Cloaking kelime anlamıyla gizleme olarak adlandırabileceğimiz ve SEO’da arama motorları ile (örümcek ya da botlar) siteyi ziyaret eden kullanıcılara farklı içerikler gösterme tekniğidir. Cloaking nedir sorusunun cevabını yazımızda detaylı olarak sizlere açıklamaya çalışacağız.
Cloaking yöntemiyle sadece arama motorları botlarına gösterebileceğiniz sayfalar oluşturarak görsellikten tamamen uzak ve sadece yazı ağırlıklı içerikler oluşturabilirsiniz. Bu içerikleri web sitenizin ziyaretçilerinden çok arama motoru botları göreceği için rahatlıkla SEO güçlendirici hareketler uygulayabilirsiniz.
Cloaking yöntemi faydalı mı? Cloaking yöntemiyle web sitesini üst sıralara taşımak mümkün mü? Merak ettiğiniz cevapları duyuyor gibiyiz. Gelin önce cloaking yöntemlerine göz atalım.
Cloaking yöntemleri nelerdir?
Clokaing nedir sorumuzun cevabını yukarıda öğrendik. Şimdi cloaking yöntemlerine göz atalım. Bilinen 5 çeşit cloaking yöntemi vardır. Bunlar;
- User-Agent Cloaking
- IP based cloaking
- JavaScript cloaking
- HTTP_REFERER cloaking
- HTTP Accept-language header cloaking
User-agent cloaking: En çok kullanılan cloaking yöntemidir. User-agent, bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde kullandığınız tarayıcı aracılığıyla cihaz, IP adresi, lokasyon gibi verileri toplamaya olanak sağlar. Cloaking SEO yaparken eğer web sitesini ziyaret edenin crawler (arama botu) olduğu tespit edilirse gizlenmiş içerik sunulur.
IP based cloaking: İnterneti kullanan bir cihazın muhakkak IP adresi bulunacağını biliyoruz. Bu yöntemde kullanıcılar arama sonuçlarındaki yüksek performansa sahip bir sayfa üzerinden istenen sayfaya yönlendirilebilmektedir. Bu işlemi yapabilmek için ters DNS (reserve DNS) kayıtları kullanılmaktadır. Kullanılan bu DNS kayıtlarını yeniden yönlendirmek için .httaccess dosyası ayarlanabilir. En çok tercih edilen cloaking yöntemlerinden birisidir.
JavaScript cloaking: Arama motorları genellikle web sitesinden JavaScript’leri devre dışı bırakarak tarama yaparlar. Bu yöntemde sayfayı ziyaret eden kullanıcının tarayıcısında JavaScript etkin ise içerik gösterilirken JavaScript’in etkin olmadığı ziyaretçilere gizlenmiş içerik sunulabilir.
HTTP_REFERER cloaking: Bu yöntem ile sayfaya istekte bulunan (ziyaret eden) için HTTP_REFERER başlığı kontrol edilir ve sonuca göre gizlenmiş ya da gizlenmemiş içerik gösterilir.
HTTP Accept-language header cloaking :Bu teknik ile kullanıcıya HTTP Accept-Language başlığı kontrol edilerek eşleşme sonucuna göre web sayfasındaki içerik sunulur. Eğer HTTP Accept-Language başlığı bir arama motoruna aitse ilgili sayfada gizlenmiş içerik gösterilir.
Cloaking yöntemi işe yarar mı?
Arama motorları (başta Google) hem mobil hem masaüstü cihazlarda hızlı, kolay ulaşılır ve faydalı içeriklere ulaşım imkanı sunan web sitelerine önem gösterir ve bu da direkt olarak arama sonuçlarındaki sıralamalara etki eder. Cloaking yöntemiyle sadece arama motoru botlarına göstereceğiniz içerikler yazılardan oluşacağı ve gereksiz hiçbir scriptin ve kodun olmadığı sayfalarda yer alacağı için bu açıdan bakıldığında direkt olarak sıralamalara olumlu yönde etki edeceği söylenebilir. Ama Google tarafından bu manipülasyonun farkedilmesi kalıcı cezalandırmalar ile sonuçlanabilmektedir.
Cloaking yöntemi hala kullanılıyor mu?
Geçtiğimiz yıllara göre artık arama motorları da gelişen teknolojiyle birlikte daha akıllı hale geldiler. Eskiden cloaking yöntemiyle kısa süre içerisinde bir web sayfasını arama sonuçlarında üst sıralara taşımak çok kolayken günümüzde cloaking yöntemi Google’ın mevzuatlarını ihlal eden bir black hat SEO (arama motorlarını kasıtlı olarak aldatma) tekniği olarak kabul edilir.
Cloaking yöntemini teknik olarak hala uygulayabilirsiniz ancak bu Google’ın sevmeyeceği bir hareket olacak ve sitenizi kalıcı olarak arama sonuçlarından engellemeye kadar götürecek sonuçlar doğurabilecektir.
Bu yazıda paylaştığımız cloaking yöntemleri nelerdir başlıklı bölümümüz bu SEO tekniğini daha iyi anlamanız ve neyi uyguladığınızda nasıl sonuçlar elde edebileceğinizi göstermek için fikir vermesi amacıyla paylaşılmıştır. Eğer bir cloaking yöntemi uygulayarak SEO çalışması yapmak istiyorsanız olumlu sonuçlarıyla birlikte risklerini de hatırlamanız gerekmektedir.