Lokal SEO günümüzde özellikle küçük ve orta işletmeler için vazgeçilmez bir hal almaya başladı. Bunun sebebininse günümüzde işletmeler hakkında bilgiye anlık olarak internet üzerinden öğrenmemizdir. İşletmeniz için lokal SEO (yerel SEO) çalışmalarına başlamadıysanız anlık veriye ulaşmak isteyen müşteri potansiyelini kullanamıyorsunuz demektir. Lokal SEO’da özellikle yakındaki işletmeleri hedef alan mobil aramalar gün geçtikçe artmakta ve kullanıcılar tarafından oldukça fazla kullanılmaktadır. Dolayısıyla da bu tarafta ki rekabet git gide artmaktadır.
Yerel SEO Nedir?
Arama sonuçlar sayfasında coğrafi sonuçlara yer veren her türlü aramaya yerel aramalar olarak tanımlayabiliriz. Yerel SEO ise arama sonuçlar sayfasında ki alakalı yer arama sonuçlarından elde edilen trafiği artırmak için sitenize yapacağınız optimize etme sürecidir. Bu sonuçlar kullanıcıya lokasyon bazlı da sunulabildiğinden ürün veya hizmetinizi kullanıcılara tanıtabilirsiniz. Üstelik bu işlemi Google veya diğer arama motorlarında gerçekleştirebilirsiniz. Ancak şunu belirtmeliyiz ki Google’ın lokal SEO çalışmalarındaki Türkiye pazar payı yaklaşık %83 olduğu biliniyor. Google’a en yakın rakibin yaklaşık %16 ile Yandex olduğunu hatırlatmak istiyoruz.
Yukarıda görüldüğü gibi Google özelinde yapılacak çalışmalar ile hedef kitlemizi artırabiliriz. Yıllar önce adı bile anılmayan Lokal SEO, artık çoğu işletme tarafından kullanılıyor ve herkes tarafından uygulanan basit yöntemler yetersiz kalıp, iyi bir sonuç almak için çıtayı bir tık daha yukarı taşımanız gerekiyor. Genel SEO ve Lokal SEO ne kadar benzer yöntemler çevresinde gelişseler de gözden kaçırmamak adına püf noktalara değinmek istiyoruz.
Örnek verecek olursak Google’da “temizlik şirketi” araması yapıldığında ilk olarak karşımıza çıkan arama sonuçları aşağıdaki gibi reklamların olduğu görülüyor.
Aşağıda görüldüğü gibi temizlik şirketi aramasında karşımıza reklam sonuçları, mobil uyumlu yerel paketler(snack pack) ve organik sonuçlar çıkıyor. Snack pack, arama sorgusunda en alakalı 3 yerel işletme bilgisinin yer aldığı kısımdır.
Lokal SEO arama sonuçlarında karşılaştığımız bir diğer kriter ise Google benim işletmem hesap profilidir. Burada kullanıcıya işletme adresi, telefonu, harita bilgisi, site bilgisi gibi birçok veri bir kutu içerisinde sunuluyor. Bu kutunun bir diğer adı ise My Business alanıdır. Bu alandan kullanıcı işletmenizi arayabilir, internet sitenizi inceleyebilir veya harita yardımıyla size ulaşabilir. Aşağıda örnek benim işletmem görünümüne yer verdik.
Lokal SEO çalışmaları ile işletme bilgileriniz, hizmetleriniz gibi gelişmiş arama sonuçlarını kullanıcılara gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Burada ki rekabet düzeyinin artıyor olması işletmelerin bu tarafta aksiyon almaları ve gelişime ayak uydurmaları gerekmektedir.
Lokal SEO ile ziyaretçi çekmek için birinci sırada olmanıza gerek yok desek ne düşünürdünüz?
Beraber bir maceraya çıkıp ziyaretçi gözünden bu süreci inceleyelim. Evin temizlik işlerine yetişemiyoruz ve civardaki temizlik şirketlerine bir göz atalım dedik. Elbette reklamlar ile karşılaşıyoruz ilk sonuçlarda fakat İstanbul kelimesi fazla genel duruyor. Reklamları atlıyoruz, çünkü sadece civardaki işletmeler ilgimizi çekiyor şu anda.
