Son birkaç yüzyıldaki en büyük, en bulaşıcı ve en ölümcül vakalardan biri olan coronavirüs ile karşı karşıyayız. Şüphesiz bilinçli, tedbirli ve sağduyulu insanların kendini karantina altında evine kapatıp sıradan bir gün içerisinde yapabileceği tüm alışkanlıklardan vazgeçmesi ve ülke olarak alınan tedbirlerle birçok sektör maddi ve manevi olarak etkilenmiş durumda. Fiziksel ve yerinde hizmet veren iş yerlerinde çalışanlar işlerine gidemiyorken, evlerinde çalışabilen dijital kesim daha şanslı gibi görünüyor. Peki gerçekten de öyle mi? Dijital, bu salgından nasıl etkilendi?
- Evler artık ofis olmaya başladı,
- Tüm fiziksel toplantılar yerlerini online toplantılara bıraktı,
- Telefon ile olan iletişimler azalarak, yazışma ve görüntülü görüşmeler arttı,
- Birçok marka internet sitelerini evlerinden çıkmayan büyük kitleye göre optimize etmeye başladı,
- Satış ve trafikleri düşüşe geçen markalar bazı maddi tedbirleri almak zorunda kaldı,
- Yerinde hizmet veren iş yerlerine (tesisat, tamir vb.) hijyen şüpheleri ile talepler azaldı.
- Evde kalan insanlara teşvik amacıyla Netflix gibi platformlar planlanandan daha önce vizyondan yeni çıkmış filmleri ya da güncel dizileri arşivlerine eklediler,
- Sosyal medya üzerinden sanatçılar konserler vermeye, canlı yayınlarla sohbetler etmeye başladı vs vs.
Peki SEO açısından neler değişti?
Birçok haber sitesi ve marka trafiklerini kaybetti. (Örn. finans, turizm, giyim vb.) Bir yandan da markanın varlığını sürdürmesi gerektiği için ekstra strateji geliştirmek durumundalar.
Giyim sektörü evde spor yaparken giyilebilecek türde içerikler hazırlıyorken, pazaryerleri ise evde ailece vakit geçirilebilecek aktivite ve evlerdeki temel ihtiyaçlar odaklı hazırlıklar gerçekleştirmektedir.
Güncel alınabilecek bilgiler için yapılan searchler olağanüstü artış gösterdi. İnsanlar panik havasında kendilerinde coronavirüs şüphesi duyduğu tüm belirtiler için arama motorlarında aramalar yaparak bilgi almaya çalışıyorlar.
Google suggestionda ise son durum şu şekildedir.
Genel arama tamamlayıcıları;
Son arama tamamlayıcıları;
Google’da search yaparken yazdığınız kelimenin sonuna * işareti eklediğinizde genel olarak yapılan arama tamamlayıcılarını göstermektedir. Boşluk bıraktığınızda ise güncel olarak yapılan arama tamamlayıcıları göstermektedir. Yukarıdaki grafiklerde de görüldüğü üzere son zamanlarda virüs kelimesinden sonra maske, filmleri, nasıl çoğalır vb gibi aramaların arttığını gözlemleyebiliriz.
Bu tür durumlarda çok fazla bilgi kirliliği olduğu için Google DSÖ’nün açıklamalarının baz alınması için bazı snippet geliştirmelerinde bulunurken, yanıltıcı bilgi kaynaklarını ise ciddi bir şekilde tespitlerini sürdürmektedir. Örn, coronavirüs sebebiyle yerel ve global birçok etkinlik ertelendi ya da iptal oldu. Bunun için yeni schema işaretlemelerinin geldiğini duyurdu. Sanal, ertelenen ve iptal edilen etkinlikler için yeni özellikler
Snippets örnekleri
SEO Açısından Neler Yapılmalı?
Şüphesiz en çok etkilenen siteler E-Ticaret siteleri ve satış odaklı siteler olsa gerek. E-ticaret sitelerinin tamamını bu kategoriye dahil etmek haksızlık olur. Ancak yine de genel olarak küresel yaşanan bu sorundan etkilendiklerini söylemek mümkün.
