Bu yazımda sizlere video içerik, link inşası ve bunların SEO açısından faydalarını anlatacağım. Google sitenizi indexlerken bazı kriterlere bakar. Bunlar arasında sayfa kalitesi, alaka ve anahtar kelimeler yer alır. Mutimedia içerik bu üç kritere katkıda bulunur. Videolar aynı zamanda bir ziyaretçinin sitenizde daha üzün süre kalmasını sağlar. Sayfa kalitenizi belirleyen en önemli faktörlerden birisidir sayfada kalma süresi. Bu kriter her geçen gün SEO açısından daha da önemli hale geliyor.
Aynı zamanda, video içeriğinizin olması, sizin sayfalarınıza backlink gelme ihtimalini de arttırır. Evet, görsel içerik olması, backlink alma, sizin içeriğinize link verilme ihtimalini arttırır. Video içeriğe insanlar ne zaman, nasıl link verirler?
Video link ve SEO
Embed
- Nadiren
- Sadece alakalı ve değerli olduklarında
Video dosyasına link
- Spesifik ve hedef içerik
- Yaratıcı ve ilginç
Genel sayfa backlinki
- Çok fazla değerli bilgi olduğunda
- Bahsetmektense direkt link vermenin daha uygun olduğu zengin içerik durumlarında
Sade içeriğe kıyasla video barındırma, o sayfanın linklenme ihtimalini üç kat arttırdığı tespit edilmiştir. Backlink alma ihtimalimizi arttırmak istiyorsak, kaliteli video barındırmalıyız.
İhtiyaç tespiti: Video yayınlamalıyız -> Fikir: Ne hakkında video yayınlamalıyız? -> İş başı: Videoyu oluşturup yayınlayın. Örneğin; öğretici, yol gösterici içerik için en iyi yollardan birisi, belki de en iyisi, video kaydetmektir. Yol gösterici 5 dakikalık video, binlerce kelime ile anlatacağımız, bir işi basitçe gösterebilmemizi, yol gösterebilmemizi sağlar.
Video içerik çeşitleri ve SEO
Video içerik, çok farklı amaçlarla oluşturulabilir. Çok farklı çeşitleri vardır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Promosyon trailer
- Ekran kaydı özel ders
- Ürün demosu
- Bilgilendirici ipucu
- Estetik görüntüleme
- Röportajlar
- Yaratıcı tanıtım videoları
- Olay kayıt
- Infografik
- Reklam
Animasyon içerik, yaptığımız bir işlem, kaydettiğimiz bir olay bir video için tema olabilir. Amacımıza göre, video içerik oluşturabiliriz ve bu içerik linklenerek, paylaşılarak sitemizin tanıtımı, reklamı yapılabilir. Bu sayede video SEO uygulaması yapmış ve doğal olarak link inşası gerçekleşmiş oluruz.
Video özellikleri ve SEO
Mümkün olduğu kadar 1080p kaydetmeye çalışın. Kaliteden asla ödün vermeyin. Eğer video içerik kalitesiz olursa, ilk anda kapatılma ihtimali çok fazladır, ziyaretçide iyi bir izlenim bırakmaz ve paylaşılma ihtimalini çok düşürür. Kayıt yaparken ortamın iyi aydınlanmış olmasına mutlaka özen göstermelisiniz. Buna ilave olarak, ses kalitesinin yüksek olması, video kalitesinin yüksek olmasından daha önemlidir. Ses kalitesi, mutlaka ama mutlaka yüksek olmalıdır. Rahatsız edici olmamalı, dikkat dağıtmamalıdır. Genele hitap edecek, çoğunluğun hoşuna gidecek, zarif ses kaydı kullanmalısınız. Bir rehber içerik kaydederken arka planda heavy metal tercih etmemelisiniz.
Video düzenleme
Video çok fazla efekt içermesine gerek yoktur, sade ve güzel olmasına özen gösterin ve kalitesinin yüksek olmasına dikkat edin.
Video düzenleme programları:
- Final Cut Pro
- Avid Media Studio
- Adobe Premier
- Adobe After Effects
Youtube SEO: Video host ve yayınlama için en iyi servis şüphesiz ki YouTube’dur. Google hizmeti olan YouTube üzerinde yayınlamak için uygun video export ayarları şu şekilde olmalıdır:
Codec: h.264
Frame Size: 1920x1080
Key Frames: Otomatik
Pixel Aspect : Kare
Bit Rate: Kısıtlamasız
Audio: ACC/MP3 256kbps
Youtube için bit rate düşürebilirsiniz ama normalde bu gerekli değildir.
