Heyecan yapmayalım başlığı görüp; gündemde olan bir konuyu derince inceleme fırsatı buldum, genel bir bilgilendirmenin ardından ayrıntısıyla sizlerle paylaşmak istiyorum durumu.
Örnek Bir Konu:
Konuyu daha rahat anlamanız için birkaç şeye açıklık getirmek lazım öncelikle. Google sonuçlarında çıkan ve konu ile ilgili güncel haberleri gösteren “haberlerde” isimli bir kısım mevcut. Haberler ve haberlerde kısımlarını karıştırmamak bu yazının devamını doğru kavramanız için çok önemli, kafa karışıklığı olmaması için hemen aşağıda bulunan ayrıntılı resme bakabilirsiniz.
Haberler kısmına sitenizi eklemek o kadar da kolay değil, Adsense politikalarını andıran birçok kural ve yönergeye uyması gerekiyor sitenizin, daha ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilir ve haber siteniz ile başvuru yapabilirsiniz.
https://support.google.com/news/publisher/answer/40787
Bu kadar kuralın tek amacı ziyaretçilere en kaliteli haberleri ve en doğru kaynakları sunmaktan başka bir şey değil. Uzun süredir haberlerde uygulaması kötü niyetli bir şekilde; yalan yanlış haberler ile hit kazanmak ve güncel olmayan site içeriklerini tekrardan ön plana çıkarmak için kullanılıyor.
Geçenlerde Amerika’da yapılan seçimlerden elbette (umarım) haberiniz vardır ki bu süreçte ön plana çıkan yalan bir haber son damlayı taşırmış oldu. Haberde Trump’ın hem seçimi hem de oy çoğunluğunu fark ile kazandığı bilgisi mevcuttu, fakat oy çoğunluğu Hilary tarafından toplanmıştı.
Hayır başkan çoğunluğa göre seçilmiyor, hiç oralara girmeyelim...
Sıkıntılı noktalardan biri ise bu yalan haber sitelerinin az önce bahsettiğim prosedürden geçmemiş, onaysız siteler olmalarıdır. Haberler sekmesinin aksine, haberlerde kısmında gösterilen yazılar onay gerektirmeyip internetin tamamından çekilmektedir.
Seçim sürecinde bunun harici birçok haber sitesinde de yanıltıcı haberler su yüzüne çıktı ve seçim sonuçlarını etkilediği konusunda birçok görüş öne atıldı. Facebook’da çok hızlı yayılan bu sahte haberlerin seçim sonuçlarını etkilediği yorumlarına Mark Zuckerberg’den negatif bir yanıt gelmesine rağmen Facebook tarafında yalan haberleri engelleme konusunda adımlar atılmaya başlandı.
Google haberleri ile ilgili spekülasyonlar da bu noktada başladı. Business Insider, Google Haberleri yazısında, güvenilir kaynaklardan aldıkları bilgiler doğrultusunda, haberlerde kısmının kaldırılıp yerine mobil versiyonda bulunan en iyi hikâyeler tarzı bir format konulacağını savundu.
Bir yandan da Google, yalan haber içerikleriyle mimlenen bütün haber sitelerini yakında reklam ağından çıkaracağını açıkladı, aynı adım hemen ardından da Facebook tarafından geldi. Yalan haberlerin ayıklanmasında bot ve insan gücü harmanlanırken, mizah amaçlı yalan haber yapan sitelerin bu durumdan nasıl etkileneceği merak konusu.
Google haberlerin kaldırılması konuda herhangi bir resmi açıklama yapmamasına rağmen, önümüzdeki günlerde bu konuda alacağını kararlar ve yapacağı değişiklikler merakla bekleniyor. Büyük haber siteleri de içeriklerinde ve paylaşımlarında köklü değişikliklere gidecek gibi duruyor.