Google her geçen gün kendisini geliştirmeye devam ediyor ve bu geliştirme sürecinde semantic web'e bir adım daha yaklaşıyor. Semantik web artık kullanıcıların düşüncelerini anlama, davranışlarını ve karakteristik özelliklerini tespit ederek, bunları kullanıcılara daha doğru sonucu iletmektir. Her geçen gün gelişen internet yapay zekâ konusunda da adımlar atmakta ve bu sayede en gerçekçi sonuçları ekrana getirebilmektedir.
Google'ın benzer anahtar kelimeleri tespit etmesi ve bunların aynı gibi değerlendirilmesi website sahipleri için hem risk hem de avantajı bir arada sunmaktadır. Google'ın bu özelliğinden habersiz olan web sitesi sahiplerinin SEO çalışmaları genelde filtreyle sonuçlanmakta ve çözümü noktasında maalesef olumlu bir gelişme sağlanamamaktadır. Ancak benzer kelimeler yapısını kullanarak daha kolay ve etkili SEO çalışması yapmanız mümkündür. Şimdiki makalemizde bu özelliğin detaylarını ve en verimli kullanma yollarını anlatacağım.
Web sitesi sahipleri hedeflediği anahtar kelimeleri aranma hacimlerine göre tespit etmekte ve buna göre çalışmalar yapmaktadır. Ancak kelime belirleme işlemleri hatalı olmakta ve bu işlemler sitenin filtreye kadar gidebilmesini sağlamaktadır.
Örneğin bir nakliyat firması hem "evden eve nakliyat" kelimesinde hem de "evden eve taşımacılık" kelimelerinde üst sıralara gelmek ister ve bu kelimelerin sitedeki kullanımlarını arttırmaya başlar. Ancak site sahibi bu 2 kelimenin de Google gözünde aynı şekilde algılandığının farkında değildir. Dolayısıyla anahtar kelime yoğunluğunun ortalama %5 - 6 olması gerekirken bu rakam birden %10 -12 düzeylerine çıkar.
Benzer anahtar kelime tespitini Google'da yapacağımız bir arama ile kolayca öğrenebiliriz. Google'da aranan bir kelime bir sitede geçiyorsa (sayfa başlığı veya açıklamasında) o kelimeyi kalın yapmaktadır.
Yukarıdaki örnekten de anlaşılabileceği gibi evden eve nakliyat, evden eve taşımacılık ve evden eve taşıma kelimeleri Google nezdinde aynı olarak algılanmaktadır. Bu sebeple bu kelimelerin ard arda veya birçok kez tekrar edecek şekilde kullanımı spam olarak algılanır.
Bunların dışında, yabancı kelimeleri aradığınızda Google Türkçe karşılığını da kalın yaparak gösterebilmektedir. Kısaltmaları birbiriyle ilişkilendirmektedir.
Benzer anahtar kelimeleri tespit etmek için kullanabileceğiniz 2. Bir yöntem Google Ads Keyword Tool'dur. Anahtar kelimeleri sorguladığınızda birebir aynı aranma hacimlerini gösteriyorsa iki kelimenin de Google nezdinde aynı kelimeler olduğunu anlayabilirsiniz.
Bunun dışında aşağıdaki gibi bir kelimenin uzantıları ve farklı yapılarda kullanımı da Google tarafından algılanabilmektedir. Kitap, Kitaplar, Kitapları ve book kelimelerinin aynı kelimeler olduğunu dolayısıyla bunların sık kullanımının spam sebebi olabileceğini değerlendirerek SEO çalışmalarınızda daha dikkatli olmanız gerekir.