Vimeo SEO: YouTube’a ilave olarak Vimeo servisi üzerinde video yayınlamak isterseniz ayarlar şu şekilde olmalıdır:
Codec: h.264
Frame Size: 1280x720
Key Frames: Otomatik
Pixel Aspect : Kare
Bit Rate: 5000kbps
Audio: ACC/MP3 320kbps
Vimeo için videoları her zaman HD kalitede yayınlamanız tavsiye olunur.
Eğer video dosyalarınızı kendi sunucunuzda barındırmak istiyorsanız videonuzu şu şekilde export edebilirsiniz:
Codec: h.264
Frame Size: 1280x720
Key Frames: Otomatik
Pixel Aspect : Kare
Bit Rate: 2041kbps
Audio: ACC/MP3 320kbps
Dosya boyutuna eğer bandwidth kısıtlamanız var ise dikkat etmelisiniz.
Hosting – Sosyal Video paylaşım servisleri ve SEO
Günümüzde çok farklı kaliteli sosyal paylaşım, video hosting servisi vardır. Bunlar üzerinde video yayınlamak, videomuzun, embed olarak kullanılmasını, backlink almamızı, popülerliğimizin artmasını sağlar. Yayın yaptığımız hesap üzerindeki diğer videolar da popüler olan bir video sayesinde izlenmiş ve tanıtılmış olurlar. Bu video servislerinde video yayınlamanın SEO açısından birçok faydası bulunur. Servisin kodlarının standartlara uygun olması ve kaliteli olması için saygın sosyal medya video paylaşım servislerini kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bu servislere örnek olarak şunları gösterebiliriz:
- YouTube
- Vimeo
- Y! Screen
- Metacafe
- Dailymotion
Video Embed ve SEO
Videonuzu kendi sunucunuza ya da listelediğimiz servislerden birisine, YouTube, Vimeo, Yahoo Screen, Metacafe ya da Dailymotion gibi yüklediğinizde bu dosyayı sayfanızda yayınlamak istiyorsanız (online yayın) embed kodu kullanmalısınız. Yani bu dosyayı, sayfanıza gömmeli ve ziyaretçilerinizin bir video oynatıcı aracılığı ile online olarak izleyebilmelerini sağlamalısınız. Bu işlem için dikkat etmeniz gereken:
- HTML5 standartlarına dikkat etmelisiniz.
- iFrame kullanmamalısınız, Google muhtemelen bunu indexlemeyecektir.
- Sosyal paylaşım düğmelerini kullanmalısınız.
- Gösterimi HD kalitesini öntanımlı olarak gösterecek şekilde ayarlamalısınız.
- Otomatik gösterim ayarını off yapmalısınız, bu herkesi rahatsız eder.
- YouTube embed parametrelerini kullanabilirsiniz.
- Videonun indexlenebilir transkriptini yazabilirsiniz. (video anahtar kelimelerinizin sayfanızda geçmesinin iyi bir yoludur.)
Video hazırlama ve SEO
Videonuzu ne şekilde hazırlarsanız hazırlayın, nerede yayınlamaya karar verirseniz verin, dikkat etmeniz gereken en temel özellik, barındırması gereken en temel değişken, video içerisinde sayfalarınızdan birine ya da birkaçına link vermenizdir. Bunu izleyiciyi rahatsız etmeden, kaliteli bir şekilde yapmalısınız. Sitenize direkt trafik ve sadık ziyaretçi çekme ihtimalinizi arttırır.
Eğer affiliate değeri yok ise büyük ihtimalle link almayacak video içerik:
- Promosyonel yayınlar
- Şirket tanıtımları
- Satış ve pazarlama videoları
Ürünü satmak istediğiniz, şirketinizi tanıttığınız video ile backlink almak istediğiniz video aynı olmamalıdır. Bunlar birbirinden bağımsız, farklı içerikler olmalıdır.
Video içerik oluşturma kriterler:
- İçerik tanımlayıcı olmalı
- Ses, görüntü, konsept entegrasyonu, bunlar birbirlerini tamamlıyorlar mı?
- Özgün fikir
- Video ilk birkaç saniye içerisinde dikkat çekebiliyor mu?
- Doğru export ayarları
- Video xml sitemap var mı?
