Not : Bu makale Sorularla SEO Kitabı‘ndan alıntılanmıştır. kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.

Etiketlerin tespiti doğal SEO açısından son derece önemlidir. Bir yazı için belirlenen etiketler, mutlaka o yazı ile doğrudan alakalı olmalıdır. Geçmişten beri etiketler, en yüksek hatalı kullanım oranına sahip yapılardır. Etiketlerin sayıca aşırı kullanılmaları, yazı ile hiçbir bağlantısı olmayan sadece SEO amaçlı kelime kullanılması hataların başında gelmektedir.

Etiket Kullanım Detayları

Başlıklar halinde etiket kullanımında dikkat edilmesi gerekenler,

  • Etiketler yazıda en çok kullanılan kelimelerden oluşmalıdır.
  • Yazıda kullanılan etiket sayısı, yazının uzunluğuna bağlı olarak belirlenmelidir.
  • Yazıya ait meta bilgileri ile kullanılan etiketlerin uyumu büyük bir avantaj olacaktır.

Etiket seçimi genellikle yazının ön plana çıkarılmak istendiği anahtar kelimeler olarak belirlenir. Ancak bazen bu anahtar kelimeler makale içerisinde geçmiyor olabilir veya çok az sayıda geçiyordur. Bu durumda makale ile etiket uyuşmazlığı olacak ve bu sitenin SEO kalitesine olumsuz olarak yansıyacaktır.

Yazıda en çok kullanılan kelimelere göre etiket belirlemek için tavsiye edebileceğim en iyi araç tag density aracıdır. Bu araç vasıtasıyla her yeni makalede sorgulama yaparak, o makalede kullanabileceğiniz en ideal etiketleri belirleyebilirsiniz.

Etiket sayısı yazının uzunluğuna bağlı olarak belirlenmelidir. Bu sayede orantılı etiket kullanımı ile spam yapma ihtimalini ortadan kaldırmış oluruz. İdeal oran %3 – 4 dür. Yani 100 kelimelik bir makale için 3 veya 4 etiket kullanımı doğal karşılanabilir. Ancak bu 500 kelimelik bir makale için 15 – 20 etiket kullanımı anlamına gelmemelidir. Çünkü kelime sayısı arttıkça, etiket kullanım oranında düşüş olmalıdır. Örneğin;

  • 100 kelime için 3 – 4 ise
  • 200 kelime için 6 – 8 değil 5 – 6 olmalı
  • 300 kelime için 9 – 12 değil 7 – 8  olmalı. yani yoğunluk giderek azalmalıdır.

Örnek olarak bir makale metnine ait etiketleri belirlemek üzere, https://www.seohocasi.com/tag-density/ Tag Density aracı üzerinden sorguladığımızda aşağıdaki resimdeki gibi bir sonuca ulaşmaktayız.