Tıklama oranı, arama motoru sonuçlarında belirli bir bağlantıyı tıklayan kullanıcıların, genel arama motoru sonuçları sayfasını görüntüleyen toplam kullanıcı sayısına oranı olarak tanımlanmaktadır.

1

Tıklama oranı birçok ayrıntıdan etkilenebilir ve tıklama oranımızın ne kadar yüksek veya ne kadar düşük olabileceğini etkileyen birçok faktör vardır.

Birinci sayfadaki arama sonuçlarında ne kadar yukarıdaysak, tıklama oranımız da bir o kadar iyi olacaktır. Özellikle de ilk üç sonuç içerisindeysek, alt sıralara oranla tıklanma oranımız çok daha yüksektir. Bu üç yer, genellikle ekranın üst kısmında yer aldıklarından, tüm tıklamaların% 75'inden fazlasını oluşturur.

Ayrıca arama sonuçlarında bir sıra bile yukarı çıkmak, tıklama oranımızı ortalama% 30'dan fazla artıracaktır.

Sitemizi Kullanıcı Gözünde Nasıl Daha Cazip Hale Getirebiliriz?

Vereceğimiz önerilerle, sitemizi üst sıralara çıkarıp daha yüksek tıklama oranı elde etmemiz mümkün olacaktır. Ancak burada kullanıcının arama niyeti de çok önemli bir etken olarak ele alınmalıdır.

Ayrıca kullanıcının arama niyeti bilgi edinmek ise ilk sayfalar, eğer fiyat araştırması/karşılaştırması, satın alma gibi işlemsel ise kullanıcı 3. sayfalara kadar arama motorlarında gezinebilmektedir.

Aşağıdaki görsellerde, arama motorlarında aynı pozisyona sahip olmalarına rağmen farklı tıklama oranlarına sahip iki site bulunmaktadır:

 

tiklamaorani 1 tiklamaorani 2

Arama motorlarında pozisyonumuz aynı olsa da tıklama oranlarımız değişiklik gösterebilir. Bu farklılıklara sebep olan durum ve özellikler ise şunlardır:

1. URL’de Anahtar Kelime Kullanımı

Microsoft, URL'ler açıklayıcı olduğunda organik listelerin, tıklama oranları açısından daha iyi performans gösterdiğini buldu.

3

Bu durumu göz önüne alarak öncelikle, URL'lerimizin sayfayla ilgili bir anahtar kelime içerdiğinden emin olmalıyız. Kısa kuyruklu ve geniş ya da uzun kuyruklu ve özel olsun, anahtar kelime içeren bir URL'ye sahip sayfalarda tıklama oranında % 45'e varan oranda büyük bir artış saptanmıştır. Ancak sorguyla kısmi olan bir eşleşme bile tıklama oranımıza fayda sağlayabilir.

2. Page Title (Sayfa Başlığı) Kurgusu

Sayfa başlığımızda bir veya iki odak anahtar kelime kullanmalıyız. Hedef kitlemizin ihtiyaçlarına hitap etmeli, mümkünse sorularına cevap bulabileceklerine ikna etmeliyiz.

Aynı zamanda sayfa başlığı kullanıcının duygularını etkili şekilde yönlendirmelidir. Böylelikle onları harekete geçirebilir, tıklanma oranımızı arttırabiliriz.

Aynı zamanda sayfa başlıklarında sayılara yer vermenin, tıklanma oranımızı arttırdığı kanıtlanan bir gerçektir.

3. Etkili Meta Açıklamalar Eklemek

Meta açıklamalar algoritmayı doğrudan etkilemezken, organik tıklama oranını etkilemektedir. 

Meta açıklamalara “Call to Action” yani “Hemen Tıkla”, “Şimdi İncele” gibi harekete geçirici mesajlar ekleyerek, hedef kitlemizin dikkatini çekip web sitemize yönlendirebiliriz. 

