SEO çalışmaları sürerken web siteleri bu çalışmalara rağmen sıra kaybedebilmektedir. Bu düşüşlerin ardından web sitesi sahipleri bu durumu genellikle sadece 1 - 2 ihtimale bağlarlar. Ancak bu ihtimaller sanılandan daha fazladır. Sitenizin sıralama kaybetme nedenini bulmanız bu sorunu daha rahat çözerek eski sıranıza ulaşmanız açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden aşağıda belirttiğimiz verileri detaylı değerlendirerek sitenizin hangi duruma mağruz kaldığını bulmaya çalışınız.
- Algoritma güncellemesi (%39)
- Backlink azalması (%24)
- Altınızda yer alan sitelerin üstünüze çıkması (%11)
- Title ve meta değişiklikleri (%9)
- Anti SEO yapılması (%6)
- Tema değişiklikleri (%4)
- İçerik güncellemeleri (3)
- Sunucu sorunları (%2)
- Anahtar kelime yoğunluğu değişmesi (%2)
Algoritma Güncellemesi
Belirli periyodlar halinde gerçekleştirilen bu güncellemeler genelde birçok webmaster blog ve forumunda duyurulduğu için bu dönemdeki düşüşleri bu kritere bağlayabilirsiniz.
Backlink Azalması
Genelde hiç bilinmeyen ve dikkate alınmayan bir kriterdir. Daha önceden aldığınız linkler silinmiş veya siteler kapanmış olabilir. Bunları anlamanın en iyi yolu da Ahrefs.com üzerinden kaldırılan linkleri tarihsel olarak kontrol etmenizdir.
Rakiplerin Güçlenmesi
Alt sıranızda yer alan sitelerin daha güçlü SEO çalışmaları gerçekleştirerek üstünüze çıkma ihtimalini unutmayınız.
Title Değişiklikleri
Her ne kadar meta değişiklikleri sıranızı etkilemese de, ziyaretçiyi çekme oranını etkileyebileceğinden dolaylı da olsa sıralama kaybına yol açabilir. Ancak çok daha önemlisi bir sitedeki en önemli kriter olan Title değişikliğidir. Eğer SEO uyumlu iyi bir title yapısı oluşturamadıysanız bu durum sıralamanızda büyük dalgalanmalara yol açabilir.
Anti SEO Yapılması
Rakiplerinizin sizi düşürmek için yapabileceği çalışmaları kapsamaktadır. Bunu öğrenmenin en iyi yolu Google Search Console üzerinden sitenize gelen bağlantıları ve hangi kelimeler üzeirnden bağlandığı kontrol edilebilir.
Tema Değişiklikleri
Tema veya arayüzler site içi SEO açısından büyük öneme sahiptir. Dolayısıyla daha iyi bir yapıya sahip olmayan temalar düşüş yaşamanıza sebep olabilir.
İçerik Güncellemeleri
Anahtar kelimenizle alakası olmayan içeriklerle sitenizi güncellemeniz halinde düşüş yaşamanız olasıdır.
Sunucu Sorunları
Sunucuların kesintilere uğraması, bölgesel veya genel erişime kapanması, arama motoru botlarını engelleyecek veya taramasını zorlaştırabilecek durumlara sebebiyet verme ihtimaliyle bu kriter de düşüşlere yol açabilmektedir.
Anahtar Kelime Yoğunluğu
Anahtar kelimelerinizin kullanım oranlarının farklılaşması ideal orandan uzaklaşma veya spam olgusu oluşturma sonucu düşüşe sebep olabilir.
Google Pozisyon Kaybetme Nedenleri İle İlgili Sorular
- Sitemiz Bir Anda Kayboldu Nedeni Nedir?
Siteniz için almış olduğunuz inorganik bir bağlantı ağacı yoksa, footer, sidebar yada menu link almamışsanız aksi bir durum söz konusu değildir. Sitenize gelen bağlantıları kontrol etmeli, Google Search Console üzerinden sitenizi detaylı bir şekilde kontrol etmeli, sitenize backlinklerin gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz.
Sitenize eğer yoğun bir backlink akışı sağlanmışsa bu bağlantıları Disavow aracından reddetmeli ve yeniden değerlendirme olarak sitenizi tekrar incelemeye göndermeniz gereklidir.
Ardından sitenizin sağlığı normale dönecektir.
- Google Çekirdek güncellemesinin ardından ana kelimede ve alt sayfalarda ciddi anlamda sıralama kaybı yaşadım. Nasıl bir yol izlemeliyim?
