.
Long Tail Anahtar Kelimeler ve Aranma Hacimleri
Uzun ölçekli anahtar kelimeler olarak geçen long tail, kullanıcılar tarafından oluşturulan bir fırsat olarak görülmektedir. Burada uzun ölçekli veya orta ölçekli anahtar kelime araştırması yaparak çalışmalarınıza yön verebilirsiniz. Kısa ölçekli yani short tail anahtar kelimelere nazaran aranma hacimleri çok daha düşüktür. Ancak long tail anahtar kelimeler sizin ve siteniz için fırsat yaratacak kelimeleri içerir. Burada ki fırsatı gören site sahiplerinin büyük bir çoğunluğu long tail anahtar kelimeler özelinde çalışmalarına ağırlık vermektedirler.
Sitenizde kullandığınız long tail anahtar kelimelerle ziyaretçileriniz içeriğinizle daha fazla ilgilenecek ve bu durumda dönüşüm oranlarınızda yükselişe geçecektir. Bunun nedeni alakalı arama sonuçlarını bulmak isteyen kullanıcının isteği odağında yeterli long tail sorgulara yer verilmemesidir. Siz de long tail anahtar kelimeler ile arama sonuçlar sayfasında ilk sayfada yer alabilir, hatta ilk sırada bile yer almak isteyen site olabilirsiniz.
Long tail anahtar kelimelere göz atan kullanıcı, aranma hacminin düşük olması sebebiyle bir düşünceye kapılabilir. Ancak bu aranma hacimleri aydan aya değişmektedir. Baktığını ayda 100 aranma hacmine sahip olan long tail anahtar kelimenin aranma hacmi düşebilir veya yükselebilir. Bu aşamada doğru strateji ve planlama ile ilerlemenizi tavsiye ediyoruz. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta long tail anahtar kelimenin rekabet düzeyidir. Bu düzey genellikle düşük, orta ve yüksek olmak üzere üçe ayrılır. Burada düşük olan kelimeleri seçmeniz sizin diğer sitelerle olan rekabetin biraz daha kolay olacağını gösterir.
LSI(Latent Semantic Indexing) Kelimeler
Kelime açılımı olarak Latent (Örtülü/Gizli/Belirti Olmayan) Semantic (Anlamsal) Indexing (İndeksleme) makale içeriğindeki anlamsal kurgunun net olarak kurulup kurulmadığını, içeriğinde bağlaçları çıkardıktan sonra (ile, ve, için vs.) makale yapısının hedeflenen konuya uygun olup olmadığını hedefleyen bir biçimdir.
Biraz daha açacak olursam Google botları, indeksleme sürecinde bazı kelimelerin çoğunlukla beraber kullanıldığını ve bu bazı kelimelerin sayfada en çok kullanılan kelimeler olmamasına rağmen kullanıcıların ihtiyacını karşıladığını fark eder ve kelimeleri anlamsal bir bağ olarak görür. Bu anlamsal bağ ile bağlanan kelimelerden biri arandığında sayfa içerisinde aranan kelime geçmiyorsa bile anlamsal bir bağ olduğu için o sayfayı gösterir. LSI kelimelerin önemini burada daha fazla anlıyoruz.
LSI mantığına en iyi örneği şu şekilde veriliriz. Altın ile alakalı yazılan bir metinde altının tanımını anlatan bir içerik eklememiz gerekir. Mesela “Sarı renkli değerli metal” ifadesini kullanalım. Arama motoru botlarına ilgili sayfanın LSI ile ilgili konulara dikkat ettiği sinyalini vermekle beraber “Altın” aramasına karşılık verebilecek bir içerik olduğu konusunda pozitif sinyaller sağlayacaktır. LSI tekniği ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
Kullanıcılar Hangi Kelimeleri Arıyor ve Anahtar Kelime Tespiti
Hedef kitlenizin ürün, hizmet veya bilgi aramasında nasıl arayacağı sorusunu kendinize sormalısınız. Bu soruyu cevaplandırmak anahtar kelime araştırmanız için önemli bir adımdır. Bu soruyu kolaylıkla yanıtlamanız için yapabileceğiniz çalışmadan bahsetmek isterim.
Google Önerileri İle Anahtar Kelime Tespiti
Anahtar kelime tespitinde en pratik ve başarılı verileri sunan yöntemlerden birisi Google arama motoru üzerinden yapılan aramalarda yapılan önerilen terimlerdir. Anahtar kelimemiz olarak “erkek ayakkabı” kelimesini arama sonuçlar sayfasına yazalım ve aşağıya doğru açılan listedeki önerilen kelimelere bakalım.
Erkek ayakkabı aramasında otomatik tamamlama özelliğinde yararlanarak bize önerilen kelimeleri görebiliyoruz. Burada ki kelimeler sizin daha önce belirlediğiniz kelimelerle eşleşebilir. Çünkü Google burada kullanıcılar tarafından çok aranan sonuçları gösteriyor. Otomatik tamamlama ile gördüğümüz kelimeleri excel tablosu açarak ekleyelim.
Google’ın bir özelliği olan kısmı inceleyelim. Anahtar kelimenin sonuna yıldız(*) ekleyerek, karşımıza çıkan sonuca bakalım.
