Google Asistan hem Android hem de iOS işletim sistemli cihazlar için tasarlanmış asistan uygulamasıdır. Google Asistan, Google tarafından geliştirilen bir yapay zekadır ve geliştirilme amacı öncelikle kullanıcının hayatında kolaylıklar sunmaktır. Google tarafından geliştirilen Google Asistan uygulaması, bugüne kadar görülmüş en büyük yapay zeka örneği olduğunu söyleyebilmek mümkün. Günde ortalama milyarlarca sorguya yanıt veren Google, şüphesiz sesli aramalara da en etkin şekilde yanıt verebilmek ve arama sonuçlarının kalitesini koruyabilmek için büyük öneme sahiptir. Geçtiğimiz yıllarda sesli aramaların artışı ve kullanıcıların sesli asistanları kullanarak Google’da sesleriyle arama yapma oranı artış göstermektedir.
Genel olarak yapılan araştırmalara göre, 2024 yılından itibaren Google aramalarının yarısından daha fazlası sesli olacak ve insanlar sesli arama yapacağını öngörmekte. Hazırlıklı olmayan sitelerin büyük kayıplar yaşayacağı sesli arama dönemi, internette arama yapma alışkanlığımızı tamamen değiştirecek.
Peki gelelim sesli arama trendini kaçırmamak ve bu döneme hazır olmak için neler yapılabileceğine;
Soru-Cevap İçerikleri Popüler Olacak
Sesli aramalarla birlikte soru-cevap içeren içerikler daha çok tercih edilmelidir. Soru çeşitliliği odağında bir çok tool bu konuda bizlere destek olmakta KWFinder, Answer The Public vb. toollar soru türevlerini belirleyebilmemiz de bizlere destek olacaktır. Sesli arama kullanıcısının sorabileceği soruları cevaplandırarak sitemizde yer vermemiz SEO’da sesli arama kullanıcısını da hedefleyebilmemiz de yardımcı olacaktır.
Lokasyon Bazlı Aramalar da Google My Business Kaydı Oluşturulmalı
Sesli aramalarla birlikte konum odaklı aramalarda etkin kullanım olacaktır, örneğin cihazınızda açık olan konumunuzdan faydalanarak “En Yakın Metro” araması yapıldığında Google My Business kaydı işaretlenen metrolar listelenecektir.
Yapısal Veri Yeteri Kadar İşaretlenmelidir
Google Botları, bir arama yaparken yapısal veri işaretlemelerini öncelikli olarak inceler ve alabileceği bir çok bilgiyi ordan alabilir, sesli aramada durum aynı şekilde yapısal veri işaretlenmiş ise birçok veriyi kullanır.
Uzun kuyruklu (Long Tail) Anahtar Kelime
Sesli aramalara daha etkin yanıt verebilmek adına kullanıcı sorgularıyla da etkin şekilde eşleşmeniz gerektiğini düşünecek olursak, long-tail sorgular önem vermeniz gereken faktörler arasında yer alıyor. Tekil kelimelerin yanı sıra çoğul kelimelere önem verilmelidir.
Site Haritası ve İlk Ziyaret Edilen Dosyanın Önemi
Sitemap.xml ile Robots.txt dosyaları botlar için önem arz eden iki dosyadır. Bu dosyalarda oluşacak herhangi bir hata veya eksiklikte sesli arama botları olumsuz etkilenir. Sitemiz taranabilir ve kolay indexlenebilir olmalıdır.
Mobil Hız
İlk olarak web sitesi mobil uyumlu olması gerekmektedir. Kullanıcılar sesli aramaları genellikle mobil cihazlarda kullanmaktadır. Arama sorguları sonrasında da mobil cihazlardan sonuçlara ulaşacaklardır. Web sitesinin mobile uyumlu olmaması sesli arama ile sitenize ulaşan kişilerin kullanıcı deneyimini olumlu/olumsuz etkiler. Google, mobile uyumlu siteleri mobil arama sorgularında öne planda göstermektedir. SEO stratejilerinizi sesli komutlara uyumlu olarak düzenlemeler yaptınız ancak, siteniz mobil uyumlu olmadığında üst sıralarda görüntülenme konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
Hazırlamış olduğum içeriği sonlarına gelirken şimdiden 2024 senesi ve sonrasında sesli aramalar yazılı aramalarda olduğu gibi normal alışkanlık haline geleceğini söyleyebilmek mümkün. Yazıda bahsetmiş olduğum maddeler de, kullanıcı deneyimini artırmaya yönelik düzenlemeler yer almaktadır. Şu an için masaüstü kullanımını geçmiş olan mobil internet kullanımı gelecekte daha da artacak mobil internet kullanımının yanı sıra sesli aramanın da büyük bir artış sağlayacağını söylemek mümkünken, bu dönüşüme hazırlıksız yakalanmayalım.