Websiteniz için SEO çalışmasına mı başladınız? İster SEO uzmanı olun, ister SEO acemisi, SEO çalışmasına başlamadan evvel ilk iş SEO rakiplerinizi analiz edin. Çünkü SEO’da başarının anahtarı ne yazık ki sadece sizin yaptığınız çalışmalara değil; internetteki rakiplerinizin yaptığı çalışmalara da bağlı.
SEO Hocası ekibi olarak “rakip seo analizi”ni nasıl yapacağınıza dair hayli faydalı bir rehber hazırladık. Üstelik yazının sonunda epey faydalı bir bonus ve hediye bilgi de var.
Sonuna kadar okumanızı önerdiğimiz rakip SEO analizi rehberimizde şu konu başlıklarına değineceğiz:
- Neden SEO rakiplerinizi analiz edin diyoruz?
- SEO rakip analizi nasıl yapılır?
- SEO rakip analizi için önce ne yapmalı?
- Rakiplerin sitelerine genel bakış
- SEO Rakip Analizi: Rakip Anahtar Kelimeler
- Rakip Backling Analizi
- Rakip UX ve UI incelemsi
- Rakip SEO başlığı, meta açıklaması ve URL’lerin incelenmesi
- Rakip site hızının (page speed) incelenmesi
- Rakip SEO makalelerinde içeriklerin incelenmesi
- Rakip popüler sayfaların tespit edilmesi
- Rakip sosyal medya hesaplarının incelenmesi
- Rakip ücretli reklamların (PPC) incelenmesi
#BONUS: Ücretsiz Rakip Anahtar Kelime Analizi Araçları
#HEDİYE: Rakiplerim Facebook ve Instagram’da reklam veriyor mu?
İşte başlıyoruz.
-
Neden “SEO Rakiplerinizi Analiz Edin” Diyoruz?
Eğer internet siteniz için SEO çalışması yapacaksanız işe mutlaka önce SEO rakip analizi ile başlamalısınız. Bunun en önemli nedeni, SEO’da, yani arama motoru optimizasyonu boyunca yapacağınız çalışmaların ne kadar zamanda ve ne kadar ölçüde işe yarayacağını realistik bir biçimde görebilmek.
Bu sayede aşağı yukarı ne kadar zamanda ve hangi çalışmaları yaparak bir rakibin üzerine çıkabileceğinizi kestirir, teknik çalışmalarınızı ve konuyla ilgili yapacağınız maddi yatırımları buna göre düzgünce planlayabilirsiniz.
SEO rakiplerinizi analiz edin dememizin ikinci nedeni ise elbette rakiplerin durumunu tartarak kendi eksiklerinizi anlamanız ve bu eksikleri kapatıp elde ettiğiniz bilgileri onlardan daha iyi duruma gelmek için kullanmanız. Bir nevi Batı’nın iyi yönlerini almak gibi.
Rakip SEO analizi teknik SEO konularıyla ilgili bir araştırmadır ve dolayısıyla yorum ya da öngörüden ziyade somut veriler ortaya koyar; bu da kendi teknik SEO çalışmanızı nasıl ilerleteceğinizi görmenizi epey kolaylaştırır. Rakiplerin neler yaptığı ya da yapamadığı, size yol boyunca kılavuzluk eder. Sürekli olarak rakiplerinizi gözlemleyerek siz ne yapacağınızı çok iyi biliyor olursunuz.
-
SEO Rakip Analizi Nasıl Yapılır? (Madde Madde Anlatım)
Yazımızın bu bölümü aslında bütün rehberi özetler nitelikte. İyi bir SEO rakip analizi yapmak için şunları yapmanız gerekecek:
- Rakipleri tespit etme,
- Rakip SEO anahtar kelimelerini tespit etme,
- Rakip sitelere genel bakış ve UX incelemesi yapma,
- Rakip backlink analizi,
- Meta title, meta description ve URL’lerin incelemesini yapma,
- Rakip site hızının incelenmesi,
- Rakip SEO makalelerinin ve içerik fikirlerinin incelenmesi,
- Rakip popüler sayfalarının tespit edilmesi,
- Rakip sosyal medya hesaplarının takip edilmesi,
- Rakip ücretli reklamlarının incelenmesi.
