Link Building Nedir?
Link Building Türkçe anlamıyla link inşası demektir. Bu kelime SEO dünyasında backlink veya referans bağlantı diye de adlandırılır. Bu bağlantılar Off-site ve On-Site şeklinde ikiye ayrılır. Off-site link building site dışı bağlantıları, On-site link building ise site içi bağlantıları temsil etmektedir.
Link building, diğer web sitelerinden kendi web sitenize bağlantı alma işlemidir. Köprü (genellikle link olarak adlandırılır), kullanıcıların internetteki sayfalar arasında gezinme yoludur. Arama motorları web sayfalarını taramak için bağlantıları kullanır. Arama motoru botları web sitenizdeki sayfaları tek tek tarayarak içerisinde bulunan bağlantıları takip ederler. Link building oluşturmak için birçok farklı teknik vardır. Fakat günümüz algoritmaları için oluşturulan bağlantılar çok kritik bir öneme sahiptir. Yapılacak yanlış işlemler web siteniz için olumsuz sonuçlar almanıza sebep olabilir.
Link Building SEO Çalışmaları İçin Neden Önemlidir?
Link inşasının önemini anlamak için, öncelikle bir bağlantının nasıl oluşturulduğunu, arama motorlarının bağlantıları nasıl gördüğünü ve onlardan ne yorumlayabileceğinin temellerini bilmek önemlidir.
- Bağlantı etiketinin başlangıcı (Kırmızı): Bu kısım bağlantı etiketi olarak adlandırılır ("<a"), bu komut bağlantı etiketini açar ve arama motorlarına başka bir yere giden bağlantının izlenmek üzere olduğunu söyler.
- Bağlantı verilen yer (Yeşil): "href", köprü anlamına gelir ve tırnak işaretlerinin içindeki metin, bağlantının işaret ettiği URL'yi gösterir. Bunun her zaman bir web sayfası olması gerekmez; indirilecek bir resmin veya dosyanın adresi olabilir. Bazen, # işaretiyle başlayan URL dışında bir şey görürsünüz. Bunlarda, sizi bulunduğunuz sayfanın farklı bir bölümüne götüren yerel bağlantılardır.
- Görünür bağlantı metni (Mavi): Bu, kullanıcıların sayfada gördüğü ve bağlantıyı açmak istediklerinde tıklamaları gereken küçük bir metindir. Metin genellikle, mavi renkte veya alt çizgi ile belirtilir.
- Bağlantı etiketinin sonu (Pembe): Bu, bağlantı etiketinin kapatıldığını arama motorlarına bildirir.
Backlink Algoritmasının Çalışma Mantığı
Link inşası, Google'ın web sayfalarını sıralarken dikkate aldığı bir faktördür.
Google: "Genel olarak, web yöneticileri, sayfalarına bağlantı veren yüksek kaliteli sitelerin sayısını artırarak sitelerinin sıralamasını iyileştirebilir."
E-Ticaret sektörü ile alakalı bir sitemizin olduğunu hayal edin. Başka bir E-Ticaret sitesi ile rekabet ediyoruz. Burada yaşanan rekabette Google’ın kontrol ettiği metriklerden biriside bağlantılardır. Otoriter bağlantıları olan site diğer siteye göre farklı değerlendirilecektir.
Bağlantılar değerlendirilirken farklı kriterlerde kontrol edilmektedir. Bu kriterler:
- Bağlantı veren sayfaların güven ve otoritesi,
- Bağlantı veren sitenin SEO ve içerik optimizasyonu,
- Gelen bağlantıların bağlantı metni.
Bağlantı Kazanmak İçin Ne Yapmalısınız?
Web sitenizde insanların paylaşmak istedikleri yüksek kaliteli, eğlenceli, orijinal veya sıra dışı içerikler oluşturun.
İçeriği oluşturmadan önce, kitlenizin kim olduğunu belirleyin. İçeriğinizle kimlere ulaşmaya çalışıyorsunuz? Ne tür içeriğe ihtiyaçları var? Ne tür bilgiler arıyorlar ve ne tür sorular soruyorlar? Arama yaparken hangi kelimeleri kullanıyorlar?
Bu soruları cevaplayabiliyorsanız, kitlenizin ihtiyaçlarına uygun içerik oluşturmak daha kolay olacaktır. Ayrıca, bu değerli içerikleri oluşturduğunuzda ve kitlenizin nerede olduğunu (hangi web sitelerini ziyaret ettiklerini) bildiğinizde, bağlantı kazanmanız daha kolay olacaktır.
İçerikleriniz, kullanıcıların kendisiyle (veya kendi ilgi alanlarının) ilgiliyse web sitesi üzerinden sizin web sitenize bağlantı verebilir.
Site İçerisinde Link İnşası Yapmak SEO Çalışmaları İçin Önemli Midir?
Site içerisinde link inşası yapmak SEO çalışmaları için büyük bir öneme sahiptir. SEO dünyasında internal link olarak adlandırılan bu teknik, sayfalar arası köprü oluşturarak hem Google botu hem de kullanıcıları doğru yönlendirmek için kullanılmakdır.
Bu teknik ile belirlediğiniz long tail kelimeler üzerinden ilgili jenerik kelimelerinize link vererek sayfanızı destekleyebilirsiniz. Yapılan linkleme işlemi site içerisinde bulunan sayfaların otoritelerini de etkilemektedir. Bu teknik kullanılırken de çok dikkatli şekilde köprü bağlantıları oluşturulmalıdır.
ÖNEMLİ
Sürekli aynı kelime üzerinden ve çok fazla linkleme işlemi yapmak web sitenizin spam yaptığı sinyalini Google’a gönderebilir.