Akıllı telefon, smartphone teknolojisi her geçen gün ilerliyor ve kullananların sayısı her geçen gün inanılmaz bir şekilde artıyor. Mobil cihazlar, mobil internet daha uygun fiyatlarla, farklı bütçelere uygun olarak sunulmaya başlandığından beri ülkemizde de kullanıcı başına aylık mobil internet kullanımı bir yılda %300’lere varan oranlarda artmaktadır. Yaklaşık 7 milyon mobil internet kullanıcı web sitelerin en azından bu durumdan haberdar olmalarını, sitelerinin SEO ayarlarını buna göre yapmalarını, mobil SEO kavramının farkında olmalarını gerektirmektedir.

Mobil internet kullanımındaki bu artış beraberinde farklı fırsatlar, iş imkanları, yeni sektörler doğuruyor. Mobil SEO da bunlardan bir tanesi. Mobil SEO, mobil arama geliştikçe var olacak, daha da gelişecek bir sektördür. Mobil aramalarda web sitenizin daha iyi sıralanmasını sağlamak istiyorsanız, web sitenizin mobil kullanıcılara nasıl göründüğünün sizin için önemi var ise, mobil ziyaretçi sayınız sizin için önemli ise mobil SEO sizin için önemli demektir.

Mobil SEO Neden Önemli?

Mobil aramalar yükselişe geçtiği için mobil SEO’yu sitemizin içeriklerine daha fazla kullanıcının erişim sağlayabilmesi için geliştirilmesi gerekmektedir.

Önceden mobil aramalarda mobil sıralama, desktop aramalarında ise desktop sıralamaları çıkıyordu. Günümüzde ise; hangi cihazı kullanırsanız kullanın Google, bizlere mobil aramalarda çıkan sıralamayı göstermekte. Google, sitenin sıralamasını belirlerken web sitesinin mobil içerik kullanıp kullanmadığına önem vermektedir.  Eğer ki; mobil SEO’ya önem vermezsiniz web sitenizin sıralamalarının kötü olmasını göze almışsınız demektir.

Google Mobil Uyumluluk Nedir?

Mobil Uyumluluk web sitelerinin cep telefonlarından, tablet bilgisayarlardan da rahatça kullanılabilmesini sağlamak amacıyla çıkmıştır. Günümüzde artık neredeyse aramaların %50’si mesai saatleri içerisinde cep telefonlarından yapılmaktadır. Mobil Uyuma sahip olmayan web siteleri cep telefonlarının ekranları küçük olduğu için çok düzgün görüntülenememekte bu da kullanıcı deneyimini ve sitede kalma süresini düşürmektedir.

Kısaca, mobil uyumluluk web sitelerini bu küçük ekranlar için uyumlu Mobil Uyumlulukhale getirmek demektir.

Google Mobil Uyumluluktan uzun süredir bahsedilmekte. Arama sonuçlarında web sitelerinin başına mobil uyumlu ( Mobile – friendly ) ibaresini bile getirilmişti.

İngilizce aramalar için de mobil uyumlu etiketi yerine sitenin cep telefonları için uyumlu olduğunu gösteren ikon getirilmişti. Bunlar sadece deneme için yapılan prototip uygulamalardı. Mobil Uyumluluğun etkisi arama sonuçlarına 21 Nisan itibariyle yansımaya başlayacak. %40 civarında olması beklenen bu sıralama değişimi oldukça ciddi bir rakam. Google sıralamasındaki yerinizi korumak istiyorsanız; hala vaktiniz varken web sitenizi mobil uyumlu hale getirmenizi tavsiye ederiz.

Neden Mobil Uyumlu Web Sitesine Sahip Olmalıyız?

Gün geçtikçe artarak devam eden mobil kullanıma sitemizin uyumlu olması oldukça önemlidir. Büyük ekranlara göre tasarlanmış bir web sitesinin mobil kullanımda kullanıcıyı yeteri düzeyde memnun etmiyorsa mobil uyuma daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Bir görselin ya da yazının desktop görünümü oldukça yeterliyken mobilde fazla küçük ya da fazla büyük görünmesi kullanıcıyı rahatsız edecektir.

Bu durumda E-Ticaret sitesi de olsak kurumsal bir site de olsak her türlü web sitemizin mobil uyumlu olması gerekmektedir.

