Meta description, SERP’de web sitenizin URL’inin altında yer alan sayfanızla ilgili bilgiler içeren kısa açıklamadır. Kullanıcılara sayfanızda yer alan içeriğin kısa bir özetini sunmak amacıyla tasarlanmıştır, böylece kullanıcılar sayfadaki içeriğin sorularına cevap verip vermeyeceğini bilerek siteyi ziyaret etmeye karar vermekteler.

Description 1

Meta Description Uzunluğu

Meta description, herhangi bir uzunlukta olabilir ancak Google genellikle arama sonuçlarında sitelere vermiş olduğu alanda 155-160 karakter arasında kısıtlama yapmaktadır. Bu durumda, meta description yeterince açıklayıcı olacak şekilde 50-160 karakter arasında olmalıdır. “En Uygun” uzunluğun duruma bağlı olarak değişeceğini ve ilk hedefimizin değer sağlamak ve tıklamaları artırmak olduğunu unutmamalısınız.

En Uygun Meta Description Biçimi

Meta description etiketleri, arama motoru sıralamalarına bağlı olmamakla birlikte SERP’lerden kullanıcı tıklaması elde etmek için oldukça önemlidir. Bu kısa paragraflar, bir web yöneticisinin içeriği arama yapan kişilere “reklamını yapma” ve arama yapanların içeriğin alakalı olup olmadığına ve arama sorgularından aradıkları bilgileri içerip içermediğine karar verme şansıdır.

Bir sayfanın meta description etiketi, sayfanın hedeflemekte olduğu anahtar kelimeleri akıllı bir şekilde (doğal, etkin, spam içermeyen) kullanılmalı, ancak araştırma yapan bir kullanıcının da tıklamak isteyeceği çekici bir açıklama oluşturulmalıdır. Description etiketleri bulundukları sayfayla doğrudan alakalı ve diğer sayfaların açıklamalarından benzersiz olmalıdır.

Meta Description Nasıl Olmalıdır?

Google Web Yöneticisi tarafından yapılan bir açıklamada:

Parçacıkların web sonucunu doğru bir şekilde temsil etmesini istiyoruz. Kullanıcılara URL'nin içeriği hakkında net bir fikir verdiği için sayfaların meta açıklamalarını (varsa) sık sık görüntülemeyi tercih ederiz. “

Uygun ve doğru şekilde yazıldığında meta description etiketi, arama motoru botlarına sayfanızın bir arama sorgusunu karşılayabileceği ve aynı zaman kullanıcıların siteyi ziyaret etmesini sağlayacağını bildirmektedir. Hem ziyaretçi hem de arama motorları için sayfanızın potansiyel bir ziyaretçi için neler yapabileceğini göstermek üzere meta description oluştururken aklınızda bulunması ve dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Bunlar;

  • Uzunluk ve Karakter Sınırı

Meta description etiketinin kullanıcını dikkatini çekecek şekilde ancak Google’ın da kısa keserek cümlenin görünmesini engellemeyeceği şekilde 160 karakterden uzun olmamalıdır. 160 karakterden uzun olsa da, sayfanızın en iyi özetini okuyuculara sunmak için yine de 50-160 karakter arasında olmasını önermekteyiz.

Google, bir meta description için kaç karakter görüntüleyeceğini ve bir snippet için bu bilgileri alıp almayacağını sürekli olarak test etmektedir. Kullanmakta olduğunuz cihaza bağlı olarak sonuçlar farklı görüntülebilir. Masaüstü SERP’lerin bazı sorgular için 300 karaktere kadar olduğu ve mobil SERP’lerin ise 200-250 karakter şeklinde görüntülendiği bilinmektedir. 160 karakterlik bir sınırın hala en iyi uygulama olarak görülmesinin nedeni ise; bir arama motorunun bundan daha fazla karakter göstermeye ne zaman karar vereceğini belirlemek imkansız olduğundandır.

