Google tarafından internet sitelerine verilen cezalar ve ne ölçüde oldukları kimse tarafından tam olarak bilinmemektedir. Bunu belirtmekte fayda görüyorum. Bu sebeple yazımızda bahsedeceğimiz Google Ceza Çeşitleri, sıkça rastladığımız, birçok webmasterın başına gelen ve çeşitli platformlarda çözümler aranan cezalar hakkında olacak. Bu cezaların genel olarak nelerden kaynaklandığından ve yine genel anlamdan çözümlerinden bahsedeceğim. Genel olarak diyorum çünkü ceza nedenleri ve çıkış yolları kesin olarak bilinmemekte. Yani Google'ın bu konuda ağzını bıçak açmıyor.
İlk olarak hepimizin az da olsa bir şeyler bildiği Sandbox‘dan bahsedelim.
Sandbox
Sandbox Google tarafından verilen bir filtreleme cezasıdır. Sandbox 'a düşen sitelerde ani hit ve index kaybı, aramalarda çok gerilere düşme hatta hiç görünmeme olabilir.
Sandbox'a Neden Düşülür?
Eğer bir site açılır açılmaz aşırı backlink almış, kopya içerik paylaşmış, çok fazla kelimeyi etiket yapmış, site ile ilgisi olmayan sözcükleri anahtar kelime olarak eklemiş ve aynı içeriği birçok kez paylaşmışsa Sandbox‘a düşebilir. Sandbox girmesi kolay ancak çıkması oldukça zor bir filtredir. Sandbox‘a, sitenizi açtıktan bir ay sonra girebilirsiniz ancak bir ay içinde çıkmanız çok zor. Sanbox‘dan çıkmak sabır işidir. Önce neden Sandbox‘a neden düştüğünüzü bulmalı ve düzeltmelisiniz. SEO adına yaptığınız her şeyi gözden geçirmeli, hataları gidermelisiniz. Aşırı backlink aldıysanız elinizden geldiğince temizlemelisiniz. Backlink temizliğinde dikkat etmemiz gereken bir nokta ise PR değeri düşük ve sıfır olan siteler. Böyle sitelerden gelen backlinkleri silmekte fayda var. Sandox'a dair detaylı bilgileri incelemek isterseniz https://www.seohocasi.com/sandbox/ adresinde yer alan içeriğimizi göz atabilirsiniz.
-30, -60, -90 … Cezası
İnternette böyle bir isim verilmiş bu cezanın anlaşılması için, bu cezayı aldığınızda siteniz aramalarda 30 ile 90 arası bir sıralama düşüşü yaşayabilir. Bunun sebebi kalitesiz backlink ve site içi optimizasyona önem verilmemesi olarak biliniyor. Benim düşüncemse, şu sıralar birçok site sahte hit alarak bazı kelimelerde yükseliş sağlıyorlar. Ancak bu sahte hitler kesilince tabi direkt bir düşüş gerçekleşiyor. Örn : hitcanavari vs gibi sitelerden gelen hitler. Bu tip sitelerden gelen hit kalitesiz ve ziyaretçi sadık olmadığından birden yükselip birden düşebilirsiniz. Yani sahte hit alıp yükseldiğinizde bu olaya çok sevinmeyin sonra fazla üzülürsünüz. Google'ın son güncellemeleriyle birlikte bu duruma önlem alarak kullanıcıların arama sonuçlar sayfasında listelenirken
-900+ Cezası
Bu cezayı aldığınızda siteniz bir kelimede üst sıralardayken birden arayıp da bulamayacağınız kadar gerilere düşebilir. Bu ceza ile Google sizi uyarıyor demektir. Çünkü eğer sitenize ve SEO çalışmalarınıza çekin düzen vermezseniz Sandbox'a girebilirsiniz. -900+ cezasında sitenizin indexleri silinmez ancak çok gerileyebilir. Sebebi ise Google algoritmasına ve kurallarına aykırı optimizasyon yöntemleridir. Bu cezada sorun genelde linklerden kaynaklanmaktadır. Optimizasyon düzeltildiğinde tekrar eski yerinizi veya birkaç sıra altını alabilirsiniz. Bunun devamında yükselmeye devam etmek için istikrarlı bir çalışma göstermelisiniz.
