Sitenizin birden fazla dil seçeneği varsa ve farklı coğrafi bölgeleri hedefliyorsanız hreflang etiketi kullanmalısınız. Hreflang etiketi kullanımı hakkındaki tüm detaylara bu rehberde değineceğiz.
Değineceğimiz konular;
- Hreflang etiketinin ne olduğuna,
- Hreflang etiketinin kullanım biçimine,
- Hreflang etiketinin kullanım örneğine,
- Hreflang etiketini bizim nasıl kullandığımıza,
- Hreflang etiketinin tekniğinden,
- Hreflang etiketinin öneminden,
- Son olarak Hreflang etiketi kullanmadığımız durumda etkilenecek faktörleri belirteceğiz.
Hreflang Nedir?
Hreflang etiketi, birden fazla dil seçeneği olan sitelerde dil ve bölge hedefinin ayrıştırılması için kullanılan html özelliğidir. Sitenizin ana dili dışında farklı dil seçeneği varsa hreflang etiketi kullanabilirsiniz. Bu ayrıştırma rel=alternate hreflang=”en” şeklinde uluslararası dil kodlarının kısaltmaları ile html olarak yapılmaktadır. Böylelikle kullanıcının incelediği dildeki sayfanın alternatif dilleri arama motorlarına belirtilmiş olur.
Hreflang etiketini uygulanış biçimi olarak 3 maddede sıralayabiliriz:
- Bölgesel dil çeşitliliğini ayrıştırmak için kullanılır. "en-us”, “en-gb” gibi.
- Farklı dildeki alternatif seçenekleri belirtmek için kullanılır. “en”, “fr”, “it”, “es” gibi.
- Farklı dil ve bölgelere ait varyasyonlar için kullanılır.
Hreflang etiketi ile aynı dilin konuşulduğu farklı bölgeler de hedeflenebilmektedir. Örneğin; Amerikan İngilizcesi ve Birleşik Krallık İngilizcesi, Almanya Almancası ve Avusturya Almancası, Brezilya Portekizcesi ve Portekiz Portekizcesi, İspanya İspanyolcası ve Latin Amerika İspanyolcası gibi.
Hreflang Kullanım Örneği
SEO Hocası üzerinden örnek vererek iki farklı lokasyonda arama yapıldığındaki farkları inceleyelim. SEO Hocası iki farklı coğrafi bölgeyi hedefleyen web sayfası bulunmaktadır. Türkçe sitesindeki hreflang etiketi aşağıdaki gibidir.
seohocasi.com/en’de;
<link rel="alternate" hreflang="en" href="https://www.seohocasi.com/" />
seohocasi.com’da;
<link rel="alternate" hreflang="tr" href="https://www.seohocasi.com/tr/" />
Her iki farklı dildeki internet sitelerimizde de alternatif dil etiketi olarak diğer dili tanımlamalıyız. Böylelikle hedeflediğimiz dil ve bölgelerde istediğimiz sayfanın çıkmasını sağlayabiliriz.
*Hreflang kullanımında mevcut sayfamızın dil etiketini alternatif olarak belirtmenize gerek yoktur.
SEO Açısından Hreflang’in Önemi
SEO açısından kritik düzeyde 2 önemli sebebi bulunmaktadır.
1- Kullanıcıların dil ve konumlarına göre.
Kullanıcı deneyimi açısından optimize ettiğiniz sayfaların hedeflediğiniz dil ve bölgedeki arama yapan kullanıcılara direkt ulaşmasını istersiniz. Böylece kullanıcılar kendi dillerinde oluşturduğunuz sayfayı ziyaret edecektir. Bu da kullanıcı deneyimini geliştirir ve kullanıcının yaptığı aramaya geri dönmesini daha aza indirgemesini sağlar. Aksi durumda ise farklı bir dile sahip sayfa ile karşılaştığında siteyi terk edebilir.