Ayrıca , daha net seçimler ve daha göze çarpan çekici bir Google profili için organik girişlerinizi ana hatlarıyla belirten şema işaretlemesini kullanmak da kullanıcının aradığı sonuca daha kolay ulaşmasını sağlayarak bize tıklanma kazandırabilecektir.

Sayfa başlıklarında olduğu gibi meta açıklamalarda da duygulara hitap etmek oldukça iyi geri dönüşümler sağlamaktadır.

Örnek olarak hastalık konusunu ele alalım.

Duygulara hitap eden başlık ve meta açıklamada şu cümleler yer almalıdır:

 Konuyla ilgili başlık: Kanserde Erken Teşhisle Hayatta Kalma Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Madde

Kullanıcının duygularına hitap eden meta açıklama: Geç kalınan kanser teşhisi ile hayatta kalma oranı %20'ye düşüyor - Bugün check-up yaptırın

Bunun gibi örneklerle kullanıcı duygularına hitap ederek, tıklama oranımızda çok büyük etkiler yaratabiliriz. 

4. Rich Snippet Kullanımı

Bu konuda yapılan araştırmalar, rich snippet’a sahip olmanın tıklama oranlarını %677 gibi büyük bir oranda artırabileceğini ve rich snippet içermeyen bağlantılara göre % 20-40 daha fazla trafik çekebileceğini göstermektedir .

Web sitemizde kullanıp ön plana çıkabileceğimiz bazı rich snippetlar:

  • Yorum snippet'i

Ürün, yemek, film, uygulama gibi birçok farklı alandaki web sitelere hitap eden bu özellik ile, kullanıcılara ön bilgi vererek organik tıklanma oranımızda etkili bir şekilde yükselme elde edebiliriz.

4

  • Article (Makale)

Daha çok çeşitli alanlarda (spor, güncel haber, blog yazısı gibi) haber ya da makale okumak isteyen kullanıcılar için son derece etkili olan bir snippet’tır. Başlık, yazı ve görselden oluşur.

article snippet 1

  • Bant

Web sitemiz yemek tarifi, film, restoran ya da kurs içeriklerinden birini içeriyorsa, mutlaka kullanabileceğimiz bir snippet türüdür. Bant da diğerler snippetlar gibi içeriklerimizi ön plana çıkarıp, kullanıcının web sitemizi tercih etmesine yüksek oranda etki eder.

  • Product (Ürün)

Özellikle e-ticaret sitelerinde mutlaka tercih edilmesi gereken bu snippet türü, kullanıcılara aradıkları ürünle ilgili fiyat, bulunabilirlik, ve yorum puanı gibi birçok ön bilgi vermektedir.

product snippet

  • Yerel İşletme

En yaygın kullanılan snippet türlerindendir. İşletmemiz hakkında en genel bilgileri kullanıcıya iletir. Bu bilgiler arasında işletmemizin çalışma saatleri, yol tarifi, kullanıcı sipariş ya da rezervasyon işlem adımları gibi birçok bilgi bulunur.

  • Soru-Cevap

Bir konuda bilgi araştırması yapan kullanıcılar tarafından tıklanma almamızı sağlayacak snippet türüdür.

Soru-cevap kutucuklarından oluşur ve cevapların bir kısmı kullanıcıya gösterilerek devamını okumak için kullanıcının sitemize girmesini sağlar.

soru cevap snippet

  • Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

FAQ olarak da adlandırılan sıkça sorulan sorular sayfası, sitemizde bulunan ve kullanıcıların sıklıkla arattığı soruların cevaplarını da içeren bir liste olarak gösterilir.

sss snippet

  • Event (Etkinlik)

İnsanların belirli bir tarihte ve lokasyonda gidebileceği konserler veya sanat festivalleri gibi etkinliklerin listesini ana başlıklarıyla gösterir.

  • Nasıl Yapılır?

Bir ürünün ya da eylemin nasıl yapılacağını araştıran kullanıcılar için yapım aşamasını görsel, video ve metinlerle destekleyerek adım adım gösterir.