Tüm bunları derinlemesine anlamaya hazırsanız Danilo Şef’in de dediği gibi, baslasin!
-
SEO Rakip Analizi İçin Önce Ne Yapmalı?
SEO’da rakip analizi için yapılması gereken ilk şey rakipleri tespit etmek. “Ben rakiplerimi biliyorum!” dediğinizi duyar gibiyiz; fakat SEO konusunda rakipleriniz, günlük hayatta “rakip” deyince aklınıza ilk gelen firmalardan ibaret değil.
Örneğin, düğün organizasyonu yapan bir firmaysanız “rakip” deyince aklınıza bulunduğunuz şehirde sizinle aynı işi yapan firmalar gelebilir. Oysaki internet dünyasında rakipleriniz hem aklınıza gelenlerden daha fazla hem de daha büyükler. Bu durum hemen hemen her sektörde böyle.
Bu yüzden “SEO rakip analizi” deyince sadece bildiğiniz birkaç firmayı inceleyeceğiniz yanılgısına düşmeyin.
Peki, SEO rakiplerinizi nasıl bulacaksınız?
Basit.
İnsanlar Google’a ne yazdığında sizin sitenizi görsünler?
Bu sorunun cevabı, ya da cevapları, sizin en önemli anahtar kelimeleriniz.
Örneğin, bir ayakkabı mağazanız varsa insanlar sizinle özellikle Google’a “nike spor ayakkabı” yazdıklarında karşılaşsınlar istiyor olabilirsiniz. Bu da en önemli anahtar kelimenizi “nike spor ayakkabı” yapar. Bu durumda yapmanız gereken tek şey Google’da bu anahtar kelimeyi aramak ve ilk iki sayfada hangi sitelerin çıktığına bakmak. İşte onlar incelemeniz gereken rakipleriniz.
Ve elbette bu işi başka anahtar kelimeler için de yapmalısınız. Sattığınız şeyle ilgili daha fazla anahtar kelimeyi arayın ve her birisinde ilk iki sayfada yer alan firmaları yazın.
Artık sıra bu firmaları SEO konseptinde incelemekte.
Rakiplerin sitelerine genel bakış!
SEO rakip analizi yolunda ilk iş olarak rakipleri tespit ettikten sonra, acele etmeden evvel, önce her birinin sitesine şöyle alıcı gözle bir bakmakta fayda var.
Ne açıdan mı?
İmaj, prestij, duruş, tavır, üslup, kurumsal kimlik…
Teknik detaylara zaten detaylıca bakacaksınız; ama bu tüyoyu hemen hemen başka yerden almanız zor.
Özellikle önemli anahtar kelimelerde üst sırada olanlara bakın. Kullandıkları renkler, müşterilerle iletişim yolları ve biçimleri, ticari durumları, sayfada hangi bilgilere hangi sırayla yer verdikleri, yazılarındaki üslupları ve kullandıkları dil gibi, akla gelebilecek ve ilk bakışta görünen her şeye dikkatlice bakın.
Eğer üst sıralardaysalar bu, insanların onları çokça tercih ettiği anlamına geliyor. Elbette iyi bir SEO yapmış olabilirler, ancak unutmayın, SEO anlamında ne yaparsanız yapın, eğer insanlar sitenizde aradığını bulamıyor ve sitenizi hızla terk ediyorsa, Google sizi kolay kolay tepelere yerleştirmez. Google için insanların tepkisi ve aradıklarını bulmaları her şeyden önemlidir.
Bu yüzden üst sıralara çıkmayı başarmış sitelere teknik gözle bakmadan önce, normal insanların gözüyle bakıp neyin cazibeli olduğunu anlamaya çalışın. İyi görünen her şeyi örnek almak üzere not alın.