- Schema.org video şemasına uygun kullanım
Video tam döküm ve SEO
Video yayınlarken, daha önce bahsettiğimiz gibi faydalı SEO uygulamalarından bir tanesi de videonun yazılı dökümünün yapılmasıdır. Bu videomuz ile alakalı anahtar kelimeleri sayfamızda kullanabilmemize yarar ve dolayısı ile arama sonuçlarında daha iyi listelenmememizi sağlar. Bunu yapmak için iki yöntem vardır. İngilizce videolarınız için program kullanarak yazıya dökümünü sağlayabilirsiniz. Bir diğer yol da videonun izlenip yazıya birisi tarafından dökülmesi. Bunu cüzi ücretler ile yaptırabilirsiniz. Örneğin; CaptionTube servisi videolarınız için okunabilir transkript sunuyor. Aynı zamanda bu tip uygulamalar, videonuzu hangi nedenle olursa olsun dinleyemeyecek olanlar için faydalıdır.
Video Title, Meta Description ve Dosya adı
Videonuzun akılda kalıcı, dikkat çekici güçlü ve güzel bir başlığı olduğundan emin olmalısınız. Başlığın kalitesini düşürmeden hem alakalı anahtar kelimeleri yeterli bir şekilde geçirmeli hem de ilgi çekici olmalıdır. Bu kriterler arasında hassas bir denge kurmalısınız. Siz olsaydınız bu başlığı ilk defa gören, nasıl bir başlık olursa dikkatinizi çekerdi? Buna ilave olarak, arkadaşlarınıza, yakınlarınıza danışabilirsiniz. Önemli bir videonun başlığı, meta description’ı, dosya adı özenle seçilmelidir. Bir blog post başlığı nasıl olmalı kriterlerini video başlığı için de kullanabilirsiniz. Blog post hazırlarken, meta description yazarken nelere dikkat ediyorsanız, bütün bu kriterler video yazısı, video sayfası için de geçerlidir.
Şunu da hatırlatmakta fayda var: İnsanlar video ararlarken aramalarının sonuna video, izle gibi kelimeleri de eklemektedir. Biraz anahtar kelime araştırması yapmanın, video sayfası başlığınızı, video title ve tanımınızı buna göre, video, izle ve buna benzer alakalı kelimelerin etrafında hazırlamanın zararı olmaz.
Video anahtar kelime belirleme YouTube video anahtar kelime aracı
YouTube’un kendi anahtar kelime servisi bulunuyor. Bu servisi, kendi videolarınızı sunucularınızda barındıracak olsanız bile kullanabilirsiniz. https://ads.youtube.com/keyword_tool/ adresinden hizmet veren servisi kullanmak çok kolaydır. Tanım ile alakalı anahtar kelime fikirleri alabilirsiniz. Komik yazdığınızda, komik kelimesi ile alakalı videolarda kullanılan video anahtar kelime fikirleri listelenir. Bunlar arasından seçim yapabilirsiniz. Buna ilave olarak bir video adresini yazıp karşınıza gelen kelimelerden seçim de yapabilirsiniz. Her iki arama türünde de eşleşme tipini kullanarak istediğiniz sonuçları rahatlıkla elde edebilirsiniz. Video reklamları için bir nevi Google Ads keyword tool benzeri bir uygulama olan bu servis çok işinize yarayacaktır. Videonuzu YouTube ya da benzeri bir video paylaşım sitesinde, sosyal medyada yayınlamak istiyorsanız bunun için uygun etiketleri de eklemeyi unutmayın.
İster kendi sitenizde olsun, ister YouTube, Vimeo, Dailymotion olsun, description, tanım kısmını meta description gibi düşünebilirsiniz. Kısa, öz, dikkat çekici ve arama terimlerini içeren bir yazı olmalıdır. Sayfanızı ziyaret eden birisini bu açıklamanın videonuz ile alakalı olduğuna ve uygun, abartısız, yanıltıcı olmayan anahtar kelimeleri kullandığına ikna etmelisiniz. Unutmayın ki, bu terimler arama içerisinde kullanılıyor ise arama sonucu sayfalarında koyu çıkmaktadırlar. Resimlerde olduğu gibi video dosyanız anahtar kelime bakımından zengin ve boşluklar yerine “-“ içerecek şekilde adlandırılmalıdır.
