Arama motoru algoritmaları yıllar geçtikçe uzun bir yol kat ederek içerik, başlık ve anahtar kelimelerin açıklamalarının arama sonuçlarında yüksek sıralamaya ulaşmak için yeterli olduğu zamanlardan daha da karmaşık bir hale geldiler.
Eğer ki; SEO öğrenmek istiyorsanız eskide kalmamalısınız. Arama motorlarının yapmış olduğu gelişmelerde en önemli nokta insan faktörüdür, kullanıcı geri dönüşlerini göz önünde bulundurmaktadır.
Meta Etiketleri
Meta etiketleri, HTML kodunun bir parçasıdır. Web sitesini en kısa şekilde açıklayan etiketlerdir. Bunlardan en önemlileri; title ve descriptiondır.
Title ve descriptionların önemli olmadığını söyleyen blog yazarlarını dikkate almamalısınız. Ancak onun haricinde; Google algoritmasının, siteniz ile yeterli eşleşme olmadığı durumda arama sorgusuyla alakalı olarak düzeyi daha iyi göstermek için title ve açıklamaları değiştirebilmektedir.
İçeriğinizi title, description ve genel anahtar kelime yoğunluğu, görsel alt etiketleri gibi özellikleri analiz eden birçok eklenti, tool (WordPress Yoast) mevcuttur.
Bu toollar bizlere birçok ipucu sunmaktalar ancak kullanıcı görüşleri söz konusu olduğunda Google’ın algoritma odaklanmasını zor takip etmekteler. Meta etiketlerini oluştururken hem teknik bakış açısını hem de kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurduğundan emin olmalısınız.
Site İçi SEO Kontrol Listesi
Herhangi bir içerik yönetim sisteminde yapabileceğimiz kontrollerle başlayalım.
1- İçeriği hazırlamadan önce kullanıcıların ne aradığını öğrenin
Kullanıcıların aradığı bir konu hakkında yazmayı planlıyor musunuz? Bakış açınız farklı, benzersiz olduğuna emin misiniz? Konuya yeni bir katma değer sunabilir misiniz? Zamanlaman doğru mu?
Bir içeriği yazmaya başlamadan önce kendinize sormanız gereken ana sorular ve bir blog mu yoksa ürün açılış sayfası mı olduğu önemli değil. Bunu da öğrenmenin birçok yolu var. Anahtar kelime araştırma bunun kaçınılmaz bir parçasıdır.
2- Title ve Heading etiketleri
Dikkat çekici bir title etiketi, description ve heading etiketleri oluşturmanız gerekmektedir. Hedeflediğimiz ana anahtar kelime kenara duracak, böylelikle kullanıcılar sitemizin neyle alakalı olduğunu bilecekler. Description, harekete geçirme ifadesi (CTA) vurgusu için harika bir fırsat olacaktır, bunu değerlendirin.
Hem kullanıcıları hem de arama motorlarını, web sitenize tıklamaları konusunda ikna edin.
Bir kez daha belirtmek isterim ki, kullanıcının düşünceleri oldukça önemli. Bu yüzden ucuz ya da pahalı gibi kelimeleri kullanmanızı önermemekteyiz. Rakiplerinizi inceleyin, onların web sitelerinde neyin işe yaradığını analiz edin ve kendi web siteniz için stratejinizi oluşturunuz.
İpucu:
- Google, 70 karaktere kadar olan title etiketleri ve 155 karaktere kadar da description etiketlerini gösterecektir. (Mayıs 2019)
- İyi okunabilirlik ve anlaşılabilirlik açısından <H1> – <H6> yapısını kullandığınızdan emin olmalısınız.
- WordPress eklentilerini kullanarak sitenizi kontrol edebilirsiniz.
3- SEO Dostu URL’ler Kullanın
Otomatik oluşturulan URL adreslerinden kaçılınması gerekmektedir. Çünkü çoğunlukla şöyle görüneceklerdir:
www.siteadi.com/2022/post318e7a381fb
Ancak yapmanız gereken içeriğiniz ve Title etiketinizle birebir uyumlu olacak bir URL yapısı oluşturmak:
www.siteadi.com/pizza-nasil-yapilir
Eğer ki; WordPress kullanıyorsanız ortak ayarlarda kalıcı bağlantıları ayarlayabilirsiniz.
Birçok SEO uzmanı ve blog yazarları, kısa ve net URL adreslerinin Google’da daha iyi sonuçlar verdiğini söylemekte, bizler de bunun kullanıcı deneyimiyle alakalı olduğunu düşünmekteyiz. Tabii ki, bu 20 kelimelik bir URL adresi oluşturulması gerekmektirmiyor.
