Hemen çıkma oranı tam olarak nedir? Resmi kaynağa yani Google'a göre ‘hemen çıkma oranı’ nın tanımı ‘‘Hemen Çıkma Oranı, tek sayfalık oturumların yüzdesidir yani, kişinin sayfayla etkileşime girmeden giriş sayfasından sitenizi terk ettiği oturumlar’’ şeklindedir.
Eğer bu tanımı biraz daha açacak olursak, hemen çıkma oranı, geri düğmesini tıklayan veya sitenize gelen ziyaretçilerin ilk karşılaştıkları sayfadan başka herhangi bir sayfayı ziyaret etmeden ayrılan web sitesi ziyaretçilerinin yüzdesidir diyebiliriz.
Genel olarak baktığımızda ‘hemen çıkma oranı’ bizim web sitemiz geliştirmek amacıyla takip etmemizin gerekli olduğu bir veri tabanıdır.
İdeal Hemen Çıkma Oranı Nedir?
Web sitenizin hemen çıkma oranı tek bir faktöre bağlı değildir. İdeal bir hemen çıkma oranı herkes için farklıdır ve bu, ne tür bir siteye sahip olduğunuza, onu ne tür kullanıcıların ziyaret ettiğine ve ne tür içerik sunduğunuza bağlıdır.
Örnek olarak Blog, sözlük ve portal siteleri gibi sitelerde hemen çıkma oranları %90'a yakın olabilir. Bu türdeki web sitelerinin evrensel olarak en başarılıları bile hemen hemen bu oranlarda olacaktır. Çünkü bunlar gibi siteler kullanıcıya sonuç odaklı bir deneyim yaşamayı hedeflemektedir. Bunun yanı sıra örneğin bir ticaret siteniz var, ve o ticaret sitenizde bu oranlarla karşılaşıyorsanız bu durumda sizin web sitenizde yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Çünkü e-ticaret siteleri daha fazla ürün satmak için kullanıcıyı site içinde tutmaya odaklamalıdır. Örnek olarak bir çevrimiçi ticaret mağazası için ideal bir hemen çıkma oranı %40 ile %60 arasındadır.
İyi bir hemen çıkma oranı tanımlamak, farklı sayfaların farklı amaçlara, farklı trafik düzeylerine ve farklı ziyaretçi gruplarına sahip olduğunu düşündüğünüzde daha da karmaşık hale gelir. Sitenizde büyük bir kitleye hitap eden bazı sayfalar olabilir ve bu nedenle her gün %80 hemen çıkma oranıyla yüzlerce ziyaretçiniz olur. Ancak diğer yandan, daha az ziyaretçi çeken, ancak bu daha alakalı arama yapanları sitenizde daha uzun süre tutan, hemen çıkma oranınızı %20 gibi bir düzeye düşüren long tail anahtar kelimeleri hedefleyen birkaç sayfanız olabilir. Kısacası hemen çıkma oranınından memnun değilseniz web sitenize, daha az kitleye hitap eden daha çok detaya indiğiniz içerikler girerek hemen çıkma oranınızı düşürebilirsiniz.
İdeal bir hemen çıkma oranı, web sitenizin türüne ve hizmet ettiği amaca bağlıdır. Herkes hemen çıkma oranının olabildiğince düşük olmasını ister. Ancak bir genelleme yapacak olursak muhtemel olarak, site ortalamanız genel olarak yüzde 50 ve üzeri bir yerde olacaktır. Ortalamanıza odaklanmak yerine, sizin ile aynı türde olan büyük sayfaların hemen çıkma oranlarını incelemek ve o sitelere benzer bir ortalama yakalamak için web siteniz üzerinde düzenleme yapmaya vakit ayırabilirsiniz.
Hemen Çıkma Oranınızı İyileştirmek İçin İzleyebileceğiniz Yollar Nelerdir?
Bazı siteler% 80'lik bir hemen çıkma oranını harika olarak görebilirken, bazı siteler ise bunu felaketten başka bir şey olarak görmeyebilir. Hemen çıkma oranı sitenizin türüne, ziyaretçilerinize bakış açınıza ve web sitenizin hedeflerinize bağlıdır.