Kopya İçerik Cezası
Birçok site Google tarafından fazla kopya çektiği için cezalandırılmış gerilere itilmiş durumdadır. Bir site kurulumundan itibaren özgün bir içerik yerine kopya içerik ( ctrl+v > ctlr+c) yayınlamayı seçerse kısa süre içinde gözle görülemeyecek kadar gerilere gönderecektir. Google kopya içeriğe sahip siteyi bir kelimede 1. sayfada gösterse dahi en üste yükselmesine izin vermez. Biliyorsunuz ki Trustrank denen bir ölçüm var artık. Kopya içeriğe sahip siteler Trustrank değerine sahip olamayacağından, hiçbir zaman yukarılarda yer alamazlar. Bazı siteler ise ilk zamanlarında özgün ve kaliteli içerik paylaşmış ve hedeflediği kelimede en üste yükseldiği halde eğer sonradan kopya içerik ekleme gafletinde bulunursa hedef kelimerinde alt sıralara kayabilirler. Bunun sebebi de yine Trustrank değerinin düşmesidir. Kopya içerik cezası hakkında detaylı bilgileri incelemek isterseniz https://www.seohocasi.com/kopya-icerik-seo-iliskisi/ adresinde yer alan içeriğimizi göz atabilirsiniz.
Bomb Cezası
Bomb cezası sitenizin üst sıralarda yer aldığı bazı kelimelerde gerilemesidir. Bu ceza Sandbox kadar korkunç değildir. Bomb cezası almanızın nedeni gerilediğiniz kelimelerden çok fazla link almanızdan kaynaklanır. Çözüm ise bunları azaltmak ve bir kelimede yükselmek için o kelime ile link almaya abanmamaktan geçer. Bomb cezasından kurtulmak için (Kaan Gülten'in yaptıkları, tecrübeyle sabit ) : Kalitesi düşük link çıkışlarını silin. Gerilediğiniz kelime neyse, hem dışarıda hem site içinde o kelimeye verdiğiniz linkleri azaltın. Sitenizin yayın periyodunu sekteye uğratmayın. Hergün bir makale yayınlıyorsanız. Yine günde bir makale ile devam edin, tabi özgün içeriğe sahip olacak. Sitenizin yeni halini Google'a hızlı bir şekilde farkettirmek için, bolca ziyaretçiye çekmeye çalışın ( Kaan Gülten bunu ilan vererek yaptı, farklı şekillerde de olabilir. )
Cloaking veya Sneaky Yönlendirmeleri
Cloaking(gizleme) son zamanlarda çok gördüğümüz tek amacı SEO'ya dadanıp üst sıralarda çıkan sitelere verilir. Aslında böyle sitelere birçok örnek verebilirim ama neyse… Bu siteler doğru düzgün içeriği ve hizmeti olmadığı halde sürekli SEO optimizasyonları ile üst sıralarda çıkmayı başaran haşerelerdir. Böyle sitelerin hedefi ziyaretçiye değil de arama motorlarına iyi görünmektir. Sneaky(Sinsi) yönlendirmeler ise kullanıcıları arama sonuçlar sayfasında yer alan URL’e değil de farklı bir sayfaya yönlendirir. Ama Google böyle siteleri bildirmemiz için bize bir Şikayet Sayfası oluşturmayı ihmal etmemiş. Google sitenize bu cezaları uygularken sayfaların bir kısmını veya tamamını etkileyen bir ceza uygulayabilir.
Sorunumu Nasıl Çözerim?
