Bir web sitesi büyüdükçe, sayfa içeriklerinin tekrarlanması ve hatta neredeyse birebir kopyaları olmasını önlemek genellikle zordur. Bu, “Duplicate Content” sorunlarına neden olabilmektedir. Birkaç benzer sayfanız mevcut ise ve tüm sayfalar için de belirli bir anahtar kelime ile sıralama alıyorsanız, arama motoru botları trafiği hangi URL’e göndermesi gerektiğini bilemez. Bunu çözmek için tercih ettiğimiz URL’i bir şekilde Google’a bildirmemiz gerekmektedir. Bu durumda da devreye Canonical URL etiketi giriyor.

Canonical URL Nedir?

Arama motorları tarafından aynı içeriğin iki farklı link yapısı ile ulaşılması sonucunda örümceklerin hangi linki baz alacağını Rel Canonical etiketi ile belirtmemizi sağlamaktadır. Standart bir URL, bir web sayfasının kaynağında aranarak görünebilir. Standart URL, tercih ettiğiniz URL anlamına gelmektedir. Rel Canonical etiketi yalnızca arama motoru botlarının gördüğü bir öğedir, kullanıcılarınız bundan etkilenmeyecektir.
Canonical1Örneğin Teknoloji Haberleri kategori sayfamızı ele alacak olursak;
seohocasi.com/teknoloji-haber
seohocasi.com/teknoloji-haberleri
Yukarıdaki örneklere baktığımızda sadece bir kategori sayfamız için bile farklı URL adresleri olabileceğini görmekteyiz. Bu aslında gerçek hayatta karşılaşabileceğimiz varyasyonların küçük bir örneğiydi.
Aslında bakıldığında yukarıda yer alan URL adreslerinin her birinin farklı olduğu görülmektedir fakat hepsi aynı yere gitmektedir. Ancak arama motoru botları gözünden bu duruma bakıldığında pek çok sorunla karşılaşılmaktadır. Canonical URL etiketi bu durumu çözüme kavuşturmamızda bizlere en büyük yardımcıdır. Bu işlem aslında elimizde mevcut olan URL adreslerin en iyisini seçmektir.
Bu iki sayfanın içerik olarak aynı olması ve bizim sadece 1.linkte göstermek istediğimiz bir widgetten dolayı 2 linke çıkarmamız gerektiğini düşünelim.
Asıl olarak arama motorlarının /teknoloji-haberleri linkini baz almasını istiyorsak 1.linkteki mega tagleri arasına Rel Canonical etiketini de eklememiz gerekmektedir.
<link rel="canonical" href="https://www.seohocasi.com/teknoloji-haberleri" />
Bu şekilde arama motoru örümcekleri /teknoloji-haber linkine ulaşsa dahi bu URL’in bulunduğu linki değil Rel etiketi ile verilen /teknoloji-haberleri URL’ini baz alacaktır.

Canonical URL’i Nasıl Kullanılır?

Canonical2
Canonical URL’i, yinelenen (kopya) içeriği probleminin önüne geçmek için kullanılan hızlı bir yöntemdir. Sitenizde bir veya birden fazla bağlantıda kopya veya benzer içerikler varsa bir içeriği ana içerik olarak belirleyip diğer içeriklerinizi Canonical URL’le bu içeriğe bağlamak kopya içerik sorununun önüne geçecek ve sayfanızın değeri artacaktır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi arama motoru örümceklerinin baz almasını istemediğiniz linkler içerisinde kodlama kısmında diğer meta taglerin altında yer verebilirsiniz.
Eğer ki WordPress alt yapısını kullanıyorsanız Yoast plugini bu isteğinizi kendisi otomatik olarak yerine getirmektedir. Eklentiyi kurmanızın ardından hangi sayfa/yazı için Canonical URL oluşturarak baz alınacak linki iletecekseniz düzenle dedikten sonra en altta bulunan Yoast ayarlarından kolaylıkla yapabilirsiniz.