Sektöre göre değişebilir ama rakiplerden daha farklı stratejiler geliştirilerek markalar insanları evde kalmaya, bilgi almaya, doğru yönlendirmeye devam etmeliler. Bu sayede herkesle aynı özeni gösterip krizi fırsata çevirerek daha iyi bir marka algısı yaratmaya da zemin hazırlamış olabilirler.
Bu süreç geçene kadar insanlar bir şekilde lüks tüketimden, keyfi ve gereksiz harcamalardan sakınarak tamamen gerekli ve zaruri ihtiyaçlarına yöneleceklerdir. Bu durumda en çok lüks markalar, lüks tüketim ürünleri, finans siteleri ve hijyenik sebeplerden dolayı yerinde hizmet veren markaların etkilendiğini söyleyebiliriz.
İtalya’daki lüks markaların aranma verileri
Bu durumda bazı markalar hijyenik konulara daha fazla önem verdiğini göstererek temassız teslimat vb gibi uygulamaları hayata geçirmiş ve duyurusunu yaparak takdir toplamış durumda. Hızlıca hayata geçiren markalar (Getir, Banabi vb.) rakiplerine göre hem krizi fırsata çevirmiş hem de ne kadar doğru ve zamanında hamleler yaptıklarını herkese göstererek takdir kazanmış oluyor. Tüm bu emeklerin sonucunu ise kullanıcılar yaptıkları aramalar ve tercihleriyle net bir biçimde göstermiş oluyor.
Çoğu marka evlerine kapanan ve Youtube videoları izleyen kitleye hitap etmek için Youtube kanallarına video yüklüyor. Benzer şekilde diğer sosyal medya kanallarını kullanan markalar ve restorantlar da mevcut.
SEO çalışmalarındaki stratejilerinizi gözden geçirerek trafik çekebileceğiniz ve kullanıcılara sağlıklı bilgiler vererek doğru yönlendirmeler yapabileceğiniz kelime araştırmaları yapabilirsiniz. Bu tür durumlarda birçok site yatırımlarını durdururken, siz fırsatları iyi değerlendirerek rakipleriniz ile rekabet dozunu bir tık arttırabilirsiniz.
Bir örnek verelim.
Google’da “Evde” kelimesini yazarak genel ve güncel aramalara baktığımızda son dönemde evde yapılabileceklere odaklanmış aramalar yapıldığını görebiliyoruz.
Bu durumda fırsat yaratarak;
- Evde yapılabilecek 10 eğlenceli etkinlik
- 5 adımda evde ekmek yapımı
- Evde sağlıklı pizza yapımı
- Evde spor yapabileceğiniz basit egzersiz hareketleri
Vb aramaları tespit ederek oluşturacağınız içerik başlıkları ile bu makalelerde geçen ürünlerin satışını yapıyorsanız makalenin ilgili yerlerinden ürünlerinize link yönlendirmeleri yapabilir ve satışlarınızı bir nebze de olsa arttırabilirsiniz. Bu tarz kelimeler long tail kelimeler olduğu için rekabeti düşük olmasına rağmen doğrudan hedef kitlenize yönelik aramalar olduğu için maksimum verim alabileceğiniz alanlardır. Ayrıca “5 adım, 10 etkinlik, basit egzersizler” gibi sihirli kelimeler alternatifli liste sunulduğunu belli ettiği için tıklama ve dönüşüm oranınızı arttırabilir.
Bu gibi örnekler verdiğiniz hizmete ve yaptığınız işe göre değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple kelime araştırmalarını doğru bir şekilde yapmak gerekir.
Sosyal medya kullanımlarında da büyük artışlar yaratmasına sebep olan coronavirüs, markaların sosyal medya hesapları üzerinden ya da reklamlardan da doğru stratejiler ile dönüşümlerini arttırmasına sebep olabilir. Henüz sosyal medya kullanımı sonucu oluşan ya da açıklanan bir case study bulunmuyor. Ancak bu kriz atlatıldığında birçok markanın bu case studyleri yayınlayacağını düşünüyorum.
Örnek haber: https://www.campaignlive.com/article/coronavirus-sparks-huge-jump-social-media-use-study-finds/1677276
Trafik kaybeden ve trafik kazanan sitelere göz atıldığında ve son dönemlerde etkili olan E-A-T ve YMYL çalışmalarının ne kadar etkili olduğu süreci canlı bir şekilde gözlemliyoruz.