Google Search Console’un tara kısmında yer alan Google olarak al aşamalarını uygulayarak etkilenen sayfaları görebilirsiniz. Bu sayfalarda yer alan içeriğiniz ile kendi içeriğinizi karşılaştırın. Burada Google indekslediği içerik ile sizin kullanıcılara sunmuş olduğunuz içerik farklı olacaktır. Bu karşılaştırma sonucunda farklılıkları düzeltin. Kullanıcıyı karşılaşmak istemediği bir adrese göndermeyin. Masaüstü ile giriş yapan kullanıcıya farklı bir sayfa, mobil ile giriş yapan kullanıcıya farklı bir sayfa sunmadığınızı da kontrol etmenizde ve sayfanın yönlendirme süreçlerini de kontrol etmekte fayda var. Son olarak Google’a yeniden değerlendirme isteği gönderin.
Gizli Metin veya Bağlantılar ile Alakasız Anahtar Kelime Kullanımı: Google sitenizde yer alan gizli metinler veya alakasız anahtar kelime kullanan sitelerin ceza alabileceğini belirtiyor. Bu aşamada dikkat ediyoruz. Arama sonuçlar sayfasındaki sıralamasını değiştirmek isteyen site sahiplerinin içeriğini çeşitli yollarla gizleyebilir. Burada beyaz bir arka planda beyaz bir metin, resmin arkasına metni gizleme, metini ekran dışında konumlandırma, yazı boyutunu okunmayacak kadar küçük hatta sıfır olarak belirtme veya bağlantıları tek bir harf ile belirtme gibi işlemler gerçekleştirebilirler.
Alakasız anahtar kelime kullanımı ise site sahibi tarafından tamamen SEO odağında anahtar kelimelere yer verip üst sıralarda listelenme isteğidir. Bu durum kullanıcı tarafında olumsuz bir etki yaratacağından Google için kabul edilmeyen bir çalışmadır. Çok fazla anahtar kelimeye yer vermektense kullanıcıya faydalı ve zengin içerikli bir yapıya odaklanın.
Çözüm Yolu: Sitenizde yer alan gizli metinler veya bağlantılar için benzer şekilde yer verdiğiniz içerikleri listeleyin. Css kullanımında bu hataya yer vermiş olabileceğinizden kod kısmına göz atın. Sürekli tekrarlanan kelimelerin yer aldığı ilgili paragrafları düzeltin. Son olarak Google! Yeniden değerlendirme isteği gönderin.
Alakasız Yapısal Veri İşaretlemesi: Yapısal veri işaretlemelerinizde içerik görünmez veya alakasız içeriğe yer verirseniz Google tarafından ceza alma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Burada yapısal verinin kullanım amacı, Google'a sayfanın içeriğiyle ilgili kısa bilgilere yer veriyor olmanızdır. Bu cezayla karşılaşmanız durumunda Google sayfalarınızın kısmen veya tamamına filtre uygulayabilir. Yapılandırılmış veriye dair bilgilere yer verdiğimiz rehberimizi incelemek isterseniz https://www.seohocasi.com/yapilandirilmis-veri-structured-data-nedir-mini-rehber/ adresinde yer alan içeriğimizi göz atabilirsiniz.
Çözüm Yolu: Mevcutta kullandığınız yapısal veri işaretlemenizin doğru ise işaretlemenizi güncellemenizi tavsiye ediyoruz. Yanlış bir yapısal veri işaretlemesi veya kurallarının dışında kullanım varsa yapısal veri işaretlemesini kaldırın ve Google’a yeniden değerlendirme isteğinde bulunun.
Doğal Olmayan Bağlantılar veya Linkler: Arama motoru sonuçlarına etki etmesi hedefleyen site sahibi link satın almak isteyebilir. Bu aşamada Google sitenizin doğal olmayan bağlantılara sahip olduğunu tespit ederse ceza uygulayacaktır. Bağlantılar veya linklerin manipüle bir şekilde aldatıcı şekilde yer alması sitemizin bazı sayfalarını veya tamamının Google tarafında ceza işlemine tabii tutulabilir.
Çözüm Yolu: Sitenizde ye alan bağlantıları ve linkleri Search Console’dan indirin. Güven vermeyen linkleri belirlemek için tüm bağlantıları inceleyin. Bu bağlantılara rel = ”nofollow” etiketi ekleyin. Bu işlem Google tarafında sizin ilgili sayfaya güvenmediğinizi belirtir. Bağlantılarınızı düzenledikten sonra Google’a yeniden değerlendirme istediğinde bulunabilirsiniz.