Güncelleme 13 Ocak’ta başladı, etkisi alanları henüz belirlenmedi, genel tüm arama sonuçlarını etiledi.
Sıralama kaybı yaşadığınız durumlarda dikkat edeceğiniz maddeler;
-Sitenizde yer verdiğiniz içeriğin özgün olması gerekiyor,
-Kullanıcının ihtiyacına uygun cevaplar sitenizde yer almalı,
-İçerik içindekiler bölümü ile filtrelendirilmiş ve kullanıcı aradığına vakit kaybetmeden ulaşabilir olmalı,
-Sitenizde eski değil güncel bilgileri barındırmak önemli kriterledendir.
Özet olarak bu güncelleme ile gerileme yaşadığınızda üst sıralara çıkan rakiplerinizin yaptıkları stratejiyi inceleyerek bir yol haritası çıkartabilirsiniz.
- 1 aylık tam keyword domaine sahip web sitem 2 gün önce 6. sayfadan sıralamaya girdi ve ertesi gün kayboldu. Bu neden olmuş olabilir?
Öncelikle belirtmek isterim ki web siteniz henüz çok yeni olduğu için ana sayfanız ve alt sayfalarınız index almış olsa bile sıralamalarda asıl konumunu bulana kadar çok fazla dalgalanma yaşayacaktır. O yüzden ilk başlarda bu durumundan endişelenmenize gerek yok. Web sitenizi hedeflemekte olduğunuz anahtar kelime ile ya da direkt marka adınızla aradığınızda zaman bazen ilk sayfada bazen 6. sayfada çıkabilir. Ancak web siteniz yine de asıl konumunu bulana kadar sizler daha net bir cevap arıyorsanız mobilden sıralamanıza bakmanızı öneririm. Biliyorsunuz ki mobil sıralamalar masaüstü sıralamaları fazlasıyla etkilemektedir. Hatta artık mobil sıralamalar daha ön planda olduğu için sizlere biraz da kesin bir sonuç verecektir.
Örneğin; mobilde 3. sıradayken, masaüstü sıralamalar da 4,5 dalganma yaşıyorsanız web sitenizin 3. sıraya geleceğini düşünebilirsiniz.
Web siteniz henüz yeni olduğu için elbette web sitenizin değerlerini güçlendirebilmek, arama sonuçlarında konumunu bulmasına yardımcı olabilmek adına farklı çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızdan web sitenize yönlendirmeler yapabilirsiniz, sizlere referans olabilecek web siteleriyle işbirliği yapabilirsiniz.
- 10 minute mail anahtar kelimesinde Dünya genelinde 5. sırada çıkan web sitemiz ortada hiçbir sebep yokken bir günde 8. sayfaya geriledi. Search Console’a baktığımda hiçbir hata görmüyorum. Bunun sebebi ne olabilir?
Sorduğunuz sorunun onlarca sebebi olabilir. Öncelikle şundan emin olmalısınız. Kesinlikle bir sıralama düşüşü yaşıyor musunuz?
Eğer bundan eminseniz diğer adımlara geçebiliriz.
Bunun tespiti için ise ilk aşamada şunları kontrol etmelisiniz:
Organik trafik sağlayan sayfalar düştü mü?
Google Search Console, benzer bir sıralama düşüşü gösteriyor mu?
Sıralamalarınız sürekli bir sıralama düşüşü gösteriyor mu?
Eğer ki sıralamanız da yeni bir düşüş gerçekleştiyse ve Google Search Console tıklamaları hala veri gösteriyor ise gözünüz verilerin üzerinde olsun. Endişeye kapılmayın.
Peki sıralamalarımızın birden düşüş yaşaması nelere bağlı olabilir?
Hemen açıklamak isterim.
Etkilenen Sayfalarda Değişiklik Yaptınız mı?
Etkilenmiş olan sayfalarda bazı değişiklikler yapmış olabilirsiniz. URL,Title vb gibi basit değişiklikler dahi buna etki edebilir. Bunları kontrol ediniz.
Etkilenen Sayfalarda İç Link Değişiklikleri Yaptınız mı?
Internal link building kısmında değişiklik veya ufak hatalar yapmış olabilirsiniz. Bu işlemleri de ilk aşamada kontrol etmelisiniz. Footer’dan verilen bir link olumsuz etki yaratmış olabilir. Bir sayfadan gereksiz link çıkışı spam edası yaratmış olabilir veya var olan bir linkin kaldırılması sayfanızın otoritesine zarar vermiş olabilir. Bu gibi durumları gözden geçirmenizi önermekteyim.