Birçok site yöneticisi ve web yöneticisi, bir sitenin dikkat çekiciliğinin genel bir göstergesi olarak görür ve bu nedenle hemen çıkma oranına çok dikkat ederler ve bu oranı ellerinden geldiğince düşürmek isterler. Hemen çıkma oranının arama sıralamanızı etkileyebileceğini düşünüyoruz ve bu nedenle, bu oranı en ideal seviyeye getirmek sizin yararlarınız doğrultusunda olacaktır.
Bu oranı düşürmek için yapmanız gereken birkaç şeyi sizler için derledim ve bunları birkaç madde halinde incelemek istiyorum.
- İçeriğinizin Yazı Tipi Ve İçeriği Sunum Şekliniz
Evet kulağa garip geliyor böyle küçük bir ayrıntının hemen çıkma oranını azaltabileceği, ama maalesef hedef kitlenizin sitenizden ayrılmasının önemli bir nedeni, içeriğinizin okunabilirlik seviyesinin düşük olmasıdır. İçeriğiniz okunaklı olduğunda ziyaretçinin gözünde o içeriği okumak daha kolay, daha uygun olacaktır. Örnek olarak büyük metin parçaları okuyucuları korkutur, bu yüzden onlardan kaçının, eğer güzel okunaklı bir yazı boyutu ve yazı tipi seçerseniz, hem siteniz daha modern görünür hem de, kullanıcıların o içeriğe olan ilgisini artırır. Yazı tipi ve boyutunu ayarlarken okunabilirlik dışında birkaç ipucu daha vardır bunlardan bazıları ise;
- Konunuzu daha da derinleştiren alt başlıklar eklemek.
- Gerekli miktarda anahtar kelime kullanmak.
- Makale içerisine makaleyi okuyanlar ziyaretçiler için küçük sorular yerleştirmek ve ziyaretçinin onay verip, size katılmasını sağlamak.
- İçeriğinizi istatistik ve verilere dayalı görsellerle desteklemek.
- Son olarak ise makaleniz bitimine ‘’sonuç, özet’’ gibi başlıklar ekleyerek içeriğinizi özetlendirmek.
- Açılır Pencereler (pop-up) kullanmaktan uzak durun.
Kullanıcıların çok büyük bir kısmı açılır pencereleri sevmez hatta nefret eder. Bunu herkes gibi sizde kişisel olarak farkedebilirsiniz çünkü, sizde onaylarsınız ki, araştırma yapmak için bir web sitesine girdiğinizde karşınıza gereksiz yere çıkan açılır pencereler gerçekten de çok sinir bozucu oluyorlar. Ve tahminimce bu asla değişmeyecek çoğu insan her zaman açılır pencerelerden nefret edecek. Sonuç olarak ziyaretçilerin istemsizce karşısına çıkan bu açılır pencereler ziyaretçilerinizin dikkatini dağıtacak ve sitenizi hemen kapatıp, hemen çıkma oranınızın artmasına neden olacaklar içeriğiniz her ne kadar iyi, her ne kadar faydalı olsa da.
3. İçeriğinizin Uzunluğunu İçeriğinizin Türüne göre Belirleyin
Pek çok içerik üreticisinin yaptığı hata, yüksek bir hemen çıkma oranını kaliteli içerik eksikliğine bağlamaktadır. Tabi ki de içeriğinizin kalitesi çok çok önemlidir ama, içeriğinizin hitap etmesini istediğiniz kitleyi iyi analiz etmeniz gerekir.
Örneğin, internet pazarlama dünyasında, 1500 kelime üzerindeki uzun makaleler yüksek kaliteli olarak kabul edilir, be nedenele hedef kitlenin her sorusunu veya endişesini ele alma eğilimindedirler. Çünkü insanlar bu tip sitelerde insanların para harcamasını sağlamak hedeflenir ve bunun için insanları para harcamaya ikna edici, açıklayıcı ve güvenilir olmayı hedeflemek gerekir.
Öte yandan, sağlık, eğlence ve finans gibi sektörler için bu geçerli değildir. Bu sektörlerde, daha kısa, insanları sıkmadan, daha kolay bilgi sahibi edebilen, bilgilendirici makaleler sosyal medya platformlarında daha iyi performans gösterme eğilimindedir.
4. Arama Yapan Kişiler için İlgi Çeken Meta Açıklamaları Yazın
Arama kullanıcıları için meta açıklamalar kullanmayan web sitelerinin tıklanma oranı, istatistiklere göre daha düşüktür. Aslında önemsiz duruyor ama kullanıcılar için aradığı kelimeyi dikkat çekici bir şekilde yazarak, ‘’bak bu içerik bende var’’ mesajını veriyorsunuz ve bu da kullanıcıları web sitenize çekme konusunda yardımcı olup, içeriğinizi incelemesine yardımcı oluyor.