Ve işte aradığımız kısma geldik! Birkaç saniye göz attıktan sonra üç sonuçtan bir tanesi ilgimizi çekiyor, elbet siz de aynısına bakıyorsunuz şu anda. Parlayan 5,0 puanı ve neredeyse yeterli 13 yorumu ile Kartal Temizlik Şirketleri, 1. Sıradaki rakibinin altında olmasına rağmen dikkatleri üzerine çekiyor ( panik yapmayın kırmızı çizgiyi biz çizdik altına )
Örnekte işlediğimiz gibi, 3. lokal arama sonucunda çıkan websitesi üstündeki bütün rakipleri kolayca egale etti. Lokal SEO’ya yoğunlaşmak isteyen bir şirket iseniz SEO adımlarınızı doğru bir şeklide işledikten sonra neye dikkat etmeniz gerektiğinizi anladığınızı varsayıyorum.
Ayrıca yerel SEO çalışmalarınızda arama yaptığınız sonucu kolaylıkla görebilmeniz adına https://www.seohocasi.com/google-yerel-arama-sonuclari-araci/ adresinde ki aracımızı kullanarak aramanızı gerçekleştirebilirsiniz.
Lokal SEO İçin Yapılması Gerekenler
Google My Business Optimizasyonu
My Business ile Google’ı işletmeniz hakkında bilgilere boğun. Google My Business ile ürün veya hizmetlerinizi kullanıcılara ücretsiz bir şekilde sunabilirsiniz. Brandmuscle tarafından hazırlanan rapora göre yerel işletmelerin %56’sının hala Google My Business hesabı bulunmuyor. Burada oluşturduğunuz Google My Business kısmının web sitenizin yerine geçmeyeceğini hatırlatmak isteriz. İşletmeniz hakkında yer vereceğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olunuz. Çünkü bu bilgiler haritalar ve arama sonuçlar sayfasında kullanıcılara sunulacaktır.
Google My Business hesabınızı nasıl oluşturacağınıza göz atalım. Öncelikle My Bysiness hesabınızın olup olmadığını anlamak adına bir arama gerçekleştirelim. Sitenizin adını arama çubuğuna girerek aramanızı gerçekleştirin. Sağ tarafta bir kutu içerisinde işletme profiliniz gelmeyecekse My Business hesabınızın olmadığını anlayabilirsiniz. Bu durumu kontrol etmemizin sebebi işletmenizin bir veya iki yıldan fazla süredir Google’da yer alması durumunda kendiliğinden oluşabiliyor. Google My Business sayfasına gidin işletme adınızı ve adres bilgilerini girin. Bu sayfadan işletmenize ait bir sayfa olup olmadığını da görebilirsiniz.
Açıklama kısmında bağlantılar içeren uzun içerikli bir tanıtım yazısına yer verin. İşletmenizin uygun olduğu kategoriyi seçin. Türkiye’de hizmet veriyorsanız yerel telefon numaranızı ekleyin. Açılış saati, çalışma günleri veya özel günlerdeki tatil durumunuzu belirten verilere yer verin. Profil resmi eklerken yüksek çözünürlüklü olmasına dikkat edin. Mümkün olduğunca fazla fotoğraf yükleyerek kullanıcılara işletmeniz hakkında bilgi verin. İşletme adresinize yer verin. Müşterilerinizin yorum yapması için ilgili alanları ekleyin.
Yukarıdaki tüm detayları eksiksiz bir şekilde doldurursanız Google My Business hesabınız hazır olmuş olacak. Bu alan tam anlamıyla yayına alınca size posta ile postcode gelecek ve bu kodu girdikten sonra işletmeniz Google My Business’a dahil olacak. İşletmenizi kullanıcılara kolaylıkla sunabilirsiniz. Bu adımları ve SEO çalışmalarınızı tamamladıktan sonra geriye tek bir şey kalıyor. İyi bir hizmet sunup memnun müşterileri pozitif yorumlar almak.