Rekabette Bir Değişiklik Mi Oldu?
Bir değişiklik yaptığınız için değil rekabetin daha güçlü veya zayıf olmasından ötürü sıralama kaybetmiş olabilirsiniz. Sıralamanızdaki değişimden en çok kazanan veya kaybeden rakipleri belirlemek için sıralama araçlarını kullanın. Belki rekabet değişti ve genel bir kayıp oluştu. Bunu analiz edin.
Tüm bunları analiz edin ve almanız gereken aksiyonları sakin ve soğuk kanlı şekilde planlayın. Ardından ise işe koyulun. Fakat unutmayın, sakına bir düşüş yaşadım diye endişe kapılıp ölçümleme yapmadan bir şeyleri değiştirmeye çalışmayın. Böyle yaparsanız doğru giden şeyleri dahi değiştirebilirsiniz.
Rekabeti yüksek olan kelimelerde çalışmalar sürdürüyorsanız yer değişikliğiniz olacaktır fakat site içeriğinde revize ettiğiniz içerik kaliteli ve uygun değilse sıralamadan kaybolmanız normaldir. Genel olarak kıyaslayacak olursak Google bu ara sık sık güncelleme yapmakta ve bu dalgalanmadan etkilenmiş olabilir veya siteniz sabit olarak 60. sıralarda yer alıyorsa ceza alma ihtimaliniz de bulunmaktadır.
Search Console > Arama Trafiği > Manuel İşlemler kısmını kontrol etmeniz ve sitenizin herhangi bir ceza alıp almadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer ceza almadıysanız dalgalanmalardan dolayı sıralama kaybetmiş olabilirsiniz.
Yayınlamış olduğunuz makalelerin özgün olmasının yanı sıra kaliteli içerikten ve anlatım şeklinin çarpıcı olması gerekir. Otoritesi düşük ve kalitesiz sitelerden eğer backlink alıyorsanız etkisini değil zararını anında görebilirsiniz. Kontrolleri sağlayınız ve yaklaşık olarak 1 hafta değişiklik yapmayınız eğer sorun devam ediyorsa tekrardan sitenizi inceleyiniz.
Öncelikle sitenizi güncelleştirmenizi ve eski yazılarınızı revize etmeniz gerekiyor bunun yanı sıra sıralamada kaybolmanın en büyük etkeni dalgalanma olabilir. Robots.txt ve Sitemap.xml komut dosyalarını inceleyiniz.
Yan kelimeler dediğiniz sanırım Long Tail kelimeler, ayrıca bazı arkadaşlarda bu hususlarda takılıyor. Günümüzde E-Ticaret’e aşırı ilgi ve rekabet oranı gittikçe artış göstermektedir, bu sebeple sayfanızın sıralamada dalgalanması çok normal çünkü üst sıraya gelmek isteyen e-ticaret’de bir çok rakip bulunmaktadır.
Hata yapıyor olduğunuzu düşünüyorsanızda sitenizin her açıdan analizini yaparak sorunları gidermelisiniz.
Sıralamalarınızın dinamik bir yapıya sahip olması bir çok alt nedenle alakalı olabilir. En çok yaşanan sorunları sizin için aşağıya listeliyorum.
1) Sunucu problemleri: Google örümcekleri belirli periyotlarda siteleri ziyaret ederler. Eğer siteniz 1. sırada olacak kadar kaliteli içeriğe sahipse örümcekler çok daha sık uğrayacaktır. Dolayısıyla anlık yaşanan sunucu problemleri dahil botlar tarafından fark edilip sıralamanızın düşmesine sebep olabilir.
2) Backlink kaynakları: Aldığınız backlinklerin sayısı az kalitesi yüksekse ve bu kalitesi yüksek backlinklerin geldiği sayfalara ara sıra erişim kaybediliyorsa sizin sitenize aktarılan değer de azalıyor demektir. Bu sebepten ötürü backlink aldığınız sitenin sağlığı da önem arz ediyor.
3) Sitenizin alt yapısıyla alakalı teknik problemler: Sitenizin alt yapısında sadece belli durumlarda veya belli zaman aralıklarında tetiklenen teknik problemler olabilir. WordPress’te kullanılan bazı eklentileriniz bunu sağlıyor olabilir.
Şunu unutmamak gerekir ki organik sıralamalar günlük hatta saatlik olarak değişebilen dinamik bir yapıdır. Bir çok faktöre bağlı olduğundan böyle ekstrem durumlar titizlikle incelenmelidir.