Google SEO Cezaları İle İlgili Sorular
- Cache eklentisi. Şöyle ki: bu eklenti yeni yazı yayınlandığında ön belleği silmiyor. Yani yeni yazıyı ziyaretçiler göremiyor ama Google görüyor. Ancak ben manuel sildikten sonra ziyaretçiler görebiliyor. Haliyle hiç kimse tıklamadığı için Google bu içeriği kalitesi içerik olarak algılayıp ceza verir mi?
Cache eklentisi yeni bir yazı yazıldığında normalde otomatik olarak yenilenmesi gereken bir yazılım olmalıdır. Bu içeriği Google gördüğü zaman “taslak” yada “önemsiz yazı” olarak algılayabilir. Bu işlemleri otomatikleştirmeniz daha sağlıklı olur ve Google açısından herhangi bir cezai durum olmayacaktır.
- Sitedeki tüm resimleri (url’ler sabit kalcak şekilde) değiştirmek (ftp’den) zararlı mıdır? Google görsellerde hala eski resimler ön izlemede gözüküyor. Ama tıklayıp siteye girdiğimde yeni resim (değiştirilmiş resim gözüküyor). Bundan dolayı Google büyük bir ceza verir mi?
Sitedeki tüm resimleri URL ve görsel boyutları ve adı dahil değişmeyecekse istediğiniz gibi değiştirebilir ve revize edebilirsiniz. Eğer Google’de eski resimleriniz gösteriliyorsa resim haritası kullanabilirsiniz.
- Daha önce ornekdomain.com/icerik.html/1 ve icerik.html/2 şeklinde olan sitemin birçok sayfasını ajax tab şeklinde değiştirdim. Eski indexler hala duruyor. Bu siteye zarar verir mi?
Eğer aynı bağlantılı sayfalar yada değişken bir sayfa varsa, sayfalar da birbiriyle farklı URL adresindeyse bu içerik sorunludur. Haricen herhangi bir sorun olmayacaktır.
- Pop-up reklamlar algoritmik ceza sebebi midir?
Pop-up reklamlar ceza sebebi değildir, eğer siteden çıkış oranlarını fazlaca arttırıyorsa bu mantıken sitenizin girişlerinin düşmesine işarettir.
SEO Hocası'na Sıkça Sorulan Sorular
Doğal Olmayan Giden Bağlantılar ve Manuel SPAM İşleminde Nasıl Aksiyon Almalıyım?
Manuel Spam Cezasından Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Tam Spam Cezası Nasıl Kaldırılır?
Anlamsız Çözülemeyen Google Ban Sebebi Nedir?
siteadresi/index.php
www. siteadresi
www. siteadresi/index.php Şeklinde açılıyor olması. Bu tür varyasyonlar sitenize zarar verecektir. Backlinklerin tamamını engelleyin ve kaliteli prestijli sitelerden backlink almaya çalışın. Sitenizdeki server hatalarından sonra normale dönecektir.
Google Bomb Cezasından Nasıl Kurtulurum?
Sürekli aynı anahtar kelime üzerinde çalışma yaptıysanız, o anahtar kelimede Google arama sonuçlarından kaybolma olasılığı yükselir. Bu yüzden Google Bomb’a yakalanmış olabilir. Bu durumdan kurtulmak için yapmanız gereken şey; bağlantı vermiş olduğunuz anahtar kelimeyi kaldırıp sadece ornekdomain.com olarak düzeltmelisiniz. Ardından biraz bekleyip site içi SEO çalışmalarınıza daha dikkatli bir şekilde devam edebilirsiniz.
Sitem Google Tarafından Engellendi. Bu Engeli Nasıl Kaldırabilirim?
2) Sandbox
3) Manuel Spam
4) Tam Spam ( Deindex )
5) Cloaking
6) Çeviri
7) DMCA
Google Analytics Hesabımda ki Spam Trafikleri Nasıl Engellerim?