2- Dil kaynaklı kopya durumu engellemek. Hreflang etiketi, sitenizde kopya içerik sorunlarının engellenmesine neden olur. Şöyle ki; Türkiye, İngiltere ve İspanya lokasyonlarına yönelik farklı URLlere sahip sayfalarınızda benzer içeriğe sahipsiniz ve dillere göre sadece fiyat ve diğer seçenekler değişiyorsa sayfanız büyük ölçüde duplicate content olacaktır. Çünkü Google botları bu sayfaların birbirinden sadece fiyat ile ayrılarak coğrafi bölgeleri hedeflediğinizi tespit edemeyebilir. Bu nedenle hreflang etiketi kullanarak arama motoru botlarına sayfaların birbirinden ayrı olduğunu belirterek dil kaynaklı duplicate content durumundan sıyrılabilirsiniz.
Bu iki önemli kriter ile sayfalarınızı optimize ederek hedeflediğiniz dil ve bölgelerde pozisyon elde etmeniz için büyük avantaj sağlar.
Hreflang Etiketini Neden Kullanmalısınız?
Çok uluslu bir siteye sahipseniz ve farklı coğrafi bölgelere yönelik içerikleriniz varsa kullanmamanız için herhangi bir sebep yok 🙂
Google tarafından doğrulanmasa da yaklaşık olarak 200 adet sinyali, Google tarafındaki pozisyonları etkilemektedir. Çok uluslu sitelerde ise hreflang kullanımı sıralama olarak avantaj sağlamaktadır. Bu nedenle hedef bölgelerde sıralama almak için hreflang etiketi mutlaka tercih edilmelidir. Hedef bölgelerdeki sayfanızı değerlendirmek için ise aşağıdaki adımlar uygulanır;
- Hangi URL’nizin sıralamada yer alacağını kontrol eder,
- İlgili URL’nin hreflang varyasyonlarının doğruluğunu kontrol eder,
- Bu doğrultuda ilgili bölge ve dil hedeflemesine göre URL’ye sıralamada yer verir.
Hreflang Uygulamaları
Hreflang kullanımı için 3 farklı tür olduğunu rehberin başlarında belirtmiştik. Şimdi örnekler ile devam edelim.
- İngilizce sayfanız var,
- İngilizce ve İngiltere’deki kullanıcılar için optimize edilmiş sayfanız var,
- İngilizce ve Almanya’daki kullanıcılar için optimize edilmiş sayfanız var.
Bu 3 türdeki sayfanız için aşağıdaki hreflang tanımlamalarını yapabilirsiniz. Sırasıyla;
- En-en: İngilizce konuşan kullanıcılar hedeflenir.
- En-gb: Birleşik krallıktaki İngilizce konuşan kullanıcılar hedeflenir.
- En-de: Almanya’daki İngilizce konuşan kullanıcılar hedeflenir.
Bu kısımdaki önemli husus şu; hedef bölgedeki kullanıcıların dil kullanımları farklılık göstereceği için özel hedefli lokasyonların dışındaki kullanıcılara sadece ilgili dildeki sayfayı belirtmek yeterli olacaktır.
Örn, sadece birleşik krallık hedeflemesi içn en-gb kodunu belirtmiştik. Bunun yerine ispanya’daki İngilizce bilen kullanıcının da ilgili sayfaya erişmesi için sadece en-en yapmamız yeterli olacaktır. Böylelikle tüm ülkelerdeki İngilizce bilen kişilerin karşısına sadece İngilizce sayfamız çıkacak ve olası yaşanacak olan bu problemi çözmüş olacaktır.
Hreflang Etiketi Kullanımında Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Ülke ve dil kodlarının geçerli olması.
- Aynı dili konuşan farklı ülkelerde önce dil, sonra ülkenin belirtilmesi. (UK için “en-gb” gibi)
- Tek başına dil kodu belirtilebilir fakat tek başına ülke kodu belirtilemez.