-
SEO Rakip Analizi: Rakip Anahtar Kelimeler
Geldik rakip SEO analizinde üzerinde en çok durulması gereken şeye: rakip anahtar kelimeleri!
Rakipleriniz websitelerinde hangi anahtar kelimelere odaklanıyor, SEO çalışması yaparken hangi anahtar kelimeleri seçiyor ve hangi anahtar kelimelerde üst sıralarda çıkıyor?
SEO çalışmasına başlamadan evvel işte bu soruların cevaplarını bulmanız gerek.
Bunun için iki yol izlenebilir.
İlki, sektörünüzde tanınan ve isimlerini bildiğiniz rakiplerinizin sitelerini ziyaret edin. Sattığınız ürün veya hizmetle ilgili olan sayfalara özellikle bakın. Sayfalardaki metinlerde, meta açıklamalarında, sayfa başlığında veya URL’de kullanılan ifadelere ve sözcük gruplarına göz atın. Mutlaka anahtar kelimelere denk gelirsiniz.
Sektörünüzle ilgili anahtar kelimelerin sizin daha önce aklınıza gelmemiş veya farklı (daha uzun ya da kısa) bir versiyonunu keşfedebilirsiniz.
İkinci yol ise, sizin için önemli olan anahtar kelimeleri Google’da aratarak en üst sıralarda (tercihen ilk beşte) yer alan rakiplerin sitelerini ziyaret etmek ve tabir-i caizse onların yediğinden içtiğinden feyz almak.
Bu siteler sizin için de önemli olan anahtar kelimelerde üst sıralardalar. Peki üst sırada görünen sayfayı SEO anlamında optimize ederken başka hangi anahtar kelimeleri kullanmışlar? Ve diğer sayfalarında hangi anahtar kelimelere yer vermeyi tercih etmişler? Site halihazırda üst sırada olduğuna göre kullandıkları anahtar kelimeleri örnek almakta fayda var.
SEO’da rakip anahtar kelimeler nasıl bulunur?
Rakiplerinizin SEO anahtar kelimelerini bulmalısınız, ama nasıl? Bu iş için piyasada birçok araç var; ancak birçoğu ücretli ve küçük işletmeler için pahalı sayılabilirler. Bu konuda faydalanabileceğiniz ücretsiz az sayıdaki aracı yazının sonunda HEDİYE bölümünde listeledik.
Ancak rakip bir sitenin anahtar kelimelerini tespit etmenin o araçlar kadar pratik olmasa da, eski usül ve bedava bir yolu var.
Şu adımları izleyin:
Rakibinizin sitesine girin ve anahtar kelimelerine bakmak istediğiniz sayfasını açın.
Mümkünse tarayıcı olarak Chrome kullanıyor olun.
Sayfada, mouse ile, sayfanın boş bir yerine sağ tıklayın ve “Kaynağı Görüntüle” deyin.
Kodlar açıldığında CTRL + F tuşlarına basarak arama fonksiyonunu açın.
Açılan küçük arama kutusuna “meta” yazarak meta tag, “title” ve “description” kelimelerini aratarak sayfa sahiplerinin bu temel SEO başlıklarına ne yazdıklarını görebilirsiniz.
Anahtar kelime etiketleri (tag’leri) artık her sitede kullanılmıyor; ancak var ise kodlar içinde yine “keyword tag” ifadesini de arayarak teknik SEO yaparken sayfaya hangi anahtar kelimeleri girdiklerini görebilirsiniz.
Bu yöntem haricinde, eğer bütçeniz varsa bu işi oldukça kolaylaştıran ve SEO dünyasında epey popüler olan şu başarılı araçlardan birini kullanabilirsiniz:
-
Rakip Backlink Analizi
Backlink kavramı, eminiz ki SEO ile uğraşan herkesin kanayan yarası. Düzgün ve kaliteli backlinklere sahip olmak, bunu yaparken kötü yollara düşüp ceza yememek ve rakiplerden daha fazla backlinke sahip olabilmek herkesin hayali.