NAP (Name, Address, Phone Number) Düzenlenmesi
Web sitenizin bilgilerinin doğruluğu önemlidir. Sitenizin adı, adresi ve telefon numarası bilgilerinin doğru bir şekilde güncellenmesi gerekiyor. Arama motoru botları doğru girdiğiniz bilgileri arama sonuçlar sayfasında bazı sorgu sonuçlarında da kullanabilir. Burada Schema.org ile kullanılacak işaretleme belirlenir. Ayrıca sitenize yerleştirebileceğiniz kod aşağıdaki gibidir.
<div itemscope itemtype="https://schema.org/LocalBusiness">
<p itemprop="name">COMPANY NAME</p>
<p itemprop="address" itemscope itemtype="https://schema.org/PostalAddress">
<p itemprop="streetAddress">ADDRESS LINE 1</p>
<p itemprop="addressLocality">CITY</p>,
<p itemprop="addressRegion">REGION</p>
<p itemprop="postalCode">POSTCODE/ZIP</p.
<p itemprop="telephone">PHONE NUMBER</p>
<meta itemprop="latitude" content="LATITUDE" />
<meta itemprop="longitude" content="LONGITUDE" />
</div>
Yukarıdaki şablonu sadece kalın olarak belirtilmiş yerleri değiştirerek web sitenize uygun halde kullanabilirsiniz. NAP ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
Lokal İncelemelerin Düzenlenmesi
Lokal incelemelerin hem kullanıcı tarafında hem de yerel arama sonuçlar sayfasındaki sıralamaya etkisi oldukça fazladır.
Lokal incelemelerde ki iyileştirmeleri öncelikle ilgili sektörle iletişimde olan yani hedef kitleniz tarafından incelenerek yorumlarda bulunmalarını sağlayabilirsiniz. Bu durum sitenizin mevcut durumunu olumlu yönde etkileyerek arama yapan kullanıcının sitenize güven duymasını sağlayacaktır.
Lokal SEO İçin Anahtar Kelime Analizi
Lokal SEO için site içi optimizasyon çalışmalarını yapabilmek adına öncelikle anahtar kelime çalışmanızı yapmalısınız. Burada içeriğinizde hangi anahtar kelimeleri ve türevlerini belirleyerek, hangi kelimeleri kullanacağınızı bilmelisiniz. Örneğin Ahrefs, Keyword Planner, Kw Finder gibi araçları kullanabilirsiniz. Anahtar Kelime Planlayıcısı(Keyword Planner) aracını kullanacağız. Örneğin Kartal temizlik şirketi aramasına bakalım. Burada aylık türev anahtar kelimeler, aranma hacmi ve rekabet düzeyi bilgilerini araştırmalısınız.
Ayrıca anahtar kelime önerilerini direkt Google’ın kendisinden de alabilirsiniz. Arama sonuçlar sayfasına ilgili kelimenin türevlerini görebilirsiniz. Bu kelimeler ile oluşturacağınız içeriğinizin de size yararı olacaktır.
Ayrıca yukarıda belirttiğim diğer araçları da kullanarak ilgili sektörde ki kelimeleri inceleyip içeriğinizi oluşturursanız elde edeceğiniz sonuç olumlu olacaktır.
Lokal SEO İçin Site İçi Optimizasyon
Lokal SEO için site içi optimizasyon çalışmaları standart bilinen yöntemlerdir. Burada olabildiğince içerik tarafından verim alınmalıdır.
Site içi optimizasyon başlığı altında değinebileceğimiz çok sayıda konu bulunuyor. Bu konulara geçmeden önce kullanıcılarımız tarafından gelen sorulara verdiğimiz yanıtları görmek için https://www.seohocasi.com/soru-cevap/site-ici-seo-nedir/ adresini inceleyebilirsiniz.
Yahoo Lokal Kaydı: Yahoo Local aracılığıyla işletmenizin telefon, adres, mail ve diğer iletişim bilgileri ile kaydını oluşturabiliyorsunuz. Burada işletme bilgilerinizi Türkiye sonuçları için ekleyemeseniz de İşletmenizin çalışma saatleri, ödeme yöntemleriyle birlikte işletmenize dair fotoğraflar ekleyebilirsiniz.
Bing Lokal Kaydı: Bing arama motoru aracılığıyla da işletmenizi hedef kitlenize sunabilirsiniz. İşletmenize dair en fazla 9 fotoğraf, genel bilgileri içeren metine yer verebilirsiniz.