Sitemizi mobil uyumlu hale getirmek için bizlere 3 yöntem sunulmuştur. Bunlar;

Duyarli-Tasarim-300x247-       Duyarlı Tasarım: Sitemiz tüm düzeni ve içeriği, her kullanıcıya her cihazda yanıt vermektedir.

-       Dinamik Tasarım: İçerik dinamiktir böylelikle içeriğin tümü aynı URL’de yer almaktadır. Ancak kullanıcıların sitemizi ziyaret ettikleri cihaza bağlı olarak her kullanıcıya farklı bir HTML / CSS gösterilmektedir.

-       M. yapılandırması: Hem sitemiz için bir desktop sürümü hem de mobil sürümü mevcuttur. Şöyle ki; kullanıcı hangi cihazdan geldiğini belirleyip ardından o cihaz için optimize edilmiş URL adresine yönlendirme işlemi gerçekleştirilmektedir.

Google bu 3 seçenek arasında bizlere “Duyarlı Tasarımı” tavsiye etmektedir.

Mobil SEO’da Küçük değişiklikler Yapın

Mobil SEO için farklı senaryolar vardır. Büyük şirketler bu durumda neler yapıyor inceleyip, örneklendirelim. Google, Apple gibi şirketler, mobil kullanıcılara, sayfalarını stylesheet gibi ayarlar ile üstesinden gelinebilinecek küçük değişiklikler ile sunuyorlar. Mobil kullanıcılarına da tam bir desktop tecrübesi yaşatmayı hedefliyorsanız, sitenizin mobil versiyonu zaten yeterli kalitede ise siz de bunu uygulayabilirsiniz.

Mobil SEO’da Mobil URL’ler Nasıl Olmalı?

Bunun en iyi örneklerinden bir tanesi şüphesiz eBay’dir. eBay mobil kullanıcılara özel sitesinden satış yapmaktadır. m.ebay.com adresini ziyaret ettiğinizde mobil araçlar için uyarlanmış başarılı bir site karşımıza çıkıyor. Burada dikkat edilecek husus mobil kullanıcıların çok uzun aramalar yapmaması ve hemen bir sitede istediklerine ulaşabilmesinin sağlanması.

Siz de kullanıcılara kaliteli bir mobil internet tecrübesi yaşatmak, mobil aramalarda daha iyi listelenmek istiyorsanız, sitenizin hızı, kodlaması, standartlara uyumuna dikkat etmelisiniz. Eğer ayrı bir URL sunuyorsanız mobil ve desktop versiyonları arasında geçişi sağlamalı, Google Mobil ve Google Bot’lara farklı adresler sunmalısınız.

Önemine binaen tekrar vurgulamak gerekirse, Google mobil ve mobil kullanıcı aynı, Google bot ve desktop kullanıcısı yine aynı versiyonları görmeliler. Bu iki versiyon birbirinden farklı olabilir ama kendi içlerinde aynı olmalıdırlar. Aksi halde Google “cloaking” yaptığınızı düşünebilir ve siteniz indexten silinebilir. Cloaking anahtar kelime doldurma gibi amaçlarla hazırlanmış, arama motorlarına ve kullanıcılara farklı sayfalar gösterme demektir.

Mobil SEO Optimizasyonu

Herhangi bir web sitesi için yapılması gereken Mobil SEO optimizasyonları bulunmaktadır.

Mobil Sayfa Hızı: Google, sayfa hızını bir sıralama faktörü olarak görmektedir ve sıralamalar hiçbir yerde mobilde olduğu kadar önemli değildir.

Engellenen Sayfalar: Site genelindeki tüm js, css ve görsellerin arama motorları tarafından görüldüğünden emin olun. Sayfa kaynaklarını engellemek Google'a web sitenizin eksik bir resmi görünebilir, bu sorun genellikle robots.txt dosyamızda sayfa kaynaklarımızın bir kısmına veya tümüne erişimi engelliyorsa gerçekleşir.

Pop-uplar: Bir uygulamayı indirmek istenmesi ya da bir adrese abone olunmasını istemek pop-up penceresinin masaüstünde bile açılması oldukça rahatsız edici iken; mobilde tüm sayfayı kaplayan pop-up pencerelerinin olması sizlere olumsuz geri dönüşlere neden olacaktır. Bunun yerine pop-up penceresi kullanmaktansa bir bilgi çubuğu ya da basit bir başlık kullanılması daha doğru olacaktır.

