Uzun yıllardır kullanımı hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı, bir web sitesi için genel hedefleri belirleyen etiketlerden biri olan Meta Keywords etiketi artık SEO kriteri değil. Geçmiş zaman içerisinde sürekli olarak manipüle edilerek kullanılan ve etkisinin manipülasyonla daha fazla arttırılıp SPAM site sayısının sürekli olarak artmasına dikkat çekerek SEO Hocası olarak yaptığımız incelemeler ve elde ettiğimiz veriler ışığında artık meta keywords SEO değerinin dikkate alınmayacağını ve bu işlemin gerekli olmadığını tespit etmiş bulunmaktayız.
Meta Keywords Kullanımı ve Asıl Amacı
Meta keywords her sayfa için ayrı oluşturulması gereken, konuya göre değişkenlik gösteren, tekrar edilmesi tavsiye edilmeyen ve manuel olarak oluşturulması gereken bir kriterdir. Bir sayfada da en fazla konu öbeklerini taşıması amaçlı önerilmiş, bu işlemin site kalitesi arttıkça hedeflenen anahtar kelimelerde daha çok fayda sağlıyor halde arama sonuçlarında yansıyor olmasıdır.
Örnek olarak "halı yıkama" hedefli bir sayfa açıldığında bu anahtar kelime tercihleri olarak "halı yıkama, halı yıkama fabrikası, istanbul halı yıkama fabrikası, halı yıkama işlemleri" gibi anahtar kelimeler hedef olarak kullanılabilir. Farklı bir sayfa açıldığında ise aynı anahtar kelimeler kullanılmamalı, farklı anahtar kelimeler ve tercihler gerçekleştirilmesi gerekirdi.
Bu tür kararlılığın bir web sitesinde sağlanmaması, sürekli olarak tüm sayfalarda aynı hedef kelimelerin yada farklı hedef kelimelerin SPAM yapılarak kullanılması sebebiyle ilk önce Google bu konuda önlem almış, günümüzde kontrol edildiğinde ise artık hiçbir etkisinin olmadığı bariz olarak görülmüştür.
Meta Keywords: Bitti! Meta Description: Halâ Geçerli!
Meta etiketleri arasında kullanılması gereken etiketlerden en önemlisi olan meta description içeriğinde anahtar kelimelere yer vererek hem sayfa içinde hem de açıklama metni içerisinde bu tür hedef kelimeleri geçirmek meta keywords'e ihtiyaç duymadan tüm işlemlerin çok basit bir şekilde SERP'te (arama sonuçlarında) görülmesini sağlamaktadır. Google bu konuyla ilgili çok basit, anlaşılır bir örnek vermiştir.
Ayrıca içeriği detaylandırarak çok daha anlaşılır ifadelere yol verdik. Aşağıdaki görseli incelediğimizde;
Arama yaptığımız hedef anahtar kelimede tüm içerikleri description ve site içindeki makaleden aldığı bariz bir şekilde görülmektedir. Doğal olarak Google arama sonuçlarında iyileştirmelere sürekli olarak yönlenmesinin asıl sebebi bu mantıktır diyebiliriz...
SEO Description ve İçerik İlişkisi Nasıl Olmalıdır?
Meta keywords etiketi kullanılmayacağından dolayı sitedeki en doğal yük description (açıklama metni) ve içeriğe düşecektir. Eğer bir makale hedefinde ziyaretçilerin dikkatini çekecek açıklama metni ve siteye giriş yaptıktan sonra onlara fayda sağlayacak içeriği ziyaretçilerinize sağlayabilirseniz zaten en doğal SEO'yu gerçekleştirmiş olursunuz. SEO çalışmasının asıl hedefi doğallıktır diyebiliriz.
Anahtar Kelime Belirleme Kriterleri Nedir?
Meta Description etiketini girmeniz çok normal fakat şunu belirtmek isterim ki anahtar kelime 1, anahtar kelime 2, anahtar kelime 3, şeklinde meta keywords etiketlerini doldurmanız avantajdan ziyade dezavantaj yaratabilir çünkü Google yıllar önce etkisinin olmayacağını ve kaldırılması gerektiğini belirtmişti. Ayrıca SEO sadece meta taglar ile bitmediği için yükselmeniz de diğer kriterlere yönelmenizi tavsiye ediyoruz.
Arama motoru optimizasyonu sadece bir kelime üzerinden yapılmaz. Mantık olarak bakıldığında site haritanız üzerinde olan tüm bağlantılar (etiket sayfaları dahil) içerisinde SEO işlemlerini yapabilir ve yürütebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken birkaç şey var. Birincisi yanlış ve kısa sürede etki etmesi için aksi bir SEO işlemi yapmayın. İkincisi ise bu tür link çalışmalarını ve site içi düzenlemeleri belli kurallar ve optimizasyon çerçevesinde gerçekleştirin. Bu işlemler devam ettiği sürece de siteniz için büyük fayda sağlamış olacaksınız. İşin özü de bir adet anahtar kelime değil yüzlerce anahtar kelime üzerinden bir siteye SEO çalışması yapılabilir.