Anahtar kelimeyi yazdığımızda karşımıza çıkan sonuçla şu an ki sonuçta listelenen kısımda bazı değişiklikler görüyoruz. Google bize ilgili kelimenin sonunda yer alan, kullanıcılar tarafından aranan anlamsal anahtar kelime önerilerini sundu. Önerilen kelimeler ide aynı excel tablosunda tutalım.
Bir başka arama çalışması ile anahtar kelimemizin ortasına ilgili sembolü ekleyerek çıkan sonuca göz atalım.
Son olarak bu yöntemde ilgili sembolü erkek ayakkabı kelimemizin önüne ekliyoruz. Bu kelimeleri de excel tablomuza ekleyelim.
Ayrıca erkek ayakkabı araması yaptığımız da sayfanın en altında erkek ayakkabı ile ilgili aramalar kısmında bazı önerileri Google bizlere sunuyor.
Yukarıda gördüğünüz gibi bazı yöntemlerle Google önerilerinden yararlanarak anahtar kelime tespitinde bulunduk. Tüm bu yöntemlerle incelediğimizde excel tablomuzda bir çok kelime yer aldı. Görüldüğü üzere basit bir Google sorgusu ile keyword listenizde birçok anahtar kelime önerisini elde edebiliyoruz.
Anahtar Kelime Planlayıcı
Anahtar kelime planlayıcı(keyword planner), Google tarafından kullanıcılara sunulan ücretsiz bir analiz aracıdır. Bu araç yardımıyla anahtar kelime türevleri, aranma hacimleri, rekabet derecesi gibi birçok istatistikleri inceleyebilirsiniz. Bu araçta yer alan veriler Ads özelinde yapılan aramalar sonucunda elde edilmiş verilerdir. Yeni anahtar kelimeleri görmek ve arama hacimlerini öğrenmek isterseniz kolaylıkla kullanabileceğiniz araçtır.
Google’ın ücretsiz sunduğu anahtar kelime planlayıcı aracını kullanmak için Google Ads hesabınızda oturum açın. Üst kısımda yer alan araçlar ve ayarlar kısmına tıklayarak planlamanın altında yer alan anahtar kelime planlayıcıya tıklayarak erişebilirsiniz. Karşınıza araçla yapmak istediğiniz işlemi seçeceğiniz bir kısım gelecek.
Yeni anahtar kelime keşfedin kısmına tıklayarak anahtar kelime önerilerine ulaşabilir veya ilgili aranma hacimleri, rekabet düzeyi veya tıklama başı maliyet gibi verilere ulaşabilirsiniz. İlgili kısma tıkladıktan sonra karşınıza filtreleme olarak kullanabileceğiniz bir URL, kelime grubu veya anahtar kelime yazmanız gereken bir kısım gelecek ve bu alanı dolduracağız. Erkek ayakkabı kelimesini yazarak anahtar kelime analizi çalışmasına başladım. Karşıma gelen ekran ile girilen kelime özelinde yer alan fikirlere eriştiniz. Burada ortalama aylık arama hacmi, rekabet düzeyi, ortalama reklam maliyetleri gibi bilgileri de inceleyebilirsiniz.
Ayrıca anahtar kelime analizi aracının filtreleme özelliğini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Yukarıdaki görselde ki gibi aylık ortalama aranma hacmi, rekabet düzeyi, organik pozisyon durumu gibi birçok kritere göre filtreleyebilirsiniz. Erkek ayakkabı kelimesini yazmıştık. Burada filtreleme işlemi yaparken türev kelimelerin rekabet düzeyine göre filtrelemeyi seçersek düşük rekabete sahip türev anahtar kelime önerilerine erişebilirsiniz. Bu filtreleme sonucunda ki çıktı ise aşağıdaki gibidir.
Ahrefs
Ahrefs, birçok özelliği bulunan en popüler araçlardandır. Özellikle backlink özelinde verileriyle bilinen ancak son zamanlarda anahtar kelime araştırmasında da kullanılan bir araç olan Ahrefs için aylık bir ücret ödemeniz gerekmektedir. İlgili kelimeyi yazdığımızda ülke özelinde seçim yapıyoruz. Örneğin aşağıdaki görsel Türkiye verilerine ait anahtar kelime önerilerini göstermektedir. Burada filtreleme özelliğini kullanarak hedef kelimelerimizi belirlerken kendimize kolaylık sağlayabiliriz. Ayrıca rakiplerimizin ilgili sayfasında hangi anahtar kelimeleri kullandığını dair verileri de görebiliriz. Burada hangi kelimeler sayfa içerisinde kullanılarak anahtar kelime olarak belirlenmiş, bu kelimeleri zorluk derecesi, aranma hacmi gibi bilgiler karşımıza gelecektir.
Semrush
Semrush içerisinde birçok özelliği barındıran en popüler araçlardan biridir. Ücretli olan Semrush aracılığıyla anahtar kelime analizi yapabilirsiniz. Semrush anahtar kelime önerisinin yanında birçok veriyi de sunuyor. Organik arama sonuçları, ilgili kelimede Google Ads çalışması yapan firmalar, organik arama sonuçları, rakiplerinizin arama sonuçlar sayfasındaki sıralamaları, içeriklerinize dair veriler, sitenize gelen bağlantılar gibi birçok veriye erişebilirsiniz.