MOBİL SEO Sesli Aramaları da Etkilemekte

Sesli aramalar artık sadece telefon, tablet ya da bilgisayarlarda yer almamakta, gün geçtikçe ev eşyalarında da sesli aramalara yer verildiği görülmektedir. Bunun nedeni ise; sesli aramaların günümüzde mobil aramalarda oldukça fazla kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Sesli aramaların gün geçtikçe daha da önemli yerlere geleceğini öngörmekteyiz.

Peki, Mobil SEO için Mobil Uygulama Gerekli Mi?

Mobil ve desktop görünüm 2 farklı yapı olmasından dolayı mobil uygulama için illa gerekli denmesi çok doğru olmayacaktır. Ancak sizler kullanıcılarınıza daha kaliteli hizmet sunmak isterseniz elbette mobil uygulama oluşturmanız sizlere katkı sağlayacaktır.

Mobil SEO’da Sıkça Yapılan Hatalar

Google algoritmalarının güncellenmesiyle gelişen mobil sitelere olan ilgi ve yoğunluk düzenleme adıyla Google önergelerine uyumsuz olan hataları da beraberinde getirmektedir. Mobil hatalarında oluşup site yapısıyla beraber gelen birçok SEO gerekliliklerini de olumsuz etkileyen kriterler vardır. Bu kriterler Google Developers’de de bildirilmiştir. Google tamamen ziyaretçilere uygun sitelerin oluşturulmasını istediği için bu kurallar bir web sitesinin mobil yapılandırması için önemli bir yere sahiptir.

Bu hataları maddelendirmek gerekirse;

  • Engellenen JavaScript, CSS ve resim dosyaları (tarama engeli (robots.txt - .htaccess))
  • Oynatılamayan içerikler (Flash Player, Flash Görseller, Düzgün yapılandırılmamış gif görseller ve mobil kullanıcılara engellenmiş videolar)
  • Hatalı yönlendirmeler (Mobil için oluşturulmamış sayfalar, bu sayfalara verilen bağlantılar)
  • Mobil cihazlar için oluşturulan 404 sayfası
  • Uygulama indirme ya da reklamlarda zorunlu tıklamaya sebep oluşturan reklamlar
  • Birbiriyle alakası olmayan çapraz bağlantılar (Tıklandığında başlıkla ilişkisiz sayfa)
  • Mobil sayfaların çok yavaş olması

şeklinde maddeleyerek mobil sitelerde sıkça yapılan SEO hatalarını sıralayabiliriz.

mobilseo

Mobil SEO ve Google resmi açıklamalar

Mobil SEO konusunda çok fazla efsane üretilmekte, çok fazla bilgi bulunmaktadır. Bunun nedeni yeni gelişen ve ihtiyaç duyulan bir sektördür ve bunun farkına erken varmak, fırsatlardan yararlanmak, bunları tespit etmek önemlidir.

Google’ın 21 Nisan’da yapmış olduğu duyuru:

“Bugün tüm dünyada mobil uygunluk güncellememizi sunmaya başladığımız gün. Mobil arama sonuçlarında mobil dostu sayfaların sıralamasını yükseltiyoruz. Artık arama yapanlar, dokunarak veya yakınlaştırmadan metnin okunabildiği, hedeflerin uygun şekilde konumlandırıldığı ve sayfanın görüntülenemeyen içerik veya yatay kaydırmayı engellediği yüksek kaliteli ve alakalı sonuçları daha kolay bulabilir.” şeklindeydi.

Matt Cutts: Mobil URL, Desktop URL ve bunların yönlendirilmesinin duplicate content açısından öneminden bahsetmiştir. Google’ın bu konudaki açıklamalarının özeti olarak şunu söyleyebiliriz: “Ya hiçbir şey yapmayın, ya da yapıyorsanız, dikkatli olun ve düzgün yapın”. Cloaking, Duplicate content cezalarına çarptırılmamak için doğru yönlendirmeleri yapın. Akıllı telefon kullanıcıları ve mobil internet kullanıcıları arasındaki farkı bilin. Gereken yerde rel=canonical etiketini kullanın. Mobil kullanıcılar için hızlı ve rahat mobil internet tecrübesi sağlayın.