- Canonical etiketinde farklı bir URL belirtilmişse hreflang etiketi kullanılmaz.
- Birbirine bağlı 2 sayfa varsa ikisinden de birbirine hreflang bağlantısı yapılmalıdır. Aksi durumda Search Console’da hata görünecektir.
Canonical etiketi kullanımı hakkında daha detaylı bilgi için Canonical Url Nedir ve Kullanımı Nasıldır? Makalemizi inceleyebilirsiniz.
Hreflang Etiketi Kullanılmadığında Zararı Olur mu?
Birden fazla dil ve bölgeye hitap ediyorsanız kullanmanız en sağlıklısıdır. Çünkü arama motoru botları, mevcut sayfanızın alternatif sayfaları ile hangi dil ve bölgeleri hedeflediğinizi bu yöntemle anlar ve ona göre sıralama alır. Bu şekilde sayfalarınız var ve hreflang etiketi kullanmıyorsanız hedef bölge aramalarında sıralamada yer almanız zorlaşacaktır. Hreflang etiketini doğru yapılandırdığınızdan emin olmalısınız.
SEO Hocası'na Sıkça Sorulan Sorular
Hreflang Kullanım Yapısı Nasıl Olmalı?
<link rel="alternate" href="https://www.siteadiniz.com/en/" hreflang="en" /> siteadiniz.com direkt Türkçe olarak açılmakta ama sistemsel olarak çoklu dil olduğu için yinede https://www.siteadiniz.com/tr/ oluşmakta ve Türkiye de bu şekilde indexlenmektedir. Hreflang sorgulama araçları ile sorguladığımda doğru etiketlerin kullanılmadığı hatasını veriyordu, bu durumda bende aşağıdaki etiketi ekledim ve sorun düzeldi. <link rel="alternate" href="https://www.siteadiniz.com/" hreflang="x-default" /> Burada merak ettiğim "x-default" ve /tr/ etiketlerine sahip olan hreflang etiketleri aynı dili içeriyor, bu yüzden /tr/ indexlerim silinir mi? Bu durumu nasıl düzeltmem gerekir yada düzelmem gerekir mi?
Çoklu Dil Siteler İçin SEO Nasıl Olmalıdır?
< link rel="alternate" hreflang="ru" href="ru.ornekdomain.com/" /> Dil ve bölgesel URL’ler için hreflang kullanma ile alakalı yapılması gerekenleri Google kendi Yardım köşesinde yazdı, dilersenizhttps://developers.google.com/search/docs/advanced/crawling/localized-versions?hl=tr&visit_id=637414538898848860-4019654648&rd=1buradan okuyabilirsiniz.
Çoklu Dil için En ideal SEO Altyapısını Nasıl Oluşturabilirim?
tr.ornekdomain.com Veya Siteisminiz.com/en/
ornekdomain.com/tr/ Bu şekilde oluşturursanız herhangi bir sıkıntı çıkmayacaktır.
Google Sitemi İngilizce Görüyor. Ne Yapmalıyım?
Çift Dil Seçenekli Bir Sitede Türkçe Dışındaki Dilin SEO Açısından Zararı Olur mu?
Aynı Siteye Çift Dilde İçerik Eklemek Zararlı Mıdır?
Çoklu Dil Kullanan Sitelerde İndexleme Sorunu Kopya İçerik Sorununu Oluşturur Mu?
Çoklu dil sistemine önem veren Google bununla alakalı olarak şimdilik yoğun bir takibe almış değil tahminimce ilerleyen zamanlarda websiteleri daha global hale getirmek için bununla alakalı yeni bir algoritma ekleyerek uygunluk talep edecektir. Ayrıca alternatif Href Lang etiketi kullanıyorsanız ve Search Console > Arama Trafiği > Uluslararası Hedefleme bölümünden kontrolleri sağladığınız zaman sorun yoksa herhangi bir problem olmayacaktır.