Sitelerin arama sonuçlar sayfasında yukarıya doğru yükselmesi için yapılan işlemlere SEO çalışması denmektedir. Ancak rakip sitelerin veya firmamızı karalayan içeriklerin temizlenmesi, arama motoru sonuçlarında sıra kaybettirilmesi için de anti SEO yöntemleri kullanılması gerekir.
Anti SEO Nedir?
Anti SEO genel olarak para, zaman ve itibar kaybetmenize sebep olabilecek, kötü amaçlı, etik olmayan bir dijital pazarlama çalışmasıdır. Bu çalışmada ki amaç, web sitesinin hedef anahtar kelimelerde alt sıralara veya hatta alt sayfalara gerilemesini sağlamaktır. Bu yüzden arama sonuçlar sayfasında görünürlüğü gözle görülür şekilde düşecek olan sitenin, organik trafik tarafında da ciddi anlamda azalma yaşayacaktır. Saldırıyı yapan kişi veya kurumların tespitinin zor olması, saldırganların kendisini belli etmeyen bir kimlikle anonim olarak kalmasını sağlayacak paravan yöntemlerin mevcut olması anti SEO çalışmalarının tespitini zorlaştırıyor. Anti SEO saldırıları farklı şekillerde olabilir.
Anti SEO Nasıl Yapılır?
Anti SEO saldırılarının site içi ve site dışı olarak gerçekleştirilebilir. Saldırıyı yapan kişi veya kurumların genellikle site dışı saldırıları tercih ederler. Bunun sebebi site dışı anti SEO çalışması gerçekleştirmenin biraz daha kolay bir yol olmasıdır. Bazı anti SEO saldırılarını aşağıdaki gibi listeleyebiliriz.
- Web sitenizi hacklemek.
- Web sitenize yüzlerce veya binlerce spam link oluşturmak.
- İçeriğinizi kopyalayıp tüm sitelere dağıtmak ve kopya siteler oluşturmak.
- Alakasız veya spam algılanabilecek anahtar kelimeleri kullanarak web sitenize geri bağlantı göndermek.
- Sahte sosyal medya profilleri oluşturarak itibar düşürme çalışması yapmak.
- Web sitenizde yer alan baklinkleri kaldırma çalışmaları gerçekleştirmek.
- Sitenize virüs bulaştırma işlemini yapmak.
- DDOS yöntemi ile siteye saldırmak.
- Sahte reklam tıklamaları ile ceza almanızı sağlamak.
- Hemen çıkma oranını düşürmek için çalışmalar gerçekleştirmek
- Telif hakkında şikayette bulunmak.
Anti SEO nasıl yapılır konusunda kullanıcılarımız tarafından gelen sorulara verdiğimiz yanıtları görmek için https://www.seohocasi.com/soru-cevap/anti-seo-nasil-yapilir/ adresini inceleyebilirsiniz.
Anti SEO Nasıl Anlaşılır?
Anti SEO, bir web sitesinin yapmış olduğu SEO çalışmalarını manipüle etmek amacıyla yapılmış olan bir tür saldırı çeşididir. Bunları tespit etmek için Ahrefs gibi backlink araçları üzerinden sitenize gelen backlinkleri, site indekslerini ve anchor text çeşitliliğinize bakarak size ait olmayanları tespit etmelisiniz. Sonrasında ise bunları silme ve düzeltme yoluna gitmelisiniz. Eğer siteniz üzerinde herhangi bir anti SEO çalışması yapılmamış fakat sıralamada bir düşüş gözlemlediyseniz bunun bir kaç farklı sebebi olabilir. Bu sebeplerden ilki sektörünüze bağlı olan rekabettir. Eğer rekabeti olan bir sektörünüz varsa ve rakipleriniz sürekli olarak SEO çalışmaları yaptırıyorsa ve sizin SEO gücünüz rakiplerinize göre daha az ise onların yaptıkları çalışmalar sonucunda sıralamada geriye gitmeniz oldukça normal bir durumdur. Bu durumu düzeltmek adına sektör rekabetine bağlı olarak bir SEO stratejisi belirlemeli ve buna uygun çalışmalar gerçekleştirmelisiniz. Eğer rekabeti olmayan bir sektörünüz varsa ve yavaş yavaş anahtar kelimelerinizde düşüş gözlemlediyseniz bu yaptığınız SEO çalışmaları doğrultusunda eğer agresif veya hatalı çalışma yapılmışsa Google tarafından ceza aldığınız anlamına gelmektedir. Aşağıda yer alan nasıl önlenir kısmında anlattığım başlıkları da kontrol ederek anti SEO saldırısında olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Ayrıca anti SEO tespitine dair hazırladığımız içeriğe göz atmak için https://www.seohocasi.com/anti-seo-tespit-calismasi/ adresini inceleyebilirsiniz.