Peki Nedir bu Meta Açıklamalar ve Nasıl Kullanılır?
Meta açıklamaları, belirli bir web sayfasının ne hakkında olduğunu açıklayan HTML özellikleridir. Arama motorları, web sayfanızın bir parçasını görüntülemek için meta açıklamalardan faydalanır, bu sayede kullanıcılar sadece açıklamayı okuyarak web sitesinin kendileri için yararlı olup olmadığını belirleyebilirler.
Bir meta açıklama için en uygun uzunluk 155 karakterdir. Eğer web sayfasında ki meta açıklamalar daha uzunsa, 155 karakterin sonrası arama sonuçları sayfalarında gösterilmez. Bunun yerine, açıklamaların sonuna üç nokta (…)konulur. Bu, daha yüksek bir hemen çıkma oranına neden olabilir çünkü insanlar web siteniz hakkında yanlış yönlendirilmiş hissedebilirler.
Sonuç olarak birçok madde daha sıralanabilir. Burada önemli olan, hitap ettiğiniz kitleyi iyi analiz edip, kitlenize göre içerik sunmak, kullanıcıların sizin web sitenizde gezinirken odaklarını dağıtmamak, aradıklarını bulmalarını düzenli ve zahmetsiz bir biçimde ziyaretçilerin önüne sunmaktır.
Bir Web Sitesi ve Sayfaları için Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?
Bir web sitesinin hemen çıkma oranını hesaplamak için, tek sayfalık oturum sayısının sitedeki toplam oturum sayısına bölmemiz gerekir.
Örnek verecek olursak, 100 kullanıcı web sitenizi ziyaret ederse ve bu kullanıcılardan 10 tanesi başka bir sayfaya tıklamadan web sayfanızdan çıkarsa, web sitenizin hemen çıkma oranı yüzde 10 olarak hesaplanır
Yani, tek sayfalık oturumlar / toplam oturumlar = web sitesi hemen çıkma oranıdır.
Peki Tek Sir Sayfanın Oranı Nasıl Hesaplanır?
Tek bir sayfanın hemen çıkma oranı ise yine aynı şekilde hesaplanır, fakat metrikleri sayfaya özgüdür: belirli bir sayfada başlayan ve biten tek sayfalık oturumların sayısını, aynı sayfadan başlayan ve devam eden toplam oturum sayısına bölün.
Formüllendirecek olursak ise;
sayfadaki tek sayfalık oturumlar / sayfadan başlayan toplam oturumlar = sayfa hemen çıkma oranı şeklindedir.
Hemen Çıkma Oranı Yüksek ise SEO’yu Etkiler Mi?
Hemen çıkma oranı (Bounce Rate) sitenize giren kullanıcılara bağlı kalan bir özelliktir. Eğer ziyaretçileriniz girip hemen çıkıyorlarsa bu ‘hemen çıkma oranı’nızı ve SEO’nuzu olumsuz bir şekilde etkileyecektir.
Sitenizin yapısı, içerikleri, görselleri kullanıcı odaklı mıdır?
- Can sıkıcı ve görseli bulunmayan içerikleriniz varsa onları mutlaka gözden geçirin.
- Site hızınızı test edin, yavaş ise mutlaka hızlandırın. 5 saniye az olabilir ama bu sayı SEO için oldukça önem taşır. Bir kullanıcı 5 saniye içinde sitede tutmayı başarırsanız, o ziyaretçi sitenize ilgi duymuştur.
- Son yıllarda gördüğünüz üzere teknoloji sürekli gelişiyor, bununla birlikte mobil kullanıcıları, masaüstü kullanıcılar oranına göre daha fazladır. Siteniz mobil uyumlu değilse, büyük bir kitle kaybediyor oluyorsunuz.
- Sitenizde faydalı ipuçlar, gözleri fetheden başlıklar, güncel içerikler var mı? Yoksa bu unsurları şimdiden hazırlamaya çalışın. İnsanların arama ihtiyaçlarını karşılamayan, arama niyetlerine uymayan içerikler arama motorları tarafından gözardı edilmeye başlanacaktır.