Backlinklerin SEO için önemi tartışılmaz. Bu yüzden temizinden ve kalitelisinden mümkün olduğunca fazlasına sahip olmalı, evet, uzun vadeli bir çalışma içinde mutlaka planlanmalı.
Fakat SEO’nun hemen hemen her başlığında olduğu gibi rakiplerinizin ne kadar backlinke sahip olduğu da eşdeğerde önemli.
O yüzdendir ki eğer yakalamak ve üstüne çıkmak istediğiniz bir rakibiniz varsa onun ne kadar backlinki olduğunu, bu backlinklerin nerelerden geldiğini görmek, sizin daha iyisini yapabilmeniz için çok kıymetli bir veri.
Rakiplerinizin backlinklerini tespit etmek için piyasada birçok araç mevcut.
Elbette bu yazıda bahsi geçen bütün analizler için olduğu gibi, backlink analizini de ustaca gerçekleştiren dünyaca ünlü AHrefs, SEO analiz çalışmaları yürüten herkesin sahip olmak istediği, bir sürü fonksiyonu olan, en popüler araç.
Fakat AHrefs küçük işletmeler için biraz pahalı olabilir; bu yüzden yazı boyunca AHrefs alın demek yerine her analiz için alternatif belirtmeye çalışacağız. Elbette eğer bütçeniz varsa AHrefs’in size uygun bir paketini satın alıp birbirinden muhteşem analiz araçlarını kullanmanızı öneririz.
Ama eğer yoksa, örneğin backlink analizi için, belli aralıklarla Google’da “free backlink analysis tool” gibi bir arama yapmak faydalı olabilir. Bu sektörde hizmet veren firmalar çok hızlı arttığından, ücretsiz yeni bir araç çıkmış mı diye arada bir kontrol etmek akıllıca.
Şu an için hem ücretsiz olan hem de rakip sistenin backlinklerinin başlıcalarını size gayet başarılı bir biçimde veren şu araca göz atabilirsiniz.
-
Rakip UX ve UI İncelemesi!
UX, yani user experience, yani kullanıcı deneyimi; UI, yani user interface, yani kullanıcı arayüzü, rakip SEO analizi yaparken dikkate alınması gereken kavramlar.
Google internet aleminde var etmek ve yükseltmek isteyeceği sitelerin UX başlığında başarılı olmasını istiyor. Çünkü Google’a göre, sitenin kolay kullanılır, yani kullanıcı dostu olması çok önemli.
Sayfaların akış sırası, metin ve buton büyüklükleri, ögelerin birbirine yanlış tıklamaya neden olacak kadar yakın olup olmadığı, arka plan ve metin renginin kolay okumaya elverişli olup olmadığı gibi, siteyi kullanırken kullanıcının başına ne geldiği, hızlı ve rahat kullanıp kullanamadığı Google tarafından değerlendirilmekte ve ortaya çıkan sonuç o sitenin Google nezdindeki SEO puanına etki etmekte.
Ayrıca UI, yani arayüz, yani sitenin görsel tasarımı da kullanıcıların siteyi sevmesi, göze hitap ediyor bulması ve dolayısıyla sitede daha çok zaman geçirmesi açısından önemli; ki bu da SEO puanını etkileyen yüzlerce faktörden biri.
Bu nedenlerle, rakiplerinizin sitelerinin UX ve UI başlıklarında başarılı olan yanlarını objektif bir gözle incelemeniz ve eğer mümkünse örnek almanız, onlarla aranızdaki açığı kapatmakta iyi bir rol oynayacak.
-
Rakip SEO Başlığı, Meta Açıklaması ve URL’lerin İncelenmesi!
Google’da hangi anahtar kelimelerde üst sıralarda çıkmak istiyorsanız o anahtar kelimeyi arayın ve sonuçlar içinde, ilk on sonucun sayfa başlıklarına bakın.
