Pazarlamaya ayrılan bütçenin nasıl harcanması gerektiğine karar vermek, başta küçük işletmeler olmak üzere şirket sahipleri için zorlayıcı olabilir. Tabii ki de her şirket, en çok müşteri çekebilecek şekilde reklam yapmak ve pazarlama stratejisi üretmek ister. Peki ama hangisinin daha iyi olduğunu nasıl bileceğiz?

Bir pazarlama etkinliğine karar verirken genellikle dikkat edilmesi gereken en büyük faktör ROI (return on investment) yani yatırım getirisidir. Kısacası, “harcadığınız para karşılığında ne kadar bir kazanç elde ediyorsunuz?” sorusunun cevabıdır.

SEO'da ROI nasıl hesaplanır?

İşte formülü:

seo-roi-calculate

Daha sonra bir örnek ile bu denklemi inceleyeceğiz ancak şu noktada iki terimi iyi anlamamız gerekiyor.

  1. Link Tıklama Oranı (CTR) – Google’ın ilk sayfasında çıkan linklerin tıklama yüzdesi
  2. Dönüşüm Oranı- Siteyi ziyaret edenlerin, ziyaretinde bir şey satın alanlara oranı

Bu iki terimin yatırım getirisinde (ROI) oynadıkları rolü daha iyi anlamak ve bu denklemi nasıl kullanacağınızı öğrenmek için soldaki görüntüyü inceleyelim.

roi-chart.jpg (725×433)

CTR (link tıklama oranı), ilk sayfadaki diğer sitelere karşı sizin sitenizin tıklama yüzdesi demektir. Ekran görüntüsünden de anlayabileceğiniz gibi sayfada yukarı çıktıkça aşağıdaki sitelere göre ziyaret alma olasılığınız artacaktır. Hedef anahtar kelimeniz Google'da aratıldığında, sitenizin bulunduğu konumun ve sıralamanın ziyaretçi sayısı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Dönüşüm oranı ise site üzerinden müşteriye dönüşenlerin aylık tüm ziyaretçilere oranıdır.

Web siteniz üzerinden doğrudan satış yapmasanız bile dönüşüm oranını hesaplamak oldukça önemlidir.

Her ay aranma sayılarını görmek için müşterilerinizin sizi bulurken kullandığı anahtar kelimeleri seçmelisiniz. Bu hedef kelimeler ya da cümleler, potansiyel müşterilerinizin ürün ve hizmet ararken Google'a yazacağı şeyler olmalıdır. Aylık arama sayınız da seçtiğiniz hedef anahtar kelimelerin Google'da aylık toplam kaç kez aratıldığıdır. Eğer bu anahtar kelimeleri ve arama sayısını görmekte yardıma ihtiyacınız varsa, Google Anahtar Kelime Planlayıcı size gerekli bilgiyi sağlayabilir.

Şimdi öğrendiklerimizi bir örnek ile gösterelim.

Diyelim ki bir şirket, satışlarını arttırmak istiyor fakat SEO çalışmalarının yeterli getiriyi sağlayacağından emin olamıyor. Bu şirket için araştırmalar yapıldıktan sonra eğer birkaç anahtar kelime belirlenirse alanlarında aylık 35.400 arama yapıldığı ortaya çıkıyor. Eğer site, son sırada dahi olsa bu anahtar kelimelerde ilk sayfada gözükürse ortalama tıklama oranı %2 olur.

Ziyaretçilerinin %5’inin ortalama 100 dolar değerinde bir alışveriş yaptığını farz edelim. Eğer ROI denklemi üzerinden giderseniz bu şirketin Google’ın ilk sayfasında son sırada bulunarak bir ayda 3.500 dolar kazandığını görebilirsiniz. İlk sayfada kalmak için aylık 1000 dolar yatırım yapsalar bile hala %250 yatırım getirisi elde edebilirler. ((35,400 x %2 x %5 x $100) – $1,000) / $1,000 = %250. Bu şirket, satış yükseltme hedefine ulaşmakla kalmadı, aynı zamanda SEO bütçesini de karşılamış oldu.

Fakat bu örneklerin sitenin hedef anahtar kelime aramalarında ilk sayfada olduğu durumlarda geçerli olduğunu unutmayın. Siteniz hâlihazırda ilk sırada değilse bu düzeye gelmesi rekabete bağlı olarak 1-6 ay sürebilir. SEO uzun vadeli bir çalışmadır ve yatırım getirisi de kendini hemen belli etmez. Fakat az önceki örneği bir tık ileriye götürerek yıllık kazancı görebilirsiniz.

SEO'nun bir yıllık potansiyel değeri nedir? Eğer şirketiniz uzun vadeli SEO yatırımına sıcak bakıyorsa, bir yıl boyunca ilk sayfada olmak daha da kazanç getirecektir. Aylık ek satışı 12 ayla çarptığımızda örnekteki şirketin yılda $42.000 kazanabileceğini görebilirsiniz.

Ortalama satış değeriniz, bir alışverişte 100 doların üzerinde ise SEO değeriniz de buna bağlı olarak artar.  Tekrarlamakta fayda var: arama motorlarında daha yüksek sıralama, daha fazla iş ve kazanç demektir.