  • Harekete Geçirici/İlgi Çekici

Meta description etiketi, SERP'den bir web sitesini kullanıcıyı çekmekte olduğu için arama pazarlamasının çok görünür ve önemli bir parçasıdır. Önemli anahtar kelimeler kullanarak okunabilir ve ilgi çekici bir açıklama hazırlamak, belirli bir web sayfasının tıklama oranını artırmaktadır. Arama motoru sonuç sayfalarındaki tıklama oranlarını en üst düzeye çıkarmak için, Google ve diğer arama motorlarının, arama sorgularıyla eşleştiklerinde açıklama kalın harflerle belirtmek önemlidir. Bu kalın metin, arama yapanların dikkatini çekeceğinden bu adımın atlanmaması gerekmektedir.

  • Tekrarlanan Meta Description

Title etiketlerinde de olduğu gibi meta description etiklerinin de her sayfa özelinde benzersiz olması gerekmektedir.

Yinelenen meta description etiketleriyle mücadele etmenin bir yolu, otomatikleştirilmiş sayfalar için benzersiz meta description oluşturmak için dinamik ve programlı bir yöntem uygulamaktır. Mümkünse, her sayfa için benzersiz meta description etiketleri yazmaya çalışın.

  • Anahtar Kelimelerinize Yer Verin

Arama motorlarına sayfanızın ne hakkında olduğunu daha iyi belirtmek için, biraz anahtar kelime araştırması yapmanız gerekir. Kullanıcıların endüstrinizdeki şeyleri nasıl aradıklarını anlamak ve bunu yalnızca içerik stratejinizde değil, meta açıklamanızda da uygulamak istersiniz. Özellikle sayfanın amacı bir anahtar kelime sorgusunu ele almaksa, anahtar kelimeler dahil edilmelidir.

Örneğin, birisi kredi puanını nasıl artıracağına ilişkin bilgi arıyorsa, "kredi, iyileştirme, kredi puanınızı iyileştirme vb." anahtar kelimelere description etiketinde yer verilmelidir. Bu sadece okuyucuya sayfanızın değerini göstermekle kalmaz, aynı zamanda arama motorlarına sayfanızın söz konusu aramacının amacını karşılamak için bilgi sağlayacağını da gösterecektir. Sayfayı doğru bir şekilde açıklıyorsanız, anahtar kelimeler doğal olarak gelebilir.

  • Çift Tırnak Kullanmayın

Meta Description etiketinin HTML'sinde tırnak işareti kullanıldığında Google,  SERP'de göründüğünde tırnak açıklamasında bu açıklamayı keser. Bunun olmasını önlemek için en iyisi bu tarz içeriği kesebilecek tüm karakterleri meta description etiketlerinden kaldırmaktır. Meta description etiketlerinde tırnak işaretleri önemliyse,  kesmeyi önlemek için çift tırnak yerine HTML objesini kullanabilirsiniz.

Meta Description Örnekleri

Doğru ve yanlış şekilde kurgulanmış meta description için aşağıda yer verdiğimiz iki örneği ele alabiliriz. İlk olarak, doğru şekilde kurgulanmış örneğimizden başlayalım:

Description2

Yukarıdaki örnekte meta description sayfa özelinde hazırlanmış ve sayfa hakkında kullanıcıya bilgi vermektedir. Okuyucunun TO’larını artırmak için zorlayıcı meta description yazılmasına gerek yoktur, tek cümleyle sayfanın ne hakkında olduğunun bilgisini vermesi yeterli olacaktır. Ek olarak; meta description etiketleri anahtar kelimeyi de büyük ölçüde içermesi gerekmektedir.

Şimdi sıra yanlış kurgulanmış örneğimizde;

Description3

Uzun bir Title etiketine sahip olmanın yanı sıra, meta description etiketinde de uzun olduğu zaman, sayfanın değerini okuyucuya gösteremez. Meta description etiketinde anahtar kelimesinden bahsedilir, ancak kullanıcının bu anahtar kelimeyi nasıl arayabileceğini değerlendirerek daha iyi uygulayabilir.

Meta description etiketleri SEO çalışmaları için gereklidir. Meta description etiketinin ne olduğunu ve neler yapabileceğini anlamak yalnız ilk adımdır. Endüstrinizdeki bazı anahtar kelimeleri aramak, nelerin ortaya çıktığını görmek ve harika bir meta tanımlamasının nasıl yapıldığını anlamak için sonuçları analiz etmek sizlere yardımcı olabilir.