Canonical URL Hangi Durumlarda Kullanılır?

URL adreslerindeki en ufak fark bile Google gözünde ayrı sayfa olarak görülmektedir. Sizlere tüm web sitesi türleri için geçerli olan yinelenen içeriklerin yaygın nedenlerinden birkaç tanesini aşağıda paylaşıyorum.

  • Web sitesi genelinde arama parametreleri için parametreli URL’lere sahip olmak.
  • Sayfaların ayrı ayrı yazılmış varyasyonlarına sahip olmak.
  • Bir sayfanın AMP ve AMP olmayan varyasyonlarına sahip olmak.
  • Bir sayfanın hem www hem de www olmayan varyasyonlarına sahip olmak.
  • Aynı içeriği URL’in sonundaki / ve /’sız halleriyle sunmak.
  • URL’in varsayılan sürümlerinde aynı içeriği sunmak.
  • Aynı içeriği hem büyük harflerle hem de küçük harflerle sunmak.

Yukarıda saymış olduğum durumlar sitenizde mevcut ise Canonical URL kullanmanız oldukça önemlidir.
Ayrıca, domainler arası yinelenen içerik sorunları da mevcut olabilmektedir. İçeriği eğer ki paylaşacaksanız, makalenizde kendinden referanslı bir Canonical URL etiketi kullanmak, içeriğin domainler arasında Canonical URL’e sahip standart sürüm olarak belirtmenizi sağlamak için en iyi uygulama yöntemidir.
Bu kullanım şekli, içeriğin arama sonuçlarında görünmesini her zaman engellemez ancak orijinalin önüne geçme riskini ortadan kaldırır.

Canonical URL Kullanmanın Temel Kuralları

Canonical URL’lerin uygulanması oldukça kolaydır. Bunu bir anda yapmanın birkaç farklı yolu bulunmaktadır. Hangi yolu seçerseniz seçin, her zaman hatırlamanız gereken 4 altın kural vardır.

  • Mutlak URL’ler Kullanın

Google’dan John Mueller, Canonical URL için bağlantı öğesini göreceli yollar kullanmadan sade şekilde verilmesi gerektiğini belirtiyor.
Kullanılması gereken yapı;
<link rel=”canonical” href=https://ornekdomain.com/ornek-sayfa/” />  yerine,
<link rel=”canonical” href=”/ornek-sayfa/” />  şeklinde olmalıdır.

  • URL’leriniz Her Daim Küçük Harfli Olsun

Google büyük ve küçük harfli URL’leri iki farklı URL olarak ele alabileceğinden, önce sunucunuzda küçük harfli URL’leri zorladığınızdan emin olun ve ardından Canonical URL için küçük harfli URL’leri tercih edin.

  • Doğru Domain Sürümünü Kullanın (SSL)

Eğer SSL’e geçtikten sonra sitenizde hala SSL’siz URL’ler bulunuyorsa bunlar için işlem yapmanız gerekmektedir. Çünkü bu durum arama motoru botları açısından karışıklığa sebep olacaktır. Siteniz SSL’li ise; URL’nizin aşağıdaki gibi olduğundan emin olun.
<link rel=”canonical” href=”https://ornekdomain.com/ornek-sayfa/” />

  • Sayfa özelinde Canonical URL Kullanın

Sayfa özelinde birden fazla Canonical URL bulunuyorsa, Google iki URL’i de yok sayacaktır.
“Birden çok rel=”canonical” etiketi olması durumunda Google büyük olasılıkla Canonical URL’Leri görmeyecek ve yok sayacaktır.”

  • Kendinden Referanslı Canonical URL’ler Kullanın

Google’dan John Mueller, zorunlu olmasa da, kendinden referanslı canonical URL’lerin kullanımının önerildiğini söylüyor.