Sayfa Başlığı (Title) ve Açıklaması (Description)
Her sayfanın birbirinden farklı ve kullanıcıyı bilgilendiren bir başlığa sahip olması gerekir. Bu başlık en az 35 en fazla 70 karakter aralığında olursa başlık amacına uygun hazırlanmış olacaktır. Anahtar kelimenin başlığın başında yer alması ve son kısımda firma bilgilerinize yer verebilirsiniz. Aşağıda örnek bir başlık ve açıklama örneği verdik.
Sayfa açıklaması ilgili sayfa hakkında bilgi veren bir yapıda oluşturulmalıdır. Her sayfanın kendisine özel ve sayfa içeriğini en iyi şekilde açıklayan metinlerdir. Bu metinlerde anlamsal bütünlüğü bozmayacak şekilde anahtar kelimelerinize de yer verebilirsiniz. Bu metinler en az 75 en fazla 140 karakter içermelidir. Bu bilgiye yer verilmediği taktirde Google kendisi sayfa açıklaması ekleyebilir.
Başlık Etiketleri (Headings)
Bir sayfada anahtar kelime optimizasyonunun kusursuz bir şekilde kurgulanabilmesi için Url, Title ve Description etiketlerinden sonraki en önemli kriter Heading tagleridir. Heading tagleri, Url, Title, Description etiketleri gibi organik arama sonuçlarında görünmez. Ancak SEO çalışmalarından maksimum fayda sağlamak için sayfa içerisinde mutlaka hiyerarşik bir yapıda kullanılması gerekmektedir.
Heading tagleri, html kodlama dilinde H1 ile H6 kodları arasında yazılan kelimelerin punto olarak H1 en büyük, H6 en küçük punto olacak şekilde sayfa içerisinde görünmesini sağlar.
URL Yapısı
Ziyaretçiler tarafından okunabilen, semantik doğru bir URL, hedef sayfanın ne olduğuyla ilgili net bir fikir verir ve sayfada ne olduğunu açıkça belirterek daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Tıklama olasılığını yükseltir.
Sıralama faktörleri arasında yer alır. URL içerisinde anahtar kelimeye yer vermek sıralamada daha iyi konumlarda yer almanıza yardımcı olur.
Harita Bilgisi
İşletme konumunuzu içeren bir Google haritasını açılış sayfasına eklemeye çalışın. Google Map’te adres bilginizin girişini yaparak işletmenizin konumunu işaretleyin. Sonra tarafınıza iletilen harita kodunu sitenizin iletişim sayfasına entegre etmelisiniz.
Rehber Siteleri ve Yerel Arama Sonuçları
İşletmenizi duyuracağınız kitlenin artması için rehber sitelere işletme bilgilerini ekleyebilirsiniz. Bu durum yerel arama sonuçlarında işletmenizin daha fazla yer almasını sağlayacaktır. Bu bağlantılar sizin ilgili anahtar kelimede yükselmenizi ve sitenizi ön plana çıkartmanızı sağlayacaktır.
Mobil Uyumluluk Testi
Her geçen gün öneminin arttığını hepimiz biliyoruz. Kullanıcıların her geçen gün mobilden yaptığı aramaların artmasıyla birlikte Google bu tarafa çok önem verdiğini belirtmişti. Sitenizin mobil uyumlu olması kullanıcıların karşısına çıkan aramalarda sizin sitenizinde yer alması ve daha fazla tıklanmaya sahip olabileceği gerçeğini hatırlatıyor.
Sitemizi Mobil Uyumluluk Testi aracı ile test etmeliyiz.
Sitemiz arama sonuçlarında mobil uyumlu (Mobile – friendly) olarak listeleniyor. Sitenizin mobil uyumlu hale nasıl getireceğinize dair en güncel bilgilerin yer aldığı Mobil SEO Rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Robots.txt ve Site Haritası Dosyaları
Site haritası, sitedeki sayfaların ve görsellerin doğru bir şekilde taranmasının belirtildiği dosyadır. Site haritasının doğru kullanımı ile oluşturulan sayfalar saniyeler içerisinde taranıp indeks almaya başlayabilir. Kullanımı ve arama motoru botlarının ulaşması son derece kritik öneme sahiptir. Bu dosyalar arama motoru botlarının sağlıklı tarama yapmasını sağlar.