4- Multimedya
Ziyaretçilerinizi sitenizde daha fazla tutmak ister misiniz? Soruya cevabınız evet ise; sitenizde görseller, grafikler ve videolar kullanın. Böylelikle daha düşük “hemen çıkma oranına” ve daha yüksek katılım oranına sahip olacaksınız. Bazı şeyler eski moda şekilde içerikte yazılmalıdır ancak multimedya artık zorunlu bir hal almaktadır.
Video akışı son birkaç yıldız en iyi pazarlama trendlerinden biri olmaktadır. Ayrıca, kullanıcıların içeriğinizi beğenmesine, paylaşmasına ya da yorum yapması konusunda yardımcı olmaktadırlar.
İpucu:
- İlgili dosya adlarını (Fırında Pizza Nasıl Yapılır,jpg), alt görüntü ayarlarını ve dosya boyutunu kullanarak görsellerinizi optimize ediniz.
- Videolar veya çizelgeler gibi etkileşimli multimedyaları site içeriğinize gömünüz.
- Transkript eklemeyi unutmayınız, böylece öneml anahtar kelimelerinizi kaybetmezsiniz. (Arama motoru tarayıcıları video içerikleri okuyamaz)
5- Giden ve Dahili Bağlantılar
Giden bağlantıları kullanmak, web sitemizin konusunun Google’a alaka düzeyi sinyali vermektedir. Alakalı, kaliteli ve yetkili kaynaklara bağlandığınızdan emin olmalısınız.
Dahili bağlantılar, farklı içeriğinizi veya web sitenizin bölümlerini tanıtmak için mükemmel bir yoldur. Kullanıcıların yönlendirdiğiniz kısımlara daha kolay ziyaret etmesini ve daha fazla katılımda bulunmalarını sağlamaktadır. Dahili bağlantı aynı zamanda Google botlarının web sitesini yapısını da anlaması konusunda yardımcı olmaktadır.
İpucu:
- Giden bağlantılar doğrudan sıralamanızı iyileştirmeyebilir ancak bunları kesinlikle kullanmanız gerekmektedir.
- İçeriğin uzunluğuna bağlı olarak ortalama 2-3 bağlantı verebilirsiniz.
- Arama motoru tarayıcıları verilen bağlantıları tarar, bu yüzden kırık bağlantıları takip etmeye çalışmayınız.
- Dahili bağlantılar için konunuzun dışına çıkmayınız, konu kümenizi takip ediniz.
6- İnsanların Paylaşım Yapmasına Yardım Edin
Güzel içeriklerin daima herkes tarafından paylaşıldığı bilinmektedir. Daha çok geçmişte bu şekilde ilerlemekteydi. İnsanlar günümüzde bu konuda oldukça tembel davranmakta, bu nedenle sosyal medya paylaşım ikonlarını her daim sitenizde konumlandırınız.
Facbook, Twitter, Instagram ve hatta LinkedIn gibi sosyal ağ ikonları sitenize eklemeyi unutmayınız.
Teknik SEO Kontrol Listesi
Teknik SEO, site içi SEO’nun bir parçası olarak daha teknik konuları kapsamaktadır. Genellikle site için yapabileceğiniz web geliştirmeleri gerekmektedir. Ancak gözünün korkmasın bu konuda WordPress ile yapabileceğin birçok şey mevcuttur.
Bu noktada odaklanmanız gereken en önemli teknik SEO faktörü:
1- Search Console
Sitenizi Google Search Console’a bağlamak, SEO temellerinden biridir. Siteniz arama sonuçlarındaki performansını incelemenizi ve kontrol altında tutmanıza yardımcı olmaktadır.
Search Console, anahtar kelime sıralamalarınızı, tıklama oranlarınızı (TO), olası Google cezalarınızı ve teknik SEO için diğer verileri analiz etmenizi sağlar.
Diğer özellikler arasında mobil kullanılabilirliğinizi, sitemap.xml dosyasınızı, yapılandırılmış veri hatalarınızı ve giden/dahili bağlantıları bulundurmaktadır.
İpucu:
- Search Console özelliklerini kullanmak için her web sitesinin doğrulanması gerekmektedir.
- Search Console hesabınızı, Google Analytics hesabınızla bağlayınız.
2- Site Hızı
Web sitenizin hızı sıralama faktörlerinden biridir, bu nedenle daima site hızınızı iyileştirmeyi hedeflemelisiniz. İnternet kullanıcılarının %50’sinin bir sitenin 2 saniye veya daha kısa sürede yüklenmesini beklediği bilinmektedir. 3 saniye içinde web sitesini açılmazsa, kullanıcının siteden çıktığı bilinmektedir.
İpucu:
- Site hızınızı test etmek için; PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz.
- Sitenizde yer alan görselleri optimiz ediniz, GZIP, HTML, CSS ve JS sıkıştırmalarınızı sıkıştırarak daha küçük hale getiriniz, sunucunuzun yanıt süresini azaltmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.