Hangi sayfanın dizine eklenmesini istediğinizi ve URL’nin dizine eklenirken ne olması gerektiğini bize açıkça gösterdiğinden, kendinden referanslı Canonical URL kullanmanızı öneririm.
Bir sayfamız olsa bile bazen URL’nin o sayfayı yukarı çekebilecek farklı varyasyonları vardır. Örneğin, sonunda parametrelerle, belki büyük belki küçük harflerle www ve www olmayan varyasyonları Rel Canonical etiketi ile temizlenebilir. –John Mueller

Canonical3

Yaygın Canonical URL Hataları

Canonical URL konusu biraz karmaşık bir konudur. Bu nedenle, düzgün bir şekilde kurgulanmalı ve kullanılmalıdır.
En yaygın bazı hatalar:

  • Canonical URL’i robots.txt ile engellemek: Arama motoru botlarının taramasını istemediğimiz URL adreslerini robots.txt üzerinden engelleyebiliyoruz. Ancak, Canonical URL olarak belirlenmiş sayfaların engellenmemesi gerekmektedir.
  • Canonical URL’i “noindex” olarak ayarlamak: Google genellikle “noindex” etiketi üzerindeki standart etikete öncelik vermektedir. Ama bu tavsiye edilen bir kullanım biçimi değildir. Bir URL adresini standartlaştırmak istiyorsanız 301 yönlendirmesini kullanın.
  • Canonical URL için 4xx durum kodu ayarlamak: Canonical URL olarak belirlenen bir sayfanın 404 durum kodunu ayarlamak, “noindex” etiketini kullanmak ile aynı etkiyi sağlayacaktır. Arama motoru botları bu durumda sayfanın standartlık etkisini göremez ve aktaramaz.
  • Sayfalama sistemi olan tüm sayfaları kök sayfaya yönlendirmek: Sayfalama sistemi olan sayfalar, serideki ilk sayfaya standartlaştırılmamalıdır. Bunun yerine, sayfalandırılmış tüm sayfalarda kendinden referanslı kurallar kullanılmalıdır. Canonical etiketine ek olarak sayfalama sistemi olan siteler next / prev komutlarını da kullanmalıdır.
  • Hreflang ile Canonical URL kullanmamak: Hreflang etiketleri, bir web sayfasının dilini ve coğrafi hedeflemesini belirtmek için kullanılır. Hreflang kullanırken, Canonical aynı dil için yoksa aynı dilde standart bir sayfa veya mümkün olan en iyi yedek dili belirtmek gerektiriyor.
  • Birden fazla rel = canonical etiketine sahip olmak: Mevcut bir sayfa için birden fazla Canonical URL etiketini tanımlanmaması gerekmektedir. Tanımlandığı takdirde Google hiçbirini dikkate almayacaktır.
  • Rel = Canonical etiketini <body> içerisinde konumlandırmak: Rel = Canonical etiketinin asıl bulunması gereken yer <head> etiketlerinin arasıdır. Sayfanın <body> kısmına eklenen etiket yok sayılacaktır.

Aynı İçerik ve Link Yolu Nasıl Tespit Edilir?

Eğer ki bir içeriğinizin site içerisinde aynı içerikten farklı bir link yolu olduğunu düşünüyorsanız sizlere ücretsiz bir araç olan SEO VİEWER TOOLS sitesinin “Canonical Url Location Checker” aracını önerebiliriz. Site içerisinde yapmanız gereken şüphelendiğiniz linki kopyalamak ve “Perform Check” butonuna basmanızdır. Birden fazla linki de kontrol edebilme gücüne sahip olan araç oldukça kullanışlıdır. Ardından çıkan sonuçlara göre bazı sayfalarınızı Rel Canonical etiketi ile sitenizin sağlığını iyileştirebilirsiniz.
Altın İpucu: Tüm linklerinizi tek tek kontrol etmek uzun süre alabileceğinden sitemap.xml linkinizden tüm linklerinizi tek seferde kontrol etmeniz size zaman kazandıracaktır.