Sadece sayfa başlıklarına değil, ayrıca başlığın hemen altında yer alan kısa açıklama paragrafında ne yazdığına da dikkatle bakın. Özellikle ilk beş sonuç bu konuda örnek alınmaya değer olabilir.
SEO puanını etkileyen önemli faktörlerden biri “Tıklanma Oranı”dır çünkü. Birisi bir kelimeyi aradığında Google’ın ilk sayfasında karşısına on tane sonuç çıkar. (reklamlar hariç)
Kullanıcı sonuçlara hızlıca yukarıdan aşağı doğru göz gezdirir; başlığı, açıklama paragrafı ve bazen sitenin adını gözeterek hangi sonuca tıklaması gerektiğine karar verir. Vitrinden görünüşüne bakarak ürün seçmeye benzer bu; ve Google da dolayısıyla vitrininizin insanları etkileyip etkilemediğini önemser.
Özellikle ilk sayfadaki sonuçlar bu anlamda birbiriyle sürekli yarış halindedir. Daha yüksek tıklanma oranına sahip olan sonuçlar Google tarafından yükseltilmeye meyillidir.
Bu nedenle siz de rakiplerinizin bir sonuç sayfasında gözüken vitrinlerine göz atın ve başlık, meta açıklaması ile URL’lerinden neleri örnek alabileceğinizi değerlendirin.
Özellikle ilk üç, veya rekabeti yüksek anahtar kelimelerde ilk beş-altı sonuç bu anlamda mutlaka değerlendirilmeli.
Bu arada, kendi meta title, meta description ve URL’lerinizi oluştururken “SEO Title, Description ve URL Optimizasyonu” isimli yazımız da işinize yarayabilir.
-
Rakip Site Hızının (Page Speed) İncelenmesi!
Site hızı, yani sitenin ana sayfadan başlayarak sayfalarının hızlıca açılıyor olup olmadığı, SEO’da oldukça önemli ve sitelerin SEO puanını oldukça etkilediği biliniyor.
Artık günümüzde insanlar her şeyi hızlıca kullanmaya ve tüketmeye alıştıklarından, yavaş açılan, bir kısmı bir türlü yüklenemeyen sayfalar kullanıcılarına en iyi siteleri göstermeye çalışan Google için “affedilebilir” değil.
Ancak, bir siteyi hız anlamında optimize etmek her zaman çok kolay olmayabiliyor. Bunun için sayfa kodlarının temiz yazılmış olmasından tutun, görsel ve videoların, hatta metinlerin dahi sıkıştırılmasına kadar birçok optimizasyon (iyileştirme) yapılması gerekli.
SEO çalışmasına başladıktan sonra yapmanız gereken ilk işlerden biri sitenizi hızlandırmak. Bu arada, sizin için önemli olan anahtar kelimelerde üst sıralarda çıkan rakiplerinizin sitelerine düzenli aralıklarla hız testleri yapıp durumlarını takip edebilir; böylece siz hız çalışmalarınızı yaparken hangi rakiplerden daha iyi, hangilerinden daha kötü durumda olduğunuzu görebilirsiniz. Bu da arama sonuçlarında sürekli değişen sıralamanızı açıklamaya yardımcı olacak faktörlerden biri olabilir.
Öte yandan, hız durumu en başarılı olan rakibinizi geçmek ve daha hızlı bir site yapmak da yine SEO çalışmanız için ölçülmesi mümkün, iyi bir hedef.
Peki, sayfa hızı, yani page speed nasıl ölçülür?
Herhangi bir sayfanın hızını ölçmek için Google’ın ücretsiz hız ölçme aracını kullanın. Bu alanda hız ölçümü yapan başka özel şirketlere ait yazılımlar olsa da, Google odaklı SEO çalışması yaparken Google’ın kendi aracını kullanmak en sağlıklısı. Böylece sitenizi Google’ın gözünden değerlendirmiş ve iyileştirmiş olursunuz.