Video şeması
Arama sonuçlarında video resminin görüntülenmesi için faydalı bir SEO uygulamasıdır. Video SEO açısından kullanmanız gereken bu uygulama için eğer bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız eklenti, modül ile yapabilirsiniz. Daha fazla detay için https://schema.org/VideoObject/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Video Sitemap ve SEO
Video dosya koleksiyonuz büyüdükçe bütün bunların Google tarafından indexlenmesi, bu sayfaların ziyaret edilmesi için ek gayret göstermek daha da büyük önem kazanmaktadır. Bunu başarmanın etkili yollarından bir tanesi de video sitemap oluşturmaktır. Standart sitemapta olan değerlere ilave olarak video sitemap videonun süresi, video adresi gibi farklı bilgileri de içermektedir. Bunu başarmak için kullanabileceğiniz farklı şablonlar vardır. WordPress, Drupal gibi içerik yönetim sistemlerinde bunun otomatik olarak yapılabilmesini sağlayan eklentiler vardır. Eğer kendiniz bir video sitemap oluşturmak istiyorsanız https://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=80472 adresinde bulunan Google video sitemap rehberini inceleyebilirsiniz. Sitemap dosyası 50MB’tan küçük olmalı ve 50.000 videodan daha fazlasını içermemelidir. Eğer bunu yapmak istiyorsanız birden fazla sitemap oluşturabilirsiniz.
Genel olarak video sitemap içerisinde şu bilgiler yer alabilir:
- Başlık
- Tanım
- Video gösterim sayfası
- Thumbnail adresi
- Video dosyası adresi
YouTube video sitemap örnek şablonu
<urlsetxmlns="https://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9”
xmlns:video="https://www.google.com/schemas/sitemap-video/1.1">
<url>
<loc>https://www.seohocasi.com/video-sayfasi</loc>
<video:video>
<video:thumbnail_loc>https://www.seohocasi.com/video-resmi
</video:thumbnail_loc>
<video:title>Video Başlığı</video:title>
<video:description>Video Meta Description</video:description>
<video:content_loc>https://www.youtube.com/v/VIDEOID</video:content_loc>
<video:duration>Video süresi saniye olarak</video:duration>
<video:publication_date>2012-04-24T09:30:15+00:00</video:publication_date> <video:family_friendly>yes</video:family_friendly>
<video:tag>Hedef anahtar kelime 1</video:tag>
<video:uploaderinfo="https://plus.google.com/userid">Video yükleyici adı</video:uploader>
<video:live>no</video:live>
</video:video>
</url>
</urlset>
Kendi sununuzda barındırdığınız video sitemap örnek şablonu
<urlsetxmlns="https://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9”
xmlns:video="https://www.google.com/schemas/sitemap-video/1.1">
<url>
<loc>https://www.seohocasi.com/video-sayfasi</loc>
<video:video>
<video:thumbnail_loc>https://www.seohocasi.com/video-resmi
</video:thumbnail_loc>
<video:title>Video Başlığı</video:title>
<video:description>Video Meta Description</video:description>
<video:player_loc allow_embed="yes" autoplay="ap=1">https://www.seohocasi.com/videoplayer.swf?video=url</video:player_loc>
<video:content_loc>https://www.seohocasi.com/video-url.mp4</video:content_loc>
<video:duration>Video süresi saniye olarak</video:duration>
<video:publication_date>2012-04-24T09:30:15+00:00</video:publication_date> <video:family_friendly>yes</video:family_friendly>
<video:tag>Hedef anahtar kelime 1</video:tag>
<video:uploaderinfo="https://plus.google.com/userid">Video yükleyici</video:uploader>
<video:live>no</video:live>
</video:video>
</url>
</urlset>
Video ekleyebileceğiniz siteler:
- YouTube
- MetaCafe
- Revver
- BlipTV
- Veoh
- Vimeo
- Break
- Daily Motion
- SevelLoad
- Atom
- PhotoBucket
- Zoopy.com
Video içeriğinizi duyurmanız için yapabilecekleriniz:
- Videonuz ile ilgilenebilinecek bloglar
- Email listeleri
- Sosyal medya hesaplarınız
- Kaliteli, konu ile alakalı Twitter hesapları ile paylaşmayı sağlama
- Reddit ile paylaşım
- Yerel medyada paylaşma
- Forumlarda paylaşma
- StumbleUpon
- Affliate, blog, toplum liderleri gibi kişilerle bire bir ilişki ile
- Facebook, Google vb. ücretli video reklamı
- Video dizinine ekleme
- Videonuz ile ilgilenebileceklere özel email gönderme
Videolarınızı embed yapılabilir şekilde yayınlayın, bunun için hazır kodlar verebilirsiniz. Paylaşımını, yayınlanmasını destekleyin. Yorumlara açık bırakın. Bu sayede sayfalarınızda videonuzun viral hale gelmesi, çok paylaşılıp izlenmesi ihtimali artacaktır.