Anti SEO Yöntemleri Nasıl Önlenir?
Google Web Yöneticisi Araçları E-posta Uyarıları'nı ayarlayın
Google aşağıdaki durumlarda size e-posta uyarıları gönderebilir:
- Web sitenize kötü amaçlı yazılım saldırısı geliyorsa uyarı alabilirsiniz.
- Sayfalarınız dizine eklenmedi ise uyarı alabilirsiniz.
- Sunucu bağlantı sorunlarınız varsa uyarı alabilirsiniz.
- Google’dan manuel bir ceza alıyorsanız uyarı alabilirsiniz.
Bu işlemi gerçekleştirmediyseniz sitenizi Google Web Yöneticisi Araçları'na bağlayın. Karşınıza yukarıda ki ekran gelecek ve burada e-posta bildirimleri kısmında yer alan kutucuğu işaretleyin.
Geri Bağlantı Profilinizi Takip Edin
Bu yöntem, spam gönderileri önlemek için yapılacak en önemli çalışmalardandır. Saldırganlar, düşük kaliteli bağlantılar veya yönlendirmeler oluşturarak web sitenize karşı negatif SEO gerçekleştireceklerdir. Dışarıdan birinin web sitenize ne zaman bağlantı oluşturduğunu veya yönlendirme yaptığını bilmek hayati önem taşır. Ahrefs veya Open Site Explorer gibi araçları kullanarak sitenize gelen bağlantıları kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.
En İyi Geri Bağlantılarınızı Koruyun
Spam gönderilerin yaptığı çalışmalardan birisi en iyi backlinklerinizi kaldırmaktır. Genellikle adınızı kullanarak site sahibiyle iletişim kurar ve site yöneticisinden geri bağlantınızı kaldırılmasını talep ederler. Bunu önlemek için iki şey yapabilirsiniz.
- Site yöneticisi ile ilk iletişim kurduğunuzda Gmail veya Yahoo kullanmak yerine her zaman alan adınızın yer aldığı bir e-posta adresi kullanın. Web sitesi adınızın yer aldığı bir e-posta adresi kullandığınızda, bu durumda sizin gibi davranan başka biri olmadığını kanıtlayacaksınız. E-postanız şöyle görünmelidir: adiniz[at]isletmeismi.com
- En iyi backlinklerinizi takip edin. Bunun için Ahrefs aracını kullanabilirsiniz. Backlinkler listesine gidin ve bazı kriterleri kontrol edin. DR, UR skoru, sayfa sıralaması, sayfanın aldığı backlinkler gibi kriterleri inceleyebilirsiniz.
Web Sitenizi Kötü Amaçlı Yazılımlardan ve Hackerlardan Koruyun
Sitenizin güvenliği son derece önemlidir. Bu aşamada sitenizi güvence altına almak için yapabileceğiniz birkaç çalışma bulunmaktadır. WordPress kullanıyorsanız Google Authenticator eklentisini yükleyin ve 2 adımlı bir doğrulama şifresi oluşturabilirsiniz. WordPress panelinden web sitenize her giriş yaptığınızda veya yapıldığında, akıllı telefonunuza Google Authenticator tarafından oluşturulan bir kod girişi yapmanız istenir (iOS ve Android'de kullanılabilir). Burada aşağıdaki durumlara dikkat edebilirsiniz. Rakamlar ve özel karakterler içeren güçlü bir şifre oluşturmalısınız. Dosyalarınızı ve veritabanınızı düzenli olarak yedeklemelisiniz. Web siteniz kullanıcıların dosya yüklemesine izin veriyorsa, bu durumu hosting firmanızla görüşmelisiniz ve kötü amaçlı yazılımları önlemek için virüsten koruma sistemi kurulabileceğini söyleyin. Anti SEO girişimlerine dair hazırladığımız içeriğe göz atmak için https://www.seohocasi.com/anti-seo-girisimlerini-bosa-cikarma/ adresini inceleyebilirsiniz.