Google Page Speed (Sayfa Hızı Ölçüm Aracı)na buradan ulaşabilirsiniz.
Rakip SEO makalelerinde içeriklerin incelenmesi
Kabul edin ya da etmeyin, fakat SEO’nun çok büyük bir kısmında sayfa içeriği rol oynar. Elbette tüm teknik SEO ayarlamaları da ölümcül derecede önemli, ama gerçekten SEO odaklı ve kaliteli bir içeriğiniz yoksa, sayfanız da yok demektir.
“SEO rakiplerinizi analiz edin” yazımızda sonlara doğru da olsa incelenmesini şiddetle önereceğimiz en önemli şeylerden biri bu.
Rakipleriniz ne yazmış?
Blogları var mı, varsa hangi konularda makale yayımlıyorlar?
Ürün / hizmet sayfalarında hangi bilgilere yer vermişler? Artıları ve eksikleri neler?
Eğer sektörünüz blog kullanmaya elverişli ise sitenize mutlaka bir blog ekleyerek derhal içerik pazarlamasına başlayın.
Bu noktada da rakiplerinizin bloglarında neler yazdığından gani gani faydalanın. Bazen konu bulmak zordur, işin içinde olmanıza rağmen insanların ne okumak isteyebileceğini kestirmek zor olabilir. Bu nedenle hem sitelerindeki asıl sayfalarda hem de bloglarında rakiplerinizin neler yazdığını inceleyerek içerik fikirleri toplayın ve sonra…
Siz daha iyisini yazın.
Ve elbette her sayfa için kusursuz SEO yapın.
-
Rakip Popüler Sayfaların Tespit Edilmesi!
Rakip SEO analizi yaparken her rakibin her sayfasını incelemek ve örnek almak yorucu bir iş olabilir. Bunun yerine rakiplerin en popüler sayfalarını tespit edip, o sayfaları SEO anlamında analiz ederek işe başlamak çok daha efektif.
Rakiplerin popüler sayfalarını tespit etmek için Google’ı açın.
Arama kutusuna,
site:seohocasi.com
yazın. Elbette, “seohocasi.com” yerine incelemek istediğiniz sitenin adını yazın ve “.com”u da o sitenin uzantısına ne ise onunla değiştirin.
Bu arama kodu sayesinde bahsi geçen sitenin Google’da indekslenmiş ve popüler olan sayfaları ilk sıralarda karşınıza çıkacak.
-
Rakip Sosyal Medya Hesaplarının İncelenmesi!
Sosyal medya ve bir firmanın sosyal medyadaki varlığı, aktifliği, sosyal medyadan trafik alıp almadığı, Google için önemlidir. Son yıllarda kolay suistimal edilebildiği için Google nezdinde biraz gözden düşmüş olsa da hâlâ verdiği sinyaller Google tarafından dikkate alınıyor.
Bu nedenle firmanızın sosyal medyada var olması ve aktif olması, sosyal medyadan websitenize trafik akıyor olması önemli.
Aynı şekilde, rakiplerinizin bu artılara sahip olup olmadığı da önemli.
Rakiplerinizin sosyal medya hesaplarını alıcı gözle inceleyin ve kendi hesaplarınızın onlarındakinden daha iyi ve daha “aktif” olmasına özen gösterin. Müşterilerin sizin gönderilerinizle etkileşim kurmaları önemli.
Ayrıca sitenizdeki içeriklerin insanlar tarafından sosyal medyada ne kadar paylaşıldığı da aynı şekilde konunun başka bir önemli yönü. Ya da başka bir deyişle sitenizde insanlar tarafından sosyal medyada çokça paylaşılan içeriklere sahip olmanız önemli de diyebiliriz.
Özellikle BuzzSumo gibi araçları kullanarak rakiplerinizin sosyal medyada çok paylaşılan içerikleri olup olmadığını görebilir, varsa bu içeriklerden fikir çalabilirsiniz.
-
Rakip Ücretli Reklamların (PPC) İncelenmesi!