Robots.txt ise arama motoru botlarının bir siteyi ziyaretinde ilk baktığı dosyadır. Bu dosyada arama motoru botlarına site içerisinde ziyaret etmesi ya da etmemesi, index alması ya da almaması gereken komutlar verilebilmektedir. Yanlış kullanımı tüm indexleri kaldırabileceği gibi, doğru kullanımında ise arama motoru botlarının siteyi daha hızlı taraması için yol gösterebilmektedir. Robots.txt dosyanız içinde sitemap.xml adresinizi belirtirseniz arama motoru botları kolaylıklar site haritanızı da inceleyecektir. Robots.txt dosyanızı oluşturduktan sonra düzgün çalışıp çalışmadığını test etmek için Google Search Console hesabınızı kullanın.
SEO Hocası'na Sıkça Sorulan Sorular
Yerel Lokasyonda Olan Firmamız İçin Nasıl SEO Yapmalıyız?
Yerel olarak hizmet vereceğiniz kuaför hizmeti için arama hacimlerinin düşük olması yada bu konuda sayıların gösterilmesi açıkçası net aranma sayılarını göstermemektedir. Eğer bölgesel olarak hizmet veriyorsanız en yüksekten en düşüğe yani Long Tail SEO mantığıyla ilerlemeniz sitenizin geleceği için sağlıklı olacaktır.
Örnek olarak Long Tail SEO konusunda bilgi vereceksek bölge aramalarında yapılabilecek SEO çalışması;
Beykoz bayan kuaför, beykoz bayan kuaförü, beykoz gelin kuaförü, beykoz bayan kuaför adresi – gibi arama sonuçlarında geleceğe yatırım içerecek işlemlerde bulunabilirsiniz.
Bu mantığa göre yapılacak organik SEO işlemi ise sitenizin rekabet olmadan önce vereceği güçlü bir optimizasyon ile geleceğe dönük merkezleşme işlemlerinin olacağıdır.
Yerel Bazlı SEO Nasıl Yapılır? Xml Site Haritası Gerekli Midir?
Site haritası Google bot’larının sitenize ne sıklıkla uğrayacağını, hangi sayfanın ne zaman güncellediğini ve hangi sayfanın ne kadar önemli olduğunu anlamasına yardımcı olan bir dosyadır. Sitenizin daha hızlı ve daha ayrıntılı indexlemesini sağlar. O yüzden biz her site için site haritası oluşturmasını tavsiye ediyoruz.
Eğer siteniz yerinde verilen bir hizmet ise örneğin; halı yıkama, oto kiralama gibi bu gibi durumlarda siteniz için Google firma kaydı yapılması gerekmektedir. Böylelikle bölgesel aramalarda Google sitenize öncelik tanıyacaktır. Bunun dışında konum olarak kayıtlı olduğunuz yerde yapılan aramalarda arama yaparken konum belirtirseniz eğer yine Google size öncelik tanıyacaktır.
Yerel aramalarda çıkmak için, örneğin; Kartal halı yıkama, Kartal halı yıkama fiyatları gibi bölgesel olarak çıkmak istiyorsanız bu kelimelere yönelik sayfa açıp SEO çalışması yapabilirsiniz.
Google Haritalarda Çıkmak İçin Ne Yapmalıyız?
Sorguladığınız işlem tam olarak Google Rehber’dir. Öncelikle Google Rehber hakkında bilgi verelim.
Google Rehber belli bir sektörde hizmet veren siteleri sadece bölgesel olarak öne çıkaran ve arama sorgularında ayrı bir yer içerisinde sıralanmasını sağlayan hizmettir. Rehber sisteminde siteniz İstanbul’da ise sadece İstanbul ağına sahip kişiler sitenizi görecek, farklı bölgelerde ise siteniz görünmeyecektir.
Nasıl Kayıt Olunur?