- Kaliteli web barındırma, web sitesi hızı için büyük rol oynamaktadır, bu nedenle güvenilir bir sağlayıcı seçtiğinizden emin olunuz.
3- Mobil Optimizasyon
Mobil optimizasyon artık günümüzde bir zorunluluk haline gelmiştir. Dünya masaüstünden mobil cihazlara büyük bir hızla kaymaktadır. Aslında, mobil cihazlar için optimize edilmemiş web sitesi çalıştırmak sıralamanızı da olumsuz yönde etkileyecektir.
Google, mobile-first indexing Mart 2018’de yayına alındı. Mobile-first indexing, Google’ın web sitenizin mobil sürümünü indexleme ve sıralama için kullanacağını açıkladı.
İpucu:
- Sitenizin mobil duyarlı olup olmadığını test ediniz.
- Anahtar kelimelerinizin sıralamalarını mobil arama sonuçlarında da izleyiniz.
- Web sitenizin mobil sürümünün sorunsuz çalıştığından emin olunuz.
AMP’yi de (Hızlandırılmış Mobil Sayfaları) kullanmayı düşünebilirsiniz. Statik içeriğinizin daha hızlı kullanıcı karşısına gelmesini sağlayan özel özelliklerle geliştirilmiş bir HTML kodudur. 2017 yılında, Google’ın mobil arama projelerinden de biriydi.
4- Site Haritası
Arama botlarının sitenizi taraması için bir site haritasına ihtiyacınız vardır. Site haritası, web sitenizdeki tüm URL adreslerinin listelendiği bir dosyadır. Karmaşık bir yapıya sahip büyük web siteleri için çalıştırıldığında ya da zengin medya içeriği kullanırken oldukça faydasını göreceksiniz.
Bir site haritasına sahip olmak web sitenizin konumunun iyileşeceği anlamına gelmemektedir. Google’a göre, bu daha çok bir avantajdır ancak site haritasına sahip değilseniz asla cezalandırılmazsınız.
İpucu:
- Yalnızca XML uzantılı site haritası yoktur, çok fazla site haritası türü mevcuttur.
- Site haritası, 50.000’den fazla URL içermemelidir ve 50 MB’ı geçmemelidir.
- Site haritasında bulunan URL adreslerinin tamamı 200 olmalıdır. 404 veren URL adreslerini site haritasından kaldırınız.
- Site haritanızı web sitenizin kök dizinine yerleştiriniz.
https://siteadi.com/sitemap.xml
5- Robots.txt
Robots.txt dosyası, tarayıcılara hangi web sitesinin hangi bölümlere erişilmesini isteyip istemediğinizi belirttiğiniz dosyadır. Bazı komut dosyalarının, gereksiz dosyaların veya resimlerin dizine alınmasını istemediğinizde de kullanabilirsiniz.
Taranmasını istemediğin URL adreslerini robots.txt dosyanız üzerinden:
Disallow: /eklentiler-sayfasi şeklinde belirtebilirsiniz.
Robots.txt dosyanızı ise;
https://siteadi.com/robots.txt şeklinde konumlandırabilirsiniz.
İpucu:
- Arama motorlarından herhangi bir içeriği gizlemek için robots.txt kullanmayınız.
- Tarayıcı veya kötü amaçlı yazılım robotları robots.txt dosyasını ihlal edemez.
Teknik SEO’da Bazı Kilit Noktalar:
Web sitenizin performansını arttıracak birçok SEO kriteri bulunmaktadır. İlk önce mevcut durumun analizine başlanması gerekmektedir. Sitenizdeki fırsatları bulmanıza yardımcı olacaktır.
SEOSiteCheckup toolu, SEO analizi için harita bir araçtır. Kayıt olmadan günde 1 URL adresini analiz edebilir ve PDF raporunu indirebilirsiniz.
Gelişmiş etiket yönetimi için ise Google Tag Manager kurmanız gerekmektedir, böylece web geliştiricilerinden yardım almanıza gerek kalmayacaktır.
HTTPS ve HTTP: 2014 yılında Google, HTTPS/SSL web sitelerinin sıralamalarını yükselteceğini açıklamıştı . Bugün, küçük bir arama sorgusu yüzdesini etkileyen hafif bir sıralama faktörü olduğunu bilmekteyiz.
Bununla birlikte, güvenlik güçlü bir psikolojik faktördür. Örneğin; Google Chrome, SSL ile şifrelenmemiş bir web sitesini “Güvenli Değil” olarak etiketler, bu da kullanıcıların katılımını etkilemektedir.
URL Yönlendirmeleri: Web sitelerinde bir sayfa için ikiden fazla URL adresi ile açılmakta olduğu görüldüğü durumlarda yönlendirilme işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Örneğin ana sayfanız;
https://siteadicom ve https://siteadi.com/ olarak iki farklı URL adresiyle açıldığında burada yönlendirme işleminin yapılması gerekmektedir.