Ücretli reklamlar hem hızlı müşteri getirdikleri hem de siteye trafik sağlayarak SEO çalışmalarını destekledikleri için bugün hemen hemen her şirket tarafından kullanılıyor. Hem sosyal medyada, hem özel reklam alanlarında hem de Google’da ücretli reklam vermek mümkün. Ancak kullanıcılar konuyla ilgili bir arama yaparken karşılarına çıkmanıza imkan verdiğinden, kuşkusuz ki Google reklamları içlerinde en efektif ve tercih edilen reklam türü.
Rakiplerinizin Google’da reklam verip vermediğini, ilgili birkaç anahtar kelimeyi Google’da aratarak görmeniz oldukça kolay. İlgili kelimede verilen Google reklamları hemen sayfanın en yukarısında ve en altında görünecektir.
Bu reklamların, tek tek anahtar kelimeler aratarak hangi anahtar kelimelerde gösterilmek üzere verildiğini anlayabilir; her birine girilen başlıklara ve metinlere dikkat edip kendi sayfa başlıklarınızda kullanmak üzere örnek alabilirsiniz.
#BONUS: Ücretsiz Rakip Anahtar Kelime Analizi Araçları
SEO Rakiplerinizi Analiz Edin yazımızın sonuna yaklaşırken, rakip anahtar kelime analizini hızlı ve kolayca yapmaya olanak tanıyan şu ücretsiz araçlardan faydalanabilirsiniz:
SpyFu (Ücretsiz ve paralı paketleri mevcut)
SEMRush (Ücretsiz ve paralı paketleri mevcut)
Moz Open Site Explorer Site Analiz Aracı (Ücretli ve ücretsiz paketler mevcut)
Moz Anahtar Kelime Zorluk ve Arama Sonuçları Sayfası Analiz Aracı (30 gün ücretsiz deneme mümkün)
#HEDİYE: Rakiplerim Facebook ve İnstagram reklamı veriyor mu?
Bazen rakiplerimizin sosyal medya reklamları bize harika fikirler verebilir. Onların neler yaptığını, müşterileri nasıl tavladığını ve nasıl çalışmalarla ücretli reklama çıktığını görmek, bunu düzenli olarak araştırmak kendi vereceğimiz reklamları daha iyi hale getirmek için önemli.
İşte SEO Rakiplerinizi Analiz Edin yazımızı okuyan ziyaretçilerimiz için ufak bir hediye.
Facebook Ad Library isimli ücretsiz Facebook aracını kullanarak rakiplerinizin reklamlarını hızlıca inceleyebilirsiniz.
Sayfa açıldıktan sonra tek yapmanız gereken konum olarak Türkiye’yi veya rakibiniz hangi ülkede faaliyet gösteriyorsa o ülkeyi seçmek ve hemen yanındaki arama kutusuna rakibinizin adını yazmak. Siz yazdıkça altta beliren sayfalardan doğru olanı seçip enter’a basın ve rakiplerinizin bütün aktif olan reklamlarını görün.
Metinlerini, kullandıkları görselleri inceleyin.
Ve elbette, siz reklam verirken daha iyisini yapın.
Bütün bunların haricinde, rakip sitelerle ilgili sizi daha az etkileyecek, ancak kontrol edilmesinde fayda olan ufak tefek şeyler de var. Örneğin domain’lerinin yaşı, Alexa ve AHrefs puanları, gibi. Bu veriler, kimlerle başa çıkmanız gerektiğini gösteren verilerdir, ancak rakiplerinizin domain yaşı ve gücü yapacağınız iyi çalışmalarla alt edilemeyecek şeyler değillerdir. Yine de realistik planlamalar yapmak için not edilmesi gereken veriler arasında her biri.
SEO Rakiplerinizi Analiz Edin yazımız burada sona eriyor. Artık rakip SEO analizi ile ilgili çokça şey biliyorsunuz.
Yine de konuyla ilgili bir sorunuz varsa yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.