Kullanıcılar için iyi gelen her şey arama motorları tarafından da olumlu değerlendirilir. Dolayısıyla SEO uygulamasında ziyaretçilere fayda sağlayabilecek en küçük kriterleri bile atlamamak gerekmektedir.
Bir sitenin kullanıcılar tarafından en farkedilir ve fayda sağlayan özelliği temasıdır. Dolayısıyla temaların, kullanıcıların isteklerine hitap edebilmesi için çeşitli bazı özelliklere sahip olması gerekir.
Temada Olması Gerekenler
- Akılda kalıcı olmalı (görsellik)
- Kolay erişim özelliği bulunmalı (navigasyon)
- Hızlı yüklenmesi
- Web 2.0 teknolojilerine ayak uydurmalı
- Kullanıcıların siteye katkıda bulunmalarını sağlamalı
- W3c standartlarına uymalı
- Kullanılan resim sayısı
Akılda kalıcı olmalı (görsellik)
Görsellik, içerik ile aynı doğrultuda oluşturulmalı, sitenin içeriğini yansıtmalı. Tema şablonunun yapısı, kullanılan resimler ve yazılar arasında bir bütünlük olmalı. Bu bütünlüğün sağlanması durumunda akılda kalıcı bir tema oluşturulmuş demektir. Ziyaretçilerin aklında yer eden bir site, ziyaretçiler tarafından tekrar tekrar ziyaret edilmesini sağlayacaktır. Biliyoruz ki, bu ziyaretler Google gözünde, site ziyaretçiler tarafından markalaşmaktadır. Ziyaretçilerin verdiği bu değeri dikkate alarak Google'da siteye değer verecektir.
Kolay erişim özelliği bulunmalı (navigasyon)
Günümüzde pekçok site artık hazır sitem ile oluşturuluyor. Bunun dışındaki pekçok Html, Php ve Asp ile bireysel olarak oluşturulan siteler ziyaretçi açısından büyük bir karmaşa yaratmaktadır. Çünkü içerikler arasında hiçbir bağ kurulmadan sitede navigasyonu kolaylaştırmak mümkün değildir. Anasayfada tüm yazıları göstermek, sadece ziyaretçinin kafasını karıştırmaktır. Bunun yerine en önemli içerik veya en son içerik gösterilmesi daha faydalıdır.
Sitede mutlaka sayfalar arasında kolay izlenebilecek bir yol tarifi olmalıdır. En çok okunan yazılar, benzer yazılar, son yorumlar vs. Bunlara güzel birer örnektir. Bunun dışında ben neredeyim sorusuna yanıt sağlayabilecek Breadcrumb sistemini siteye entegre etmek de oldukça faydalıdır. Zira artık Google nezdinde de dikkate alınan breadcrumb Google sonuçlarına da fazlasıyla yansımaktadır.
Hızlı yüklenmesi
Bir sitenin 20 sn. De veya 3 sn. De açılması arasındaki farkı herkes tahmin eder. Ziyaretçi uzun süren site açılışlarından sıkılır, onun için site hakkında kötü bir izlenim bırakılmış olur. Hatta aradığı sonucu bile görmeden siteden çıkar.
Bir site ne kadar hızlı ise, kullanıcılar tarafından o kadar fazla sayıda sayfası ziyaret edilir. Daha fazla kullanıcı ziyaret eder ve tabii ki Google'daha hızlı ve daha fazla indexler. Google'un da sitenizde dolaşması o kadar hızlı olur.
Bir sitenin hızlı açılması için nelere dikkat etmesi gerekir. Bunlar hakkında 25 kriter listelenebilir. Ancak bu konuyu daha detaylı belirtmek üzere ilerleyen yazılarda paylaşacağız.
Web 2.0 teknolojilerine ayak uydurmalı
SEO, gelişen internet teknolojileri ile daima aynı doğrultuda gelişir. Web 2.0 ve devamında gelecek olan Web 3.0 teknolojileri bunlara dahildir. Web 2.0 ile birlikte ortaya çıkan sosyal medya SEO'da gittikçe büyük önem kazanmaktadır. Dolayısıyla, sosyal medyada içeriğinizi paylaşmak SEO açısından önemli bir adımdır. Bunun için de temanın, içeriği sosyal medya paylaşacak şekilde oluşturulması gerekir.
Kullanıcıların siteye katkıda bulunmalarını sağlamalı
Günlük hayatta sosyal ve antisosyal kelimelerini sıkça duyarız. Bir insan ne kadar sosyal ise o kadar çok farklı insanla bir araya geliyor demektir. Dolayısıyla kendisine o kadar fazla zenginlik katmaktadır. Bu sebeple biz de sitelerimizi sosyalleştirmeliyiz. Kullanıcıların içeriklerimize katkıda bulunması bunun en iyi yoludur. Bir ziyaretçinin sitede yorum yapması, hatta kendi bilgisini ortaya koyarak bir içerik paylaşması, sitenin sosyalleşmesini ve içerik olarak zenginleşmesini sağlar. Sitenizde daha çok kullanıcıya hitap edin ve onları daha fazla önde tutun.
W3c standartlarına uymalı
Bir temanın her tarayıcıda aynı görünürlükte açılması, kullanıcılar tarafından problemsiz görüntülenmesi için W3c denilen standartlara uyması gerekir.
Aynı zamanda arama motorları web standartlarına ve çeşitli güvenlik ve kalite sertifikalarına uyan sitelere önem verir. Sitelerin hızlı açılması için de bir gerekliliktir, çünkü tarayıcı uyumluluğu sayesinde tarayıcılar tarafından daha rahat ve hızlı okunabilmektedir.
Kullanılan resim sayısı
Bir sitede resimlerin kullanılması, ziyaretçi kitlesinin okunurluk açısından siteye daha iyi hakim olmasını sağlar. Ancak resim sayısının fazla ve büyük boyutlarda olması sitenin yavaşlamasını sağlayabilecek en kritik unsurlardan bir tanesidir. Özellikle Google'un resim içeriğini görememesi resimlerin SEO ya katkısını azaltsa da resim içeriğin alt etiketi ile belirtilmesi bunu az da olsa telafi edecektir.