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_REFERER} spamornekdomain.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} spamornekdomain.com
RewriteRule .* – [F] Bu kodları ekleyerek sitenize gelen sahte ziyaretleri engelleyebilirsiniz. Ancak direkt olarak giriş yapılıyorsa, onu maalesef bulamazsınız. Ya siz daha önce bir yerden bağlantı aldınız ve oradan hit geliyordur ya da iframe yönlendirmesiyle sizin sitenize spam ziyaretler geliyor. Engellemek için bunları ayrıntılı bir şekilde araştırmanız gerekecektir.
Sandbox Nedir? Bu Cezadan Nasıl Kurtulurum?
Google’a Filtreye Girmiş Sitem İle İlgili Ulaşma Şansımız Var Mı?
Sitemin Backlink Yüzünden Spama Girdiğini Nasıl Anlarım?
Bugün Sitemi Kontrol Ettiğimde 5. ve 6. Sayfaya Gerilediğini Gördüm. Bunun Sebebi Sizce Ne Olabilir?
Web Sitemin Alt Sayfaları Google'da Sorunsuz Listeleniyor. Yalnız Ana Sayfam Anahtar Kelimesinde Hiç Gelmiyor Acaba Sebebi Ne Olabilir?
Eskiden Ceza Almış Site, Nasıl Belli Olur?
Tam Spam Siteden Link Geliyor? Bu Benim Sitemin Gerilemesine Neden Olur Mu?
Bu Sayfanın Çevirisini Yap Uyarısı Alıyorum. Bu Yazının Çıkmasının SEO Açısından Herhangi Bir Olumlu veya Olumsuz Etkisi Olur Mu?
Filtre Analiz ve Tespit İşlemi Nasıl Yapılır?
Google tarafından yapılan bir açıklamaya göre: 400.000 in üzerinde website her ay filtreye giriyor. Hatta Panda ve Penguen algoritması gibi önemli güncellemeler ile bu sayı artıyor, 400.000 cezaya karşılık, her ay sadece 20.000 yeniden inceleme talep ediliyor. Siteler filtre ile karşı kaldığında sadece %5’i bu cezadan kurtulmanın yollarını arıyor.
Sorunuzda bahsettiğiniz gibi organik trafiğiniz bir anda düşmeye başlarsa, yüksek ihtimalle başınıza iki Google cezasından bir tanesi gelmiştir. Ya Google ekibi tarafından filtreye girmişsinizdir ya da Google algoritma güncellemelerinden bir tanesine takılmışsınızdır.
Sitenizin Filtreye Girme Sebepleri Nelerdir?
Algoritmalardan sonra (Penguin ve Panda) site içinde ve dışında yapılan Anti SEO çalışmaları, düzensiz link alımları, sitenin saldırıya uğraması, değersiz satın alınan backlinkler, Google’i kandıracak nitelikte linkler, SPAM oluşumundan birikmiş linkler ve site içi yapılan kritik hatalardan (kopya içerik vb.) dolayı Google siteleri filtreye almaktadır.
Sitenin filtreye girip girmemesi nasıl tespit edilir?
Search Console > Güvenlik ve Manuel İşlemler > Manuel İşlemler bölümünü ziyaret ederek cezaya maruz kalıp kalmadığınızı kontrol edebilirsiniz.
Sitenizi Filtreden çıkartmak için neler yapılabilir?
• İlk önce sitenin hangi tür cezaya mağruz kaldığı tespit etmek gerekir,
• Sitenin hangi sebepten bu cezaya girdiği tespit etmek gerekir,
• Maruz kalınan cezanın yoğunluğu ve etkisi değerlendirilmesi gerekir,
• Cezaya sebebiyet veren işlemlerin tespiti yapılmalı,
• Site içi – Site dışı işlemlerin incelenmesi gerekmektedir.
Filtreye girmenize sebep olan durumları tespit ederek ortadan kaldırmalısınız. Yeniden değerlendirme isteği göndermeden önce sorunun sitenizde kaldırıldığından emin olmalısınız.
Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra, gönderdiğiniz değerlendirme isteğine büyük ölçüde olumlu cevap alırsınız.