Yinelenen İçerik Olup Olmadığını Kontrol Edin
Spam oluşturucuların kullandığı en yaygın yöntemlerden birisi de içeriğinizi çoğaltma çalışmasıdır. Web sitenizin içeriğini kopyalar ve istedikleri her yere göndererek yayınlatabilirler. İçeriğinizin büyük bir kısmı kopyalanırsa, sitenizin cezalandırılması ve sıralamaların kaybedilmesi olasılığı çok yüksektir. Copyscape.com'u kullanarak web sitenizin internette yinelenen sayfanızın olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Web sitenizi veya doğrulamak istediğiniz makalenin içeriğini eklemeniz yeterlidir; içeriğiniz izniniz olmadan başka bir yerde yayınlanıp yayınlanmadığını gösterir. Spam Sosyal Medya Kullanımlarınızı İzleyin Spam gönderenlerin kullandığı bir yöntem olan, sitenizin adını kullanarak sosyal medyada sahte hesaplar oluşturma işlemi, markanızı karalama çalışmaları olarak düşünebilirsiniz. Burada spam hesapların açılışından takipçileri almaya başlamadan önce bu profilleri spam olarak bildirerek kaldırtmaya çalışın. Marka adınızı kimlerin kullandığını öğrenmek için Mention.net gibi araçları kullanabilirsiniz. Bir hesap oluşturun ve "Uyarı oluştur" a tıklayın. Uyarınıza bir ad verin ve uyarılmasını istediğiniz anahtar kelimeleri ekleyin. Birden fazla dil de kullanabilirsiniz. "Sonraki adım" ı tıklayın. Mention.net'in aramasını istediğiniz kaynakları seçin ve "Uyarımı oluştur" u tıklayın. Anahtar kelimenizi (işletme adı) sosyal medyada, bloglarda, forumlarda ve haberlerde her bahsedildiğinde uyarıları alacaksınız.
Web Sitenizin Hız Skorunu Aralıklarla Takip Edin
Web sitenizİN aniden yüksek bir yükleme süresine sahip olması, bu durumun birisi tarafundan sunucunuza saniyede binlerce istek göndermesi nedeniyle olmadığından emin olun. Bu işlemi durdurmak için hızlı davranmazsanız, spam gönderenler sunucunuzu kapatabilirler. Sunucunuzun çalışma süresini ve yükleme süresini izlemenize yardımcı olabilecek harika bir araç Pingdom.com'dur. Bir hesap oluşturduktan sonra "e-posta uyarılarını" etkinleştirmelisiniz. Böylece sitenizin ne zaman kapanacağını öğrenebilirsiniz. Bu durumda hosting firmanıza başvurarak destek isteyin.
SEO Hocası'na Sıkça Sorulan Sorular
Anti SEO Nasıl Yapılır?
Anti SEO Çalışmalarını Nasıl Engellerim?
Bunun için de sitenize gelen bağlantıların domain ranklarına bakıp sitelerin ne kadar kaliteli olduğunu gözlemleyebilirsiniz. +18 sitelerden gelen backlinkleri Google Disavow aracı ile engellemeniz gerekmektedir. Disavow aracına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Bu linklerin nasıl engelleneceği ile ilgili bilgileri de yine aşağıdaki başlıklarda yer alan linklerden edinebilirsiniz. Bağlantıları Reddetme Link Reddetme AracıAnti SEO İşlemini Nasıl Kontrol Edebilirim?
Daha önceden yazmış olduğumuz black hat SEO konusunda bilgilere https://www.seohocasi.com/black-hat-seo-nedir-cozum-yollari/ adresindeki makaleden okuyabilir ve takip edebilirsiniz. Harici olarak sitenize anti-SEO ile yapılan bir işlem varsa da bu işlemleri net olarak https://www.seohocasi.com/backlink-nedir/ adresindeki araçlardan tespit edebilirsiniz.
Sitenize ait olumsuz bir işlemler varsa da bu konuda takipleri de site yöneticisi araçlarından takip edebilir ve gerekli işlemleri siteniz için uygulayabilirsiniz. Eğer sitenizde de anti-SEO işlemi varsa bu işlemleri de site yöneticisi araçlarından düzenleyebilirsiniz.
Anti SEO Tespiti Nasıl Yapılır?
Web siteniz mevcut sıralamadan bir anda düşmüşse bunun iki sebebi olabilir, ya birileri web sitenize anti SEO çalışmaları gerçekleştiriyor, ya da Google tarafından herhangi bir filtre cezasına çarptırıldınız demektir. Anti SEO çalışmalarını tespit etmenin en kolay yollarından birisi web sitenize ait backlinklerin anchor textlerini kontrol etmektir. Sonrasında ise backlink aldığınız siteleri gözden geçirerek kontrol edebilirsiniz. Web sitenize ait olan indeksleri de kontrol etmenizde fayda var.