Google’nin rehber servisine Google Plus üyeliğinizle firma sayfasıyla giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra sitenizin adres ve kurumsal bilgilerini Rehber servisi üzerinde doldurun. Doldurduktan sonra siteniz için 1 hafta içerisinde Google belirtilen adrese posta gönderecektir. Posta ile gelen kodu onaylattıktan sonra Google Plus hesabınız onaylanacaktır. Onaylanan hesabı ise sitenizde “Publisher” etiketiyle paylaştıktan sonra siteniz bir süre sonra rehber içerisinde görünmeye başlayacaktır.
Google Rehber Ne Zaman Haksızlığı Ortadan Kaldıracak?
Öncelikle Google Rehber ağıyla ilgili bilgi verelim. Google Rehber aracı tarayıcıdan sizin konumunuzu belirleyerek (Hummingbird Algoritması) sizlere en yakın sonuçları çıkarmak için arama sonuçlarında iyileştirme yapan, bu konu hakkında hizmet veren ve onaylanmış firmaların adreslerini göstermek ve kullanıcılara daha deneyimli bir arama yardımı sunmak için hazırlanmıştır.
Google rehber işleminde ise bu tür firmalar kendi işyeri bilgilerini Google’a göndermekte, onaylandıktan bir zaman sonra da arama sonuçlarında yansımaktadır. Bu durum mantık açısından bakıldığında çok doğal ve olması gereken bir durumdur, örnekleyelim…
Samsunda oturuyorsunuz. Google arama çubuğuna “rent a car” yazıldığında Antalya’da iş yapan bir firmanın çıkması ne kadar mantıksız bir durumsa Google’nin rehber servisi ihtiyacı da bir o kadar önemlidir.
Ne yapabilirsiniz?
– İşletmenizi Google Rehber’e kaydedin – Doğal SEO çalışmalarına devam edin – Rent a Car üzerine tanıtımlara sosyal paylaşımlara ağırlık verin – Müşterilerinizin ilgisini çekecek kampanyaları oluşturun
Bu işlemlerin ardından diğer firmalardan çok daha fazla ilgi ve iş göreceksiniz.
Sitem Farklı İllerde Farklı Sıralarda Çıkıyor Neden Olabilir?
Öncelikle sıralamalarda değişken olarak çıkmanızın sebebi Google’nin bir kaç yıl önce tam yürürlüğe aldığı Hummingbird yani Arı kuşu algoritmasıdır. Bu algoritmayı açacak isek İstanbul’da halı yıkama fabrikası araması yapan bir ziyaretçi SEO puanı daha yüksek diye Antalya yada Ankara’daki bir halı yıkama fabrikasını arama sonuçlarında görüyordu. Doğal olarak bir ziyaretçi için doğru ve hizmet alabileceği firmayı bulmakta gayet zorluk çekiyordu. Bu algoritma ardından ziyaretçiler aradığı firmayı daha iyi fark etmeye başladı.
Peki sıralamaları etkileyecek ne yapabilirsiniz? Sıralamalarda daha üst sıralara gelebilmek için bölgesel olarak hizmet verdiğinizi belirten il sayfaları açabilirsiniz. Bu sayfalarda o tür aramaları hedefleyip sitenizin Türkiye geneline hitap ettiğini gösterebilirsiniz.
Anahtar Kelime Çalışması Yaparken Aynı Sayfaya Çalışma Yapmanın Lokal SEO’ya Yararı Var Mıdır?
Google algoritmalarını sık sık güncellemektedir. Bildiğiniz gibi en son bir kaç ay önceki güncellemede en büyük haber siteleri spam yaptıkları için ceza almıştı. Bu nedenle haber sitelerinin özellikle spam içeriklerden uzak durması gerekmektedir. Bir sayfaya birden fazla kelime ile çalışma yapmakta doğal olarak algılanmayacağı için bu tür çalışmalardan uzak durulması gerekmektedir. Bunun yerine alt sayfalara her sayfanın kendi kelimesinde çalışma yapılması çok daha uygun olacaktır.
Bir tanıtım yazısı çalışmasının doğal olması için bir makale içerisinden en fazla 3 adet link çıkışı yapmanız gerekmektedir. 3 ten fazlası doğal görünmeyecek ve doğrudan sıralamalara etki edecektir. Çalışma yapılırken en fazla dikkat edilmesi gereken konuların başında spam etkisi yaratacak çalışmalar gerçekleştirmemek geldiği için bu tarz çalışmaların pek fazla etkisi olmayacaktır.