Anahtar Kelimeler Nasıl Yazılmalıdır?
Örnek olarak verecek olursak “SEO, SEO dersleri, SEO bilgileri, SEO makaleleri, SEO eğitimi” anahtar kelimesini bir sayfa için kullanabilir. Diğer sayfa için ise “kurumsal SEO, kurumsal SEO nedir, kurumsal SEO nasıl yapılır, kurumsal SEO hizmeti, kurumsal SEO içeriği” gibi farklı anahtar kelimelerin türemesi gerekmektedir.
Keyword ve Etiket Arasındaki Fark Nedir?
Keyword, Türkçe tabiri ile anahtar kelime demektir. HTML kod yapısında Title, Description, Heading, Keywords, Canonical, Görsel Alt Tag ve daha fazlasını kapsayan etiket bölümü bulunmaktadır.
Örneğin; Title bir etiket yapısından oluşmaktadır Bu sebeple etiket kısmı kodun yapısını belirtmek için kullanılır.
SEO’ya Uygun Etiket Nasıl Olmalıdır?
Anahtar kelimelerinizi içeriklerinize göre ayarlarsanız eğer, örneğin, “araba” başlıklı bir içeriğe “araba satın al, araba fiyatları” gibi anahtar kelimeler eklemeniz hem içeriğinizi güçlendirir hem de üste çıkma olasılığınızı arttıracaktır. Eğer içeriğinize alakasız anahtar kelimeler eklerseniz o içeriğinizin yükselmeyeceği bir muhtemeldir. Ayrıca bu işlem, Google Spam cezası alma ihtimalinizi de kuvvetlendirecektir.
Uygun görülen etiket kullanımı ideal oranı %3 – 4 dür. Yani 100 kelimelik bir makale için 3 veya 4 etiket kullanımı doğal karşılanabilir. Ancak bu 500 kelimelik bir makale için 15 – 20 etiket kullanımı anlamına gelmemelidir. Çünkü kelime sayısı arttıkça, etiket kullanım oranında düşüş olmalıdır. Örneğin;
100 kelime için 3 – 4 ise
200 kelime için 6 – 8 değil 5 – 6 olmalı
300 kelime için 9 – 12 değil 7 – 8 olmalı. yani yoğunluk giderek azalmalıdır.
Etiket kullanırken dikkat etmeniz gerekenler;
- Kullandığınız etiketler Yazının başlığını ön plana çıkarıcı etiketler olsun.
- Etiketler ile başlığı destekleyin.
- Kullandığınız etiketler arama motorlarında aranma oranı yüksek olan kelimeler yada cümleler olsun.
- Etiketler yazı içeriklerinin bulunduğu sayfalardan sonra arama sonuçlarında en fazla çıkan sonuçlardır.
- Gereksiz etiket kullanımından kaçının.
- Bazı eklentiler yada kod kullanarak başlığı etiket yapmayınız.
- Sitenize içerik ekleyen kişileri etiket kullanımına teşvik edin.
- Yazı içerisinde kullanılmış olan etiketleri farklı şekillerde yazarak ziyaretçilerin ve arama motorlarının dikkatini çekin.
- Yazı içerisinde kullandığınız etiketlere link vermek için simple tags yada SEO link eklentilerini kullanın.
2. Sayfa başlıkları arama motorlarına sayfanızın odak kelimesini söyler. Ayrıca başlıklar sayfayı ziyaret edenlerin ilk göreceği yer ve arama motorları sonucunda gösterildikleri için çok önemlidir. 70 karakterden uzun olan başlıklar 70 karakterden sonrakileri arama sonuçlarında kullanıcılara gösteremediği için bunu “…” nokta ile devam ettirdiği için 70 karaktere kadar kullanılmasını öneriyoruz. Arama motorları bu kelimeleri kaydetmezler. Benzer title etiketlere sahip olan sayfalar arama motorları tarafından sevilirler ve daha kolay arama motorlarına kaydedilirler.
Anasayfanın Anahtar Kelimede Sıralama Almama Durumuna Nasıl Çözüm Üretebilirim?
Anasayfanız anahtar kelimede çıkmıyorsa öncelikle site içi SEO konusunda eksiklikleriniz olabilir. Anasayfa üzerinde belirlenen anahtar kelimeye ait yoğunluk Google tarafından bulunamadığı için bu sayfanız indeks almamış olabilir.
Öncelikle anasayfanızı site:ornekdomain.com ve info:ornekdomain.com sorguları ile indeks durumlarını kontrol ediniz. Daha sonra anasayfanız için belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeye ait title – description – h1 etiketleri mevcut mu değil mi diye kontrol ediniz. Anasayfa üzerinde ortalama olarak 200 kelime için 4 adet anahtar kelime tekrar etmeli. Ve sayfa üzerinde bulunan yazı tamamen özgün olmalı ve kopya olmamalıdır. Bu koşullar sağlandığında herhangi bir backlink almadan ilk 500 içerisine girmeniz gerekmektedir.