Siteme Anti SEO Yapılmasından Korkuyorum. Nasıl Önleyebilirim?
Google Disawov links aracılığıyla sitenize gelen bağlantıları https://www.seohocasi.com/backlink-nedir/ adresindeki backlink sorgulama araçları ve Google WebMaster Tools içerisindeki “Sitenize Gelen Bağlantılar” içeriğiyle kontrol edebilir ve engelleme işlemlerini yapabilirsiniz.
Anti-SEO işlemi yapan kişiler (Kul hakkı yemekte üstüne olmayan – insan emeğini hiçe sayan vasıflar) bu tür çalışmaları sitenize gönderdikçe bu işlemlerin kontrolünü sürekli olarak ilk paragraftaki işlemler yardımıyla kontrol ederek gerçekleştirebilirsiniz.
Sitenize gelen bağlantıları;
Domain:ornekdomain.comdomain:ornekdomain.com
Olarak engellediğiniz vakit bir daha göndermenize gerek kalmayacaktır. O siteden gelen tüm bağlantılar sitenizde kalıcı olarak engellenecektir. Haricen sürekli olarak göndermenize gerek yoktur ve harici olarak subdomain’de aynı işlemi yapmanıza gerek kalmayacaktır.
Eğer site içeriğinizi özgün tutuyor ve sürekli olarak faydalı bilgiler paylaşıyorsanız sitenizde herhangi bir zarar olmayacaktır.
Siteme Anti SEO Çalışması Yapıldı. Ne Yapmalıyım?
Sürekli aynı kelimeler üzerinden SEO çalışması yapmak bir süre sonra sitenizin ceza almasına ve gerilemesine neden olabilir. Bu yüzden SEO çalışmaları gerçekleştirirken belirli aralıklarda kelimelerinizi değiştirerek doğallığı sağlamanız gerekiyor. Bu konuda backlink çeşitliliği de önemlidir. Sürekli aynı backlink türleri de sitenizin gerilemesine neden olabilir. Ne kadar çok backlink çeşitliliğine önem verirseniz siteniz sağlam bir şekilde ilerleme sağlanır. Sitenize bir anti SEO çalışması yapıldığını düşünüyor iseniz sitenize gelen zararlı backlinkleri engellemeniz gerekiyor. Sitenize gelen zararlı backlinkleri tespit edebilmeniz için webmaster tools aracından sitenize bağlantılar kısmında görebilirsiniz bunun yanı sıra ücretli araçlardan biri olan Ahrefs.com aracını kullanabilirsiniz. Bu araçlarla sitenize gelen zararlı bağlantıları tespit ederek webmaster tools aracı altında bulunan link engelleme Google disavow ile zararlı bağlantıları reddedilirsiniz.
Siteme Saldırı Var. Nasıl Önlerim?
Sitenizi kopyalayan sitelere yapacak pek fazla bir şey yoktur. Ancak bu gibi durumlarda yada kopya içerik kullanan siteleri Google’a şikayet edebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
Bu site sizi sıralamalardan düşürmek için anti SEO çalışması da yapmış olabilir. Bunun için de çeşitli backlink araçları ile sitenize gelen backlinkleri kontrol ederek zararlı backlink tespiti gerçekleştirip bu linkleri Google Disavow aracı ile engellemeniz gerekmektedir. Disavow aracına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Anti SEO Backlink Nasıl Engellenir?
Web sitelerine bu tür anti SEO çalışmaları yapılabilmektedir. Bunlar genellikle kötü niyetli kişiler tarafından yapılan çalışmalardır. Blackhat SEO dediğimiz teknikler ile web sitelerini aşağı sıralara çekmek için bazı yöntemler uygulanmaktadır. Bunların en başında herhangi bir web sitesine bir sürü spam etkisi yaratacak nitelikte backlink göndermek geliyor. Website sahiplerinin bu noktada dikkat etmeleri gereken şey düzenli aralıklarla backlinklerini kontrol etmeleridir. Aynı zamanda webmaster tools da düzenli olarak kontrol edilmelidir. Anti SEO backlink çalışmalarından kurtulmak için bu linkleri tek tek tespit ederek ( ücretsiz backlink araçları bu linklerin tamamını göstermemektedir. Ahrefs gibi ücretli araçlar üzerinden sitenize gelen bütün backlinkleri görebilirsiniz. ) bunları disavow yapmanız yeterli olacaktır.
Aşağıdaki link üzerinden sitenize gelen zararlı backlinkleri engelleyebilirsiniz.