  • Movie (Film)

Film siteleri için film bandı, kullanıcıların altenatif film önerilerini keşfetmelerini sağlar. Örneğin: "2020'nin en çok izlenen filmleri"

Önerilen her filmin ismi, yönetmen bilgisi, değerlendirme puanı ve resimleri gibi hedef kitleye ayrıntılı bilgiler sağlar.

  • Video

Özellikle son dönemlerde popüler olan bu özellik, kullanıcı arama sonuçlarında ilgili videoyu oynatma, video segmentini gösterme, video içeriğini ve akışını belirtme gibi seçeneklerle kullanıcıya videoyla ilgili ayrıntılı bilgiler sunar.

video snippet e1621853760304

  • Tahmini Maaş

İş arayan kullanıcılar için belirledikleri mesleklerle ilgili maaş skalaları ve bölgesel olarak maaş ortalamaları gibi tahminler ve bilgiler verir.

  • Ev Etkinlikleri

Özellikle pandemi döneminde önem kazanan bu snippet ile kullanıcıların ev ortamında yapabilecekleri sosyal etkinlik seçeneklerini keşfetmelerine olanak sağlanmaktadır.

  • Eleştirmen Yorumu

Editörlerin, kullanıcıların aradığı herhangi bir kitap, film, yerel işletme gibi konularda eleştirmenlerin yorumlarını derlediği snippet türüdür.

  • Course (Kurs)

Sitenin içinde bulunan kursları başlığı, içeriği ve sağlayıcısı gibi özet bilgileri içerir.

5. SERP Özelliklerinden Faydalanma

Bir arama motoru sonuç sayfası veya SERP, Google, Yahoo veya başka bir arama motoruna bir sorgu girdikten sonra karşılaştığımız sayfadır. 

SERP, çıkan arama sonuçlarında hem az yer kaplar hem de tıklama oranımızı yüksek oranda arttırır.

Sitemize daha fazla ziyaretçi çekmek için kullanabileceğimiz başlıca SERP özelliklerinden bazıları şunlardır:

a) Position Zero (Sıfırıncı Sonuç Sayfası)

Sıfır konumu, Google'ın arama sonuçlarının en üstünde sunduğu bilgidir. Sıfır konumu aynı zamanda “öne çıkan snippet” olarak da adlandırılır ve bir arama sorgusunu doğrudan yanıtlayan öne çıkan bir içerik snippet'ıdır.

Sıfır konumu, en üst sıradaki arama sonucunun üstüne yerleştirilir ve kullanıcının doğrudan ilgisini çeker.

Arama sayfası sonuçlarında çıkan sıfırıncı sonuçlar şu şekilde görüntülenir:

position zero

b) News (Haberler)

Zamana duyarlı ve haber değeri olan konular, Google Haberler'den bir blok sonuç oluşturulup kullanıcıya sunulabilir. 2014'ün sonlarında yapılan "Haberler" güncellemesinden bu yana, çok çeşitli siteler haber bloğunda sıralanmaya başlamıştır.

news serp 1

c) Image Pack (Görüntü Paketi)

Görsel paketleri, bir Google Görseller aramasının özeti olarak çıkan yatay bir görsel bağlantı satırı olarak görüntülenen arama sonuçlarıdır. Görüntü paketleri, pozisyon fark etmeden herhangi bir organik konumda görünebilmektedir.

images serp 1

d) Videolar

Video sonuçları, küçük bir görselle birlikte arama sonucu sayfası içerisinde görüntülenmektedir.

video serp

Diğer SERP özellikleri:

  • Bilgi Grafiği
  • Bilgi Kartı
  • Alışveriş Sonuçları
  • En iyi hikayeler
  • Tweetler
  • Yerel Paket
  • Yerel Teaser
  • Yorumlar
  • Kullanıcılar Şunları da Sordu
  • İlgili Aramalar
  • Sözlük
  • Site Bağlantıları
  • Google Ads (Ücretli Sonuçlar)