Daha sonra anasayfaya belirlediğiniz anahtar kelime için backlink alma yönünde çalışmalar yapmalı ve mevcut konumunuzun daha iyi yerlere gelmesi için SEO çalışmaları gerçekleştirmelisiniz.
Keywords Meta Etiketlerinin SEO Açısından Önemi Nedir?
Google eski algoritmalarında keywords etiketinde yer alan anahtar kelimelere önem verirdi. Ancak geçtiğimiz dönemler bu durum özellikle haber ve film sitelerinde çok sık manipüle edildiğinden dolayı Google artık keywords etiketine önemi gittikçe azaltmaktadır. Yine geçtiğimiz dönemde spam yarattığı gerekçesiyle sıralama kaybı cezası ile cezalandırdığı haber sitelerini bu duruma örnek olarak verebiliriz. Google artık bir kullanıcı gözüyle siteleri inceleyip ziyaretçiyi rahatsız eden durumları ise algoritma güncellemeleri yaparak önemini arttırmakta veya azaltmaktadır. Bu konuya bir örnek verecek olursak, aradığınız bir konu için incelediğiniz site eğer spam yapmış ve aradığınız bilgiyi size vermemişse bu siteye olan güveniniz kaybolacak ve belki de bir daha bu siteyi ziyaret etmeyeceksiniz. Google'da bu yönde algoritma güncellemeleri yaparak son zamanlarda özellikle kopya içerik ve spam çalışmalara yönelik deyim yerindeyse savaş ilan ederek bu tür nitelikleri taşıyan sitelerin değerini kendi nezdinde düşürmektedir.
Bu noktada, son algoritma değişikliği ile kısmen keywords etiketinin etkisi azalsa da, ilerleyen zamanlardaki güncellemelerde bu etiketin etkisi tamamen ortadan kalkacağı için sitenizden keywords etiketini kaldırabilirsiniz. SEOhocasi ve webtures internet sitelerimizde yaklaşık 1 yıldır keywords etiketi kullanmamakta ve müşterimize önermemekteyiz.
Anahtar Kelimeleri Birleştirmenin Zararı Var Mıdır?
Sitenizde aynı varyasyonları sadece tek sayfa içerisine yüklemek kesinlikle doğru olmayacaktır. Farklı sayfalara bu anahtar kelimeleri bölerek pay edebilir, sitenizdeki çalışmaları daha da detaylandırabilirsiniz. Anahtar kelime / içerik oranlarına dikkat etmeniz güzel bir SEO unsurudur lakin birden fazla anahtar kelimeyle tek bir sayfada yer vermek kesinlikle doğru olmayacaktır.
Yeni Açılan Bir Sitede Meta Etiketi Kullanılmalı Mıdır?
İleri zamanlı geliştireceğiniz tema ve tasarım için öncelikle bir yapım aşamasında şablonu kullanarak title, description ve keywords belirleyip index haline çevirmeniz çok daha sağlıklı ve doğru bir adım olacaktır. İlerleyen zamanda gerçekleştireceğiniz proje ile aktif satış yapmaya başladığınız zamanda sitenizin indekslenmesi ve sosyal medya hesaplarının açılması (yani site açıldıktan sonra yapılması gereken işlemler) çok daha kolay, basit ve hazır olacaktır.
Yeni siteler için bu tür çalışmalar yapabilir ve siteniz için gerçekleştirebilirsiniz.
Yinelenen Meta Etiketleri Nedir?
Yinelenen meta etiketlerle ilgili olarak Google’a o sayfaların takip edilmesini ama indekslenmemesini isteyerek bu konuda sitenize fayda sağlayabilirsiniz. Değiştirilmediğinde de bariz bir durumda sorun çıkarmayacaktır.
APK İndirme Sitesi İçin Keyword Nasıl Seçilmelidir?
APK indirme anahtar kelimesiyle ilgili geleceğe yatırım yapacak bir çalışma istiyor ve bu konuda neler yapabileceğinizi göstermek istiyorsanız bu konuda daha çok sabırlı olmalı ve geleceğe yatırım yapacak işler ve işlemler yapmalısınız. Bunların en başında özgün içerik gelmektedir. Devamında ise kullandığınız APK dosyalarının Google Android orijinal sitesinden indirilmesi ve bağlantı doğallığının olması gerekmektedir.
Doğallık üzerine ve okuyucuların sıkılmayacağı içeriklerle ve doğru bilgilerle donatabileceğiniz bir web sitesi her zaman çok daha iyi, kaliteli ve tercih edilebilir bir yapıya ve içeriğe sahip olmaktadır.