Google Aramalarında Haritalarda Görünmek İçin Ne Yapmalıyım?
Google arama sonuçlarında bazı anahtar kelimelere özel olarak harita sonuçları listelemektedir. Bu durum genellikle hizmet sektöründe ortaya çıkar. Hizmet sektörüne örnek olarak kargo, taşımacılık, lojistik gibi sektörlerdir. Ve genellikle kaşımıza çıkan harita sonuçları bize en yakın olan ve doğrulanmış işletme sahiplerinin adres bilgilerini göstermektedir.
Sizde işletmenizi bu harita sonuçlarında göstermek için Google Business üzerinden işletme kaydı oluşturup işletmenizi doğrulamanız gerekmektedir. Bu doğrulama için Google size vermiş olduğunuz adres üzerinden bir kod göndermektedir. Bu kod Google Business sayfasına eklendiği taktirde işletmeniz doğrulanmış oluyor.
Serp sıralamalarda olduğu gibi harita sonuçlarında da bir rekabet söz konusudur. Buradaki sıralama genellikle Business sayfanızın bilgilerinizin eksiksiz olması ve kullanıcılar tarafından sayfa değerlenmesinin ortalamasının yüksek olması ile alakalı olmaktadır. Eğer arama sonuçlarında sizin Business hesabınız çıkmıyorsa farklı kullanıcılardan hesabınızı oylamalarınızı rica edebilir, hesabınızı daha da aktif kullanarak harita sıralamasında daha iyi konumlara gelebilirsiniz.
Google Haritalarda Çıkmak İstiyorum Bunun İçin Ne Yapmalıyım?
Google maps sıralamaların etkileyen faktörler bilinenin aksine sadece işletmeye sahip olmak ve yorum almakla sınırlı değildir.
Google My Business Hesabı Kurarken Dikkat Edilecekler; İşletmenizin adını doğru ve eksiksiz giriniz. (Ufak bir taktik xxx Rent A Car / Oto Kiralama şeklinde tek bir anahtar kelime de ekleyebilirsiniz. Bir taneden fazla eklemeyin.
İşletmeniz için en doğru kategoriyi seçin. Yanlış kategoride bulunmak bütün çalışmanın boşa gitmesine sebep olur.
Mümkün oldukça çok fotoğraf yükleyin. İşletmenizin içinden, dışından, yolundan ve ürünlerinizden oluşan bir sürü fotoğraf ekleyin. Google fotoğrafları seviyor. Bizzat dönüşümünü kendim gözlemlediğim için söylüyorum oldukça sağlıklı bir yöntem!
Sitenizde de bulunan ve tam olarak sizi yansıtan adresi seçin. Yani Google aramalarında işletmenizle alaklı bulunabilecek tüm sayfalarda tek bir adresiniz olsun. Bu adresi de aynı şekilde Google My Business hesabınızda kullanın.
Profil fotoğrafınız ve kapak fotoğrafınız kaliteli olsun. Güzel ve kaliteli bir resim kullanıcıların dikkatini çekecektir.
Açılış-kapanış saatlerinizi ve çalışma günlerinizi doğru girin. Abartılmış çalışma saatleri çoğu zaman Google tarafından sevilmez.
Müşterilerinizden mutlaka yorum isteyin! Yorumlar iyidir.
Aynı zamanda sitenizin ismi ile beraber adresinin geçebileceği platformları seçerek kayıt olun.
Google Harita Kaydı Nedir? Google Map İçin SEO Yapabilir Miyiz?
My Business sayfanızın üst sıralara gelmesi için sitenizin SEO sunun çok iyi olması gerekiyor ama buda yetmiyor. yorumlar olması, hepsinden önemlisi gelen yorumlara da işyeri sahibi olarak cevap vermeniz gerekiyor. My Business sayfanıza giderek işletmenize dair postlar yazın ve sürekli güncel kalmaya özen gösteriniz.
My Business hakkında sorularınız için bir Google Ads hesabi oluşturup sağ üst köşede bulunan kimlik numarası ile Google’yi arayıp My Business’e bağlanıp aklınızdaki tüm soruları sorabilirsiniz.